Antenni system na FPV
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Re: Antenni system na FPV
Pánové, plánuji si vyrobit vlastní antény Skew-Planar a Cloverleaf, teorii mám naštudovanou, ale chci se pro jistotu zeptat na dvě věci.
- Koaxiální kabel: Záleží hodně na použitém koaxiálním kabelu? Všude uvádějí vhodný koaxiální kabel RG316, doma mám RG174U, mohu ho použít?
- Poté se na výrobu "lístků" používá 0,8mm měděný drát, záleží na tloušťce tohoto drátu? Doma mám 1,2mm, půjde použít?
- Koaxiální kabel: Záleží hodně na použitém koaxiálním kabelu? Všude uvádějí vhodný koaxiální kabel RG316, doma mám RG174U, mohu ho použít?
- Poté se na výrobu "lístků" používá 0,8mm měděný drát, záleží na tloušťce tohoto drátu? Doma mám 1,2mm, půjde použít?
RG174 je naprosto nevhodný kabel. Potřebuješ ten RG316, který má teflonové dielektrikum. Jakmile použiješ te RG174, tak pájením zdeformuješ dielektrikum a končíš. Pokud jsi machr na pájení , tak by jsi to možná dal, ale potřebuješ to stejně na něčem potom změřit. Pokud nemáš tak se do toho nepouštěj a sežeň si pořádnej kabel. Např. http://www.ebay.com/itm/5M-RF-Coax-Coaxial-Connector-Adapter-RG316-cable-/150655718697?pt=US_Radio_Comm_Coaxial_Cables_Connectors&hash=item2313c7d529 .
Ten drát na zářič je potřeba 0,9mm průměr. Je to vyzkoušené na rozměry co jsem tady někde dával k dobru.
Návod viz http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=96&t=66555&start=30
Ten drát na zářič je potřeba 0,9mm průměr. Je to vyzkoušené na rozměry co jsem tady někde dával k dobru.
Návod viz http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=96&t=66555&start=30
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
RG174 můžeš použít, ale hůře se s ním pracuje, je z PE a bude se tavit. RG316 je teflon a pájka mu neublíží. Když změníš sílu drátu, tak musíš změnit i celkový rozměr. Pokud to nemáš čím změřit, tak se raději drž osvědčené konstrukce.
edit: aha ST mě předběhl, možno smazat.
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Díky kluci, teď jsem tady přelouskal asi 15 stránek textu a mám hlavu plnou informací, a ještě nemám naštudováno všechno! Holt FPV není sranda, ovšem výsledek je úžasný! (viz. video které tu dávno dával Graup15 s větroněm a termickým létáním! BOMBA!)
Hlavne si vyber kabel co zvlada 6GHz v nejaken minimalnim utlumu...
Edit :RG402 jsem si nakoupil s 90 stupnovima RSMA a brzy probehne vyvoj anten...
Edit :RG402 jsem si nakoupil s 90 stupnovima RSMA a brzy probehne vyvoj anten...
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
- graup15_junior
Ancistrus01 píše:Díky kluci, teď jsem tady přelouskal asi 15 stránek textu a mám hlavu plnou informací, a ještě nemám naštudováno všechno! Holt FPV není sranda, ovšem výsledek je úžasný! (viz. video které tu dávno dával Graup15 s větroněm a termickým létáním! BOMBA!)
Videa jsou super, ale prvky v FPV systemu ktere pouzivame jsou kupovane od tech co v fpv neco dokazali. Tady se zadny "udelam si sam" nekona, ac bracha rozhodne modelarem je. Takze pokud chces antenu, ktera chodi a preneses se pres to ze sis to sam neudelal, tak vem od circular wireless. Antenni system dole je jedna z nejdulezitejsich veci, tady bych se rozhodne nic nedokazoval, udelas to vzdy horsi (nemas merak atd).
Ps: vcera jsme litali nad mrakama a luxus!
No podle definice modeláře (lepiče špejlí
tak tím jsem přestal být tak cca před 7 roky (poslední byla 1,7m Extra..kompletní návrh,kompletní výrob moje..včetně spec pohonu s řemínkovou převodovkou, ale to už je hystorie:-)
Dnes jsem hlavně technický realista. Nepouštím se do něčeho,kde nemám jistotu skvělého..lépe výtečného výsledku. Což bez hodně znalostí a vybaveností speciální technikou...týkající se antén,rozhodně dělat nebudu.
Cirhana (ten co dělá ty skvostné antény),na to má vše potřebné..a i vědomosti.
Takže radši zkousnu 80 ojro za profesionální Helical s certifikací a deklarovanými parametry.
Jediný o kterém vím u nás,že to dokáže podobně je zdejší ST. Anténa od Standy která v rámci svojich parametrů chodí jak má, umožňuje takovéto lety. Samozřejmně spolu s antena trackerem.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=To9pVpd4ZjI[/youtube]
Dnes jsem hlavně technický realista. Nepouštím se do něčeho,kde nemám jistotu skvělého..lépe výtečného výsledku. Což bez hodně znalostí a vybaveností speciální technikou...týkající se antén,rozhodně dělat nebudu.
Cirhana (ten co dělá ty skvostné antény),na to má vše potřebné..a i vědomosti.
Takže radši zkousnu 80 ojro za profesionální Helical s certifikací a deklarovanými parametry.
Jediný o kterém vím u nás,že to dokáže podobně je zdejší ST. Anténa od Standy která v rámci svojich parametrů chodí jak má, umožňuje takovéto lety. Samozřejmně spolu s antena trackerem.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=To9pVpd4ZjI[/youtube]
OK2BUH píše:RG174 můžeš použít, ale hůře se s ním pracuje, je z PE a bude se tavit. RG316 je teflon a pájka mu neublíží. Když změníš sílu drátu, tak musíš změnit i celkový rozměr. Pokud to nemáš čím změřit, tak se raději drž osvědčené konstrukce.
A existuje nějaký ohebný kabel který je perfektní na 2,4GHz?
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
graup15_junior píše:Videa jsou super, ale prvky v FPV systemu ktere pouzivame jsou kupovane od tech co v fpv neco dokazali. Tady se zadny "udelam si sam" nekona, ac bracha rozhodne modelarem je. Takze pokud chces antenu, ktera chodi a preneses se pres to ze sis to sam neudelal, tak vem od circular wireless. Antenni system dole je jedna z nejdulezitejsich veci, tady bych se rozhodne nic nedokazoval, udelas to vzdy horsi (nemas merak atd).
Ps: vcera jsme litali nad mrakama a luxus!
Tohle mi je bohužel jasný, musím se jen oprostit od toho blbého bloku v hlavě,
I spoustu modelářů (spíše pilotů) co znám, kupuje modely hotové, a má to i svou logiku, pořád ten model bude v důsledku levnější, s lepším zpracováním než model stavěný doma, nemyslím tím cenu materiálu, ale ten čas co u toho člověk stráví...
Musím sám sebe přesvědčit, že úspěch je, pokud bude přenos i na delší vzdálenost bez problémů.
Ale pořád je 700Kč za jednu anténu sakra pálka
- SAT-HOFMAN
- Kontaktovat uživatele:
Ancistrus01 píše:Pánové, plánuji si vyrobit vlastní antény Skew-Planar a Cloverleaf, teorii mám naštudovanou, ale chci se pro jistotu zeptat na dvě věci.
Pár vlastních zkušeností z výroby cloverlav a skew planar antén. Měděný drát určitě nee (pokud anténa není v ochranném krytu), je moc měkký a má malou tuhost a snadno se časem deformuje. Běžně se doporučuje ocelový poměděný svářecí drát, já používám střední vodič z levného koaxu 75ohm. CB130 (tvrdý ocelový a kvalitně poměděný drát). Přívod k anténě určitě s teflonovým dielektrikem a izolací, dobře se s ním pracuje a nezničíš ho při pájení, jak bylo popsáno výše. Pokud potřebuješ umístit anténu mimo osu konektoru, nepoužívej úhlový konektor, ale před montáží konektoru navlíkni na koax těsnou smršťovací bužírku a v požadovaném rádiusu ji zamrštíš. Výpočet rozměrů „lístků“ provádím přímo na použitou frekvenci a ohýbám v přípravku a na přesný tvar se zabroušením na vypočtenou délku. S pájením opatrně, použitím většího množství cínu na uchycení lístků na střední žílu koaxu si anténu rozladíš. V pásmu 5,8GHz s rozumným výkonem mám dosah videa přes 2,3km, kde mě limituje spíše dosah řízení na 2,4GHz. Na dosah jaký mají „Graupíci“ zatím zapomeň, mají „spešl“ zařízení
DJI NAZA F-550, YAK 54 CARBON-Z, HOTLINER RAY, QAV250 NAZE32acro
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá díky za tip
Za zkoušku nic nedám a třeba se to vydaří!
Jen tak pro zajímavost, jaké měřáky se používají na zjištění, na jakou frekvenci je naladěna anténka a jak se poté anténka ladí?
Jen tak pro zajímavost, jaké měřáky se používají na zjištění, na jakou frekvenci je naladěna anténka a jak se poté anténka ladí?
- SAT-HOFMAN
- Kontaktovat uživatele:
Ancistrus01 píše:Dobrá díky za tip![]()
Pokud máš volných 1/2 mega tak třeba tento
Pokud nemáš možnost ověřit svůj výtvor u někoho kdo vlastní podobné zařízení tak velmi hrubě se dá zkontrolovat v "domácích" podmínkách použitelnost výtvoru formou pokus omyl takto: Výtvor vyzkoušet na přijímači, kde neohrožuje koncový stupeň vysílače případné velké PSV. Pokud je dosah obdobný jako u antén přibalených v sadě (pendrek), připojit anténu na vysílač a změřit odběr, neměl by být výrazně vyšší, než u antény dodané s vysílačem. Otestovat dosah případně antény upravit. Pokud bude anténa bez měření fungovat dobře, bude to spíše náhoda (záleží na přesnosti výpočtu rozměrů a pečlivosti při výrobě)
P.S.: Při výrobě antén bez elementárních znalostí a výbavy technikou v tomto pásmu se může zdát i ta nejdražší anténa na e-shopu, hodně levná vzhledem k případné spotřebě videovysílačů a stráveného času při jejich výrobě a testování
DJI NAZA F-550, YAK 54 CARBON-Z, HOTLINER RAY, QAV250 NAZE32acro
to tady tak čtu a říkám si, zda by mě bavila práce bez šance v amatérských podmínkách dostat nějak smysluplný a předvídatelný výsledek. Z toho mála co jsem o tomhle načetl jsem stačil pochopit, že tady se bavíme z pohledu amatéra bez adekvátního a amatérem těžko získatelného vybavení o strašidelné alchymii ... hraje zde roli nejen rozměr (co jsme koukal tak někdy i na desetiny mm :O), ale i materiál, způsob spojení, koukám, že i způsob pájení, ... výsledek bez změření evidentně loterie a i když změříš, tak je otázka, zda bez důkladné znalosti oboru budeš vědět co to chce, když to není úplně ono. Ne že by nešlo si hrát s čímkoliv, ale osobně mám čas jen v omezené míře a tak uvažuji, zda mám šanci se nějakého akceptovatelného výsledku dobrat s rozumnou mírou pravděpodobnosti.
V tomhle mají můj hluboký obdiv ST a další, kteří vědí co dělají a jsou schopní všechny ty faktory díky znalosti a technice uchopit s konzistentním a hlavně dobrým výsledkem.
V tomhle mají můj hluboký obdiv ST a další, kteří vědí co dělají a jsou schopní všechny ty faktory díky znalosti a technice uchopit s konzistentním a hlavně dobrým výsledkem.
Když jsou prachy tak jedině kvalitu i když něco stoji. Pokud ale prachy nejsou tak si to radši vyrobím sam a dosahuji s tím podstatně lepších vysledků než s levným shitem z číny. Předpokladem je samozřejmě základní znalost oboru a preciznost. Když dodržím vše podle planu nebo předlohy tak budu mít kvalitu horší než drahé precizní antény ale rozhodně lepší kvalitu než od děcek z číny.
Ano, asi tak. Ono to má i další rozměr.
I když už to funguje ,tak musíš znát charakteristiky antén.Jak vysílací.tak přijímací. (V případě trackeru je to na přijímací straně jednoznačně a pouze Helical). Víš co jsem vše prolouskal (stovky stránek na FPV-labu),než jsem se rozhodl kam vlastně umístím vysílací anténu na modelu? A i tak vím,že to není naprosto ideální.
Vždycky se najde nějaký mrtvý úhel a je třeba hodně zvažovat kam anénu dát aby se toto minimalizovalo.
Taky je rozdíl letět nízko-daleko/ vysoko daleko.
Je třeba myslet na okolí...a hodně zvažovat co si ještě můžu dovolit a co ne. Plug and play řešení neexistuje, je to pořád o zkoušení,odstraňování chybek a nacházení limitů přez které se jít nedá.
Resp asi by se i dalo, ale cena by pak vylezla do astronomických rozměrů a složitost taky.
Jak já to vidím...pro slušnou použitelnost se ustálilo vybavení elektronikou na.
VTx..Lawmate (je jedno jaká frekvence)
VRx..Lawmate
Antény..hlavní Helical,záložní SkewPlanar a to od Wirelles,nebo BlueBeam (Wirelles mi přijdou opravdu profi!!)
Taky jsme měli Skweplanary z čajny..jedny jakž takž fungovali, druhé jsem okamžitě rozšlapal. Rozdíl mezi čajny anténou a těch od wirelles je neskutečný!! V případě problémů,kdy by vypadl hlavní helical,mi čtyřlístek zachrání až do 4km vzdálenosti.
Antena Tracker od Skylarku kdy pozor na cokoli magnetického v blízkosti trackeru. Má totiž integrovaný kompas a stačí zmagnetovaný šroubek poblíž trackeru a je problém!!
Nebo standardní tracker využívající pouze GPS a Altitude dat.., ale tam se musí ručně natočit na správný směr po startu.
Kamera..to je další neveselý příběh...asi nejlepší co se detailů týče je PiximSeawolf, ale zase má i jiné mušky. Totálně Top je TBS69, ale to je děsná raketa...je to stejný čip jako u Pixim, jen jiný firmware.
Další důležitá věc,je mít na ground station měřič odebrané kapacity..ono se to nezdá, ale vše najednou co tam je pěkně baští.
Prostě je s tím docela dost srandy--která leze do peněz
I když už to funguje ,tak musíš znát charakteristiky antén.Jak vysílací.tak přijímací. (V případě trackeru je to na přijímací straně jednoznačně a pouze Helical). Víš co jsem vše prolouskal (stovky stránek na FPV-labu),než jsem se rozhodl kam vlastně umístím vysílací anténu na modelu? A i tak vím,že to není naprosto ideální.
Vždycky se najde nějaký mrtvý úhel a je třeba hodně zvažovat kam anénu dát aby se toto minimalizovalo.
Taky je rozdíl letět nízko-daleko/ vysoko daleko.
Je třeba myslet na okolí...a hodně zvažovat co si ještě můžu dovolit a co ne. Plug and play řešení neexistuje, je to pořád o zkoušení,odstraňování chybek a nacházení limitů přez které se jít nedá.
Resp asi by se i dalo, ale cena by pak vylezla do astronomických rozměrů a složitost taky.
Jak já to vidím...pro slušnou použitelnost se ustálilo vybavení elektronikou na.
VTx..Lawmate (je jedno jaká frekvence)
VRx..Lawmate
Antény..hlavní Helical,záložní SkewPlanar a to od Wirelles,nebo BlueBeam (Wirelles mi přijdou opravdu profi!!)
Taky jsme měli Skweplanary z čajny..jedny jakž takž fungovali, druhé jsem okamžitě rozšlapal. Rozdíl mezi čajny anténou a těch od wirelles je neskutečný!! V případě problémů,kdy by vypadl hlavní helical,mi čtyřlístek zachrání až do 4km vzdálenosti.
Antena Tracker od Skylarku kdy pozor na cokoli magnetického v blízkosti trackeru. Má totiž integrovaný kompas a stačí zmagnetovaný šroubek poblíž trackeru a je problém!!
Nebo standardní tracker využívající pouze GPS a Altitude dat.., ale tam se musí ručně natočit na správný směr po startu.
Kamera..to je další neveselý příběh...asi nejlepší co se detailů týče je PiximSeawolf, ale zase má i jiné mušky. Totálně Top je TBS69, ale to je děsná raketa...je to stejný čip jako u Pixim, jen jiný firmware.
Další důležitá věc,je mít na ground station měřič odebrané kapacity..ono se to nezdá, ale vše najednou co tam je pěkně baští.
Prostě je s tím docela dost srandy--která leze do peněz