Letadlo po betě

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké letadlo po Beta 1400.

#61 Příspěvek od jindraj »

celadnik píše:Určite nieje sviňa... a niesú problémy lietaním.

tak ono asi vždy záleží na tom s čím srovnáváme :) - narovinu foxe nemám, ale co jsem ho viděl u kamaráda v letu, tak můj dojem byl, že na bublinkolety opravdu vyžadoval letět spíš rychleji, aby se choval slušně. Když měl svou rychlost, tak byl v pohodě - jenže ten bublinolet má tendenci rychlost rychle ztrácet a tak to bylo na větroně poměrně dost na motoru. Takže ne že by to nelítalo, ale je to takový zvláštní hybrid. Asi by to někdo uvedl přesněji a nebo by se nejspíš našla nějaká recenze, ale už z tvaru křídla a konstrukce (prakticky žádné vzepětí, středoplošník, přímé křídlo ale osy křídel spíš lehce v negativním šípu, žádné vinglety) - je jasné, že to nic extra přestabilizovaného z principu nebude. Bylo to co vím myšlené na větroní akrobacii, pro což je taková konstrukce asi moc fajn, ale asi ve srovnání s lecčíms jiným plachtivým z bublin to tím pádem bude mít své relativní záludnosti - a je tedy otázka, zda tazatele to táhne takovým směrem aby to mělo smysl. ale to jen tak teoretizuji na lačno, než mi přinesou oběd :)
VTjr

#62 Příspěvek od VTjr »

jindraj píše:tak ti nevím ... jednak podle zadání měl zálusk na cosi "cubovitého" a nejspíše ho to táhlo k "hornoplochoidům", což v začátcích není na závadu a také úplně nesouhlasím s tím, že by ho třeba ten FunCub nemohl pilotně posunout.
...

S tím souhlasím, ale o zadání se dá přece taky polemizovat. Není to svaté písmo. :D Velmi často přece bývá zadání zcela uletěné, i když tohle určitě není ten případ.
Jistě i FunCub by ho pilotně posunul o tom není pochyb. Otázkou však je kam? :roll:
Hornoplochy jsou hodné, ale když se s nimi létá akrobacie, tak to má své specifika. S ohledem na přechod ke skutečným akrobatům hornoploch přinese spíš špatné návyky. Naproti tomu akrobatický větroň jako je Fox1800, kterého chování je v podstatě neutrální (jako akrobat, kam ho pošleš tam letí bez viditelné snahy se srovnávat) dá mnohem víc a hlavně naučí pilota tomu, že model se musí neustále řídit - v tom ho fankubovitý hornoploch nevycepuje. :wink:
Ale určitě mu nechci nic vnucovat. Třeba o akrobacii nemá vůbec zájem a chce se věnovat jen maketovému realistickému letu. Ale naučit se základy akrobacie není nikdy na škodu. Někdy přicházejí situace, kdy akrobacii létáš i když nechceš a pak ty dovednosti a návyky jako bys našel. :)
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#63 Příspěvek od VTjr »

jindraj píše:...narovinu foxe nemám...

Na rozdíl od Tebe ho mám už 3. rok a absolvováno cca 750 letů. :) Takže bych o něm mohl napsat romány (což jsem taky udělal, stačí prohledat příslušná vlákna). Charakterizoval jsi ho vcelku dobře.
Ale hned první, co je třeba pochopit, že termický větroň z něho nikdy nebude. Ale to není ani žádný hornoploch a proti nim je jeho klouzavost neporovnatelně lepší. Čili nedá se s ním moc chytat termika, ale dá se s ním startovat a přistávat jako s větroněm, co je pro začátečníka dost velká výhoda. Určitě to není tak, že by nečekaně ztrácel rychlost po vypnutí motoru kde bys musel furt jen čekat kdy padne po křídle. A aby se to téměř nikdy nestávalo je dobré posunout neutrály křidélek o milimetříky nahoru - fakticky to uděla jakoby negativy. Nehledě k tomu, že se s ním dá létat kdekoli, kde nikoho neohrozuješ, nemusíš s ním chodit na letiště s dráhou. To je výhoda zejména v tom, že pak máš možnost lítat hodně a často - pro zlepšení pilotských dovedností je to opravdu to nejlepší. A zas pokud s ním létáš furt na motor, tak je to podobné hodnému akrobatu a nikterak mu to nevadí. Jen musíš mít po ruce víc nabitých baterek. Se setovou výbavou a baterkama 3s2200mAh se dá prakticky neustále na plný plyn létat i takových 12 až 15 minut. S baterkou 1200mAh a normálním používánim plynu jsem létal běžně 8minut (dokud byly nové), ale i se staršími určite 6 minut. To úplně stačí.
HLA
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od HLA »

Nechci polemizovat o Funcubovi, taky ho mám - ale omrzí ...
Popíšu letadla se kterými létám radějí, celkově vyjdou pořízením i provozem levněji, levné LiPol, levná nabíečka .... není nutné letiště ... nerozebírám je, jsou celkem skladná.

Magnum Reloaded - na dokonalé vyblbnutí kdekoli, to FunCub nedá, a plováky "v ceně" :-)
Postavíš si verzi na tříčlánek ven, i na dvoučlánek lehkého do haly a klidu.
https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=mag ... ed&tbm=vid

Tiger Moth - dá se uřídit i ve větru, i tu akrobačku dá. Malý skladný, obratný, létá pomalu i rychle, přistává do ruky. Dá se přidělat na batoh s ostatní výbavou a vyjedeš si na kole kam chceš...
http://www.freeair.cz/freeairen/index.p ... &Itemid=53

Corsair - XL - pořízením tohoto stroje z druhé ruky jsem FunCuba definitivně odložil - ještě ho rozšířím o klapky.
http://www.lm-modelshop.cz/product.php? ... &id_lang=4
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od celadnik »

súhlasím. Tie krídelka mierne nahor som sa dočítal aj ja, nastavil to tak a lietal super. Fox 1800 má len jednu nevýhodu a to sú francúzske pánty. A z toho vyplývajúce aj výchylky a reakcia krídelok.
Moje modely (tie ktoré som už zalietal) najdete na rcalbum.cz
VTjr

Re: Letadlo po betě

#66 Příspěvek od VTjr »

S pántami som nemal nikdy problém, aj keď vôľu tam cítím. Ale samozrejme je tu istá vlastnosť spoločná prakticky všetkým bublinoletom - po každom pristátí sa vždy niečo pohne, takže v kazdom jednom štarte znovu a znovu jemne trimuješ. Je skôr vynimka, kedy to nemusíš.
Ja mám problém skôr s tým, že model je starý a už nefungujú dobre tie šrobovacie zvierky v krídlach ktoré držia model pokope. Rišim to lepiacimi páskami, ale po každom lete sa mi krídla trochu povysunú z trupu. Ale tento problém sa začal prejavovať asi až asi po 500 štartoch - to už málokomu ten model ešte existuje. :mrgreen:
VTjr

#67 Příspěvek od VTjr »

HLA píše:Corsair - XL - pořízením tohoto stroje z druhé ruky jsem FunCuba definitivně odložil...

FunCupa možná, ale Foxe1800 bys určitě neodložil. :lol:
Corsaira mám taky, bublinkového 1100mm, ale akrobacie s ním - to je něco zcela jiného, spíš trápení než požitek. :( Přitom motor je silný dost ale ty vlastnosti W křídla. :roll:
Ale zas Corsair je perfektní model na nácvik startů a přistáni na dráze :D a realistických letů WW2 stíhaček. I když pravda, XL se určitě chova trochu jinak. Především je mnohem větší.
VTjr

#68 Příspěvek od VTjr »

Jó a ještě k té rychlosti Foxe1800.

Vzhledem k rozpětí 1800mm to zas tak dramatické není. Navíc já to ani nepokládám za nějaký nedostatek. Naučit se řídit rychlejší model pokládám spíš za klad. Vetšina 3D akrobatů Ti pak připadá pomalá. Taky není problém s ním létat jakoby termiku - vytáhneš ho na plný plyn do 150m výšky a pak zkoušíš co nejdéle plachtit a třeba i trénovat přesnost přistání. Na trénink dobré, ale na výkony v nějaké soutěži pochopitelně slabé. Ale to přece platí pro všechny bublinolety, i ty co jsou prodejci deklarovány jako termické. :mrgreen:

Krom toho se při mírném větru s tím dá docela dobře létat na svahu, to s FunCupem asi sotva.

Z akrobacie zvládá bez motoru přemety a výkruty.
S motorem pak i obrácené přemety, čtvercové přemety, souvraty, lety na zádech, souvraty na zádech, pády, vývrtky, kubánskou osmu normální i obrácenou, lomcováky, výkruty do kruhu.
Co neumí jsou stoupavé výkruty (nanejvýš jeden s čerstvou malou, lehkou baterkou, nebo se silnějším motorem, ale stoupavý půlvýkrut zvládne vždy). Dále pak neumí nožový let a výkruty na doby (na to má moc malou směrovku a boční plochu trupu). Ale zkoušet to z větší výškovou rezervou můžeš.

Jediné co se s ním opravdu nenaučíš je start z dráhy. Ale přistání na dráhu - to ano.

Je to dost univerzální model. Prakticky mě naučil znovu létat akrobacii po 25-leté pauze. Teď už s ním létám jen málo, protože jsem zprovoznil motorové akrobaty.
HLA
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od HLA »

Ještě mne napadlo omotorovat betu pořádným pohonem.
Třeba si koupit vhdnou sestavu pohonu - motor, regulátor, zdroje - (vhodné pro Funcuba) a vyrobit zvýšený držák motoru pro Betu.
Přece jenom jsme modeláři - že jo?
A s betou se takto parádně rozloučíš :wink:
Kuba93
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od Kuba93 »

Kluci díky za rady ohledně větronu kdybych ho chtěl což možna na zimu nevylučuju tak bych si koupil Tracy-e od Svoru pokud je teda ještě na eshopu skladem a postavil si ji mělo by to tři vyhody je hodná máme tady na ní regl, motor, serva a vlastně bych se a to považuju pro mě za duležitější přiučit se něco při stavbě konstrukčních letadel a nebo bych měl v plánu od VEKAmodel Čejku s pylonem ta se mi líbí hodně a hlavně mě berou tyhle "retro" modely časem bych něco takovyho opravdu chtěl nebo retro hornoplocha :)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“