Turnigy 30A - nejede
-
vrkal
- Kontaktovat uživatele:
Turnigy 30A - nejede
Zdravím, mám Blechu od MMP s regulátorem Turnigy 30A BRUSHED ESC(http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6468), motor MIG 400 7,2V a baterii LIPO 2s 7.4V 1500mAh (je v pořádku), vše zapojeno jak má být, na regulátoru nastaveno, že baterie jsou LIPO, ale když je připojím, tak motor nejede, pouze servo a regulátor pípáním hlásí, že napětí je moc velké, přitom na pohon Blechy se používají i baterie o větší kapacitě. Kde je tedy problém?
Re: kde je chyba??
zkusil bych zkalibrovat regulační rozsah - zapnout vysílač, dát plný plyn; zapnout přijímač s reglem, ten zapípá, pak stáhnout plyn, regl by měl odpípat počet článků...
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
Kapacita nemá s napětím nic společného. Ten regulátor opravdu hlásí vysoké napětí, nepípá jen "nějakou poruchu"? Problém by mohl být i v nastavení rozsahu plynu.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
-
vrkal
- Kontaktovat uživatele:
zkusil jsem to zkalibrovat jak poradil jyrry(pozn. mám volantový vysílač):
1. dal jsem plný plyn, zapnul regl s přijímačem a ani po pěti, či deseti vteřinách nic, regl stále stejně pípá
2. dal jsem neutrál a stejně jako v bodě č.2
3. dal jsem plnou brzdu a regl cca po pěti vteřinách pípl a následně přestal pípat. Poté jsem pustil brzdu a spoušť vysílače šla do neutrálu, tak se motor rozjel do vysokých otáček, což by neměla, a když jsem začal přidávat plyn, tak se otáčky zvyšovaly. Motor se zastavil, když jsem dal brzdu a musel ji držet.
teď jsem z toho úplný jelen.
1. dal jsem plný plyn, zapnul regl s přijímačem a ani po pěti, či deseti vteřinách nic, regl stále stejně pípá
2. dal jsem neutrál a stejně jako v bodě č.2
3. dal jsem plnou brzdu a regl cca po pěti vteřinách pípl a následně přestal pípat. Poté jsem pustil brzdu a spoušť vysílače šla do neutrálu, tak se motor rozjel do vysokých otáček, což by neměla, a když jsem začal přidávat plyn, tak se otáčky zvyšovaly. Motor se zastavil, když jsem dal brzdu a musel ji držet.
teď jsem z toho úplný jelen.
Môj skromný názor je, že je to je skôr letecký regulátor, tzn. nemá spiatočku a brzdu. jedna krajná poloha je 0, v strede polovičné otáčky a na plný plyn maximálne. Teraz si to tak nakalibroval. Možno by to šlo nejak prekalibrovať aspoň na normálny dopredný chod.
-
vrkal
- Kontaktovat uživatele:
ještě jedna věc, pokaždé, když připojím nově baterii k regulátoru, tak musím nově vše zkalibrovat. Prostě si to nepamatuje předchozí nastavení.
dusangg píše:Môj skromný názor je, že je to je skôr letecký regulátor, tzn. nemá spiatočku a brzdu...
Ano. Odkazovaný regulátor Turnigy 30A BRUSHED skutečně nemá zpátečku. Brzdu má, ale funguje jen při nulovém plynu tj. v neutrálu. Brzda se dá vypnout přendáním jumperu na regulátoru pod nápisem BRAKE OFF/ON do pozice OFF.
Zpátečku z toho nezíská.
Pokud chce mít zpátečku pak doporučuji použít jiný regulátor třeba viz tento odkaz, který má zpátečku i brzdu a i ke zmíněnému ovladači bude vhodnější.
Pokud mu bude stačit jen jízda směrem dopředu bez zpátečky tak zkusit nastavit rozsah plynu znovu. Podle toho popisu, že mu régl pípl při plné brzdě odhadují, že má na vysílačce nastaven směr výchylky plynu obráceně než jak to tento regulátor očekává.
1. Takže nejprve otočit smysl výchylky plynu na vysílačce tj. vypnout nebo naopak zapnout reverz pro kanál plynu.
2 Poté nechat nejprve model vypnutý a nejprve zapnout vysílačku pak dát plyn na maximum a držet ho tam.
3. Poté zapnout napájení modelu. Po cca dvou sekundách uvolnit na vysílačce plyn tj. měl by se automaticky vrátit do neutrálu a régl by pak měl pípnout. Poté vypnout model a vysílačku.
4. Pak zapnout nejprve vysílačku, plyn v neutrálu a až poté zapnout model. Nyní by již měl plyn funkovat od neutrálu směrem k plnému plynu. Brzda ve smyslu té vysílačky tj. směr od neutrálu směrem k plné brzdě by se po tomto nastavení neměla vůbec používat.
vrkal píše:ještě jedna věc, pokaždé, když připojím nově baterii k regulátoru, tak musím nově vše zkalibrovat. Prostě si to nepamatuje předchozí nastavení.
Máš to zřejmě špatně nakalibrované tak, že pozice neutrálu není nastaveným minimem regulátoru. Regulátor má ochranu a pokud není plyn v neutrálu tak také pípá. Takže jak už jsem zmínil znovu překalibrovat rozsah plynu, ale ještě předtím změnit reverz tj. smysl výchylky plynu ve vztahu k výchylce ovladače. Ten smysl výchylky plynu totiž podle toho předchozího popisu máš na vysílačce zřejmě nastaven opačně než je potřeba s tímto regulátorem.
Pokud se to nepodaří zkalibrovat pak se na ten régl vykašli a pořiď si vhodnější viz třeba ten již výše odkazovaný, který má zpátečku i brzdu a i ke zmíněnému ovladači bude vhodnější.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Problém je ten, že ten regl se automaticky připravuje do provozu stažením plynu do nuly a zapnutím Tx. V Tvém případě plná brzda. U leteckého reglu je to zcela normální stav a ochrana před tím, aby se regl náhodně nerozběh při zapnutí Tx s jinou polohou kniplu než na nule.
Průser pro Tebe je asi ten, že tenhle regl nemá klasickou kalibraci plynu kdy bys byl schopen to nakalibrovat - plný plyn > 0 v neutrálu.
Tahle kombinace reglu a pistolovky se obávám chodit nebude. Tak jak už psal "dusangg".
Průser pro Tebe je asi ten, že tenhle regl nemá klasickou kalibraci plynu kdy bys byl schopen to nakalibrovat - plný plyn > 0 v neutrálu.
Tahle kombinace reglu a pistolovky se obávám chodit nebude. Tak jak už psal "dusangg".
- JosefSvejk
Kdysi jsem měl na lodičce taky "letecký" regulátor a chtěl jsem to řídit volantovkou. Vyřešil jsem to "kovářsky" tak, že jsem na spoušť dal gumičku, která ji držela v klidu "v brzdě". Tím jsem získal celý rozsah plynu.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Trim na plynu asi nemáš? To jsi vyzkoušel jako první věc viď?
Baisy
Baisy
moje hračky
http://baisy.rajce.idnes.cz/letadla/
http://baisy.rajce.idnes.cz/letadla/
-
vrkal
- Kontaktovat uživatele:
Takže závěr je takový, že mi nezbyde nic jiného jiného než postup viz. Drondys, tedy koupě jeho uváděného regulátoru a současný půjde pryč, neboť ať jsem se snažil sebevíc, s volantovkou by to jedině šlo, jak píše JosefSvejk tedy "kovářsky" s gumičkou na spoušti. Všem každopádně díky za rady.
Re: Turnigy 30A - nejede
Ahoj,
zkus dát trim motoru úplně dolů. Stalo se mi, že motor nechtěl reagovat a potom jsem ztrimoval dolů a motor odpípal a jel.
Michal
zkus dát trim motoru úplně dolů. Stalo se mi, že motor nechtěl reagovat a potom jsem ztrimoval dolů a motor odpípal a jel.
Michal
misamltr píše:zkus dát trim motoru úplně dolů. Stalo se mi, že motor nechtěl reagovat a potom jsem ztrimoval dolů a motor odpípal a jel.
Vrkal má ovšem problém v tom, že jeho volantová vysílačka má v neutrálu plynu defacto výchylku ve středu kanálu plynu což je z rozmezí od -100 do +100 hodnota 0. Zmíněný regulátor ovšem pro odarmování očekává hodnotu -100, a to z hodnoty 0 prostě nevytrimuje. Takový rozsah trimy nemají. Navíc ta jeho vysílačka zřejmě ani neumožňuje nastavení EPA tj. rozmezí koncových bodů kanálů což u jiných vysílaček může jít nastavit i v podobně velkém rozsahu. Takže by to se stávající vysílačkou musel používat jak už zde zmínil JosefSvejk "kovářsky" tedy s gumičkou na spoušti což nechce a tudíž pro něj je přijatelnější pořídit si jiný levný regulátor např. ten mnou odkazovaný za cca 9 USD se zpátečkou, který by s tou jeho volantovou vysílačkou měl fungovat bez problému.
-
vrkal
- Kontaktovat uživatele:
Tak problém vyřešen. Jak jsem psal výše, udělal jsem to jak mi poradil Drondys a koupil nový regl na ebay, vše řádně spároval a Flea jezdí super. Tímto ještě jednou díky.