TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
valajda
Kontaktovat uživatele:

Re: TERMIKA - fígle

#976 Příspěvek od valajda »

jen doplním odkaz, ale asi znáte :wink:
http://flymet.meteopress.cz/cr/
pepin

#977 Příspěvek od pepin »

Joo tady jsem dřiv p kuli termice přepocitaval teplotu na 100 m.
Ted uz jen kouknu na teplotu v noci a přez den,,pokud sviti slunicko tak tam neco pro modelaře do par set metru bude.
ariane
Kontaktovat uživatele:

#978 Příspěvek od ariane »

pepin
Zdar, předběžne hlásím, že bychom si jí mohli na Rané dát 4.-7.9.:-) Jen si 6.9. odskočíme do Suché na MČR RCA..
pepin

#979 Příspěvek od pepin »

ariane píše:pepin
Zdar, předběžne hlásím, že bychom si jí mohli na Rané dát 4.-7.9.:-) Jen si 6.9. odskočíme do Suché na MČR RCA..

tak to se určitě prozvoníme.
graup15

#980 Příspěvek od graup15 »

re..Pepin
Čauky rosničko. Teda dneska byla fantastická termika...kdo nebyl,tak to prokaučoval. Zítra už to tak bombastické nebude:-)
pepin

#981 Příspěvek od pepin »

graup15 píše:re..Pepin
Čauky rosničko. Teda dneska byla fantastická termika...kdo nebyl,tak to prokaučoval. Zítra už to tak bombastické nebude:-)

já to tušil,předpověd na noc a ráno pěkná kosa , tak jsem jel na Ranou už včera, a taky jsme se tu v noci klepali venku u grilu v zimácích,sice to teda vubec nebyl variábl a šlo to od JZ, tak jsem tady z mé strany startoval v turbulenci a musel jsem se držet víc nahoře, ale co se dělo jsem snad nikdy nezažil,

od cca 200m to šlo nahoru jako raketa, vário jen řvalo, tak jsem ho vypnul, začal akrobatit a poprvé v životě jsem si musel hlídat, abych i při akrobacii nestoupal.

klesáky ale taky vydatný, jak jsem z toho vypadnul , tak bych bez motoru asi ani nedoletěl na přistávačku a i pod tím motorem se to hrnulo vzduchem jako šnek :D
graup15

#982 Příspěvek od graup15 »

Jo..počasí jak z učebnice !!! Trefil jsem stoupák i 5m/s!!! boží. Opravdu šlo mrsknout z ruky F5J a vytočit. Při přistání s Aspirem ve výšce 5m ..drbanec jako hrom..a hurá do 200m.
Ale ty klesáky byli taky vydatné..už dlouho jsem nezažil být ze 300m za 60s ve 100 metrech. Ještě ,že ta mrška Viking opravdu letí a přeletí to dostatečně rychle a hup do dalšího zdvihu.
Grafy radši dávat nebudu...na výškový 300m limit opravdu seru.:-)
pepin

#983 Příspěvek od pepin »

zítra by to mělo být konečně z JV, trochu se ale bojim, že to bude JV v mlžném hávu.

jinak dnes jsem asi poprvé přistával na brzdách za pomoci těch mojich bastlíku záložního napájení, kde je vedle přijímačovek vyvedeno napájení i z becu reglu přez diodu, páč si to po vyklopení buterfly pouze nepíplo, ale celou dobu to signalizovalo snížené napětí.

Do starších 1600 nimh jsem následně dobil skoro 1400ma, takže to zálohování mám asi poprvé odzkoušené i v praxi a né jen doma na stole.
pepin

#984 Příspěvek od pepin »

ten nový meteopres se mi opravdu líbí, hlavně ten aktuální aktivní vítr, to je opravdu paráda

http://aktual.meteopress.cz/vitr.php

zkusil jsem si přez mobil aktivovat na zkoušku tu jednodenní aktivaci i pro předpověd a asi už vím, co si budu přát k vánocum od ježíška, až budu muset vymyslet, co od něj vubec chci,přijde mi to opravdu dobrý a co potřebuji, na jednom odkazu.

jinak tady už chčije, vrátila se kočka a prudí, abych vymyslel nějakou zábavu, tak asi pujdem do hospody na pivo :D
pepin

#985 Příspěvek od pepin »

tak dnes to taky nebylo špatný, ale včerejší závěrečný večírek modelářské dpovolené mě trošku zmohl :oops:
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 28.07.2014 22:32, celkem upraveno 1 x.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#986 Příspěvek od jindraj »

Kluci budete mě asi muset naučit kdy a jak na to. V pátek jsem nemohl . Tak jsem si dnes v sobotu poctivě vyreklamoval doma čas od 10:30. Našel si předem louku. Najel na ní s letadlem a od 10:30 začal prozkoumávat vzduch okolo. Kolem 11:30 to sice sem tam drblo a poponeslo. Ale žádné erupce co tu popisujete. Většinou to poponeslo o pár metrů a musel jsem hledat znovu. Byl jsem rád zem jsem se pak držel kolem 100m a nic víc :) fakt budu potřebovat nějaké srovnání abych viděl co z toho je rukama a můžu se naučit a kdy mám prostě smůlu a nic termicky dramatického nevidím.
pepin

#987 Příspěvek od pepin »

jindraj píše:Kluci budete mě asi muset naučit kdy a jak na to.

¨celej ten fígl je pouze v rozdílných teplotách přez den a přez noc, na jaře je to v pohodě, páč po zimě je zem studená, takže pokud vyleze přez den sluníčko, tak ten teplotní rozdíl vytváří ty trhající se bubliny, v létě už je to horší, tam je potřeba po přechodu studené fronty--- hnusného studeného počasí--ochlazení jít létat hned jak se udělá hezky, páč další i slunečné dny už je to zase prohřáté i přez noc a bez těch teplotních rozdílu už ta termika není žádný zázrak.hlavně když začne foukat z jihu, tak jsem jde opravdu teplý vzduch i v noci.

v základu stačí kouknout třeba na wintguru, kolik stupnu je v předpovědi k ránu--přez noc a kolik přez den, pokud bude rozdíl cca 10 stupnu, je to vcelku tutovka že to tam bude, pokud mín, bude to tam určitě taky, ale asi jen v určitou denní dobu, bud se trefíš, nebo ne.To termičení má jeden zásadní problém, chce to mít možnost jít létat kdy to má fungovat, né kdy máš volno a mužeš jít létat.

třeba se někdy dočkáme, že nějaký modelářský nadšenec vytvoří nějakou modelářskou androidovskou nebo rc mániovskou aplikaci--vhodné termické podmínky--mohlo by to chodit--špatné termické podmínky---nejspíš to dnes bude stát za prd.

to by bylo hezký, cvaknout si tady v sekci větroně na okénko, kde bude pro daný den bud modýlek na poličce, nebo na louce :wink:
graup15

#988 Příspěvek od graup15 »

jindraj píše:Kluci budete mě asi muset naučit kdy a jak na to. V pátek jsem nemohl . Tak jsem si dnes v sobotu poctivě vyreklamoval doma čas od 10:30. Našel si předem louku. Najel na ní s letadlem a od 10:30 začal prozkoumávat vzduch okolo. Kolem 11:30 to sice sem tam drblo a poponeslo. Ale žádné erupce co tu popisujete. Většinou to poponeslo o pár metrů a musel jsem hledat znovu. Byl jsem rád zem jsem se pak držel kolem 100m a nic víc :) fakt budu potřebovat nějaké srovnání abych viděl co z toho je rukama a můžu se naučit a kdy mám prostě smůlu a nic termicky dramatického nevidím.

No ona je termika ,jak ženská..naprosto nevyzpytatelná:-) Ale obecně platí to co napsal pepin. Je to vždy rozdílem teplot. Takže když z toho budeš vycházet, hledej místa s rozdílnou barvou terénu (např silnice/světlé pole)..atd. A i tak to občas překvapí..byl jsem i když bylo zataženo a najednou stoupák jako hrom. S podivem je termika i v zimě, ale oproti létu samozřejmně mnohem slabší. Nesmíš se bát létat v širokém okruhu a prozkoumávat vzduch. Na to máš ideální éro..obletí slušně velký okruh z 250m jak nic.
Od té doby co si poletuji s FPV jsem zjistil, na jak malém rozměru plochy vlastně běžně létáme. Tak se snaž létat na co největším poloměru...zvětšuje se šance,že něco najdeš.
No a pak se to chce sžít s chováním Varia. To co tam máš, už je použitelné, ale na SkyAssistanta to fakt nemá. Hlavní je při hledání termiky, letět pomalu. Silný stoupák,nebo bublinu uvidíš i bez varia. ale slabý teprve se tvořící..to chce do toho nalétnout pomalu (právě proto , aby to vario zvládlo detekovat včas)

Včera jsem zkoušel ten AAT tracker (no s tím ještě bude trošku trápení), ale i když je Elipsoid taková hračka ..doslovně kluzák ..neb to zrovna výkoností neoplývá, když pozoruješ co se ve vzduchu děje,dá se i s ním vytočit pěkně od země. Včera bylo zataženo a děsná prádelna. jen na chviličku vylezlo sluníčko..a i to stačilo na to,že se silnice prohřála a utrhla se bublina. (viz video)
Časem si načteš terén tam kde létáš nejčastěji a budeš vědět,že někde vznikají stoupáčky snadněji-než jinde.
Chce to čas a zaměřit se na to.
No a někdy prostě vznikají tam kde by jsi to vůbec nečekal...:-) To je na tom možná to nejhezčí...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=13Djn4WFTZ4[/youtube]

Je to létané jen na oči,bez varia...zatím trackeru nevěřím ani náhodou :-)
pepin

#989 Příspěvek od pepin »

graup15 píše:
. Je to vždy rozdílem teplot. Takže když z toho budeš vycházet, hledej místa s rozdílnou barvou terénu (např silnice/světlé pole)..atd.
Od té doby co si poletuji s FPV jsem zjistil, na jak malém rozměru plochy vlastně běžně létáme. Tak se snaž létat na co největším poloměru...zvětšuje se šance,že něco najdeš.
No a pak se to chce sžít s chováním Varia. To co tam máš, už je použitelné, ale na SkyAssistanta to fakt nemá. Hlavní je při hledání termiky, letět pomalu.

ty bláboly s rozdílnou barvou terénu jsou oblíbenou biblí termického létání, v praxi prostě létáš s modýlkem jen tam, kam oko dohlédne a model je ještě vidět, takže 200m vlevo, 200 m v pravo--to je pořád ta samá louka, to stejný pole s řepkou.

Co se týče modeářského varia, hovno nulku s přesným variem stejně nevytočíš, mužeme tu debatovat o tom, že já když s jetáckým variem vystřelím nahoru na motoru, tak mi ještě chvilku pípá, jasně, je to sranda, páč nemá proč pípat, když už jsem podrovnal a nestoupám, je tam nějaké zpoždění, ale pokud máš hlavu na krku a v tý hlavě mozek,opravdu není problém, pokud ti jde o hledání termiky podle varia a nejde ti pouze o testy přesnosti varia na rc mánii.

Dalibore sorry ale prdlajs stejně nevytočíš , lítám tu termiku na svahu a i na nepřesné vario indikující terrmiku dost často prdim, páč to vidím proti horizontu, i když to pípá, nemá smysl se tím zabývat.

Podle mého v ustáleném letu--na přeletu nevymyslíš se sky asistentem i kdyby si se podělal žádný zázrak oproti jinému variu a za tím si fakt stojím, pokud ten stoupák k něčemu je, veme ho dnes asi kdejaká jebka, pú=okud je na prd, mkužeš tak maximálně s přesnmým variem kolegum v okolí demonstrovat, že jsi to zaznamenal, ale stejně neutočil.

prostě moje zkušenost s absencí přesného sky asistenta je taková, že mraky pípání nahoru s obyč váriem je nutné ignorovat, pořád tam musí fungovat ten mozek.

vario ti neindikuje termiku, vario ti identifikuje zvýšenou--sníženou hladinu, což je v 90% zpusobené stejně pouze chvilkovým nárazem větru--to ti nepřesné vario nevezme, přesné ano, ale pokud tě to nakonec začne otravovat, páč je to stejně nepoužitelné ,přenastavíš i to přesné tak, aby ty nepoužitelné nesmysli nedetekovalo :wink:

PS: lítám klasického jetáka, každou chvíli mu říkám--to si toč sám, na to ti já seru :wink:

Chlape neblbni , lítal jsi před variem, budeš lítat i po něm a stejně tak tisíce dalších.

tý termice to chce dát čas,postupně to přijde a za sebe mohu říct, že když ráno vykouknu z okna a zhodnotím to--dnes to nemá vubec smysl, ona to není taky žádná výhra
graup15

#990 Příspěvek od graup15 »

:-) Mně se líbí jak hodnotíš něco co nemáš:-) Porovnáváš Skyassistanta což je primárně vario a až pak výškoměr s něčím co naprosto nefunguje (M-vario od Jeti)...To nové už funguje, ale to taky nemáš.
Taky nelítáme v okruhu 200m, ale v okruhu 600m..což je kružnice 1200m!!! Takže cestou je dálnice-pole-údolí. Prostě různé povrchy země.
Ano-lítal jsem před léte bez varia, ale asi už nikdy bez něj lítat nebudu. Výrazně to pomáhá a hodněkrát se právě povede i velmi slabounký stoupáček vytěžit.

Vylez někdy z toho brlohu na Rané a dáme si to na rovině..ty se svýma kecama a já s Vikinegem naloženým Variem .Ju?
Pořád vše vztahuješ na lítání na kopci. Kolik lidí chodí denně na ranou lítat oproti zbytku? 99% jich lítá na rovině,tam nic oproti horizontu nevidíš.

Mimochodem, včera jsem testil AAT (Auto antena tracker) a letěl jsem takovou okružní cestu okolo čtyřech vesnic. Trasa cca 14km. Obecně platné poučky,že termika vzniká nad rychleji se ohřívaným povrchem platí.
V OSD mám jak výškoměr, tak analogové vario...hezky je to vše vidět.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“