RC loď - spiatočka

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Zpráva
Autor
celadnik
Kontaktovat uživatele:

RC loď - spiatočka

#1 Příspěvek od celadnik »

Ahojte.

Mám rc loď, konečne mi k nej došiel aj regulátor z HK. Ide o autičkársky regulátor, s brzdou a spiatočkou. Moja otázka je nasledovná.
TX: Turnigy T9x

Je možné nastaviť spiatočku nasledovne?
- plyn bude fungovať klasicky, čiže od nulovej polohy kniplu po max, s tým, že by fungoval na smer dopredu.

Ak budem chcieť spiatočku, tak prepnem prepínač, a vtedy bude fungovať plyn ako spiatočka, zas od nuly po max.

Čiže, keď bude plyn v nulovej polohe, model sa hýbať nebude, motor bude stáť. S tým že otáčanie motora (dopredu/dozadu) by sa riešilo prepínačom, ktorý by určoval či ide o jazdu vpredu alebo vzad.

Spiatočku nepoužívam na lodi moc často. A chcem predísť tomu, že som zvyknutý lietať lietadla a mať plynovú páku dole, čo by ale pri riešení od 0 po 1/2 pohybu spiatočka, od 1/2 do max dopredu, robilo problémy, keďže by musel byť knipel plynu v strede.

Používate niekto riešenie na spiatočku cez spínač?
Moje modely (tie ktoré som už zalietal) najdete na rcalbum.cz
Kovboj

Re: RC loď - spiatočka

#2 Příspěvek od Kovboj »

Nebylo by jednodušší ovládat plyn pomocí druhého kniplu, kde máš normálně výškovku?
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od celadnik »

teoreticky ano, len som zvyknuty že plyn je na pravej ruke :-(
Kovboj

#4 Příspěvek od Kovboj »

celadnik píše:teoreticky ano, len som zvyknuty že plyn je na pravej ruke :-(

Podle vlastí zkušenosti musím říct, že ovládání plynu u auta/lodě na pozici výškovky a zatáčení "křidélky" přejde do krve hodně rychle.
ladous
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ladous »

Tazatelův nápad je možná na první pohled zajímavý, ale jde proti zažitým standardům. Označil bych to přímo za zlozvyk...

Osobně bych si v takovém případě mnohokrát nebyl jistý, zda jsem zrovna přepnutý pro jízdu vzad, či dopředu, což může být fatální - člověk se s někým zakecá, pak dá plný plyn a omylem zacouvá na břeh, přičemž ohne kormidlo a oholí lodní šroub.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od celadnik »

to pepnutie na mod spiatočky cez spínač sa dá ošetriť aj tým, že začne pípať vysielačka, nastaviť zvukové upozornenie. Takže tohto by som sa až tak nebál.
twint

#7 Příspěvek od twint »

resil sem stejny problem, mam mod 2 a chtel sem 9xr pouzit i pro firestorma. nakonec sem dal plyn na packu vyskovky a zataceni na levy knipl. hned prvni jizdu jsem s tim nemel problem. u lodicky by to sloale u auta kde brzdite casto (lze na regulatoru dat "automatickou" brzdu, nebo brzdu v neutralu a prepinat jenom zpatecku) by to moc dobry nebylo
HPI E-Firestorm Flux , Hotwing 1000 Evo
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ufon13 »

řekl bych že nejjednodušší a také levnější je použít jednosměrný regulátor a na přepínaném kanále rádia pak servo s 2 mikrospínači pro změnu smyslu otáček motoru.
Jak na ten přepínač je vidět tady:
http://ufon13.rajce.idnes.cz/servoprepinac/
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od celadnik »

no neviem, mne príde jednoduchšie, ak to tak ide, nastaviť dve krivky plynu (dopredu, spiatočka) v vysielačke a cez prepínač nejak určiť, ktorá krivka má byť aktivna. V danom prípade, keď má regulátor originál aj reverz .
nuku

#10 Příspěvek od nuku »

s original fw v tgy9x si nejsem jisty ale s opentx, erazem a podobnymi je to snadne. bud pres krivky ale pokud jsou linearni ani to by nebylo nutne. zajimava cast by byla kalibrace toho regulatoru ale nemyslim ze az tak velka.
jinak ja s mod2 bych na ten prepinac pouzil trainer abych ho pri couvani musel porad drzet druhou rukou ale u mod1 to asi muze byt problem.
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od celadnik »

práve zisťujem, ako treba nastaviť tú krivku na reverz plynu.
nuku

#12 Příspěvek od nuku »

kdyz to tak prevracim v hlave mozna by bylo dobre jeste nastavit podminku aby k prepnuti na reverz a zpatky mohlo dojit jen kdyz je plyn v nule, neco na principu sticky throttle cut
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od celadnik »

a bude problém s tým nastavením? Zatiaľ som regulátor s spiatočkou nepoužíval ani nemal.
On sa presne na spiatočku sám na základe signálu z vysielačky? Alebo ho treba na to nejak programovať? Rozsah plynu na spiatočku, na jazdu vpredu a pod.?? A ako by ste odporučil nastaviť krivku plynu na reverz?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jyrry »

Obvyklý rozsah servosignálu je 1000-2000us (mikrosekund), neutrál je při 1500us.
Obousměrný regl má "neutrál" (stojí) při těch 1500us, plný dopředu třeba při 2000us a plný dozadu potom při 1000us.
Na páce výškovky to tedy odpovídá neutrál páky = neutrálu reglu, potlačit = jízda dopředu (čím víc potlačit, tím rychleji), natáhnout = jízda dozadu.
Podle toho bych ty křivky mixu plynu (na páce plynu) vybudoval... Přepínání "dozadu" by mohlo být na mžikový (samovracející se) přepínač, přece jen se necouvá často.
jyrry.webnode.cz
nuku

#15 Příspěvek od nuku »

v autickovych regulatorech jsem se jeste nehrabal ale cekal bych ze neutral bude nekde v 1,5ms pulzu cokoliv nad je dopredu a cokoliv pod je zpatecka. pokud je regulator rozumny mel by jit i zkalibrovat co se tyka rozsahu tak i neutralu.
otazka je jak je implementovana brzda. tady by se hodilo kdyby sla uplne vypnout ale tenhle regulator neznam.
imho jit by to melo ale bez osobnich zkusenosti nebudu spekulovat
Odpovědět

Zpět na „Lodě“