Align T-rex 500

Vrtulníky do velikosti 500.
Odpovědět
Zpráva
Autor
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

Re: Align T-rex 500

#901 Příspěvek od František Koudelka »

Tak jo, odletany dve baterky a musim rict ze dnes mi to prislo lepsi, bylo ale rekl bych tepleji, mozna se ty ocka malicko teplem roztahnuly a prislo mi to lepsi...jinak ale asi pujdu do teh kovovejch pak, jak sem psal, ty plastovy jsou fakt mekky, normalne rukou se to deformuje, to kov proste neudela, jinak ale zatacky ted to je uplne jina nez s tema turnigama, reaguje to naprosto presne, rekl bych i az moc ostre spis bych si expa i malicko pridal, asi tam frknu ty kovovy paky, pokud nebude zadna zmena tak malicko pouvolnovat oka, ale jinak si myslim ze serizeni bude v poradku, let jako takovej je perfektni

jeste sem koukal na zemi, zkousel sem jen tuknout do kniplu a koukat jak ty serva reaguji a odezva je tam hned u vsechn tri i jen kdyz se dotknu kniplu, u turnigu pri tak male vychylce se nejdriv pohlo jedno pak ostatni dve a podobne :D
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#902 Příspěvek od František Koudelka »

Tak nevim jestli mam jiny problem nebo co, vcera litam v pohode dve baterky, lita super, ani ten vis uz me nejak neprijde, v zatackach to posloucha uplne na slovo, bylo hezky nefoukalo, tak sem se odhodlal a udelal pet prvnich premetu s rexem 500 :D No a dneska jdu znova, odstartuju, zavisim, odletim, udelal sem zase asi tri premety, a rikam ze bych zkusil zaviset na zadech, priletim bliz a vidim ze nejak kmitaji listy, tak koukam na stopu a je uplne mimo 8O , tak sem pristal, koukal zda neni nekde neco volnyho, ale nic nevidim :roll: , dovisel sem jeste tu batrerku, asi minutu, ale dalsi uz sem radeji neletal a zabalil sem to, za letu sem nic podezreleho nezpozoroval, vcera byla stopa stoprocentne OK, obcas kdyz litam tak si na chvilku zavisim a zkontroluju, ale dneska uplne mimo, nemohly to zpusobit ty premety? pred tim sem lital jen takovy ostrejsi osmicky, nechapu proc by se to melo z niceho nic rozhodit...setkal se nekdo..... :?:

EDIT:nebo list, nemohl prasknout list a je ted vic ohnutej za letu, nic neni nikde videt :roll:

Tak znova edit, dal sem tam merku na mereni uhlu nabehu, mam kolektiv v nule a jeden list na nule a jeden tak stupen, mozna dva do plusu 8O
Vladimír

#903 Příspěvek od Vladimír »

No, já teda nejsem žádnej odborník...
ale tohle vypadá, jako kdybys předtím ty úhly náběhu nastavoval ve stavu, kdy deska cykliky nebyla přesně na kolmo. Mohlo to taky souviset s tím že ti serva nechodila úplně tak, jak by měla a jejich poloha byla trochu loterie.
Já tohle (u pádlové heli) ověřuju tak, že nastavení listu kontroluju čtyřikrát - ve čtyřech polohách. Pokaždé pootočím rotor o 90°.
Pokud deska cykliky není úplně OK, tak se to při tom hned pozná.
Jo a používám dvě měrky současně, každou na jednom listu. Pohledem přes obě je každá odchylka hned vidět.

U bezpádla pootočím listy v gripech o 90° aby se potkaly na jedné straně (takže jeden po směru a jeden proti směru) a pokud je úhel náběhu 0°, musí být konce listu stejně vysoko. Zase když s rotorem otáčím kolem dokola, nesmí mi konce listů cestovat nahoru/dolů (stříhat).

Pokud tohle všechno víš a děláš, tak se omlouvám za zbytečný příspěvek...
V.
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#904 Příspěvek od František Koudelka »

Jeste ted si s tim hraju :D , problem je ten, ze vse bylo vcera super, stopa perfektni a dneska najednou, bez nejakeho vedomneho zasahu ci poskozeni stopa mimo a i ten uhel nabehu jednoho listu mimo, ale :) meril sem tahla dle navodu a ty ke gripum byly moc dlouhe, a tim padem to prepakovani co je na druhem konci tahla nebylo pri uhlu nabehu nula ve vodorovne poloze, sice sem tam mel plus minus deset stupnu, ale deska cykliky chodila moc nahoru, tedy asi do polohy kde by jinde byla treba pri +12stupnu coz je maximum a nebo i vic, pak mohlo dojit k tomu ze jak sem udelal ty premety, dal sem vetsi vychylku a nekde se to sprajclo a tim se to rozhodilo, nikde ale nevidim zadne poskozeni, nic ohnuteho nebo tak, to prepakovani mam plastove, mozna se pohla kulicka v tom plastu, nevim, ale vse je utazene, bez viditelneho poskozeni, presteloval sem celou mechniku tak aby pri uhlu nabehu byly paky vodorovne, jak ty vrchni tak ty spodni, tim padem sem zkratil tahla co jdou k servum, tazke desky cykliky chodi ted vic dolu, ale tam ma mista dost, snizil jsem vychylky ail a ele o 10 procent a swas mix o 2procenty vsechny tri hodnoty, swas mam ted 58 58 47 procent uhly +10 a -10 do teh premetu to slo uplne krasne, nemyslim si ze bych zmensemim vychylek tomu nejak ublizil, uvidime

jinak sem nasel jeste tohle video, presne takhle sem to delal, mam stejna serva i radio...uplne to same, ale vysel mu swas mix jinak...ma ale zase +12 a -12, proto vetsi pitch

https://www.youtube.com/watch?v=_YFCy43ep-w
Vladimír

#905 Příspěvek od Vladimír »

Na tom videu jsem si všiml že:
- pán nedává matičku na šroubek od kuláče na páce serva a bezmezně věří těm třem nebo čtyřem závitům M2 v plastu. Zkušenějšími jsem byl upozorněn, že takto přehnaná důvěra se někdy nevyplácí. Od té doby to mám jištěno matičkami lepenými na loctite.
- z nějakého důvodu má kuláče až ve třetí dírce na páce serva. To možná taky není úplně ono, ale možná potřebuje extrémě velké výchylky, kterých by na druhé dírce nedosáhnul. Důsledkem pak ale je, že táhla od serv nejsou svisle ale šikmo (což je možná fuk, protože zkušení říkají, že pokud jsou všechna tři táhla stejně šikmo, nehraje to roli), ale taky se zbytečně připravuje o přesnost chodu serva (menšní výchylky serva, jakoby méně kroků sačí na stejnou výchylku desky cykliky, a více se pak v mechanice projevují vůle v převodech serva)

Ale to seřizování dělá tam krásně názorně. Tohle jsem potřeboval, když jse s tím začínal. Vůbec jsem tenkrát nevěděl, že přesně do úhlů musí zařezávat celé přepákování. Všechno mi to různě šilhalo, a snažil jsem se to dohánět až na nastavení listů. Že se tam během pohybů těch pák při převodu na přímočarý pohyb projevují nějaké siny a cosiny mě tenkrát vůbec nedocházelo.
BoŠ

#906 Příspěvek od BoŠ »

Vladimir:

Nemá matky na kuláčích ani šroub na páce serva - asi počítá s tím, že bude možná kuláč i páku na servu posouvat, takže to asi není finální stav.

Vzdálenost koule - střed osy serva je u Alignu předepsán, tuším, na 16 mm, takže to má OK.

Jinak přeji pěkného dne! :)
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#907 Příspěvek od František Koudelka »

Panove, ten vrtas proste nepoleti a nepoleti :twisted: mam dalsi problem :roll:

k rotorove hlave:serizeni se povedlo na jednicku s hvezdickou,matky na kulacich samozrejme mam, mam to taky v predposledni dirce, to je v poradku, po zaviseni sem akorat dvakrat tuknul do trimu, stopa nadherna, vis ted taky super, takze to bylo asi serizenim, ty paky nebyly vodorovne jak uz psal Vladimir, jedno to viditelne neni, vypada to ted velmi dobre, dokonce vrtulnik asi deset vterin vise uplne sam bez jakehokoliv zasahu do rizeni,drzel sem vysilac jen v jedne ruce a kolega ani neveril 8O takze to se povedlo...ALE

asi po peti minutach letu, mi najednou ustrelil ocas asi o 45stupnu 8O zpozornel sem, drzel se radei ve visu a za chvilku to udelalo znova, tak sem sednul a koukam ze blika prijimac :? satelit nee

hejbu se vsim moznym, vse funguje, tak odpojim baterku,znova zapnu, normane vse jde,prijimac i satelit sviti, dovisim asi dve minuty, vse OK

tak dalsi baterku, prvnim asi pet minut visim, tocim se na miste, zkousim i prudce hybat ocasem, vse parada, pumpuju kolektiv, nic, odletim, udelam premet, priletim, koukam vsechno sviti, vsechno posloucha, tak letim dalsi premet a jak letim zpet tak zas, najednou ocas ustreli o 45stupnu, rikam tak nic, jdu na pristani a tesne nad zemi zas 8O tak sednu, ale tentokrat nic neblika, vse samozrejme funguje

takze co s tim dal, servo? Gyro? Prijimac? je tam DS520 s GP750 prijimac AR6200 se satelitem

Uz jednou se mi stalo, ze po pripojeni baterie neslo servo ocasu, vse ostatni jo, gyro svitilo, koukal sem i do servomonitoru a tam taky dobry, po ovem pripojeni baterie vse ok

Takze co...zkusit prijimac...nebo ocasni servo, gyro si myslim ze to delat nebude,vzhledem k tomu ze to poprve blikalo,tak bych zkusil prijimac
Vladimír

#908 Příspěvek od Vladimír »

No, já bych vsadil na vrtulkové servo, nebo gyro. Jedno futabácke gyro GY401 bych ti mohl na test požičat, případně za rozumnou cenu pak odprodat, ale já jsem v Brně, a ty v Anglii nebo Svitavách. Tak to asi neklapne.

Varianta s přijímačem se mi zdá nepravděpodobná, protože to by neškytala asi jen ocasní vrtulka. Zvlášť pokud tam máš jen satelit. Ten nic nedekóduje a posílá všechno jako jeden balík, a dekóduje si to až řídící jednotka (jaká?)

EDIT:
Eh, to s tím přijímačem beru zpět, špatně jsem četl. Takže tam máš satelit pověšený na AR6200. No, mohl by jeden kanál v té 6200 blbnout. Ale že by blbnul zrovna takhle je možná ještě míň pravděpodobné, než že je špatný kontakt na kabelu od serva.

Možná bych začal i tím, že bych ten satelit hodil pryč a nechal bych to jet jen na ty anténky co koukají z AR6200. Stejně s tím asi nebudeš lítat půl kilometru od sebe, ne? Já satelit poprvé použil, když jsem ho mohl použít místo full přijímače jako zdroj dat pro V-Bar a ušetřit tak na váze přijímače a x-kanálové kabeláže.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#909 Příspěvek od František Koudelka »

Ten prijimac sem koupil s vrtulnikem z druhe ruky, takze nevim zda mel nejaky pad nebo tak neco, vrtulnik havarovany neni, ale prijimac pan asi mel v jinem modelu, mel pred tim Hk a s tim spadl a to ocasni servo tam bylo asi taky, prave me napadl ze by blbnul kanal vrtulky, kdyby to udelalo servo tak nevim jak by se mohlo stat ze prijimac zacne blikat, pred startem stoprocentne svitil, takze urcite doslo k nejakemu vypadku signalu, satelit svitil porad, ale nevim zda satelit nejak nahradi pripadne porouchany kanal, nejake zkouseni se mi moc nechce, mam heli velikosti 500 a nerad bych ji rozbil kvuli nejakemu technickemu problemu a dostat s tim do hlavy taky nechci, jak uz sem psal uz se mi jednou stalo ze po zapojeni baterie v modelu vrtulka nereagovala.....sazim na ten prijimac...tak asi dam novy a uvidim

jinak servo vrtulky, ted maji jen DS525M bylo by ok? ja sem totiz na cykliku u toho druheho rexe dal 3x DS515M a ony brali moc proudu, musel sem dat silnejsi BEC z tri na pet amper tady mam align regulator s BEC taky jen 3A, tak abych tam nedal na ocas to DS525 a nepadalo to taky, nemate nekdo zkusennost
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#910 Příspěvek od František Koudelka »

Tohle to servo bych tam dal, ale nevim jak s tou spotrebou proudu

http://www.align-trex.co.uk/servos-and- ... 52501.html
Vladimír

#911 Příspěvek od Vladimír »

V servech se nevyznám, to si nechám vždycky radit. Pokud jde o přijímač, v HKčku mám klasický šestidolarový Orange, a nebyl s ním nikdy jediný problém. Je otázka, o kolik jsou spektrácké přijímače "značkovější".
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#912 Příspěvek od František Koudelka »

ve vsech ostatnich modelech mam AR600 a nikdy zadny problem, tenhle jediny vrtulnik co sem kupoval starsi mel na sobe tento prijimac se satelitem, kdyz koupim novy prijimac tak tenhle bych dal do cesny, tam pokud zablbne smerovka tak se toho tolik nestane :)
Vilda74

#913 Příspěvek od Vilda74 »

Ahoj, mám na skříni Rexe 500 sice DFC, ale pokud bys ho chtěl na pokusy a jako zdroj náhradních dílů, tak ti ho nechám. Jsem z České Třebové. Je letuschopný, jen mu blbnou dvě serva cykliky, ale ocas (Align) je v pohodě.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#914 Příspěvek od František Koudelka »

Zdravim, dekuji za nabidky, vazim si toho, ale do Cech se dostanu asi az na vanoce, takze si myslim ze je to ted bezpredmetne, do vzduchu s tim ted nepujdu a asi v sobotu koupim prijimac dam tam novy a zkusim, prijimac stejne potrebuji do jineho modelu, takze ten se neztrati

Vilda 74 jestli si z Ceske Trebove tak se muzeme nekdy domluvit a pujdeme nekam zaletat, rexe bych samozrejme klidne bral, ale nejak se mi to hromadi a mam toho moc :D pokud ti na te skrini jeste nejaky cas vydrzi, tak treba se dohodneme pozdeji, ted to nepujde, ale diky za pomoc, tak nejak tajne doufam ze to bude prijimac :)
Vilda74

#915 Příspěvek od Vilda74 »

Ahoj, to by jsme mohli. Rexovi na skříni nic nechybí. Možná na něj dojde, když Protose rozmlatim. [emoji12]nebo se najde někdo, kdo by ho adoptoval.
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 500“