Divoká přízemní "jízda" v Alouette 2
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Divoká přízemní "jízda" v Alouette 2
Přesně moje gusto - znám podobné záběry ze svých oblíbených vrtulníkových filmů jako Birds of Pray a Deadly Encounter, ale nemyslel jsem si že tohle se může přihodit i účastníkům vyhlídkového letu. Snad to nebylo tak, že pilot se chtěl před tou paní předvést a jen náhodou je všechny nezabil, napočítal jsem několikery dráty které přeskakovali...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mq9YaZRX3tg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mq9YaZRX3tg[/youtube]
- gardenroute
Re: Divoká přízemní "jízda" v Alouette 2
Snad to bylo tak, že to byl velmi zkušený veterán, kterých je ve Státech dost. Po tomhle by se náš ÚCL podělal až za ušima, jak je vidět, za oceánem mají jiná měřítka a velkorysost...martin z píše:...Snad to nebylo tak, že pilot se chtěl před tou paní předvést a jen náhodou je všechny nezabil, napočítal jsem několikery dráty které přeskakovali...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
To nebyl žádný veterán , ale obyčejný hlupák, co zbytečně ohrožoval sebe, cestující i nezúčastněné osoby na zemi. A to s jednomotorovým vrtulníkem. Létat tak, jako on, není vůbec nic extrémně obtížného ani obdivuhodného. To zvládne pilot s pár hodinama. A BTW, pročpak tak silná slova na adresu ÚCL ? Oni dělají co musí, kdybys věděl co všechno sem přichází z EASY
. Já s nima mám naopak zkušenosti kladné. Asi je to tím,že v tomto oboru nejsem pouhý teoretik jako většina zdejších křiklounů ale občas s nima musím i prakticky spolupracovat. Ani bys nevěřil, jak dobrou práci dělají. Tedy většina z nich .
Kdyby v tomto případě pilota uzemnili , ještě bych jim za to tleskal. A nemysli, že za louží je to výrazně jinak. Sice tam mají předpisy poněkud rozumnější,( nešéfuje jim EU) ale takový blb by dostal po nose i tam.
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
No souhlas že je to hazardér ale povězme si to upřímně, klidně bych si do toho s nim sedl protože takto mě tu nikdo nepovozí, když jsem naposled letěl v Bellu 206 B3 tak to vzlítl dal okružní kolečko a zase přistál, adrenalin 0, jo letěl jsem ale pocit z toho je jako kdyby mě někdo svezl v superautě ve městě na třicítce
... Mám rád adrenalin a tohle by bylo něco na mě
a když už bych v tom seděl tak holt počítám i s tím rizikem (blbé je že takto létá nad zastavěnou oblastí to uznávám a není to správné).. Nebo třeba toto
, kdyby se mě zeptal jestli poletím, neváhal bych ani minutu i když v zatáčkách seká konci listů rotoru trávu
musel by to být zážitek na celí život
když bych teda přežil
..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mRt5mvk-2iw[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mRt5mvk-2iw[/youtube]
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Ještě si tady dovoluji vložit konkrétní úryvek z mých výše uvedených oblíbených filmů, myslím že podobná riskantní hazardérská scéna na ulici za provozu s lidma nikdy předtím ani potom natočena nebyla.
http://www.youtube.com/watch?v=bvG8jKW9 ... age#t=1094
Jestli to byl vyhlídkovej let, tak je to -možná- pilotovo domácí letiště a tu trasu neletí poprvé, takže to bych nemusel nutně vidět jako problém. Co mne ale zaujalo víc je, že ta důra ani není přivázaná, to je běžný zvyk? Já bejt pilot, tak trnu strachy, že mi někde cestou vystoupí...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
martin z píše:...myslím že podobná riskantní hazardérská scéna na ulici za provozu s lidma nikdy předtím ani potom natočena nebyla.
Nojo, tihle chlapci to měli najetý se Saigonu. Tam si někdy kolem roku 1972 to lítání v ulicích nacvičili.
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
martin z píše:Ještě si tady dovoluji vložit konkrétní úryvek z mých výše uvedených oblíbených filmů, myslím že podobná riskantní hazardérská scéna na ulici za provozu s lidma nikdy předtím ani potom natočena nebyla.
Dobrý film, ten příběh byl slabší ale ty akce na vrtulníky byli super, přistání na náklaďáku a oprava hydrauliky kleštěma neměla chybu
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
bitovod píše:Jestli to byl vyhlídkovej let, tak je to -možná- pilotovo domácí letiště a tu trasu neletí poprvé, takže to bych nemusel nutně vidět jako problém. Co mne ale zaujalo víc je, že ta důra ani není přivázaná, to je běžný zvyk? Já bejt pilot, tak trnu strachy, že mi někde cestou vystoupí...
Dle mého přivázána byla bederním pásem, před vystupováním ji pilot pomáhá rozepnout přezku (pokud to nebyly gatě).
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
- LittleFalco
Hele, nevsimli jste si toho, jak mu pri startovani prelezla teplota turbiny az do cerveneho??
Veril bych tomu, ze to startoval ten herec..
Zpátky doma, v kopcích :-)
Ve fronte i tipek s detma, ty budou kor nadseny. Deti todle muzou. Jinak souhlas, zadnej extrem ani hazard todle nebyl...
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
LittleFalco píše:Hele, nevsimli jste si toho, jak mu pri startovani prelezla teplota turbiny az do cerveneho??![]()
Jo toho jsem si všiml, myslím že je to normální při startu, už jsem to párkrát viděl i jinde ale mě spíš víc fascinovalo jak si asi třikrát během filmu aretoval před letem páku kolektivu, nemyslím rukojeť plynu při startu turbíny ale skutečně páku kolektivu něčím co připomínalo křídlovou matku
Joza píše:... Jinak souhlas, zadnej extrem ani hazard todle nebyl...
Ne , nebyl to hazard ( hazard je , alespoň jak chápu hazard já , ještě vyšší stupeň nebzepečí) a extrém vypadá ještě jinak.Tohle je jenom takový slabý odvárek co se dá dělat s vrtulníkem nízko u země.
jsem taky psal, že to předvedené umění dokáže pilot s pár hodinama. Nicméně trvám na tom, že to byl osel. Protože existuje něco jako oblast nebezpečných rychlostí a výšek. Pokud v tomto rozmezí vysadí motor, následkem je nevyhnutná havárie. Jiné řešení to nemá. A pan pilot byl v té oblasti podstatnou dobu letu, čím vystavil nebezpečí sebe, osoby na palubě a i osoby na zemi. Nicméně zcela chápu ekonomické důvody, co ho k tomu vedly. Lidi to tak chtějí, jinak by neletěli a on by nevydělal.
Přelezení turbíny do červeného normální není, ale zase to není nic extra výjimečného. Zvláště pokud má ten vrtulník slabou baterku.Nebo se staruje hned po přistání a motor je ještě horký. Pokud je to tam ( v červené ) moc dlouho nebo moc vysoko , spálí se turbína a pak je to drahé
Já to video neviděl, ale funguje to takto: každý vrtulník má na kolektivu nejakou aretaci ( nejčastěji třecí spojku) aby ten kolektiv zůstal tam, kde ho pilot chce mít.Někdy se třeba potřebujete poškrábat na nose a potřebujete volnou ruku.
pro Troll: Nebylo by možno do samotného tématu se rozepsat víc o těchto zajímavých věcech ze skutečných vrtulníků? Sám mám o vrtulnících všelicos přečteno, principy letu a řízení chápu, ale občas spíš náhodou narazím na věc která mě zarazí, např. že cyklika na Bell47G ovládá i náklon VOP nebo tvrzení z druhé ruky že některé vrtulníky pro víc osob jsou schválně zkonstruovány tak aby při vodorovném dopředném letu nebyl trup nakloněn dopředu, ale byl vodorovně a bylo to pohodlnější při dlouhém letu, tomu pak prý odpovídá i šikmý rotorový hřídel a nohy lyžin, kdy stroj na zemi sedí výrazně nakloněn vzad - je to pravda nebo výmysl?
Taky občas narazím na věc, co mne zarazí. A to už na takových heblech rajtuji přes 30 let.
Ano, u některých vrtulníků je VOP spřažená s cyklikou. Není to zrovna standardní věc , ale občas se to vidí. Jak je to u Bell 47 nevím, to bohužel neznám, ale je to možné. Ten náklon trupu je pravda a důvodů je i víc. Například se pak za dopředného letu sníží sklon trupu dopředu, tím se sníží čelní průřez trupu, sníží odpor a to je pro každý létající aparát blahodárná věc. Sklon rotorové hřídele bývá kolem 4,5 °dopředu. Protože rotor musí být při vzletu a přistání vodorovně , trup je skloněn právě o ty 4°. A tak by měl v tom úhlu i sedět na zemi. Kdyby to tak nebylo, tak vrtulník při odpoutání ze země vystřelí dopředu, pilot to okamžitě přitáhne, a pokud bude nízko, klepne si ocasem o zem. No ,a takové klepnutí může skončit poškozením vyrovnávací vrtulky, následným roztočením vrtulníku a jeho kompletním rozebráním na malé kousky. Někdy je takový sklon rotoru dopředu i dost problematická věc ,( v terénu,třeba na sjezdovce v kopci , ne na letišti) protože vrtulka pak je sakra nízko nad zemí. Třeba u EC 135 je to zrovínka tak blbě uděláno, že není nic extra zvláštního, když to má tu zadní ploutev opřenou o zem.
. A je to jenom tenký laminát, zlomit ji je hračka. Například přistávání s vrtulníkem na svah je dost komplikovaná záležitost. právě proto, že rotor musí být vodorovně aby se to nikam neposouvalo. A když se sedá na kopec, jak to dosedne , trup je skloněn podle svahu , ale rotor musí být vodorovně. To způsobuje silné namáhání hlavní hřídele na ohyb. Proto vrtulník nemůže sednout na příliš strmý svah. Mohlo by dojít k poškození hřídele. Kromě toho je to i technicky dost obtížné.
Myslím, že na samostatné téma tohle není, to zajímá jenom málokoho. Kromě toho tady vypadám jako nerudný páprda že jsem si dovolil odsoudit to, co se většině lidí líbí.
Ale pokud máš konkrétní dotaz, tak klidně napiš SZ, pokud budu vědět, odpovím.
Myslím, že na samostatné téma tohle není, to zajímá jenom málokoho. Kromě toho tady vypadám jako nerudný páprda že jsem si dovolil odsoudit to, co se většině lidí líbí.