To jsme to dopracovali

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Buckeye-Blitz

To jsme to dopracovali

#1 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

Při čtení zprávy o tom, že pro památník padlým čs. letcům RAF v Praze není schváleno místo, ačkoliv má být 17. června odhalen, nebo dokonce, že by byl umístěn někde provizorně, se mi zvedá žaludek. Že se po roce 89 dostanou do vedoucích funkcí hovada s takovou "úctou" k hrdinům jsem fakt nečekal...
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... li-klarov/
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: To jsme to dopracovali

#2 Příspěvek od arda1 »

ICQ 638556901
OrDa

#3 Příspěvek od OrDa »

Dnes už přeci víme, že nás osvobodili Vlasovci s Banderovci a Američany.
Tak co dajakými čehúny nebo čoboly.
gardenroute

#4 Příspěvek od gardenroute »

OrDa píše:"Dnes" už přeci víme, že nás osvobodili Vlasovci s Banderovci a Američany.
Tak co dajakými čehúny nebo čoboly
.
No, na rozdíl od tebe, já skutečně vím, že moje město opravdu Američani osvobodili, na rozdíl od těch žvástů, co jsem slýchával "včera". A Vlasovova armáda přeci jen někde osvobozovala, asi jsi moc odkojený bolševickou propagandou, že :?
Ten (ne)památník je obří ostuda mezinárodních rozměrů...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
JosefSvejk

#5 Příspěvek od JosefSvejk »

Každý přece ví, že konkrétně Prahu osvobodila USA (udatná sovětská armáda). A sovětští soudruzi za vydatné pomoci těch našich přece tzv. západním letcům už pořádně poděkovali v padesátých letech. Tak na co další pomníky... :o .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
semi
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od semi »

V dnešní době se už dají najít informace jak to ve skutečnosti bylo, a není to černobílé. Vzpomínat by se mělo stejně jak na „východní” hrdiny tak i na „západní”.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
JardaRůžička

#7 Příspěvek od JardaRůžička »

semi píše:Vzpomínat by se mělo stejně jak na „východní” hrdiny tak i na „západní”.
Tak v té souvislosti bych nezapomínal hlavně na osudy těch, kteří fungovali na OBOU frontách (František Faitl a další).
Vladimír

#8 Příspěvek od Vladimír »

Vzpomínku si zaslouží padlí hrdinové bez ohledu na to v jaké uniformě se za naši svobodu brali. Ty snad nikdo z žádného politikaření nepodezřívá.
Přišli sem, pomohli cizímu národu, a ke svým rodinám a dětem už se nikdy nevrátili...

Jiná věc je že jsme mohli být osvobození o pár dnů dřív, kdyby se Roosewelt, Churchill a Stalin tak dlouho nehandrkovali o to, kdo si po válce "ponechá" které území.
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
Kovboj

#9 Příspěvek od Kovboj »

JardaRůžička píše:Tak v té souvislosti bych nezapomínal hlavně na osudy těch, kteří fungovali na OBOU frontách (František Faitl a další).

Na každé "známé jméno" připadá desítky tisíc bezejmenných hrdinů. Podle mě by to neměly řešit pomníky, ale spíš učitelé ve škole při hodinách dějepisu...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cq303GXK9qc[/youtube]
Buckeye-Blitz

#10 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

V roce 1990 byla v TV anketa a ptali se lidí, co jim říká v souvislosti s českým zahraničním odbojem za II. sv. války jméno Josef František. Drtivá většina dotázaných neměla ponětí o koho jde nebo si jej pletli Franzem Josefem. Nevím, zda je to pravda, ale Poláci měli mít v učebnicích dějepisu jmenovitě uvedeného Josefa Františka jako svého válečného hrdinu i době, kdy v našich učebnicích dějepisu čs. západní odboj skoro neexistoval, natož aby byl zmíněn alespoň jeden jeho představitel. Když jsem do písemky z dějepisu k otázce našeho zahraničního odboje mimo východního uvedl i západní letce z RAF, tak si mne učitelka dějepisu pozvala k vysvětlení pojmu RAF a vůbec co o těch letcích ze "západu" vím. Poté byli mí rodiče diskrétně upozorněni třídní učitelkou, aby mi vysvětlili, že vojáci, kteří byli po roce 48 zavřeni, byli nepřátelé našeho režimu a nikoliv hrdinové. Tak by mně zajímalo, kdo učil dějepis ty mouly z Prahy, které napadl "provizorní" památník - on člověk nikdy neví, jestli za nějakou dobu nepřijde befel "odstranit".
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Milan Nes »

Buckeye-Blitz píše:V roce 1990 byla v TV anketa a ptali se lidí, co jim říká v souvislosti s českým zahraničním odbojem za II. sv. války jméno Josef František. Drtivá většina dotázaných neměla ponětí o koho jde nebo si jej pletli Franzem Josefem. Nevím, zda je to pravda, ale Poláci měli mít v učebnicích dějepisu jmenovitě uvedeného Josefa Františka jako svého válečného hrdinu i době, kdy v našich učebnicích dějepisu čs. západní odboj skoro neexistoval, natož aby byl zmíněn alespoň jeden jeho představitel. Když jsem do písemky z dějepisu k otázce našeho zahraničního odboje mimo východního uvedl i západní letce z RAF, tak si mne učitelka dějepisu pozvala k vysvětlení pojmu RAF a vůbec co o těch letcích ze "západu" vím. Poté byli mí rodiče diskrétně upozorněni třídní učitelkou, aby mi vysvětlili, že vojáci, kteří byli po roce 48 zavřeni, byli nepřátelé našeho režimu a nikoliv hrdinové. Tak by mně zajímalo, kdo učil dějepis ty mouly z Prahy, které napadl "provizorní" památník - on člověk nikdy neví, jestli za nějakou dobu nepřijde befel "odstranit".

tohle je velmi smutné, František, Jánský, Karel Kutlvašr (nemyslím letce ale :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Kutlva%C5%A1r

no nic no ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
JosefSvejk

#12 Příspěvek od JosefSvejk »

Něco málo k Františkovi. Ve třetím ročníku SPŠ jsme psali velkou slohovku na téma: Kdo je pro vás největší hrdina (nebo tak nějak podobně). Spolužák napsal "dílo" s názvem "Skutečný příběh opravdového člověka". Bylo to o Františkovi. Já jsem mu pomáhal shánět některé materiály, protože můj otec byl ze stejné vesnice, chodil do stejné školy jako Josef František, rodiny se dobře znaly. Mně se slohovka moc líbila, ne však naší profesorce z češtiny, třídnímu, řediteli školy. Jen kvůli tématu a názvu ten spolužák málem vyletěl ze školy, bylo to tak tak. V práci, podle mě, nebylo ani slůvko nepravdy. Tak se zacházelo s odkazem našich hrdinů v té době, kdy "přece nebylo zas tak špatně" :roll: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

Ono ani dnes se o nich moc nemluví - je to smutné ale je to tak. O to víc si vážím třeba švédských Sabaton kteří o Karlu Janouškovi napsali písničku. My jako národ rádi zapomínáme - :-(((( Radek

EDIT - https://www.youtube.com/watch?v=CtW_6OmGAxE - ta píseň je nejen o válce ale především o komunistických zvěrstvech !!
ICQ 638556901
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Milan Nes »

moc pěkná skladba, přiznávám vůbec sem jí neznal a to Sabatony celkem mám rád :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
JardaRůžička

#15 Příspěvek od JardaRůžička »

Buckeye-Blitz píše:Když jsem do písemky z dějepisu k otázce našeho zahraničního odboje mimo východního uvedl i západní letce z RAF, tak si mne učitelka dějepisu pozvala k vysvětlení pojmu RAF a vůbec co o těch letcích ze "západu" vím.
Já jsem se (zřejmě v podobné době) s naivitou k onomu věku patřící zeptal, proč se o našich letcích nic neučíme. Dopadl jsem podobně...
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“