Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

#391 Příspěvek od ZeXx86 »

Diky za tipy, vetsi cast z popsanych pripominek mame jiz v planu.

K nekterym jsem ale naklonen mene:
- nastaveni frekvence rucne - je treba si polozit otazky, zda to ma nejaky realny prinos? pozna to pilot v letu? nebude to zbytecne obtiznejsi/matuoci? existuje nejake servo, kteremu nestaci aktualni seznam frekvenci?
Hodne bezpadel si vystaci napr. jen s dvemi frekvencemi, prip. rozdelenim na analog / digital serva, coz ve vetsine pripadu take dostacuje.
- ukladani poctu startu - nekterym se urcite hodi, ale jako vyvojar mam obavy z zivotnosti pameti.
Brain i Spirit maji v CPU pameti flash, neobsahuji eeprom zvlast pro data. Z toho vyplyva, ze postaci v nejhorsim pripade 1000 baterek a jednotka se muze odporoucet, nejmene dana stranka ve flash bude nepouzitelna a muze to vest az k celkove nefunknosti.
Pro vyrobce je to fajn nacasovani, jak si zajistit kupce, to ale nechci. Urcite se bude stavat a myslim, ze se i stava, ze jejich jednotky z niceho nic umrou.
- u toho deadbandu kniplu je tam jeden prave proto, ze prumerne zasumeni kanalu je pro dany vysilac priblizne stejne .. parametr neslouzi k otupeni kanalu, ale jen k odstraneni nepresnosti potenciometru, je mozne, ze se pozdeji rozdeli.
Spirit System
bonis
Kontaktovat uživatele:

#392 Příspěvek od bonis »

O tomto pripadu jsem opravdu nevedel.
Zkusim pozdeji projit testovaci forum, zda jsem nekecal a neprehledl neco.
Nicmene i tak si myslim, ze ten Tvuj pripad nebyl zpusoben ciste jednotkou.
Tou dobou jsem usilovne letal na trech strojich a zachranu testoval pravidelne.
Jedine co bylo za problem a nevim uz u ktere verze, bylo, ze to neslo kolmo vzhuru, ale trochu bokem.
To si pamatuju jako jediny problem u mych stroju.
LA700, Logo 550SX, MiniProtos 4S, Gaui NX4, Ricco, miniHquad
Futaba, Spirit, iCharger
kolaCZek

#393 Příspěvek od kolaCZek »

Jeste me ted napadla super vec. Co pridat moznost priradit parametr na volny kanal, aby se dal ladit rovnou z radia..?
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#394 Příspěvek od ZeXx86 »

Uvazujeme o tom zda vybrat ladeni vybranych parametru realtime a nebo pridat podporu banku.
Banky maji vyhodu v tom, ze lze zmenit kompletne chovani heli u tech parametru je vzdy dle moznosti radia.
Pro neustale ladeni je lepsi druha varianta, pro letani soudim spise ta prvni.
Spirit System
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#395 Příspěvek od Elfew »

ZeXx86 píše:Diky za tipy, vetsi cast z popsanych pripominek mame jiz v planu.

K nekterym jsem ale naklonen mene:
- nastaveni frekvence rucne - je treba si polozit otazky, zda to ma nejaky realny prinos? pozna to pilot v letu? nebude to zbytecne obtiznejsi/matuoci? existuje nejake servo, kteremu nestaci aktualni seznam frekvenci?
Hodne bezpadel si vystaci napr. jen s dvemi frekvencemi, prip. rozdelenim na analog / digital serva, coz ve vetsine pripadu take dostacuje.
- ukladani poctu startu - nekterym se urcite hodi, ale jako vyvojar mam obavy z zivotnosti pameti.
Brain i Spirit maji v CPU pameti flash, neobsahuji eeprom zvlast pro data. Z toho vyplyva, ze postaci v nejhorsim pripade 1000 baterek a jednotka se muze odporoucet, nejmene dana stranka ve flash bude nepouzitelna a muze to vest az k celkove nefunknosti.
Pro vyrobce je to fajn nacasovani, jak si zajistit kupce, to ale nechci. Urcite se bude stavat a myslim, ze se i stava, ze jejich jednotky z niceho nic umrou.
- u toho deadbandu kniplu je tam jeden prave proto, ze prumerne zasumeni kanalu je pro dany vysilac priblizne stejne .. parametr neslouzi k otupeni kanalu, ale jen k odstraneni nepresnosti potenciometru, je mozne, ze se pozdeji rozdeli.

- to jsem nevedel, samozrejme vim ze pameti maji omezenou zivotnost, ale nevedel jsem ze je ta zivotnost zase tak mala... predpokaldal jsem 10k zapisu minimalne -> tim padem to beru zpet a nedavat to tam :)

- co se tyce vlastniho nastaveni frekvence serv - no pokud to neni problem pridat do konfiguracniho sw tak proc to tam nedat, precejen nektera serva jsou opravdu exoticke typy a timto by doslo aspon k lepsimu pocitu pri nastavovani ze dany uzivatel dodrzel to co pisou na krabicce serva. Vicemene by stacilo pridat moznost "vlastni" v nastavovacim softwaru do soucasneho seznamu frekvenci, pote by se zde zadala pouze hodnota frekvence v povolenem rozmezi
-deadband kniplu - samozrejme, na otupeni je zde expo, odtoho neslouzi deadband v jednotce. Jen me napadlo ze rozdeleni na ocas a cykliku by bylo i vice logicke a umoznilo by zase vice doladit jednotku a letovy projev podle uzivatele... samozrejme pokud by se nastavilo u obou posuvniku stejna hodnota, tak by to bylo jako doted

- co se tyce prirazeni nejekeho parametru na vysilac, neni to spatny napad, ale co chces ladit? neprinese to s sebou vice problemu nez prinosu? Treba nechtena zmena zisku ci nejake nastaveni? Zde spise pripada v uvahu moznost prirazeni jednotlivych kanalu pod danou funkci - toto se hodi v pripade pouziti banky ci governoru a jejich prepinacu a ladeni

_co se tyce bank ci realtime nastaveni, tak jsem pro banky - v brainu jsem si myslel ze to nidky nevyuziji, ale opak byl pravdou a pokud clovek chtel odpocinkovy let tak si prepl na druhou banku a bylo to jako autobus... naopak v chvilich kdy se potreboval vyblbnout tak to prepl na banku c.2 a ihned mohl litat akrobacku... prepnuti za letu je vyborna vec
kolaCZek

#396 Příspěvek od kolaCZek »

ZeXx86: Ja jsem pro oboji... Banky jsou super. Ale na doladeni jednoho parametru to neni uplne ideal. Proste doladim a sweat spot pak nastavim napevno do banky. ;-)
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#397 Příspěvek od Arcicorsa »

Vlastní frekvence serv, je podle mě naprostá zbytečnost.. Na co ladit různou citlivost funkcí v FBL také nechápu když mám možnost vše pohodlně nastavit v rádiu (nemusím tahat BT + foun či NTB pro nastavení tohoto).. Naopak přiřazení určité funkce FBL na volný kanál beru jako plus jelikož si to potom mohu doladit dokonale za letu a to každý parametr zvlášť.. Banky jsem měl u X-BARu a nikdy jsem to nepoužil, pohodově nelétám, vždy tam musí být adrenalin a pokud chci pohodovku tak snížím RPM a hned je z toho lenoch..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
petrct
Kontaktovat uživatele:

#398 Příspěvek od petrct »

No mne se na spiritu právě nejvíc líbí to , že nastavení je jednoduché, přímé. a ne jak na jiném bezpádlu. To mne odrazovalo že jsem netušil, co je na co a co kde napsat. Co to ovlivní atd
Nakonec ve snipru II mám serva na kterých není nic napsáno o parametrech, ani jsem nenašel žádný data list. A frekvence jsem nastavil od nejnižší a zvedel dokud se jim to přestavalo líbit.
Určitě je co vylepšovat na spiritu ale prosím nepřekombinovat a nepřeplácat.
Chase360 SniperII LA 700 Agile 7,2 Rytmus Max
http://petrct.rajce.idnes.cz/
http://www.helitesin.cz/
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#399 Příspěvek od Elfew »

Banky jsou bohuzel neco jineho nez nastaveni expa na vysilaci... je to komplet nastaveni ktere se nacte pri prepnuti, tudiz nemeni se pouze jeden parametr ale nekolik. Vyuziti to ma obrovske - prikladem muze byt prave nastaveni letoveho projevu...

toto je proste jeda z veci, ktere na spiritu postradam. to ze to nekdo nepouziva, tak to je jeho problem a teto volby si nemusi vsimat
petrct
Kontaktovat uživatele:

#400 Příspěvek od petrct »

Banky by se mi taky zamlovali. Donedávna jsem ještě nevěděl na co to je, ale madbox mne poučil, dík a musím uznat že by se hodily. Rád jsi polítám lahodně z lehka a pak mám idl 2, kde patřičně přitvrdím, ale někdy se to pere a dělám kompromis v nastavení v lítání. No když budou budu rád. Určitě je zkusím aplikovat.
Chase360 SniperII LA 700 Agile 7,2 Rytmus Max
http://petrct.rajce.idnes.cz/
http://www.helitesin.cz/
bonis
Kontaktovat uživatele:

#401 Příspěvek od bonis »

Tak ted poprosim vsechny horlive zastance sve pravdy, co je treba a co ne, aby si precetly vsechny prispevky za posledni dve stranky.
Jak u toho nesedim furt, precetl jsem to jednim dechem a pak to na cloveka dejchne neskutecnym prekombinovanim.
Kazdy kdo uz s necim letal si na tom neco oblibil a ted by to rad videl i u Spirita.
To ale neni mozne.
Budte rozumni, s takovou to bude preplacany, neprehledny a neskutecne narocny na pochopeni.
Kouknete na Spirit foru, jake s tim nekteri maji problemy uz ted.
Vetsina tech navrhu to naopak jeste vice komplikuje.
A taky, jak to chcete nacpat do tak maly krabicky.
Zachvili by se musel do heli cpat 4jadrovej procesor, aby to vsechno stihal.
(Tuhle poznamku berte s rezervou, vim o tom houby)

Ladeni prvku za letu - nemyslim si, ze je to tak moc dulezite, delam to tak, ze provedu zmenu, prolitnu, pristanu, zmenim, atd.
Za jednu-dve baterky je naladeno a pak uz bych to nevyuzil.
Banky - asi dobry, pro nekoho jo, pro jineho ne, alespon je to neco, co se da vyuzivat i po naladeni.
Sam mam ale ze Spirita pocit, ze staci zmenit otacky a expa pro IDLE1 a chova se to jinak. Kdyz mam Spirita dobre naladeneho, zalitnu s nim vsechno, co umim, at uz klidne, nebo agresivne. Vazne mi staci prepnout otacky a je to jina heli.
Frekvence serv - pro tech par vyjimek to asi neni treba. Do manualu napsat ze nejblizsi nizsi je bezpecny zpusob nastaveni.

Je to samozrejme zase jenom nazor dalsiho jednotlivce, ale nechtejte po tom vsechno.
LA700, Logo 550SX, MiniProtos 4S, Gaui NX4, Ricco, miniHquad
Futaba, Spirit, iCharger
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#402 Příspěvek od ZeXx86 »

Moje vize je takova, aby bylo vse maximalne jednoduche, tj. nijak to neprekazelo v pouzivani, necinilo nastaveni slozitejsi, ale spise naopak.
Cokoli co muze nastaveni jeste vice zjednodusit uvitam s otevrenou naruci. Pridavat funkce se mohou neustale, to pro jednotku problem neni, ale pro cloveka, ktery to ma ovladat bohuzel ano.
V zadnem pripade z toho nechci udelat ladici bezpadlo, kde pujde nastavit vsechno a bude tam neco, cemu lide nebudou rozumet.
Melo by to byt primocare, aby se to dalo zvladnout bez teorie a hlavne, aby to zvladl kazdy. Aby nebyl potreba clovek, ktery za kazdym bude jezdit a ladit jim bezpadlo, protoze to sami nezvladnou.

Vetsina problemu, ktere lide mivaji prameni budto z toho, ze znaji jen jeden predchozi system, kde bylo nekolik nastaveni jinak. Pak jsou tu problemy z nepochopeni zakladnich parametru, ktere jsou vetsinou stejne pro vsechny bezpadla, ale jedna se o zacatecnika, prip. nekoho kdo prechazi z padel.
A ten zbytek uz jsou mechanicke potize. Pokud je heli v poradku a clovek tomu alespon trochu rozumi, mela by byt jednotka naladena behem 4 baterek k plne spokojenosti. Pokud se delaji mezipristani, da se to bez problemu i za jednu.
Cim vice je tam moznosti, tim je vetsi moznost omylu, proto se jakakoli viditelna uprava musi dukladne proverit a zjistit, jestli to tu jednoduchost nezhorsuje.
Udelat bezpadlo, kde se da nastavit vsechno umi skoro kazdy, ale aby to letalo dobre bez tech parametru "navic", uz ne :)
U me osobne v tomhle vedou jen 3 bezpadla.
Spirit System
Woita
Kontaktovat uživatele:

#403 Příspěvek od Woita »

Výborně, souhlas.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
papaya

#404 Příspěvek od papaya »

aaaa uz to zacalo, ja chcem toto a ja zas tamto... o chvilu tomu zacnu svietit oci na cerveno a bude to hovorit hlasku: We will be back! :lol: :lol: :lol:
DX9
Goblin 570 + Spirit
Compass Chronos + VBar
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#405 Příspěvek od pkotatko »

Za me, mozna dve banky. Osobne je nepotrebuju, ale MadBox mel vcelku rozumnou argumentaci a zmenil muj nazor na ne.
Pak uz jen governor. Dobre fungujici a jednoduse nastavitelny. Neco jako Jive. V podstate zapnout vypnout. To oceni daleko nejvetsi skupina lidi, protoze pak pujde letat i s levnymi regly.
Pak uz si sakra kazdy rozmysli proc a jake bezpadlo.
Ostatni veci co tu padly mi pripadaji nedulezite. Nebo zajimave jen pro uzky okruh lidi.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“