Nápad na založení Spolku_rekreačních_modelářů

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět

Členství ve Spolku rekreačních modelářů

zvažoval bych členství
55
48%
určitě bych se stal členem
29
25%
byl bych ochoten i něco pro spolek udělat
30
26%

Celkem hlasů: 114

Zpráva
Autor
danidani
Kontaktovat uživatele:

Re: Nápad na založení Spolku_rekreačních_modelářů

#16 Příspěvek od danidani »

Ale pánové, no tak. To jste nikdy neměli nápad, který jste jen tak hodili do placu k diskusi? Nikde tu nevidím, že by někdo už spolek zakládal nebo napsal číslo účtu, kam poslat příspěvky. Trochu vstřícnosti a méně emocí.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od TomasC »

Vidím, že to není jednoduché... :wink:

Dovedu si představit NAPŘ toto:

1) Dobrý den, pane ministr dopravy, mluvím za 1000modelářů, tady je seznam. Co takhle nechat modely našich členů na pokoji.
2) Dobrý den, paní pojišťovatelko. Co takhle pojištění pro 1000 našich členů za podmínek XY...
atd...

Mě osobně s současnosti přijde, že pokud to není spolek, tak se ním nikdo nebaví. A pokud je více lidí sdruženo, tak se dohodnou na čem potřebují (a nebo nedohodnou) a snaží se něco dělat. A čím více lidí, tím lépe.

Teď to nedovedu lépe vysvětlit, podat, atd... Pokud si někdo myslí, že má nějaký nápad, tak nechť ho napíše.
Takové návrhy se pak dají dle "§218 OZ " do účelu spolku. A kdo s tím bude souhlasit, tak se stane členem.. Kdo nebude členem se nestane.
Kovboj

#18 Příspěvek od Kovboj »

TomasC píše:Již nějakou dobu přemýšlím o tom, že bych založil oficiální Spolek rekreačních modelářů, aby se modelářům, kteří nejsou členy SMČR dostalo sluchu.

V SMČR budou podle mého odhadu procenta všech "rekreačních" modelářů, takže vyjednávací síla by to mohla být zajímavá i pokud by se jich zapojil jen zlomek.

TomasC píše:Obecně to vnímám tak, že bych to postavil kolem serveru RCMANIA.cz. Člen spolku by musel mít účet na RCMANIA.cz, pak by zaškrtl chuť být členem Spolku rekreačních modelářů, vyplnil nějaké údaje (povinné pro člena spolku ze zákona) a tím by to bylo vše.

Aha... Takže by asi spíš bylo lepší pojmenovat to Spolek přátel RCManie. Je strašně moc modelářských činností, kterých se RC mania vůbec netýká nebo jen okrajově. A řekl bych že ani z hlediska leteckých modelářských disciplín RC mania nepokrývá zdaleka vše.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od TomasC »

Kovboj píše:......

Ano, to také vidím. Neboť na RCMANII je registrováno cca 17.000 uživatelů. V SMČR je leteckých modelářů 4297+741mládež.

O tomto vím, je spousta odborností mimo RCMANII. Nicméně sepětí s RCMANII bylo míněno spíše jako OHROMNÉ organizační zjednodušení. Spousta věcí potřebných pro provoz Spolku by se tím zjednodušila.
Ale pokud by se ukázala potřebnost řešit to jinak a byla by ochota se do jiného řešení pustit, tak samozřejmě.
sarode
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od sarode »

TomasC píše:Vidím, že to není jednoduché... :wink:

Dovedu si představit NAPŘ toto:

1) Dobrý den, pane ministr dopravy, mluvím za 1000modelářů, tady je seznam. Co takhle nechat modely našich členů na pokoji.
2) Dobrý den, paní pojišťovatelko. Co takhle pojištění pro 1000 našich členů za podmínek XY...
atd...

Mě osobně s současnosti přijde, že pokud to není spolek, tak se ním nikdo nebaví. A pokud je více lidí sdruženo, tak se dohodnou na čem potřebují (a nebo nedohodnou) a snaží se něco dělat. A čím více lidí, tím lépe.

Teď to nedovedu lépe vysvětlit, podat, atd... Pokud si někdo myslí, že má nějaký nápad, tak nechť ho napíše.
Takové návrhy se pak dají dle "§218 OZ " do účelu spolku. A kdo s tím bude souhlasit, tak se stane členem.. Kdo nebude členem se nestane.

Zde už je vidět záměr a nezbývá nic jiného než souhlasit. Ale dovedu pochopit, že asi nejde dobrou myšlenku realizovat hned a pár větami. Takže držím palce.
Všechno jde! Pouze chcíplá koza se musí táhnout. LOOP VA Models, Hawker Hurricane e25, DX7
Ticcino

#21 Příspěvek od Ticcino »

Ahoj, obecně se takovéto věci nebráním.
Jen se mi nelíbí ten název. Spolek rekreačních modelářů. Nevim proč, ale evokuje to ve mě ty dva chlapy, co chodili s barvou a šablonou a všude malovali "Zahrádkáři Kersku".

Musí to být Spolek? Nemůže to být Sdružení?
Musí být modeláři rekreační? Nemohli by být amatérští?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od TomasC »

Spolek nebo z.s. (zapsány spolek) to být musí

Název, logo atd... věc k diskuzi
AR1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od AR1 »

TomasC píše:
Obecně to vnímám tak, že bych to postavil kolem serveru RCMANIA.cz. Člen spolku by musel mít účet na RCMANIA.cz,

J

Tome, tohle se mi moc nelíbí, vzhledem k působení některých moderátorů, hrajících si zde na bosse. Nedávno jsem dostal zase přiblblou SZ aniž bych pravidla fóra porušil. Nereagoval jsem jen proto, že mám dotyčného někde, ale vadilo by mi, aby mě tito lidé omezovali ještě i u spolku. (a na tohoto člověka jsem tu četl výhrad více).

Záměr OK, to dává smysl.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
AR1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od AR1 »

Ticcino píše:Ahoj, obecně se takovéto věci nebráním.
Jen se mi nelíbí ten název. Spolek rekreačních modelářů. Nevim proč, ale evokuje to ve mě ty dva chlapy, co chodili s barvou a šablonou a všude malovali "Zahrádkáři Kersku".

Musí to být Spolek? Nemůže to být Sdružení?
Musí být modeláři rekreační? Nemohli by být amatérští?

Se spolkem nevidím žádný problém a slovo rekreační pro mě velmi vystihuje podstatu toho, jak to vnímám. Amatéský? Kolik je profíků, abychom se oddělovali?
http://ar1.rajce.idnes.cz/
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od TomasC »

AR1 píše:....

Práce moderátorů je potřebná a nutná. Nicméně to do tohoto tématu nepatří.

Dovedu si představit, že sekce Spolku nebude moderovaná, prostě nebudou tam žádní moderátoři.

Uvědom si, kolik věcí je spojeno s organizací Spolku. Mnoho věcí by se použitím DB Rcmania zjednodušilo. Samozřejmě, pokud jsi ochoten vzít tyto starorti na sebe, tak se to můžeš řešit. Není problém.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od kocour »

Po pravdě nevím, čím by se měl takový spolek lišit od již stávajích, které jsou v SMČR. Nejde jen o o partu, která se sejde někde na louce nebo u piva.Taky potřebují mít na tu louku nějaký nárok (nájem či vlastnictví), o tu se musí někdo starat (sekat nebo aspoň odstraňovat krtiny), zabránit, aby z té pochy nevznikla škola smyků. Já sedím na 2 židlích. První spolek je MK Lipence. Má pronajatou plochu asi 5 hektarů, která se pravidelně seká (dnes máme traktor s mulčovačkou), na údržbu letiště se pořádají brigády s pracovní povinností pro každého člena a se sankcemi za neplnění (každý rok se pár členů za to vyškrtne)atd. Ten traktor, aby nedošlo k rozebrání na prvosoučástky, se musel schovat do provizorní garáže, vznikla myšlenka na nějakou stříšku před nepohodou a tak došlo ke stavu, který TomasC určitě zná. To neuniklo bdělému oku stěžovatelů, ta paní to hnala výš a výš, až k ombudsmanovj, ten vyčinil orgánům (územní plán, hygiena, hasisči, stavební úřad atd) že nekonají a ti museli konat. Museli jsme absolvovat územní řízení, které vyústilo ve změnu územního plánu. A na tu garáž z odpadu stavební řízení na "dodatečné povolení dočasné stavby". Tahle legrace se táhla celkem 2 roky, včera proběhlo stavební řízení, ale ještě není konec (vklad do katastru atd atd). Členové klubu jsou taky snad z 90% rekreační modeláři. Ten druhý spolek "Modelgliderklub" má jen pár členů, má pronajatou plochu dost daleko od stěžovatelů a jeho členové se zabývají aerovleky a svahovým lítáním s polomaketami větroňů. Brigádám a organizaci se taky nevyhne. Takže závěrem: nestačí ta parta, musí se zvládnout taky hmotná, právní a organizační stránka. Já nejsem v žádném výboru, ale s tou legalizací jsem strávil 2 roky dosti pilné práce. Bez nějaké velké organizace to snad bude fungovat při minimálním počtu členů (hádám max. 10). Při počtu 100 (jako u nás) se to utajit opravdu před stížnostmi zástupců "veřejnosti" nedá.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
robotmz_2

#27 Příspěvek od robotmz_2 »

chcel som hlasovať, ale tá anketa je v takomto podaní veľmi smiešna......
určite tam nie len mne chýba ešte jedna voľba.....

Vďaka tejto ankete sa nikdy nikto nemôže dozvedieť či založiť, alebo nie, lebo všetky voľby sú iba "áno", alebo "asi áno"...
kocour
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od kocour »

Ještě tohle. Vypadá to, že myšlenka je, že běžné modelářské kluby SMČR jsou plné soutěžících modelářů, kteří se věnují náročným soutěžním modelům všeho druhu a pravidelně se účastní soutěží. Ve skutečnosti soutěžní modeláři jsou malá část, většina se věnuje rekreačním modelům, i když jsou to třeba 4m polomakety větroňů.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Amper

#29 Příspěvek od Amper »

Osobne si myslim ze idea je super a to protoze :

- SMCR je urceno pro klubove organizovane cleny. Individualni clenstvi neni mozne (pokud se nepletu) a tudiz ma spousta modelaru problem
- CMMA je primarne zajmovka pro XXXL modelare

takze si myslim ze spolek pro modelare kteri nejsou cleny klubu, letaji treba na svem pozemku nebo nekde za bukem neni vubec od veci. Napr. uz jen proto ze na ne bude nejaky rozumny kontakt a pujde je oslovit v pripade ze se bude neco dit. Nemluve o dalsim posileni vyjednavaci pozice modelaru jako takovych. Typicky pripad je ten kdy SMCR coptery moc neresi protoze to neni FAI kategorie (zatim) a CMMA je uplne bojkotuje :-)

Mixovani podobneho spolku a reseni toho kde jeho clenove letaji a zda maji narok na uzivani plochy je nesmysl. Takze moc nechapu na co by si kdo mohl stezovat. Elektronicka forma vedeni je optimalni protoze pak mohou pomoct i modelari co nejsou z praglu a jsou z opacnych koncu republiky.

Myslim ze udelat system na registraci neni zasadni problem a po mesici se ukaze. Pokud bude clenu vic nez male mnozstvi (= ma to cenu) tak se da pokracovat. Pokud se ukaze ze proste zajem neni protoze lidi jsou spokojeni se soucasnymi spolky tak to vyhnije a bude taky jasno.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
rha

#30 Příspěvek od rha »

kocour píše:Po pravdě nevím, čím by se měl takový spolek lišit od již stávajích, které jsou v SMČR.

Napadá mě třeba důsledná průhlednost, společný zájem nenabourávaný snahou získat o dvě stovky víc, chuť ukazovat veřejnosti letecké modelářství jako smysluplnou činnost, efektivní organizace, program pro děti, hodný 21. století....
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“