Graupner MZ-24 (PRO) HOTT

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
KamilB

Re: Gr-SJ MZ-24 HOTT

#136 Příspěvek od KamilB »

nazdar, tak sa už druhý deň učím obsulohovať MZ 24, tak ako tu bolo napísané ide to ľahko, ja mám svoju staru MX 16 S s nemeckým softom a mal som v rukách na nastavenie aj MC 16 a ani tam mi nemčina nevadila ale u MZ 24 som to po hodine trápenia prepísal na engliša s českou voice verziou a hned to šlape lepšie :D
Návod som neštudoval , toto fórum áno , vďaka za vaše postrehy, ale narazil som na jednu vec ktorá ma prekvapila.
Pomenoval som si prvý model, nastavil na neho M/Type W/type P/type ...
nastavil telemetrické hlášky ..
potom som spároval 6 kanál GR 12L všetko fungovalo a tak som sa hrabal v časti MODEL TYPE a tam som menil W/type, no prepínal som tam viac menej špekulatívne a zrazu pozerám a model ostal ale nastavenia v ňom sa úplne zmazali .
Stalo sa vám niečo také ?
janva9

#137 Příspěvek od janva9 »

Jojo, jakmile změníš Model Type nebo Wing type, tak začínáš od začátku.
Ground Penetration Tester
janva9

#138 Příspěvek od janva9 »

semi píše:Tak jsem nabíjel 20 hod a Tx ukazuje 4,0 V. Po půl hodině chodu, ukazuje 3,9V. To je nějaké divné.

MZ vysílače mají v sobě nabíječku a to, co dávají do krabice je jen zdroj. Já jsem musel nakalibrovat ukončovací napětí. Taky mi to nabíjelo málo. Ten zdroj indikuje nabití svojí teplotou. Když hřeje, tak se nabíjí. Pokud je studený, tak je nabito. :)

(Nešlo by sem připojit mnou zbytečně založené vlákno MZ-18? Ty vysílače jsou v mnohém stejné a já to tehdy nevěděl.)
Naposledy upravil(a) janva9 dne čtv 17.04.2014 20:47, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od jyrry »

semi píše:.... Po půl hodině chodu, ukazuje 3,9V. To je nějaké divné.

Jestli ono to nebude vybíjecí křivkou akumulátorů.... ;-)
Mě to samé ukazuje v Mx-20... hlavně že to pak drží a pomalu klesá, dost slušně to tu křivku dodržuje...
jyrry.webnode.cz
semi
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od semi »

jyrry píše:Jestli ono to nebude vybíjecí křivkou akumulátorů.... ;-)
Mě to samé ukazuje v Mx-20... hlavně že to pak drží a pomalu klesá, dost slušně to tu křivku dodržuje...

To už mě přestalo trápit :) . Teď mám problémy s GPS :( . Na RCGROUPS píšou - The battery bar needs to be calibrated, ale ten odkaz nefunguje.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
semi
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od semi »

janva9 píše:MZ vysílače mají v sobě nabíječku a to, co dávají do krabice je jen zdroj. Já jsem musel nakalibrovat ukončovací napětí. Taky mi to nabíjelo málo. Ten zdroj indikuje nabití svojí teplotou. Když hřeje, tak se nabíjí. Pokud je studený, tak je nabito. :)

A jak se to kalibruje?
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
janva9

#142 Příspěvek od janva9 »

semi píše:A jak se to kalibruje?

Napíšu, jak jsem to kalibroval já. Podotýkám, že mám v MZ-18 NiMh 2000 mAh a zdroj dává 200 mA. Před kalibrací jsem vysílač nabíjel asi patnáct hodin. Zdroj i baterky byly studené a vysílač psal napětí baterek 5,0V.

Po stisknutí ikony indikátor baterek se otevře okno kde je vidět napětí baterek, červené tlačítko s nějakým hausnumerem, nadepsané Cali.Data a vpravo tlačítka +2, +10, -2, -10 a SAVE. Po stisknutí červeného tlačítka lze tlačítky vpravo měnit to hausnumero. Já jsem zariskoval a přidal rovnou +10. Dal jsem nabíjet a dotykem občas zkusil teplotu zdroje a baterek. Zdroj se poměrně rychle zahřál. Po asi čtyřech hodinách zdroj začal chladnout ale baterky se nezahřály. Po zapnutí vysílač ukazoval 5,3V. V kalibraci jsem přidal ještě +4 a dal znovu nabíjet. Asi po hodině zdroj začal chladnout ale baterky se neohřály. Po zapnutí vysílač ukazoval 5,4V. To klesne asi po pů hodině na 5,3 a tam drží dlouho. Tohle už nechám.

Až budu dělat kalibraci na LiIonky tak baterky připojím přes V kabel a budu průběžně sledovat napětí. Tady už riskovat nebudu a pokud to bude potřeba, tak budu přidávat po malých krocích. - Změny je třeba ukládat tlačítkem SAVE !
Lark

#143 Příspěvek od Lark »

To co ty popisuješ je asi nastavení koncového napětí pro vypnutí nabíjení. Jenže tady se řešilo nabíjení akumulátoru LiIon 3,7V kde je nabíjecí napětí dané napětím adaptéru, tedy 4,2V. Některé vysílače ale ukazují trochu jiné napětí, než je skutečné, takže by bylo potřeba zkalibrovat voltmetr ve vysílači a to asi jen tak jednoché nebude.
janva9

#144 Příspěvek od janva9 »

Lark píše:To co ty popisuješ je asi nastavení koncového napětí pro vypnutí nabíjení. .....

Ano, a myslim si, že Semi má stejný problém se nízko nastaveným koncovým napětím. Baterka není plně nabitá, protože nabíječka ve vysílači ji odpojí předčasně.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od jyrry »

No jo, ale zkoušel jsi současně koukat kolik V ukazuje rádio a kolik v tu chvíli připojený měřák? Jestli se to liší, nebo jestli uvedené rozdíly jsou jen vlivem vybíjecí křivky a měření s/bez zátěže (baterka v rádiu / baterka venku jen na měřáku)...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od jyrry »

Teď jsem to zkusil (v Mx-20), nezapnuté rádio - aku 4,01V; zapnuté - aku 3,97V a rádio ukazuje 4,0V
měřák UT60A
při té zkoušce jsem si ale ověřil jednu příznivost - vejsou se mi tam taky 3 LiIon 18650 !!! :-)
na tvrďáka jsem ale musel dole vybrousit cca 1,5mm plastu, aby se tam vešel i ten zacvakávák dvířek, ten jediný tam vadil a odstranit jaksi nešel :-D
jyrry.webnode.cz
KamilB

#147 Příspěvek od KamilB »

v MC 16 som nabíjal baterku mimo súpravu s mojou nabíjačkou, ta automaticky nabila na 4,2(to som videl na displeji) a skončila nabíjanie, po vložení do MC 16 ukazovalo len 4,0V, v MZ som ešte neskúšal , len s priloženým adaptérom a nabilo sa z večera do rána na 4,0V čo ukázal displej Tx
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od MiSe »

No přesně tenhle problém jsem popisoval tady ve vlákně 7.4.2014 (kde jsem měl i další otázku, na kterou nikdo nereagoval - jak vypnout, aby se automaticky nenačítala stránka s alarmy a nebránila tak pohledu třeba na časomíru - to jsem si už vyřešil).
K tomu napětí mě to mrzí, protože i když je baterie Li-Po 1S2P bez zátěže nabitá mimo vysílač na odpovídajících 4,2 V, tak zapojená do vysílače ukazuje se zátěží 4,0 V a nejnižší hranice alarmu jde nastavit na nejnižší hodnotu 3,4 V (což by teoreticky mohlo odpovídat 3,6 V naprázdno bez zátěže). Podle mě by baterii neškodilo, kdyby šel alarm nastavit třeba na 3,2 V a ještě tak více využít její kapacitní potenciál, protože na můj vkus jde napětí za provozu i tak dost rychle dolů.
Když už jsme u toho - můžete se svěřit, kolik času při vysílacím výkonu vysílač na jedno plné nabití za běžných teplotních podmínek vydrží vám?
Cellpro10, C60, iCharger106b; Graupner MZ-24 Hott; Jeti DS-16
www.letadelka.com
KamilB

#149 Příspěvek od KamilB »

MiSe píše:aby se automaticky nenačítala stránka s alarmy a nebránila tak pohledu třeba na časomíru - to jsem si už vyřešil).

ako si to vyriešil,
ja mám MZ len pár dní a tak som ešte neskúšal kolko to vydrží vysielať po plnom nabití, ale otestujem onedlho
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od MiSe »

Dobře, tak pak napiš, kolik času vydrží.
S tou obrazovkou alarmů jsem to vyřešil tak, že když zapnu vysílač s vysílacím výkonem, tak před zapnutím přijmače hned vyskočí jako první obrazovka alarmu, že vysílač nemá odezvu signálu přijímače. V pravém horním rohu obrazovky je tlačítlo "auto load" (nebo tak nějak), po jeho stisknutí obrazovka alarmů už nenaskakuje, ale alarmy jsou přitom dál aktivní na pozadí a hlášeny jen zvukově.
Cellpro10, C60, iCharger106b; Graupner MZ-24 Hott; Jeti DS-16
www.letadelka.com
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“