lineární stabilizátor napětí

Všechno ostatní co nějakou souvislost s coptérami, ale nevejde se do jiného coptér tématu
Zpráva
Autor
Vlasta2

lineární stabilizátor napětí

#1 Příspěvek od Vlasta2 »

je to již neskutečně dlouho, co jsem se pídíl po lineárním stabilizátoru. Tenkrát mi pár dobrých duší z fóra poradilo, co a jak. Nyní jsem se konečně k tomu dostal a regulátor jsem porodil. Musím přiznat, že jsem spokojen. Napájí se z baterky S4 a dává 12V. Dělal jsem test (v rámci možností co mám) a tady je výsledek.
Napájení - plně nabitá baterie 4S, tedy cca 16,8 V
Výstup 12,01 V
(max. odběr může být 5 A)
Při testu jsem měl dispozici pouze zařízení, které bralo 1,8 A podle měření
1.test byl bez větráčku a při teplotě v místnosti 24 stupňů, vylezla teplota chladiče na 73 stupňů, což se mi zdálo trochu moc.
2. test - dokoupil jsem větráček, nainstaloval a při stejně teplotě místnosti se teplota chladiče dostala na max. 33 stupňů. Větráček běží přímo ze stabilizátoru - napájecí napětí to má 12V.
V obou testech jsem nechal běžel stabilizátor 15 minut.
Předpoklad je, že max. odběr bude cca 3 A .

Vlasta
stabilizátor-A.jpg

stabilizátor-B.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: lineární stabilizátor napětí

#2 Příspěvek od jyrry »

Už si nepamatuji tu podmínku proč to musel být lineár, ale počítej se mnou:
zdroj 16V, spotřebič 12V. Proud 3A. 3Ax12V=36W spotřebuješ a k tomu 3Ax(16-12)V=12W protopíš. Čtvrtina výkonu zdroje půjde na teplo, není to škoda?
jyrry.webnode.cz
Vlasta2

#3 Příspěvek od Vlasta2 »

no, možná to škoda je, ale já si to chtěl jednak vyzkoušet a druhak, nemám spínané stabilizátory moc v lásce. Lineár to měl být proto, že to živí video TX (12V) a řídicí desku gimbalu (12V) . Mám tam ještě rezervní výstup pro něco.....
Vím, že se obojí dá napájet spínaným ......, ale jak jsem psal, chci si to zkusit. Živí to extra baterka, která by měla vydržet na několik letů, takže to není tak kritické ohledně spotřeby :)

Vlasta
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jyrry »

Taky se používají 2 stabilizátory za sebou - spínaný na požadované napětí + něco navrch a za ním lineár - u každého se vhodně využijí jeho přednosti...
jyrry.webnode.cz
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od RimmerCZ »

Hele ja na FPV kridle mam taky 4S a mam tam 7812 na stabilizaci pro 12V, ale narozdil od tebe, mam spotrebu vcetne OSD a kamery neco kolem 0.5. Sice to hreje, ale je pravda, ze to aspon nebude rusit nijak video a hlavne je to za par korun a velmi spolehlive. Mam tu regulovatelne 3A spinane zdroje z DX za cca 8USD. Na LEDky dobry, ale nejak bych jim na napajeni FPV vybavy neveril. Tvych 3A mi ale prijde uz docela dost a budes tam muset mit poradny chladic aby jsi to uchladil. Spis bych tam dal spinany a max. na to FPV teda linear. Vem si kolik sebou tahas zbytecne vahy.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

On spínaný zdroj je v leckterém reglu a napájí se tím jak přijímač tak další letové vybavení... Nemám důvod jim nevěřit... ale to je každého vůle, co si kam dá.
Nakonec v PC, televizi, jiné domácí elektronice ..... jsou dneska zdroje převážně spínané...
jyrry.webnode.cz
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od RimmerCZ »

No to ja vim ze jsou vsude. Jenze FPV je analog. Nemam to vyzkousene, vzal jsem co bylo po ruce a nasel jsem proste doma stabilizator tak jsem ho pro tohle pouzil. Kdybych mel nejaky maly jako bezny BEC, ale 12 V tak bych pouzil spis ten, ale nemel jsem. Nemas vyzkousene, zda ty spinane stabilizatory pro VTX nemaji/nemaji zadny vliv?
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
mnov

#8 Příspěvek od mnov »

Mám zkušenost, že 78xx se taky umí rozkmitat. :)
Vlasta2

#9 Příspěvek od Vlasta2 »

je docela možné, že po prvních zkušenostech v provozu dojde na spínaný zdroj. Z toho co jsem prolezl, tak u spínaných kousků není pro 4S baterky a 12V a zhruba 3-4 A žádný velký výběr. Na 5V (6V) je toho mraky..... Mám tady jeden spínaný na 12V / 5A od HK. Odstranil jsem smršťovačku, abych si podíval co to vlastně je a přesto, že to funguje - podle měřáku, tak bych měl strach to někam dát. Tišťák je evidentně z něčeho jiného, je osazený tak z 1/3, letování nutné pro jistotu přeletovat ..... Zítra zkusím ten přístroj zapojit na spotřebič, který jsem použil jako zátěž na test. Je to malá televize 9" . Uvidím co odejde dřív :D
Ta postupná varianta spínaný + lineární je zajímavá, jen je to další bazmek .....

Vlasta
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

Vlasta2 píše:... u spínaných kousků není pro 4S baterky a 12V a zhruba 3-4 A žádný velký výběr. ...

http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Buck-Conv ... 1351351786
používám jich několik v různých aplikacích, dají se najít i verze 5A, 10A....
jyrry.webnode.cz
Vlasta2

#11 Příspěvek od Vlasta2 »

mnov píše:Mám zkušenost, že 78xx se taky umí rozkmitat. :)

Já tam mám LT1084CP

Vlasta
Vlasta2

#12 Příspěvek od Vlasta2 »

to jyrry :

ten pidi šroubek je štelování výstupního napětí ?

Vlasta
Sofin

#13 Příspěvek od Sofin »

Mně dnes přišel tento spínaný zdroj:
http://www.ebay.com/itm/360882339279

Je to roztomile malý plošňáček :) zatím jsem ho netestoval. Pak je ještě menší varianta:
http://www.ebay.com/itm/291088644220
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od JirkaA »

Spínaných zdrojů bych se pro napájení FPV vůbec nebál. Sám používám, udělal jsem si rozvodnou desku pro quadcopter se step-down regulátorem, TPS54360 je v pouzdru SO8 s chladící ploškou zdola, stačí přidat minimum externích součástí, v podstatě jen diodu, cívku a pár kondenzátorů a je z toho excelentní zdroj až 3,5A, vstup až 60V, účinnost přes 90%.. Texas Instruments posílá vzorky zdarma ;). Krmím s tím kameru i vysílač a zbude dost šťávy i pro budoucí gimbal na gopročko, lítám na 4s.
OK2WY
Drondys

#15 Příspěvek od Drondys »

Vlasta2 píše:ten pidi šroubek je štelování výstupního napětí ?

Ano. Ten modrý hranolek na desce toho spínaného zdroje co na něj dával odkaz jyrry je trimr a tím šroubkem na něm se nastavuje výstupní napětí. Podobné je to i u těch zdrojů co na ně odkazoval Sofin akorát tam jsou ty trimry v tzv. otevřeném provedení.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - jiné“