jaký SW do pc se slabým HW?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Pajik_CZ

jaký SW do pc se slabým HW?

#1 Příspěvek od Pajik_CZ »

s pilou jste mě nasměrovali dobře, tak mám další dotaz :)
jaká operační systém by jste mi doporučili do PC se slabým HW? 2Gb RAM 400MHz, procesor AMD Sempron 2200+ 1,49Ghz, grafika jakási 128Mb. Dostal se mi do tlap tenhle kousek zadarmo, s původními 512Mb RAM nešlo fakt nic. Upgradoval jsem RAM na 2Gb a win XP se začaly trošku hýbat. Ale stále je to slabota.
Chci od toho jen kancl práci - internet , dokumenty, obrázky, nic závratnýho. Ale chci, aby to běhalo svižně... WIN 7 je asi kravina, i když by to prý mělo unýst. Jenže je otázka svižnosti. Takže nějaký linux? Jaký? Ubuntu?

EDIT> a potřebuju , aby se to na internet připojilo přes mobil na kabelu... Mobil je SG Note II.
zase jen na zemi...
c3cilka

Re: jaký SW do pc se slabým HW?

#2 Příspěvek od c3cilka »

S XP trochu hýbat? Řekl bych, že XP by na tom mělo běžet krásně. Koukl bych spíše na disk jestli není už za zenitem...
robotmz_2

#3 Příspěvek od robotmz_2 »

Kde sú tí skalní zastancovia LINUXU? :lol:

Ja by som volil buď XP, alebo špeciálne softvérovo upravené sedmičky "na mieru", 80-90% vecí odrezaných.
Existujú špeciálne programy na takúto úpravu operačného systému, lenže musí to urobiť človek čo vie čo robí....
niky79

#4 Příspěvek od niky79 »

Investuj par stovek do nejakeho 32 GB SSD a hod tam Windows 7. A pojede to svizne...
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Blurcak »

niky79 píše:Investuj par stovek do nejakeho 32 GB SSD a hod tam Windows 7. A pojede to svizne...

Blbost, mam 32G SSD a jelo to ok dokud se nenatahaly aktualizace, adresar /Users/ mam presunuty na druhy disk a nektere programy uz na nej instaluju. Ted na nem mam 2,5g volneho mista pokud W7 tak minimalne 120G SSD. Zadalsi muze byt problem s ovladacema.
Nechal bych tam WinXP, pokud nemas problem linuchem tak sup tam stim, Jen napr u Ubuntu zapomen na to jejich Unity prostredi, Bude to chtit xfce, nebo gnome klasic.(mene narocne prostredi)

Edit:
U nasich mam jeden stejnej PC(zalozni), jede svizne s XPckama dokud se nestahnou aktualizace.
A co se tyka internetu tak to je kapitola sama o sobe, ten ti na tom svizne nepojede.
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
c3cilka

#6 Příspěvek od c3cilka »

niky79 píše:Investuj par stovek do nejakeho 32 GB SSD a hod tam Windows 7. A pojede to svizne...

Tohle je samozřejmě nesmysl. 32GB je dobrých tak maximálně na cachování, ne na kompletní instalaci "moderních" Win. Minimum pro Windows Vista/7/8/8.1 je 50-64GB a je nutné cca 10-30% nechat volného prostoru, jinak rychlost slušně klesá.
Naposledy upravil(a) c3cilka dne stř 09.04.2014 14:21, celkem upraveno 1 x.
niky79

#7 Příspěvek od niky79 »

Ja jsem na podobnou sestavu, ale s 1 GB, dal SSD (pravda, 64 GB SSD – pomer cena/kapacita byl lepsi), a jede to VELICE SVIZNE, reakce laika byla, ze to jede mnohem rychleji nez predtim s Windows XP.

Jinak na dodnes funguji na W7 se 74 GB SSD od Intelu a nemam s nimi problem. Ani s rychlostí, ani s kapacitou.

c3cilka píše:Tohle je samozřejmě nesmysl. 32GB je dobrých tak maximálně na cachování, ne na kompletní instalaci "moderních" Win. Minimum pro Windows Vista/7/8/8.1 je 50-64GB a je nutné cca 30% nechat volného prostoru, jinak rychlost slušně klesá.

Na SSD 32 GB jsem nainstaloval Windows 7. Zabralo to přesně 14 GB a nějaké drobné. Je to včetně všech záplat. PC se normálně používá – primárně pro internet, hry se na tom neprovozují. Jinak samozřejmě je to otázka financí. Kdo má, koupí si 64 GB, kdo má ještě víc, koupí si 120 GB. Nic to nemění na tom, že W7 pojede na SSD mnohem svižněji než XP na prastarém pomalém HDD (který v tom PC je).
Naposledy upravil(a) niky79 dne stř 09.04.2014 14:24, celkem upraveno 1 x.
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Blurcak »

Jen ste zapomely dodat ze si k tomu bude muset poridit redukci z SATA na IDE.
A pokud ma nForce chipset, ktery sata porty ma, tak uprimnou soustrast.
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
c3cilka

#9 Příspěvek od c3cilka »

To je další věc.

niky79 píše:Na SSD 32 GB jsem nainstaloval Windows 7. Zabralo to přesně 14 GB a nějaké drobné. Je to včetně všech záplat. PC se normálně používá – primárně pro internet, hry se na tom neprovozují. Jinak samozřejmě je to otázka financí. Kdo má, koupí si 64 GB, kdo má ještě víc, koupí si 120 GB. Nic to nemění na tom, že W7 pojede na SSD mnohem svižněji než XP na prastarém pomalém HDD (který v tom PC je).

To byla nějaká Core verze, ne? :lol: Čistá instalace takhle může vypadat, ale pak s instalací aktualizací, plnění Temp, atd. se disk krásně zaplní až bude rychlostně na podobné úrovni tebou haněných HDD.
Pajik_CZ

#10 Příspěvek od Pajik_CZ »

zkousim to ubuntu, nasel jsem doma starsi distribuci na DVD- 8.04. zatim dobry. jen jsem nevykoumal, jak se pripojim pres mobil na net. mate nejaky napad? mam externi Wifi prijimac, ale ten je pro win, ubuntu nema drivery...

nejaky napad? zase pisu z mobilu a to me moc nebavi
zase jen na zemi...
kroxigor

#11 Příspěvek od kroxigor »

--------------
Naposledy upravil(a) kroxigor dne stř 09.04.2014 16:38, celkem upraveno 1 x.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Pajik_CZ

#12 Příspěvek od Pajik_CZ »

kluci, ne OT prosim. cekal jsem radu, ne hadku o SSD...
zase jen na zemi...
Paolo-K

#13 Příspěvek od Paolo-K »

resim podobny problem, nicmene tam bude urcite SATA 1...SSD disk to asi moc nezrychli, trochu ano,ale ne o tolik jako novejsi otocny, kazdopadne tam dej Win 7 a vypni zbytecne kraviny...win xp zbytecne swapuji na hdd narozdil od 7. Sedmicky maji to jadro optimalizovane lepe.... vyzkouseno na SATA1 disku Baracuda... Pentium D prvni generace 2,6Ghz, 2 Giga DDR ram
frekvence sbernice je 400mhz
Bravo F3k, Vertex F3k, Long Shot 4 F3k, K2000, Triple RES
oplu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od oplu »

A co WIN 8, někde jsem viděl testy + řešilo se to ve škole. Test byl na nějakém stařičkém notasu, určitě horší jak ten tvůj kompl a XP vs. Jehovisti vs. WIN7 vs. WIN8 a překvapivě z toho nejlépe vyšly 8
Pišta
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Pišta »

Ahoj,
nejsem sice počítačovej odborník, ale chtěl bych sdělit moji zkušenost.
Jedu prakticky na stejný sestavě jako ty, jen to mám nataktovaný na 1,8 GHz a grafiku mám Radeon 9600.
Prostě stárá mrcha. Ale mám v ní Ultimaty, office 2007, Cad 2007 a valí to bez problémů.
Hry nehraju, ale když zapnu třeba COD nebo Šturmovika, tak to po chvíli spadne zpátky do oken.
Na novej kompl nejsou kačky, barák polkne všechno. Tak se musím spokojit s tím co mám.
Futaba včíl 9Z opět 35 Mhz PCM
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“