L-29 Delfín

Diskuze o modelech poháněných pomocí EDF (dmychadla) nebo přímo modelářskou turbínou.
Pravidla fóra
Toto je nové fórum, pokud víte o nějakém vláknu, které by se mělo přesunout do EDF, tak napište SZ na TomasC.
Díky
Odpovědět
Zpráva
Autor
martinmalky
Kontaktovat uživatele:

L-29 Delfín

#1 Příspěvek od martinmalky »

Zdravím všechny modeláře.

Přemýšlím nad stavbou XPSkového delfína,rozpětí odhadem 1300mm.
Byla by to má první roura,typuju že by mohl mít velice dobré letové vlastnosti.
Preferuji klidný a pomalejší let a pokud možno maketový vzhled.
Tak mě tak napadlo jestli jste již někdo něco takového nestavěl,případně nedal nějaké to info.
Delfín má poměrně malé sání vzduchu motoru,byl by to pro EDF takový problém?

Snad to není zbytečný dotaz,budu rád za jakékoliv náměty,klidně doporučte i jiné typy. :)
Zba
Kontaktovat uživatele:

Re: L-29 Delfín

#2 Příspěvek od Zba »

Libor_M

#3 Příspěvek od Libor_M »

Delfín je velice pěkný model, ale problém je jak jsi již psal v malých vstupních otvorech pro sání vzduchu. Je třeba tyto otvory nemaketově zvětšit, jak to udělal stavitel Delfína z předchozího vlákna.
Shorty

#4 Příspěvek od Shorty »

Ahoj, viděl jsem i druhý vlákno a model je skvělej. No a ty otvory bych asi moc nezvětšoval, ale řešil bych to jako na tom D.H. 100 jak o něm píšu jinde. Tam jsou zespodu a vůbec to nevadí. Asi tu L 29 postavím taky, až zruším úplně Vampíra.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Jenda11

#5 Příspěvek od Jenda11 »

Shorty píše:Ahoj, viděl jsem i druhý vlákno a model je skvělej. No a ty otvory bych asi moc nezvětšoval, ale řešil bych to jako na tom D.H. 100 jak o něm píšu jinde. Tam jsou zespodu a vůbec to nevadí. Asi tu L 29 postavím taky, až zruším úplně Vampíra.

Kluci nebojte se toho,stavba šla poměrně rychle.Létám s ním na tříčlánek 5000mAh a doba letu je přes pět minut.Zvětšoval jsem proti originálu nasávací otvory a ještě jsem přidal otvory zespodu trupu.Tak je vzduchu pro dmychadlo dost.Létá jako předloha,realisticky.Starty provádím katapultem.Dá se to i hodit proti větru ,ale díky umístění křídla se obtížně drží.Pokud budete mít další dotazy,rád vám odpovím.
https://plus.google.com/u/0/photos?pid= ... 8032728551
kure87
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kure87 »

Ahoj, jseš si jistý že ty otvory zespodu trupu pomohly? Zatím všechny rady co jsem četl zněly žádné pomocné otovry do stěn kanálu většinou nepřinesou žádný užitek. Což je poměrně logické i z pohledu aerodynamiky proudění v kanálu.
Jenda11

#7 Příspěvek od Jenda11 »

kure87 píše:Ahoj, jseš si jistý že ty otvory zespodu trupu pomohly? Zatím všechny rady co jsem četl zněly žádné pomocné otovry do stěn kanálu většinou nepřinesou žádný užitek. Což je poměrně logické i z pohledu aerodynamiky proudění v kanálu.

Ano,jsem si jistý!Před tím,než jsem je tam udělal, provedl jsem statické zkoušky.A výsledek byl takový že,tah bez spodních otvorů byl 762 gr. A po zhotovení těchto otvorů se tah zvýšil na 937gr. Možná z pohledu aerodynamiky máš pravdu,ale tady platí cesta nejmenšího odporu!!!Spodní otvory jsou vhodně umístěny těsně před dmychadlem!
Na snímku jsou patrné otvory pro dmychadlo,při měření jsem nožem postupně vyřezával folii.V dnešní podobě jsou všechny volné-funkční!
Přílohy
P2077443.JPG
Shorty

#8 Příspěvek od Shorty »

Kluci nebojte se toho,stavba šla poměrně rychle.Létám s ním na tříčlánek 5000mAh a doba letu je přes pět minut.Zvětšoval jsem proti originálu nasávací otvory a ještě jsem přidal otvory zespodu trupu.Tak je vzduchu pro dmychadlo dost.Létá jako předloha,realisticky.Starty provádím katapultem.Dá se to i hodit proti větru ,ale díky umístění křídla se obtížně drží.Pokud budete mít další dotazy,rád vám odpovím.
https://plus.google.com/u/0/photos?pid= ... 8032728551[/quote]

Ahoj, díky za nabídku. Uvítal bych, kdyby jsi mi mohl poskytnout nákresy letadla, pokud je máš. Ideální v plné velikosti. Už jsem si překresloval Camela a čeká mě Spit , Avia 135 a pro vnuky Prášek z filmu Letadla. Když se povede, tak ho předvedu.

-----
Cessna 480( Pelikán),Cessna 177(vlastní stavba), D.H.100 Vampire
Jenda11

#9 Příspěvek od Jenda11 »

Shorty píše:Kluci nebojte se toho,stavba šla poměrně rychle.Létám s ním na tříčlánek 5000mAh a doba letu je přes pět minut.Zvětšoval jsem proti originálu nasávací otvory a ještě jsem přidal otvory zespodu trupu.Tak je vzduchu pro dmychadlo dost.Létá jako předloha,realisticky.Starty provádím katapultem.Dá se to i hodit proti větru ,ale díky umístění křídla se obtížně drží.Pokud budete mít další dotazy,rád vám odpovím.
https://plus.google.com/u/0/photos?pid= ... 8032728551

Ahoj, díky za nabídku. Uvítal bych, kdyby jsi mi mohl poskytnout nákresy letadla, pokud je máš. Ideální v plné velikosti. Už jsem si překresloval Camela a čeká mě Spit , Avia 135 a pro vnuky Prášek z filmu Letadla. Když se povede, tak ho předvedu.

Ahoj,plán jsem kreslil tužkou na balicí papír.Zvětšoval jsem ho z třípohledového plánu z knihy Československá letadla.Není to žádná perlička technického kreslení.Ale na stavbu mi to v pohodě stačilo.Pokud budeš mít zájem,nechám ho okopírovat v měřítku 1:1
Honza

-----
Cessna 480( Pelikán),Cessna 177(vlastní stavba), D.H.100 Vampire[/quote]
Shorty

#10 Příspěvek od Shorty »

Ahoj, díky. To by mi stačilo. Jde mi o to, že by mi to ušetřilo práci. Snad bych ti mohl na oplátku nabídnout něco jinýho. Občas jsem už něco postavil, i když jsem se k tomu vrátil až po letech.
Jenda11

#11 Příspěvek od Jenda11 »

Shorty píše:Ahoj, díky. To by mi stačilo. Jde mi o to, že by mi to ušetřilo práci. Snad bych ti mohl na oplátku nabídnout něco jinýho. Občas jsem už něco postavil, i když jsem se k tomu vrátil až po letech.

Tak jo, dojdu někam do grafiky a nechám to zkopírovat.Je ještě někdo,kdo by měl zájem?Cena za kopii dle jejich ceníku +poštovné..
H.
Odpovědět

Zpět na „EDF/Turbíny“