Doporučíte v hodnou elektrocentrálu?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: Doporučíte v hodnou elektrocentrálu?

#16 Příspěvek od JosefSvejk »

sarode píše:Pánové, nechci se vás dotknout. Naopak jsem rád za příspěvky. Ale nebude na škodu, když si můj dotaz přečtete ještě jednou. Nejde mi o osvětlení. Jde mi o stavbu chaty ELEKTRICKÝM NÁŘADÍM, jako je vrtačka, kocour, přímočarka a jiné nástroje. A osvětlení je až na druhém místě, jen pro využití té elektrocentrály. :wink: :wink: :wink:

Jo, četli jsme. Už ti byla dána rada, aby sis centrálu na stavbu půjčil, to je dobré řešení. Nebo můžeš pořídit za řádově 2k5 Kč levnou centrálku, se kterou tu stavbu zvládneš a nemusíš utrácet za nějakou drahou, která je nutná k provozu s citlivou elektronikou.
Fotovoltaika ti byla doporučena pro další provoz chatky, protože používat centrálu na svícení je dost nevhodné.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JMalik

#17 Příspěvek od JMalik »

JosefSvejk píše:........... můžeš pořídit za řádově 2k5 Kč levnou centrálku, se kterou tu stavbu zvládneš a nemusíš utrácet za nějakou drahou, která je nutná k provozu s citlivou elektronikou.
Fotovoltaika ti byla doporučena pro další provoz chatky, protože používat centrálu na svícení je dost nevhodné.

Mám na to stejný názor, navíc spoustu prací dnes zvládneš s akunářadím.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
sarode
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od sarode »

JosefSvejk píše:
Jo, četli jsme. Už ti byla dána rada, aby sis centrálu na stavbu půjčil, to je dobré řešení. Nebo můžeš pořídit za řádově 2k5 Kč levnou centrálku, se kterou tu stavbu zvládneš a nemusíš utrácet za nějakou drahou, která je nutná k provozu s citlivou elektronikou.

To půjčení je komplikované a navíc si nerad věci půjčuji. Takže koupím levnou centrálu, s kterou tu chatu postavím. Pak bude otázka co s ní. Jestli to někdo odkoupí těžko říct. Ty rady na osvětlení beru v potaz. Já psal, že bych tu centrálu dál využíval na svícení, abych tu centrálu využil. Ale nedomyslel jsem, že je fakticky takový svícení drahý.
Všechno jde! Pouze chcíplá koza se musí táhnout. LOOP VA Models, Hawker Hurricane e25, DX7
JosefSvejk

#19 Příspěvek od JosefSvejk »

Sofin píše:Proč myslíš? ten panel nedá víc jak 10A

Ten základní údaj je trošku zavádějící (jak už to bývá :wink: ), je potřeba si přečíst datasheet k tomu regulátoru. U jednoho panelu se nevyplatí používat 24V akumulátor. Není ale, myslím, smyslem této diskuze probírat dopodrobna teorii FVE.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
sarode
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od sarode »

JMalik píše:.............

Mám na to stejný názor, navíc spoustu prací dnes zvládneš s akunářadím.

Souhlasím. Ale pořizovat aku nářadí vyjde zrovna tak draze neli více, než ta centrála.
Všechno jde! Pouze chcíplá koza se musí táhnout. LOOP VA Models, Hawker Hurricane e25, DX7
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

sarode píše:......Ale pořizovat aku nářadí vyjde zrovna tak draze neli více, než ta centrála.

Určitě to vyjde na dost peněz, ale to aku nářadí využiješ v budoucnu mnohem lépe než centrálu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Kos

#22 Příspěvek od Kos »

Poslal jsem Ti soukromou zprávu
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

Nechci ti nijak radit, jen sem napíšu nějaké postřehy, co už vím, jak fungovalo .

na jednu chatu bez přípoje na 220v vozí kluci centrálu--pípa, chlazení, světlo a muzika, prostě to brblá a pokud je ticho, je to otravný, na poslední akci se vcelku nezadařilo, páč nově pořízená muzika--nový aparát na ruzné párty akce, za bratru přez 20k se totálně odporoučel komplet vyhulený poté, co zustal připojený na centrálu a ta se šla nastartovat, jak to naběhlo, tak to tu aparaturu komplet vyhulilo--neopravitelné.

já předloni řešil alternativní samostatnost v karavanovém městečku, pokud by z nějakého dovodu přestalo jít 220v

malý karavan, telka 36 uhlopříčka, počítač, žárovka,nabitá auto baterie 80ah a měnič 12-220v , po zhruba 2 hodinách konec a tma.

no nic, měnič jsem měl a musel jsem řešit pracovní zakázku bez přípojky 220v, tak jsem to pojal zkusmo --nastartované auto, měnič a nářadí--nějaká bruska 500w na 1000W měnič, párkrát po chvilce vypnul, pak shořel.

nemá to podle mého řešení, bud si pořídíš aku nářadí, to nabiješ z auta, z auta nabiješ i nějaké svítidlo, dobiješ mobil, notas, ale řešit jak vytvořit z prdu 220v je fakt blbost, to prostě nejde, solární panel má možná tak smysl v případě nějaké kadibudky, kde se fakt jen vysereš a jdeš zase pryč.

pokud nutně potřebuješ 220v kuli nějakému nářadí a nějaké smysluplné práci, zvážil bych bud pujčovnu centrály, nebo zapujčení od kamarádu--ono na chatu, bydlení bez přípojky 220v asi nakonec stačí stejně jenom kladivo,ruční pila a hřebíky.

Joooo, ten měnič z 12v na 220v se hodí určitě na pistolovou pájku, tím ale ta smysluplonost asi končí, taky se mi to nelíbí, ale je to tak.

pokud bys pořídil měnič alespon 2000W, tak by to pod nastartovaným autem mohlo nějakého mafla, šukalku, brusku, hoblík bez tlačení na pilu dát, osobně se ale i po své zkušenosti domnívám, že možná nebudeš ten typ, co mu dává smysl jezdit na pozemek, kde není tichých 220v.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od František Koudelka »

Resenim by mohl bych kvalitni menic ziveny z nastartovaneho auta, muze jej vyuzivat i nadale pro to sviceni....

jinak nekde kde vubec neni elektrina je zajimave reseni spalovaci motor, idelane na LPG ktery vyrabi elektrinu, bud pro okamzitou spotrebu, ale dalo by se ukladat do baterii a odpadni teplo z motoru muzes vyuzivat pro vytapeni ci ohrev vody
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
radondca

#25 Příspěvek od radondca »

Zdravim.
Snad sa vyjadrim k teme, lebo sa to tu nasmerovalo niekam inam ako k otazke. Takze, ja mam tuto , akurat starsi model a pouzivam ju tiez na chate bez elektriky a chatu prerabam:
http://www.pomocnik.sk/benzinove-jednof ... /ese-20-bs
dovody pre jej kupu:
1. znackovy motor HONDA, dlha zivotnost, moznost zohnat nahradne diely
2 .ma rucku s ktorou ju dokaze preniest jeden clovek
3. dostatocny vykon aj na pripojenie vedsej karbo brusky , ktora ma 2000W, popripade viac spotrebycov naraz, miesacka, bruska, vrtacka - viac krat pouzite
4. startu bez problemov aj v chladnom pocasi, vlastna skusenost, v podstate na 1x
5. pri dodrzani vsetkych zasad, napr menenie oleja raz rocne , bezproblemovy chod
6. spotreba cca 1-1.5 l na hodinu chodu, tak priblizne odhadnuta
Isto sa da kupit aj nieco ine lacnejsie/neznackove/mensie ale zas pri spravnom zaobchadzani by mal slovek kupit jedno a mal by byt pokoj stale.
Po postaveni sa da dalej pouzivat aj na svietenie, ale ja som isiel cestou panelov a rozvodu 12V , ale to ide riesit aj neskvor, ale to je ina tema.
snad som trocha pomohol
rado
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od HavelAircraft »

Jako ideální zdroj energie bych si dokázal představit třeba potok.
V dnešní době je možnost solární články v kombinaci s bateriemi s velkou kapacitou.
Spíš je otázka na četnost využelnosti té chaty. Pokud tam bude někdo 2x do roka tak nemá ta investice cenu. A vyplatí se ta centrála.
Na stavbu se opravdu vyplatí si ji půjčit.
Je to oblast s více chatami?? Tam by hluk od centrály vadil určitě
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
sarode
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od sarode »

Děkuji za další podněty. V mém těsném sousedství jsou dva rodinné domky a pár zahrádek. Ale hluk se dá eliminovat.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od JirkaA »

sarode píše: V mém těsném sousedství jsou dva rodinné domky a pár zahrádek. .
v tom případě bych investoval do prodlužovačky a domluvy se sousedem.
OK2WY
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

sarode píše:Děkuji za další podněty. V mém těsném sousedství jsou dva rodinné domky a pár zahrádek. Ale hluk se dá eliminovat.

Je dost pravděpodobné, že by jsi tam dokázal dostat legální přípojku s elektroměrem.
(Tu přípojku si samozřejmě i s pilířkem zřídíš na vlastní náklady, ale to bych neviděl děsivě).
Začni komunikovat s ČEZ.
Vladimír

#30 Příspěvek od Vladimír »

JMalik píše:Je dost pravděpodobné, že by jsi tam dokázal dostat legální přípojku s elektroměrem.
(Tu přípojku si samozřejmě i s pilířkem zřídíš na vlastní náklady, ale to bych neviděl děsivě).
Začni komunikovat s ČEZ.

Tak tak...
ČEZ pro západní, střední, severní, východní Čechy a pro severní Moravu, nebo E.ON pro Jižní Čechy nebo Jižní Moravu.
...Přípojku potřebuješ, máš v plánu tam dobudoucna pobývat většinu roku... blabla...

Přípojku pak převedeš (daruješ) provozovateli místní distribuční sítě. Nebude se ti to líbit, ale odpadnou ti starosti s údržbou a poruchama.
Nemusíš to udělat, ale výjezdy k případným poruchám si pak nechají tučně zaplatit...

Jak má přípojka a hlavní domovní skříň (HDS) vypadat si nejdřív dokonale vyjasni s provozovatelem místní distribuční sítě. Kromě základních předpisem daných věcí to chce každý jinak, a když to nebude podle jejich požadavků které by ti měli předem předat, nemusí tě vůbec připojit a budeš to předělávat.

...Stejně by tě to do budoucna čekalo, a levnější to příště asi zase nebude...
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“