Coptery v hledáčku ÚCL
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Coptery v hledáčku ÚCL
Pokud to potkám na ulici takto, pak stačí nějaká větev či jiný vhodný předmět:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JQM7w69qYYI[/youtube]
No a nad svým pozemkem bude nejlepší voda, jen seženu nějaký silnější el. čerpadlo...
.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JQM7w69qYYI[/youtube]
No a nad svým pozemkem bude nejlepší voda, jen seženu nějaký silnější el. čerpadlo...
.
to Drondys:
tady se stále pletou jablka s hruškama. Já neříkám,že všude kolem je dovoleno lítat kde si kdo zamane. Jen říkám, že všude kolem není nějaké omezení, resp. není předpis, že systém který umí FS dělá z multikoptéry bezpilotní letadlo a musí se registrovat na obdobném úřadě jako je UCL . To je vše !
Jestli je registrace na UCL více méně formální záležitost, klidně si ji udělám. Mě nedělá problém nelítat nad Václavákem. Klidně budu mít na koptu přidělené číslo a budu logicky i pojištěný. Problém vidím v tom, že předpokládám, že ta registrace bude trvat neskutečně dlouho, bude stát nemalý peníz a bude se muset dokládat i velikost bot.
Dovedu si představit online registraci na stránkách UCL, ale proč by se to dělalo jednoduše, že.
Jinak toto vlákno není o tom, co si kdo představuje jako bezpečné, ale pouze o výkladu UCL, co je model a co bezpilotní letadlo.
Co se týče padáků, tak na většinu prodávaných menších strojů je nereálně něco podobného použít.
Vlasta
tady se stále pletou jablka s hruškama. Já neříkám,že všude kolem je dovoleno lítat kde si kdo zamane. Jen říkám, že všude kolem není nějaké omezení, resp. není předpis, že systém který umí FS dělá z multikoptéry bezpilotní letadlo a musí se registrovat na obdobném úřadě jako je UCL . To je vše !
Jestli je registrace na UCL více méně formální záležitost, klidně si ji udělám. Mě nedělá problém nelítat nad Václavákem. Klidně budu mít na koptu přidělené číslo a budu logicky i pojištěný. Problém vidím v tom, že předpokládám, že ta registrace bude trvat neskutečně dlouho, bude stát nemalý peníz a bude se muset dokládat i velikost bot.
Dovedu si představit online registraci na stránkách UCL, ale proč by se to dělalo jednoduše, že.
Jinak toto vlákno není o tom, co si kdo představuje jako bezpečné, ale pouze o výkladu UCL, co je model a co bezpilotní letadlo.
Co se týče padáků, tak na většinu prodávaných menších strojů je nereálně něco podobného použít.
Vlasta
Vlasta2 píše:to Drondys:
V tom případě se pleteš, protože ve zmíněné Francii mají podle zmínky v tom článku také povinnost mít povolení od obdobného úřadu jako je u nás ÚCL a není to žádná formální záležitost tj. jsou k tomu vyžadovány také různá pravidla podobně jako u nás a možná ještě přísnější.
Drondys píše:Pro modely do 20 kg to platí jako doporučení, ale to neznamená, že pokud pilot modelu bude poletovat nad obydleními oblastmi, tak že proti němu nemůže být vznesena žaloba o obecném ohrožení a bude-li prokázáno, že model byl blíže než ve výše zmíněných vzdálenostech tak to rozhodně nebude bráno jako polehčující okolnost.
Doufám, že to ale neplatí i při létání nad svým pozemkem/domem (pokud s modelem nepřesáhnu hranice pozemku). Tam pokud si spadnu a cokoliv si rozbiju, případně zraním sám sebe, tak je to jen moje blbost, a povolení k tomu nepotřebuju, že?
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Myslím, že to tak nefunguje, taky nevystřelíš raketu do kilometrů jen že jsi nad svým pozemkem.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
jio píše:zdekar: To se zd nemůže stát. On létá už jen s vrtulníky a na to, že model může při viditelnosti zalítnout za horizont tak nějak zapomněl. Podle něj teď každý model lítá jen na rovině a v krychli 100x100x300m a když to nesplňuje, tak nemá ve vzduchu co pohledávat...
Nezapomněl. Právě naopak. Zrovna z vrtulníků vím, že pokud má splnit povinnost mít model plnou zrakovou kontrolou, a to bez použití dalekohledů a podobně, tak rozhodně nemůže být s copterem tak daleko, aby neměl kontrolu nad tím, nad čím tam létá. Protože po pár desítkách metrů nebude tušit, kde to má čumák.
zdekar píše:Doufám, že to ale neplatí i při létání nad svým pozemkem/domem (pokud s modelem nepřesáhnu hranice pozemku). Tam pokud si spadnu a cokoliv si rozbiju, případně zraním sám sebe, tak je to jen moje blbost, a povolení k tomu nepotřebuju, že?
Povinnost mít povolení se v tomto ohledu vztahuje jednak k podmínce, že bezpilotní letadlo nebude splňovat definici modelu letadla a současně k tomu, že je provozováno ve vzdušném prostoru ČR a v takovém případě potřebuješ povolení, protože vzdušný prostor byť je nad soukromým pozemkem spadá do regulace ÚCL. Výjimku tvoří bezpilotní letadla nad 20 kg u nichž je k provozování ve vzdušném prostoru ČR vyžadováno povolení i když splňují definici modelu letadla.
Obecně pokud bezpilotní letadlo nebude splňovat definici modelu letadla pak ho můžeš bez povolení ÚCL provozovat uvnitř uzavřené budovy, haly apod. samozřejmě se souhlasem majitele (tedy např. uvnitř tvého domu, stodoly, garáže apod.) jelikož to není považováno za provozování ve vzdušném prostoru a nevztahuje se na to regulace ÚCL.
zdekar píše:Doufám, že to ale neplatí i při létání nad svým pozemkem/domem (pokud s modelem nepřesáhnu hranice pozemku). Tam pokud si spadnu a cokoliv si rozbiju, případně zraním sám sebe, tak je to jen moje blbost, a povolení k tomu nepotřebuju, že?
Seznam se s tím kolik vzduchu nad tvým pozemkem ti patří a kolik do hloubky země. Překvapí tě to.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
A ještě víc tě překvapí, jak je to v Evropě s vlastnictvím pozemku. Že patří tobě, když sis ho zaplatil je jenom zbožný přání. V podstatě se stále jedná o majetek státu a ty ho máš jen propůjčený. Pokud nevěříš, zeptej se právníka.
Jirka
Jirka
vždy to nějak dopadne
nahoru to nepoletí na zemi se to najde..
JMalik píše:Seznam se s tím kolik vzduchu nad tvým pozemkem ti patří a kolik do hloubky země. Překvapí tě to.
Tak jasný, že nebudu lítat někde do oblak, zas to berete ad absurdum...
Koukal jsem do občanskýho zákoníku a defince "Součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem..." mě teda opravdu dost překvapil.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Podle stavebního zákona si můžeš na svém pozemku postavit stožár bez povolení do celkové výšky 15m.
zdekar píše:...Koukal jsem do občanskýho zákoníku a definice "Součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem..." mě teda opravdu dost překvapil.Jen mě stále nějak není jasné, kolik metrů to tedy je, jelikož to rozhodně není od středu Země k hranici vesmíru...
Nemá smysl se tady o tom dohadovat. Nejlepší bude když pošleš dotazy v tomto ohledu přímo na ÚCL a budeš mít jasno. Použij k tomu dotazovací formulář přímo na webu ÚCL viz tento odkaz a třeba následující formulace dotazů.
1) Předpokládám, že k provozování bezpilotního letadla/multikoptéry, které nesplňuje definici modelu letadla uvedenou v doplňku X mimo vzdušný prostor uvnitř uzavřených budov např. uvnitř mého domu, garáže, stodoly apod. nepotřebuji žádné povolení od ÚCL a nevztahuje se na to ani žádná regulace vzdušného prostoru obecně jelikož prostor uvnitř uzavřené budovy z pohledu zákona o civilním letectví není vzdušným prostorem. Je to tak ?
2) Pokud bych chtěl provozovat bezpilotní letadlo/multikoptéru, které nesplňuje definici modelu letadla uvedenou v doplňku X ve venkovních nezastřešených prostorách ovšem výhradně jen nad svým soukromým pozemkem např. nad mou zahradou, loukou, polem apod. do jaké výšky od povrchu země mohu létat aniž bych k tomu potřeboval povolení od ÚCL ?
To jsem zvědav jak by na toto odpověděli. Podle zákona vzdušný prostor třídy G je od nuly do 300 m AGL. Není už rozdělen na žádné další hladiny. Takže třeba vznášedlo plující 1 cm nad zemí se podle tohoto zákona pohybuje ve vzdušném prostoru G.
OK2BUH píše:Takže třeba vznášedlo plující 1 cm nad zemí se podle tohoto zákona pohybuje ve vzdušném prostoru G.
To jsi zvolil zrovna nevhodný příklad. Známý psal diplomku a ptal se na ÚCL ohledně vznášedel a zjistil, že vznášedla nepodléhají ÚCL jelikož se nejedná o letadla. Podle § 2 zákona o civilním letectví se letadlem rozumí zařízení schopné vyvozovat síly nesoucí jej v atmosféře z reakcí vzduchu, které nejsou reakcemi vůči zemskému povrchu. Vznášedla se obecně považují za stroje, jenž se pohybují v atmosféře na základě reakce vzduchu se zemským povrchem a tudíž nespadají do působnosti zákona o civilním letectví.