Antenni system na FPV
Re: Antenni system na FPV
Zatím je to ve fázi testování a mám to vyřezané ručně, a mohlo by se to řezat na fréze. Výkres mám sehnaný někde z netu. Jak to bude k něčemu vypadat, tak není asi problém.
- Přílohy
-
[Přípona skp byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
ještě by mě zajímalo když jsou tu ty odborníci přes antény. Chtěl bych dát anténu fpv vysílače dál od RC přijímače abych zjistil jestli ten "zkrácený" dosah nemá vliv právě vysílaní videa. Ale už ted je tak kolem 30cm daleko od přijímače. Nechci ale hýbat s příjímačem a myslel jsem že bych dal mezi anténu a FPV vysílač prodlužku a posadil dál jen samotnou FPV anténu. Nebude ta prodlužka mít nějaký negativní vliv. No každopádně už mám na cestě diversitní optimu 9 a když ani to nepomůže tak ještě další řešení.
ST píše:Zkusil jsem si vyrobit pro 5,8GHz 4závitovou Helical anténu. Je to zatím prototyp kde si hraju s laděním, ale vypadá to na měřáku po mírných úpravách slušně. Ještě budu pokoušet 2,4GHz , ale tam je všechno hrozně velké.
Vždyť se na ni taky těším...
Robinsson píše:ještě by mě zajímalo když jsou tu ty odborníci přes antény. Chtěl bych dát anténu fpv vysílače dál od RC přijímače abych zjistil jestli ten "zkrácený" dosah nemá vliv právě vysílaní videa. Ale už ted je tak kolem 30cm daleko od přijímače. Nechci ale hýbat s příjímačem a myslel jsem že bych dal mezi anténu a FPV vysílač prodlužku a posadil dál jen samotnou FPV anténu. Nebude ta prodlužka mít nějaký negativní vliv. No každopádně už mám na cestě diversitní optimu 9 a když ani to nepomůže tak ještě další řešení.
Každý další vložený prvek znamená nějaký útlum. Proto bych do toho na straně vysílače nešel. Já s tím dosahem RC taky bojuju ale možný, že mi to ničí ten FRSKY klon pro Futabu. Mám to také co nejvíce od sebe co to jde. Ale i tak mám zatím dosah kolem 500m a tam mi to už kope FS, což je dost naprd. První FRSKY co jsem měl na kotérách ze začátku měl někdy 20m někdy 50m a hotové.
Pro porovnání jsem dal k sobě dva polotovary Helical antén 4z. Jedna pro 5.8GHz a jedna pro 2,4GHz. Zářiče jsou z postříbřeného Cu drátu. Ta větší je v Graupových barvách, tak se mu snad bude líbit. 
Stando paráda!!!!! Líbí..a moc. Dokážeš odhadnout charakteristiku vyzařování?..dííííííky
Viděl bych to na 60st vyzařovací diagram pro 4z HELICAL. Mám to už komplet naladěný a téměř zkompletovaný.
PS : Ještě jsem přiložil obrazovku spetkráku, nemám doma kabel, abych to mohl vyexportovat přímo z měřáku. Ale myslím , že by to mohlo být OK. Jako ladit tyhle antény jen tak bez měření no fakt pro dobrodruhy. Fakt nedoporučuju. Za
jímalo by mě jak to mají naladěný soudruzi v číně.
PS : Ještě jsem přiložil obrazovku spetkráku, nemám doma kabel, abych to mohl vyexportovat přímo z měřáku. Ale myslím , že by to mohlo být OK. Jako ladit tyhle antény jen tak bez měření no fakt pro dobrodruhy. Fakt nedoporučuju. Za
Naposledy upravil(a) ST dne ned 02.02.2014 22:25, celkem upraveno 2 x.
60st horizont,vertikál?....
Jinak,naprosto skvělá práce!!!!.....
Jinak,naprosto skvělá práce!!!!.....
Je to kruhová polarizace, takže 60st V+H. Doufám, že nekecám.
Jestli dobře čumím..tak skoro 14dB.....skvělé!!.
Dneska jsme s bráchou lítali...to FPV fakt nemá chybu.
Dneska jsme s bráchou lítali...to FPV fakt nemá chybu.
Dalibore, ten graf to není zisk antény, ale jednoduše řečeno, vidíš tam na jaké frekvenci má ta anténa nejlepší přizpůsobení ( SWR ). Tedy čím nižší hodnota, tak je lepší přizpůsobení. A je potřeba to, naladit tak akorát na pásmo, co potřebuješ. To se kupodivu povedlo.
Zisk této antény je cca 6dBi.
Dík za vysvětlení....zatím jsem v tom těžký začátečník,tak se nediv když plácnu kravinu.
Hele to já taky.
To 2,4GHz pásmo má výhodu, že to je tak akorát veliký, a pěkně se to ladí. Ta 5,8GHz je už duchařina, a všechno hrozně malý a blbě se to ladí. Ale já zatím stejně zůstanu u tý 5,8GHz. Tam je to výzva a to mě baví. ta 2,4GHz je moc jednoduchá.
Čauky Stando. Tak to pomaličku posouváme do dálky. Dneska 1.8km.
Taky jsem testnul eagleeyes od eagletree. Na to jsem napojil dva Lawmate přijímače. A mám radost,že diverzita funguje. Signál na cloverleaf anténách i po 1,8km parádní. Tak příště zase poposkočíme o kousek dál.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iuo0RWSxfHk[/youtube]
Taky jsem testnul eagleeyes od eagletree. Na to jsem napojil dva Lawmate přijímače. A mám radost,že diverzita funguje. Signál na cloverleaf anténách i po 1,8km parádní. Tak příště zase poposkočíme o kousek dál.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iuo0RWSxfHk[/youtube]
Hezky....i s tatikem
To bylo po nas, nebo pred nami?