DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Marek_Km

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

#1486 Příspěvek od Marek_Km »

Petře Ty ten TX máš uchycený ideálně. Šlo mi o to, jestli mi ten výložník z odkazu nebude moc bránit vzduchu od vrtulí, ale už je objednán.
To, že by eventuálně šlo mít bateriový prostor velký jako na P2 jen výměnou spodní části kapotáže, je skvělá možnost. Ani bych se nedivil, kdyby co nevidět šikmoočky začaly tohle nabízet.
Dag2B3

#1487 Příspěvek od Dag2B3 »

Marku, mám přesně ten Tvůj objednaný držák a přilepeno jen oboustrankou - naprostá spokojenost. (na fotce není přišroubována anténa s kolenem)
Přílohy
F_in.jpg
gardenroute

#1488 Příspěvek od gardenroute »

Marek_Km píše:Petře Ty ten TX máš uchycený ideálně. Šlo mi o to, jestli mi ten výložník z odkazu nebude moc bránit vzduchu od vrtulí, ale už je objednán. To, že by eventuálně šlo mít bateriový prostor velký jako na P2 jen výměnou spodní části kapotáže, je skvělá možnost. Ani bych se nedivil, kdyby co nevidět šikmoočky začaly tohle nabízet.
Bohužel mám Marku s touto konfigurací určité problémy.
Z hlediska chlazení, upevnění a designu je to jistě dobré, nicméně stále bojuji s výpadky FPV přenosu při otočení péčka zpět a při jeho návratu z větší vzdálenosti (cca přes 300-500 m), kdy je FPV Tx s anténou na druhé straně. Dílem překáží gimbal s kamerou, dílem cloní karbonový podvozek. Už jsem měnil anténu za zakázkovou delší, moc to nepomohlo. Spíše přemýšlím, že FPV Tx přesunu někam na bok, uvažuji o umístění dozadu na horní plochu "Carbon Fiber Dual Battery Mount" (podobný jako má Roman @Dag2B3 v příspěvku přede mnou, už mě nějakou dobu leží doma, ale moc mě nepasuje k mému podvozku), otočený 45° dozadu, a rovněž tak s anténou ohnutou ne zcela do 90° jak mám nyní, ale pouze 45°. Tím bych mohl vylepšit příjem při příletu s FPV Tx vzadu, a rovněž tak při letu přímo nade mnou. Dalším řešením by byla anténa tak dlouhá, aby za letu visela pod obrys Ptaaka s CF podvozkem, tzn. na měkkém ohebném koaxu, už to konzultuji s výrobcem zakázkových FPV antén na Floridě, který mě již jednu dělal...
Naposledy upravil(a) gardenroute dne úte 28.01.2014 18:49, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Marek_Km

#1489 Příspěvek od Marek_Km »

Dík chlapi. Tak ideálně by musel mít Pták dvakrát delší nohy a TX dát pod kameru na co nejnižší místo. Nebo jak píše Petr, nechat si extra vyrobit dlouhou anténu, kterou nebude v jakémkoliv otočení Ptáka nic stínit.
Honza Kucera

#1490 Příspěvek od Honza Kucera »

Zdravím a pěkný večer přeji. I když už mám po práci a je tma, jdu na první let Phantoma :-) Půjdu někam kde bude světlo od lamp a létat hodlám jen kousek od sebe a nízko. Takže žádná divočina. Podám potom "report", jak jsem dopadl :D Držte palce :wink:
Dag2B3

#1491 Příspěvek od Dag2B3 »

Já když letěl úplně poprvé neměl jsem cit v prstech. Copter vyletěl prudce vzhůru - chtěl jsem ho zastavit - páka dolů - flák o zem - páka nahoru, zastavit flák o zem. Škoda, že to nikdo netočil. Copter se odrážel od země jak balón asi 4x než zůstal viset na místě. Je neuvěřitelné co podvozek vydrží.
Ať Ti to lítá
Honza Kucera

#1492 Příspěvek od Honza Kucera »

Dag2B3 píše:Já když letěl úplně poprvé neměl jsem cit v prstech. Copter vyletěl prudce vzhůru - chtěl jsem ho zastavit - páka dolů - flák o zem - páka nahoru, zastavit flák o zem. Škoda, že to nikdo netočil. Copter se odrážel od země jak balón asi 4x než zůstal viset na místě. Je neuvěřitelné co podvozek vydrží.
Ať Ti to lítá

Ahoj a díky za tvůj příspěvek. No, musím Ti popravdě říci, že jsem dopadl podobně jako Ty :) Podcenil jsem jisté aspekty, ale moje ego to vzalo ještě celkem dobře :D Navíc, chybama se člověk učí a takhle aspon vím, na co si mám dát příště pozor.

Tímto příspěvkem bych chtěl zároveň reagovat na můj včerejší první let. Takže jak bych začal...

Šel jsem mimo město na jedno pole a měl prvně problémy s odarmováním motorů. Tohle mi blblo už i doma, když mi coptera přišla a já ji chtěl nanečisto v pokoji vyzkoušet. Prostě i když bylo vše zkalibrováno, motory nešli spustit. Vždy na 100% pomohlo "zahejbání" s anténou a kontrola konektoru na podvozku. Proč, to nevím...Pak již šli motory bez problému spustit. No první vzlet byl docela v pohodě. Ono jak člověk pomale přidá dostatečné množství plynu, tak coptera si jakoby sama ještě přidá a krásně se vznese. Nevěřícně jsem koukal, jak pěkně visí ve vzduchu. No ale pak jsem trochu zazmatkoval při páčkování (ona coptera reaguje docela citlivě na sebemenší změnu) a docela rychle jsem manipuloval s plynem. Takže coptera docela rychle stoupala i klesala. První přistání nebylo ani tak tvrdé, čekal jsem, že to bude horší (když člověk citlivě ubírá, dá se v klidu a lehce přistát). Následovaly ještě další 3 lety. Byly i tvrdší přistání (kdy jsem s tím skákal po zemi, ale vzhledem k tomu, že jsem měl ochranné oblouky kolem vrtulí, Phantomovi se nestalo kupodivu nic). Stejně tak nastal i takový malý "chaoz" po obloze, jak bych nazval mé prvotní nemotorné páčkování. Ale poslední start byl docela O.K., upozorňuji že jenom start!
Vznesl jsem se, trochu vystoupal a už si lehce měnil směry, doleva, doprava, od sebe i k sobě. Dokonce jsem vyzkoušel i otáčení kolem vlastní osy, když Phantom visel na místě. Prostě bomba. Ale...

Pak jsem udělal chybu, které jsem si vzápětí hned všiml, ale už bylo pozdě. Nevědomky jsme si přepnul z GPS na ATTI a coptera najednou vyrazila velice rychle pryč ode mě. Taky dost foukal vítr. Docela jsem se lekl a přeplé páčky jsem si všiml za asi 2-3 vteřiny. Ihned jsem ji vrátil zpět, ale bohužel jsem to nestačil již "ukočírovat"...
Asi jsem instinktivně ubral příliš plyn a phantom šel hodně rychle dolů. Taky je pravda, že neletěl zase tak vysoko, kde bych mohl mít pak více času o "opravu" a já byl stejně už tak dost vylekaný. Narazil jsem (naštěstí ne v plné rychlosti) o zem a ještě se zaplými vrtulemi udělal několik kotrmelců, než se Phantom zastavil (a po chvilce i vrtule). Výsledek? Prvně jsem si myslel, že je konec, ale dopadlo to ještě docela dobře. Urval jsem dva ochranné oblouky vrtulí (dva jsou O.K.) a pouze pochroumal trochu vrtule. Vůbec nepraskly. Jinak žádné jiné poškození.

Dnes doma jsem vyšrouboval všechny zbylé držáky a zkontroloval vrtule. Všechno v pořádku až na ten výše zmíněný problém, s odarmováním motorů. Tak jsem se pustil do experimentování s PC a DJI Naza M. Projel jsem různé kalibrace, přehrával dokonce i firmware, ale nic nepomohlo. Nakonec jsem ještě zkusil ze stránek DJI stáhnout defaultní konfigurační soubor, který jsem přes Nazu importoval do Phantoma, a světe div se, problém byl vyřešen! :) Opravdu nevím čím to bylo, jestli nějaká chyba ve firmware, ale nyní již motory startují bez problému.

Shrnutí. Udělal jsem první chybu v tom, že jsem si mylně myslel, že se let nahoru a dolů ovládá jinak, než-li plynem. Nějak jsem si to neuvědomil. Ano, jednoznačně moje chyba. Je sice pravda, že jsem neměl žádný tištěný návod, ale to mě neomlouvá. Navíc jsem si informace mohl podrobněji dohledat na internetu, případně odkoukat z videí na youtube.
Druhá věc byla, měl jsem ještě před prvním letem řešit problém se spouštěním motorů. Ale netušil jsem, že je to problém jako takový, mylně jsem se totiž domníval, že to je v nedostatečném signálu GPS, při zkoušení Phantoma doma v pokoji, kde jsem předpokládal, že signál nebude nic moc a že venku to bude v pohodě.
Třetí věcí, je dávat si dobrý pozor na nevědomé přepnutí páčky z GPS modu na Atti. Což vlastně byl hlavní důvod té včerejší havárky (samozřejmě včetně mé blbosti :) )
Předem se omlouvám za docela dlouhé psaní, ale nedalo mi to se "nepochlubit" :wink:
floop

#1493 Příspěvek od floop »

Zdravím,

pro uživatele gimbalu Tarot 2D - měl jsem menší problém, že gimbal super stabilizoval, ovšem nedržel rovně horizont. Dnes jsem si aktualizoval firmware na 1.4 a problém je alespoň podle prvního zkušebního letu fuč.
artus

#1494 Příspěvek od artus »

Tak mi dnes dorazil ten kousek plastu ( DJI Phantom transmitter Throttle Lever+ ).
Z obchodu http://www.shapeways.com/model/1376376/dji-phantom-transmitter-throttle-lever.html?li=shop-results&materialId=6

Hned jsem to tam instaloval a ..... Celkem mě zarazilo, že i tak to má v té prostřední poloze chod na prázdno ( viz ukázka ).
Je to normální ? A nebo je chyba mezi klávesnicí a židlí ?

http://youtu.be/o3_IFPtPv8g
Naposledy upravil(a) artus dne čtv 30.01.2014 22:23, celkem upraveno 1 x.
off
Kontaktovat uživatele:

#1495 Příspěvek od off »

artus píše:Celkem mě zarazilo, že i tak to má v té prostřední poloze takoví mrtví chod ( viz ukázka ). Je to normální ? A nebo je chyba mezi klávesnicí a židlí ?

Sorry za off-topic... ale řídit s vzorem "mrtví prd ví" není úplně nejšťastnější. TEN chod je TAKOVÝ MRTVÝ. Stejně, jako by byl třeba TUHÝ.

Vím, že z globálního pohledu jde o prd, ale k lítání patří krom jiného to, že dělám věci pořádně i v detailech. Platí to i pro gramatiku.
artus

#1496 Příspěvek od artus »

děkuji za radu
Ale život vnímáme každý jinak.

,,Vím, že z globálního pohledu jde o prd, ale k lítání patří krom jiného to, že dělám věci pořádně i v detailech. Platí to i pro gramatiku.,,
gardenroute

#1497 Příspěvek od gardenroute »

artus píše:Tak mi dnes dorazil ten kousek plastu ( DJI Phantom transmitter Throttle Lever+ )...
Hned jsem to tam instaloval a ..... Celkem mě zarazilo, že i tak to má v té prostřední poloze chod na prázdno ( viz ukázka ). Je to normální ? A nebo je chyba mezi klávesnicí a židlí ?
http://youtu.be/o3_IFPtPv8g
Mám to již pár dní doma, ale ještě nebyl čas to tam dát, dám vědět, jak to chodí mě.
Tvé video je bohužel nastavené jako soukromé, proto ho nikdo nemůže otevřít... :?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
artus

#1498 Příspěvek od artus »

omlouvám se, už není

Po připojení k PC se to pohybuje v channel monitoru ( 35 a -124 _ pouze když nakloním RC nahoru a dolu )

Jo a protože jsem dnes poprvé připojil ptáka k PC mám nějaké dotazy.
Po prvním připojení a spuštění asistenta to po mě chtělo upgrade main controller na verzi 4.02 ( nechtělo se mi, ale jinak mi to nic nezobrazovalo ). Tak jsem to udělal - proběhlo to ok. Odpojím napájení a USB.
Po zapnutí mi to začne již v asis. zobrazovat data, ale vyskočí nějaká hláška:
,,Configuration error, this may cause by firmware upgrade from old version.or abnormal Tx calibration. Re-calibrate your transmitter,and power cycle your controller and check all of the parameters.,,

Mám strach a odpojím vše.
Znovu zapnu RC a ptáka bez USB, ale nemohu se dočkat kontroly systému ( hodně zelených blikání ).
Nevíte kde je chyba ?

Ještě tam mám možnost upgrade P330CB-H3-2D ( mám verzi 1.0.0.9 a nabízí to 1.1.2.1 ). Je tato nová verze v pořádku a nebo mám raději zůstat u předchozí ?
Bazil

#1499 Příspěvek od Bazil »

Zapni RC (ovladač) připoj ptáka k USB, spusť DJI Naza M Assistant, zapni ptáka. V Assistantovi běž do Basic/RC a spusť Calibration pod command sticks calibration. Pohýbej s ovladači do všech směrů jako by jsi opisoval kruhy a obsáhl všechny mezní polohy ovladačů. Pak kalibraci ukonči. Dej vedět.
DJI Phantom 2 F306, Zenmuse H3-3D, GP3+BE
VTx TS 832 + Flysight Black Pearl 7" 1024x600
artus

#1500 Příspěvek od artus »

zapni ptáka ( tomu mám rozumět, jak připojit baterku )
A když to udělám, tak by se mělo stát co ? ( protože v asist. mi to reaguje na mezní polohy ovladačů ).

K ránu mi to ještě nedalo a když jsem mu dal trochu více času tak přišlo zelené blikání. A možná se mi podařilo dořešit i ten center.

Bazil píše:Zapni RC (ovladač) připoj ptáka k USB, spusť DJI Naza M Assistant, zapni ptáka. V Assistantovi běž do Basic/RC a spusť Calibration pod command sticks calibration. Pohýbej s ovladači do všech směrů jako by jsi opisoval kruhy a obsáhl všechny mezní polohy ovladačů. Pak kalibraci ukonči. Dej vedět.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“