multikoptery, přivýdělek a legislativa

Všechno ostatní co nějakou souvislost s coptérami, ale nevejde se do jiného coptér tématu
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: multikoptery, přivýdělek a legislativa

#121 Příspěvek od Drondys »

JirkaA píše:mozna by bylo dobre pokusit se posunout tu vahovou hranici na 25kg, jak je tomu v civilizovanych koncinach na zapade.

K tomu by byla nutná změna zákona, a to se v současnosti jeví jako ne příliš průchodné. Zatímco k "destrukci" doplňku X by stačilo rozhodnutí Správního případně Ústavního soudu a i když by to byla cesta trnitá tak to má dle mého názoru v současnosti větší šanci než změna samotného zákona.
Vlasta2

#122 Příspěvek od Vlasta2 »

to off:
hned na začátku musím zopakovat, co jsem již několikrát napsal. Nemám nic proti pořádku, tedy ani proti jakési regulaci určité činnosti (bez toho to nejde) ani proti základní "nutnosti" - tj.pojištění. Je zcela jedno, zda je řeč o hobby nebo profi.
Napsal jsi : Může se nám to líbit, nebo nemusí - já to neobhajuju, jen se to snažím vysvětlit...
- podle některých příspěvků jsem si původně myslel, že blábol UCL obhajuješ - spletl jsem se
- vysvětlit by jsi ten blábol mohl pouze v případě, že by jsi byl u jeho tvorby, jinak jde pouze o názor ( v tomto případě tvůj), jak by něco mohlo být myšlený a proč (možná) úředník zrovna k tomu či onomu dospěl.....
Mám takové dva vymyšlené příklady...
1) mám 3 děti - 7 let,12 let a 17 let . Pochopitelně mám velký strach, aby se jim něco nestalo - není sranda pohybovat se volně, téměř kdekoliv. Abych pro jejich bezpečnost alespoň něco udělal, stanovil jsem nepřekročitelná pravidla. Nejmladší nesmí sama z baráku nebo ze školy. Pohyb po ulicích pouze v doprovodu (rodiče, babička atd.) s tím, že i s doprovodem musí být, např. z návštěvy kamarádky, nejpozději v 18:30 doma.
12 let - smí chodit sama do školy a ze školy. Jakýkoliv pohyb mimo tuto trasu musí hlásit - mobil a v případě např. návštěvy musí dorazit domů do 19:00 hod..
17 let - pohyb po městě pochopitelně bez doprovodu, po předběžné domluvě může jít do kina/divadla atd. , ale tak, aby byla do 22:00 hod. doma.
Je jasné, že žádné opatření ani toto, nemůže zabránit tomu, aby se něco nemohlo stát, ale takový už je bohužel život.
Kdybych tyto pravidla udělal tak, jako úředníci UCL, tak by pro všechny platilo pravidlo 7 let. Co by se stalo ? Minimálně dvě z mých dětí by si o mě myslely ( a právem), že jsem idiot a byl bych pravděpodobně všem pro smích. Současně by se snažily vymyslet cokoliv, aby toto pravidlo nějak obešly.

2) profesionálové - zde jsem použil tolikrát opakovaná silniční pravidla. Existují profesionální řidiči, kteří jezdí osobním autem, nákladní autem, autobusem, jízdní soupravou atd. . Těch možností (kategorii) je pochopitelně víc, ale to zde nehraje roli. Jde o profesionální řidiče ( u osobního auta je myšleno např. panský kočí ) , kteří se ovšem pohybují ve stejném prostoru = silnice a neustále se potkávají, řeší krizové situace a často dochází ke kolizím, někdy i s následkem smrti, velkých finančních ztrát a dokonce veřejného ohrožení. Proto se min. dopravy rozhodlo, v rámci zvýšení bezpečnosti samotných profesionálních řidičů, ale i osob třetích a tím i celé společnosti, sloučit pravidla pro získání řidičského oprávnění pro profesionální řidiče ze všech kategorii a to včetně jízd. Výzkum jasně ukázal, že řidič, který je obeznámen s problematikou řízení návěsu, traktoru či autobusu, přesto že jej sám neřídí, může mnohem snadněji řešit řadu krizových situací .........
Asi to může působit jako nesmysl, a on to pochopitelně nesmysl skutečně je. Problém je v tom, že tento nesmysl má řadu stejně nesmyslných bratříčků, které úředník klidně uvedl v život.
To co vytvořili na UCL je buď čistě alibistický počin, ve smyslu - a teď už tady bude konečně pořádek - nebo zkušební balónek, aby bylo možné zjistit, co se stane až to zakážou komplet. Skutečnost, že v mezičase bude trochu srandy se zájemci o různá povolení a přinese to i nemalé peníze (za nic), je už jen cosi navíc..
Pořád mi ale vrtá hlavou, proč to například u našich německých sousedů jde s rozumem a tady ne. Nejspíše to bude tím, že německý úředník na jejich leteckém úřadě je blb.

Vlasta
p.s. pochopitelně vím, že úředníci na UCL udělali díky Bohu, výjimku pro hobby létání do 20 kg ( já bych zrovna zde dal podmínku pojištění) , ale celý příspěvek je o podmínkách pro komerční focení u strojů do 5 kg.
Václav Procházka

#123 Příspěvek od Václav Procházka »

Vlasta2 : pěkně sepsané - rozumně přirovnané ;-)

PS: nemám Němce rád, ale máme se stále od nich co učit.
Silenoz

#124 Příspěvek od Silenoz »

Kdyz budu prodavat fotky z vysky (ne ihned po nafoceni zakaznikovi, ale s odstupem cas na internetu apod.), nemusim byt registrovany? Protoze kdyz se nekdo bude ptat jak se mi to podarilo, muzu rici ze jsem mel vyhlidkovy let, balon apod. Davat 20.000,- do konicku, kde bych mel minimalni rocni prijem mi prijde nesmyslne :([/quote]

Tohle je základní předpoklad proč to úředník ve výsledku zařízne víc než je nutné. :wink:
Já jsem si taky koupil drahou fototechniku. Když jsem chtěl, aby se mi to "trochu zaplatilo", tak jsem si zaplatil živnostenský list, zacvakal daně......
Nebo to mám jako hobby, koupím si nový objektiv, zaplatím to, neřeším to.
Jak by se ti konkrétně líbilo, kdyby jsi se živil třeba jako elektrikář a vedle sebe jsi měl borce, který se tím neživí, jen z toho má "občasný příjem". Neplatí žádné poplatky, nic nedaní...... Jak by jsi mu chtěl cenou konkurovat?[/quote]

Jako fotograf muzes pracovat bokem myslim zcela bez problemu ikdyz budes mit na starnce cenik. Protoze ti nikdo nedokaze, zda jsi timto ziskal zakaznika. Reknes, ze se ti nikdo neozval ;) Zde je to ale lepe osetrene, az moc bych rekl.
Tak melouchy dela snad uplne kazdy a cenove nejsou o moc levnejsi nez profici. Zrovna nedavno jsem si nechal ztmavit skla a vyslo to na 2400,-, pak jsem ze zajimavosti napsal do firmy a cena 2500,- :D
Silenoz

#125 Příspěvek od Silenoz »

Václav Procházka píše:Jak by se ti konkrétně líbilo, kdyby jsi se živil třeba jako elektrikář a vedle sebe jsi měl borce, který se tím neživí, jen z toho má "občasný příjem". Neplatí žádné poplatky, nic nedaní...... Jak by jsi mu chtěl cenou konkurovat?

Moment... je potřeba rozlišovat, také fotím a mám živnostenský list a daně z činnosti odvádím.
Nicméně např. na občasnou foto z ptačí perspektivy - ty poplatky jsou likvidační.

Presne tak, na foceni staci ZL + odvadet dane.
V tom neni problem, ale kdyz chci fotit zrcadlovkou, nemam zadne blbe poplatky, registrace, prezkouseni jako kdybych byl Saudek apod. Tohle je prehnane, jestli chteji zabranit dornomanii, nezabrani...bude jich porad stejne jen bude vice tech na cerno co to neresi a nebo si letaji jen a jen pro sebe.
Václav Procházka

#126 Příspěvek od Václav Procházka »

Pro zajímavost na Slovensku už také musí mít provozovatel UAV (dronu) licenci pilota, certifikaci stroje a pojištění.

Poplatky za komerční focení a natáčení z dronu na Slovensku : 1000€ na rok + pojištění v sumě cca 3500€ na rok, které pokrývá 7 typů pojištění, od chyby pilota až po poškození majetku a nedej bůh smrt. To povolení vydávají, jen pokud máš toto splněné + jen na komerční účely s možností nahlédnutí do projektu.

Jen pro zajímavost v Praze, byla minulý týden fotit z dronu jedna slovenská firma. Během dne platili poplatky : na 2 místech
1. stará část Prahy (historické združení)
2. magistrátu
Točili na náměstí a okolo historických budov, poplatky stály 300€. Byl v tom i vjezd vozidlem na místo realizace.
Drondys

#127 Příspěvek od Drondys »

Václav Procházka píše:Poplatky za komerční focení a natáčení z dronu na Slovensku : 1000€ na rok + pojištění v sumě cca 3500€ na rok, které pokrývá 7 typů pojištění, od chyby pilota až po poškození majetku a nedej bůh smrt. To povolení vydávají, jen pokud máš toto splněné + jen na komerční účely s možností nahlédnutí do projektu.

Bez uvedení konkrétní legislativy platné pro tento účel je takováto informace o ničem (JPP). Uveď konkrétní legislativu ohledně licencování pilotů a bezpilotních prostředků pro letecké práce s nimi.

V seznamu držitelů platného povolení na výkon leteckých prací evidovaném na leteckém úřadu SR viz tento odkaz to vůbec nevypadá na to, že by tam byly zahrnuty jakékoli bezpilotní prostředky. Stejně tak jsem na leteckém úřadu SR nikde nenašel ani registr bezpilotních prostředků ani postupy pro bezpilotní letadla nebo prostředky. Vše je tam jen pro pilotovaná letadla, vrtulníky atd.

Vzhledem k tomu, že na stránkách leteckého úřadu SR k tomu nejsou žádné informace to vypadá, že letecký úřad SR není tím kdo tyto licence vůbec řeší. Kdo tedy řeší tyto licence na Slovensku a podle jakých konkrétních postupů a legislativy (je to snad nějaký tajný řád štemplářů/razítkovačů za poplatky/úplatky) ?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od koulinek »

Nemám problém si nastudovat nějaký zákon či vyhlášku a podle toho se zařídit. Nemám problém s registrací, zkouškou, oprávněním, ale jak bylo uvedeno, nechť jsou k tomu předem známé a jasné podklady, požadavky a rozumná cena celého toho procesu a pak je to bez problému i pro modeláře bez komerčních ambicí. Tak jako mám ccca 15 let řidičák, tak jako mám cca 12 let zbrojní průkaz, tak bych klidně rád absolvoval náležitosti pro "pilota modelu ve vzdušném prostoru" ale nechci aby mě někdo popotahoval za to že mám na coptéře kameru nebo foták. Ovšem aktuální situace kolem legislativy a UCL bohužel do této problematiky moc jasného světla nepřináší. Co je nebezpečnější? Pistole nebo 5kg copter? Zbroják mě tehdy vyšel cca 3500,- řidičák snad 4700,- co si pamatuju. To focení na karláku mě taky dost zarazilo, Jak je možné omezovat občana vyfotit si ze stativu historickou kulturní památku? Ke zbrojáku si mimochodem taky nemusím platit pojistku kdybych náhodou neopatrnou manipulací se zbraní někoho postřelil s následky. Modelářskou pojistku si platím, blbpojistku si platím protože jsem to uznal za vhodné, povinné ručení na auto si platím, protože bych měl a holt se to podařilo uzákonit. To je jak s licencema za windows, pokud ty celkové náklady na oprávnění létat, fotit, natáčet budou rozumně stanovené, nebude se tomu vyhýbat a ve výsledku vyberou víc, podobně jako u daní.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Janmodell

#129 Příspěvek od Janmodell »

Jenom tak pro zajímavost, zná někdo spolehlivě ověřený /ne jedna paní povídala .../ případ, kdy byl někdo postižen za porušení předpisů za provozování svého FPV ?
JMalik

#130 Příspěvek od JMalik »

Ze strany ÚCL a MD se to v ČR ještě nestalo. Ze strany FÚ o jednom případu vím.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Václav Procházka

#131 Příspěvek od Václav Procházka »

Ze strany FÚ o jednom případu vím.
Je veřejně případ znám ?
Kovboj

#132 Příspěvek od Kovboj »

Silenoz píše:Presne tak, na foceni staci ZL + odvadet dane.

OT: umělecká činnost (což focení může být) jde i bez živnosťáku, může jít o "činnost podle autorského zákona".
MaPaCZE

#133 Příspěvek od MaPaCZE »

Kovboj píše:OT: umělecká činnost (což focení může být) jde i bez živnosťáku, může jít o "činnost podle autorského zákona".

Jen u toho nesmíš místo stativu používat letadlo, protože na takovouhle konstrukci se živnostenský zákon výslovně nevztahuje a platí pro to výhradně zákon o civilním letetcví a ten nezná žádné osvobození ani pro příležitostnou leteckou činnost (ať už výdělečnou či využitelnou pro jinou vlastní "provozní" či "podnikatelskou" aktivitu).
Václav Procházka

#134 Příspěvek od Václav Procházka »

Pokud si něco vyfotím např. ze skutečného letadla, jako turista nebo z modelu pro svou potřebu (né na objednávku) a pak to např. za nějakou dobu někdo ode mě koupí, je to mé, soukromé, autorské vlastnictví.
Pouze z odměny, odvedu náležité daně.
gardenroute

#135 Příspěvek od gardenroute »

Václav Procházka píše:Pokud si něco vyfotím např. ze skutečného letadla, jako turista nebo z modelu pro svou potřebu (né na objednávku) a pak to např. za nějakou dobu někdo ode mě koupí, je to mé, soukromé, autorské vlastnictví. Pouze z odměny, odvedu náležité daně.
Také myslím, že to tak je, jak píše Václav. Pak se to řídí autorským zákonem.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Odpovědět

Zpět na „Coptery - jiné“