Škubání/cukání serv
-
JardaRůžička
Re: Cukání serv
Jediné, co mě napadá coby rozdíl mezi servotesterem a oním přijímačem, je napěťová úroveň servoimpulzu, u servotesteru by měla být (nemusí) větší. Jestli je to tím, mělo by servo dělat dobrotu např. s klasickým FM přijímačem. jestliže to ale jedno servo dělá a jiné ne, musí v něm být něco špatně (např kondenzátor menší kapacity - neznám zapojení konkrétního servozesilovače). Každopádně si to zaslouží dohledat, jinak bych s tím do vzduchu nešel.
Zřejmě by se to dalo obejít zesilovačem impulsu, ale to jen pro vyzkoušení, chce to vyléčit.
Zřejmě by se to dalo obejít zesilovačem impulsu, ale to jen pro vyzkoušení, chce to vyléčit.
-
JardaRůžička
Drondys : podle popisu to na potenciometr nevypadá; proč by to nedělalo s testerem ??
JardaRůžička píše:...rozdíl mezi servotesterem a oním přijímačem, je napěťová úroveň servoimpulzu, u servotesteru by měla být (nemusí) větší...
Drondys : podle popisu to na potenciometr nevypadá; proč by to nedělalo s testerem ??
Servo i když je analogové není ze strany přijímače ani servotesteru řízeno průběžnou změnou úrovně napětí, ale změnou šířky impulzů tzv. PWM signálem.

Servotester a přijímač mohou používat jiný krok z hlediska nejmenší změny generované šířky impulsů a tím se příslušná znečistěná mikročást dráhy potenciometru v servu nemusí uplatňovat při testování serva na servotesteru zatímco při provozu s přijímačem se to projeví. Už jsem se s takovým chováním v minulosti setkal.
Sofistikovanější servotestery umožňují nastavit krok tj. nejmenší změnu generovaného PWM signálu. Kupříkladu servo tester GWS MT-1 má implicitně nastavený krok minimální změny na 5us a umožňuje tento krok změnit v rozmezí 1us až 100us.
-
JardaRůžička
Drondys : Jestli mě chceš vyučovat, čím je řízené servo ... tak se zdržuji hlasování (abych byl slušný). Na tom, co jsem napsal, trvám. Je rozdíl, jestli servoimpuls má amplitudu plného napájecího napětí (typicky CMOS logika u dekodérů FM přijímačů), nebo podstatně menší (výstup z procesoru napájeného nízkým stabilizovaným napětím v 2,4 GHz přijímači). Samozřejmě to není rozdíl ve smyslu polohy serva, ale ve smyslu schopnosti následného zařízení tento impuls přečíst (dosažení logické úrovně). Něco jsem si v tom smyslu užil, když na scénu vtrhly 2,4 GHz zařízení...
JardaRůžička píše:Je rozdíl, jestli servoimpuls má amplitudu plného napájecího napětí (typicky CMOS logika u dekodérů FM přijímačů), nebo podstatně menší (výstup z procesoru napájeného nízkým stabilizovaným napětím v 2,4 GHz přijímači). Samozřejmě to není rozdíl ve smyslu polohy serva, ale ve smyslu schopnosti následného zařízení tento impuls přečíst (dosažení logické úrovně)...
Podle popisu Hitec viz tento odkaz by měla rozhodovací logika u všech Hitec serv zvládat impulsy jejichž rozdíl mezi dolní a horní hranou impulsu je v rozmezí od 3V do 5V.
Pokud má Grugh možnost ať už sám nebo prostřednictvím nějakého známého tak si může změřit osciloskopem výstup toho konkrétního Spektrum přijímače, který s tím servem používá a který je připojen k tomu servu Hitec HS-125 MG a zkontrolovat průběh PWM signálu i napěťové rozmezí mezi dolní a horní hranou impulsů.
Jen pro zajímavost zde je odkaz na obrázek vycházející z podobného měření a níže je video z měření průběhu výstupu Spektrum přijímače. Změřená úroveň mezi horní a dolní hranou impulsů tam byla 3V.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v-PM5-teBic[/youtube]
Ano lze říct, že 3V jsou na dolní hranici. Pokud by měl Grugh obavu z toho, že zrovna to jedno servo je svou rozhodovací logikou až tolik na hranici, že má opakovaně problém se čtením PWM signálu z výstupu toho Spektrum přijímače což by se mohlo projevovat těmi záškuby serva pak může použít signálový booster jako je např. viz tento odkaz, který zvládá vstupní signál s rozmezím hran impulsů už od 2,7V a na výstupu dává signál s rozmezím hran impulsů 5V. Pokud by onen problém u toho jednoho serva byl způsoben nízkou napěťovou úrovní PWM signálu pak by to signálový booster mohl vyřešit a jeho cena je i s poštovným rozhodně mnohem nižší než cena nového serva HS-125 MG a navíc ani nové servo by nemuselo být v tomto ohledu bez problému.
Vadu potenciometru bych vyloučil. Záškuby se vytvářejí při jakékoli výchylce serva i když je možné, že s různou frekvencí - pravděpodobností. Ta může i záviset částečně na momentu jakým je servo zatíženo. Ještě jsem ho nevymontoval a závěsy křidélka trochu kladou odpor.
Děje se to i s jiným přijímačem (Spektrum AR6210), ale subjetivně si myslím, že s nepatrně menší frekvencí.
Servo jsem zkoušel bez prodlužovacích kabelů, přijímač nebyl zatížen jinými servy (nebo max jedním). Napájení jsem vyzkoušel i 5A BECem (tolik snad ani přijímač nepropustí).
Záškuby serva se zdají být vždy jedním směrem (+ návrat) přibližne 0,5 - 3x za vteřinu (náhodně).
Osciloskop bohužel nemám.
Servo booster kupovat nebudu, raději budu reklamovat servo (je v záruce). Patrně má problém s detekcí délky pulzu a občas nějaký pulz vyhodnotí jako min (nebo možná max?) výchylku.
Díky za radu.
Děje se to i s jiným přijímačem (Spektrum AR6210), ale subjetivně si myslím, že s nepatrně menší frekvencí.
Servo jsem zkoušel bez prodlužovacích kabelů, přijímač nebyl zatížen jinými servy (nebo max jedním). Napájení jsem vyzkoušel i 5A BECem (tolik snad ani přijímač nepropustí).
Záškuby serva se zdají být vždy jedním směrem (+ návrat) přibližne 0,5 - 3x za vteřinu (náhodně).
Osciloskop bohužel nemám.
Servo booster kupovat nebudu, raději budu reklamovat servo (je v záruce). Patrně má problém s detekcí délky pulzu a občas nějaký pulz vyhodnotí jako min (nebo možná max?) výchylku.
Díky za radu.
Mám toto servo HXT 900 na akrobatu z EPP o rozpětí 0.90 m a to jedno na obě křidelka. Letadlo je v provozu asi 4 roky a servo pořád funguje, až se tomu divím.
Grugh píše:Servo booster kupovat nebudu, raději budu reklamovat servo (je v záruce)...
Pokud je v záruce tak ho vyreklamuj, ale dobře jim popiš s čím se to projevuje. Jinak by se mohlo stát, že to vyzkoušejí třeba jen na servotesteru a podobně jako tobě se jim to s tím servotesterem neprojeví a pak ti ho vrátí s tím, že je servo bez problému a že jsi to neoprávněně reklamoval.
U serv Hitec jsem se s tím už ssetkal. S kamarádem jsme měli auta na spalovák 1:10. Koupili jsme si oba nové servo řízení a po připojení se nesneslo se servem plynu. Při pohybu stále nekontrolovaně cukalo. Tak jsme jej vyreklamovali a chtěli jsme ty samé serva, ale z jiné série. Povedlo se je získat a problém byl vyřešen.
Podruhé se mi něco podobného stalo na větroni. Výškovka HS 81, křidélka HS 85 MG. Jedna HS 85 chodila perfektě, ale ostatní serva se jen nekontrolovaně cukala. Po výměmně té HS 85 vše opět chodilo jak mělo.
Ještě asi 2 podobné případy jsem slyšel na letišti,ale to je v rozmezí tak 10 let. Občas se jim asi nějaké nepovede. Je to jen elektronika
Podruhé se mi něco podobného stalo na větroni. Výškovka HS 81, křidélka HS 85 MG. Jedna HS 85 chodila perfektě, ale ostatní serva se jen nekontrolovaně cukala. Po výměmně té HS 85 vše opět chodilo jak mělo.
Ještě asi 2 podobné případy jsem slyšel na letišti,ale to je v rozmezí tak 10 let. Občas se jim asi nějaké nepovede. Je to jen elektronika
Po extrémně dlouhé reklamaci, zaviněné nedostatečnými skladovými zásobami serva Hitec HS 125 MG v Čechách, mám konečně nové servo doma. Nyní je vše v naprostém pořádku.
cukání serv po tvrdším přistání
Přistál jsem s letadlem trochu tvrději, ale ne zas až tak moc. Jelikož jde o 300gramové káčko si myslím, že to nemůže mít vliv. Serva každou vteřinu, cukli a posunuli se v jednom směru, zpět ne. Nic víc. Dělalo to až do vypnutí modelu. Po znovuzapojení to pokračovalo dál. Nepřestalo to. Používám Futabu na 40Mhz a přijímač je starý asi rok, do teď bez jediné závady (Schultze).
Nejhorší na tom je, že po příjezdu domů to nedělá a vše funguje dál normálně. Netuším co to způsobilo a nemůžu tu chybu odstarnit, to mě se.. nejvíc. Nenapadá vás co to mohlo způsobit? Kontakt, nebo špatný spoj?

Nejhorší na tom je, že po příjezdu domů to nedělá a vše funguje dál normálně. Netuším co to způsobilo a nemůžu tu chybu odstarnit, to mě se.. nejvíc. Nenapadá vás co to mohlo způsobit? Kontakt, nebo špatný spoj?
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Re: Škubání/cukání serv
Mel jsem podobny problem, u mne to byla chyba v prijimacovkach, mas je v pohode s nabite?
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Re: Škubání/cukání serv
Taky mě to napadlo. Po příjezdu domů jsem je měřil a všechny jsou v pořádku a stejné. Taky mě napadlo jestli to nemohlo být špatným kontaktem na konektoru od baterek. Je to extrémně malé a narvané v těsném místě. A po tom "potlačeném" přistání se mohlo něco hnout. Nic jsem ale na něm nenašel a nezdá se špatný. To ale vidět nemusím.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.