DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Marek_Km

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

#1006 Příspěvek od Marek_Km »

nwx píše:Díky. Nesmyslné hodnoty? Jaké konkrétně tam dáváš do té druhé sekce tedy ty? Můžu poprosit o radu? A jak dlouho ti to ještě pak lítá, než konec? Mám takový ten pípák-voltmetr nahoře. Prachy na další investice nejsou, na nějaké FPV a tak. Máš zkušenost jak takový pípák nastavit, kdy by měl spustit randál? V MIPA mi řekli, že 3.3 V můžu nastavit. Nebudu lítat tak drsně jako ty, to ne, jde mi jen o to mít možnost po červené signalizaci, ještě dotáhnout quad k sobě v krizové situaci. Setjně mi není jasné, proč v DJI ty signalizace nevymakali lépe, aby to signalizovalo přímo dole na vysílačce, nebo aspoň aby quad zespodu svítil celý zeleně případně červeně blikal třeba po celém obvodu, nejen kdesi vzadu jedno světlo.

viewtopic.php?f=132&t=45368&start=1500 Druhý příspěvek na stránce - nastav tam tedy 9,4V, pokud si ty baterky chceš zničit. Je to asi nejmenší hodnota, co tam jde nastavit, ale nezaručuju to, protože se mi kvůli tomu nechce připojovat Ptáka k Asistentovi. Radili jsme Ti ohledně tohoto už na 60. a 61. stránce tohoto tématu, tak nevím, proč se ptáš pořád dokola. Radím Ti dobře a naposled: na tom pípáku si nastav 3,7 nebo 3,6V a pokud začne bez přestávky pípat, tak konči let. Je to spolehlivé a nemusíš sledovat varovné blikání a můžeš si dovolit to druhé varování posunout. Maximálně se pípák ozve dřív, pokud některý z článků baterky je špatný. V tom případě začne řvát, i když celkové napětí je ještě OK, tak to řve kvůli nízkému napětí u toho slabého článku. Pokud je baterie OK, tak se ozve prakticky přesně, jak signalizuje dioda na Ptákovi (v případě, že je nastaveno stejné napětí jak na pípáku, tak na 2. varování v Asistentovi).
Jinak se to napětí dá hlídat buď přes OSD na FPV, nebo na telemetrii (musel bys dodělat a mít asi i jiný vysílač, nevím)...
salamander

#1007 Příspěvek od salamander »

28- 9- 2013_22-30-13.jpg
28- 9- 2013_22-50-32.jpg
28- 9- 2013_23-04-34.jpg

Já to mám takto...
nwx : Tu to máš polopate , keby si pozeral Konzeho čo robí a nepočúval to jeho breptanie , ako si to nazval , tak to máš dávno nastavené .
nwx

#1008 Příspěvek od nwx »

No dobře, dobře. Já to vše čtu, co jste psali. Ptám se kolem toho více, protože máte velice rozdílné názory na ono VOLTAGE nastavení. Tak se nezlobte. Prvně jsem raději vytvořil téma, ve kterém by se to samostatně mohlo probírat, protože se opravdu jedná o docela důležitou sekci. Ale moderátor webu došel k názoru, že to téma nezaslouží. Tak místo abychom o tom diskutovali v samostatné sekci, je to tady - nepřehledné. Tak se nezlobte, že se tolikrát ptám na vaše názory na nastavení VOLTAGE. Všem, kdo poradili, moc díky. Mým cílem není odrovnat baterky, ale mít ještě nějakou rezervu k manévrování namísto automatického přistání. Z okraje rokle jsem sletěl až na její dno a pak letěl nahoru ale protože nastal druhý VOLTAGE level, téměř jsem to nevytáhl na okraj. Tak tak. Takových 10 cm níž a bez šance. Proto jsem se začal ptát na různá řešení. Opravdu mi ale nejde na rozum, že DJI udělá tak vymakaný stroj bez toho, aby na vysílačku nepřidal zpětnou vazbu na stav úrovně baterií - k čemu je nějaké červené světlo na stroji někde v mracích, mělo být na vysílačce. Proč samotná firma DJI riskuje možná i žaloby (v USA běžná věc), až kvůli vadném článku v baterii jejich výrobek někomu čváchne na hlavu. Nepochopitelné. Nevím proč by si měli lidi dokupovat drahé FPV nebo jinou vysílačku atd, aby se k tak zásadnímu údaji o momentálním stavu baterií dostali. Každopádně díky všem tady za rady.
JosefSvejk

#1009 Příspěvek od JosefSvejk »

Jako, že telemetrie by měla být povinná u všech hraček? Chtělo by to změnit zákony.. :D
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
nwx

#1010 Příspěvek od nwx »

JosefSvejk píše:Jako, že telemetrie by měla být povinná u všech hraček? Chtělo by to změnit zákony.. :D

:) To jsem přeci neřekl. Ale proč tak vznešeně "telemetrie"? Jaká "telemetrie"? Měřák napětí stojí 50Kč, už jde jen o to, aby se to co naměří přeneslo na vysílačku. A né na každé hračce, ale na věci, která stojí 10t Kč a která je schopná v případě pádu zabít člověka nebo prorazit střechu do baráku. A to si opravdu řešení za pár korun od DJI zaslouží, když už vymysleli tak perfektní techniku. Ono se asi v USA opravdu čeká na první žalobu. Běžný Amík spotřebitel si nenechá nic líbit a jakmile Phantom někomu čváchne na hlavu, právníci se budou ptát, proč firma DJI neudělala víc, když mohla. Technicky je to pro ně řešitelné už v základu. Žádná všeobjímající "telemetrie" starající se o kdeco, prostě jen a pouze řešit napětí a dát pípák a velké červené světlo na vysílačku. To je vše, zákazník spokojen. Ale ono to DJI určitě taky napadne, jen to nejspíš potrvá do další generace Phantoma.
Václav Procházka

#1011 Příspěvek od Václav Procházka »

nwx : originální nast. pro ochranu baterií od výrobce DJI funguje dobře ;-)
Akorát je potřeba používat kvalitní pohonné aku a létat na čas s rezervou raději 1 minuty.
S originální šedivou baterií od DJI, mám špatné zkušenosti, měl jsem 2 kusy a oba se chovaly stejně. Jsou měké a omezení přichází velice brzy - použitelné tak v teplých krajích, kde je 35 st. C :-D

Osobně jsem vyzkoušel a mám dobré zkušenosti s bateriemi Hyperion G3 2200mAh VX (35C) a bateriemi AGAPOWER 2200mAh 30C - oproti baterii originál delší lety (+70-100 vteřin). A to nejdůležitější, s těmito bateriemi, se signalizace rozbliká opravdu až na konci. U originál šedivé baterie, signalizace bliká, při každým trochu delším stoupání ( prostě je to měký šunt).
martin z

#1012 Příspěvek od martin z »

přenos měřených údajů z modelu do vysílačky, byť jen naměřené napětí = telemetrie.

sorry, ale už jsem se neudržel, je třeba nastudovat základní pojmy....
nwx

#1013 Příspěvek od nwx »

Václav Procházka píše:nwx : originální nast. pro ochranu baterií od výrobce DJI funguje dobře ;-)
Akorát je potřeba používat kvalitní pohonné aku a létat na čas s rezervou raději 1 minuty.
S originální šedivou baterií od DJI, mám špatné zkušenosti, měl jsem 2 kusy a oba se chovaly stejně. Jsou měké a omezení přichází velice brzy - použitelné tak v teplých krajích, kde je 35 st. C :-D

Osobně jsem vyzkoušel a mám dobré zkušenosti s bateriemi Hyperion G3 2200mAh VX (35C) a bateriemi AGAPOWER 2200mAh 30C - oproti baterii originál delší lety (+70-100 vteřin). A to nejdůležitější, s těmito bateriemi, se signalizace rozbliká opravdu až na konci. U originál šedivé baterie, signalizace bliká, při každým trochu delším stoupání ( prostě je to měký šunt).

To jsem měl vědět dříve. Poté, co jsem nakoupil originálky do zásoby? :)
Václav Procházka

#1014 Příspěvek od Václav Procházka »

Běžný Amík spotřebitel si nenechá nic líbit a jakmile Phantom někomu čváchne na hlavu, právníci se budou ptát, proč firma DJI neudělala víc, když mohla.

Takto argumentovat je hloupost, nic takového se neděje.

Je potřeba používat při létání mozek. Když jedeš v autě, tak také si zkontroluješ kolik máš v nádrži paliva a podle toho se zařídíš - včas dotankuješ ;-)

A jinak obecně, nerad to píši, ale s modely se nad lidmi nelétá.

(Nemám rád úřady) ,ale doporučuji přečíst doplňek X Předpisu L2.
http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/dok ... /doplX.pdf
nwx

#1015 Příspěvek od nwx »

martin z píše:přenos měřených údajů z modelu do vysílačky, byť jen naměřené napětí = telemetrie.

sorry, ale už jsem se neudržel, je třeba nastudovat základní pojmy....

No to je mi jasné. Ale přiznej, že jsi byl tak trochu ironický s tou "telemetrií na každou hračku". Jen jsem chtěl říci, že s těmito výrobky, jako je Phantom, se seriózní koptéry dostávají do rukou běžným lidem. Ti ani nevědí, co je RC. Ti neonanují nad nastavením, netuní kdeco, netráví hodiny roky štelováním a pipláním, nemíní dokupovat další blbiny. Ti chtějí koupit, vybalit z krabice a relaxovat na dvorku za domem po těžkém dni v práci. Já jen chtěl říct, že běžného zákazníka nezajímá "telemetrie". Je prostě zajímá červené nebo zelené světýlko a co je v pozadí za technologii je jim fuk. Už to není o bastlení. Takový zákazník si v obchodě koupí třeba žehličku a k tomu vezme Phantoma pod paži. A je prostě škoda, že v DJI nedopilovali detaily. Abych se dozvěděl, jak na tom jsou baterie, tak musím čučet nahoru, jestli náhodou zahlédnu červené světlo, které je navíc jen z jedné strany. Proč už není aspoň vespod toho stroje, po celém jeho obvodu, když už ho nedali na vysílačku. Jsou to prostě drobnosti, ale velice důležité. Jen takové zamyšlení. :) Ale oni na to v DJI prostě časem taky přijdou, stejně jako přišli na to, že lidi chtějí koupit stroj i s kamerou a o nic se nestarat. Vývoj nám jednou i ono červené světlo umístí na ovladač a bez nutnosti dokupovat další harampádí. ;)
nwx

#1016 Příspěvek od nwx »

Václav Procházka píše:Běžný Amík spotřebitel si nenechá nic líbit a jakmile Phantom někomu čváchne na hlavu, právníci se budou ptát, proč firma DJI neudělala víc, když mohla.

Takto argumentovat je hloupost, nic takového se neděje.

Je potřeba používat při létání mozek. Když jedeš v autě, tak také si zkontroluješ kolik máš v nádrži paliva a podle toho se zařídíš - včas dotankuješ ;-)

A jinak obecně, nerad to píši, ale s modely se nad lidmi nelétá.

(Nemám rád úřady) ,ale doporučuji přečíst doplňek X Předpisu L2.
http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/dok ... /doplX.pdf

I Discovery Channel létá s koptérama nad lidmi. :)
S tím autem to zrovna není nejlepší přirovnání, protože když jedu v autě, stav paliva mám na kontrolce pár cm před očima. Nelezu do motoru abych pokaždé zkontroloval, kolik paliva tam ještě je. Kdežto s Phantomem je to právě skoro "lezení do motoru". Asi by se ti nelíbilo, kdyby ses dozvídal při řízení auta, že ti dochází palivo až toho, že auto omezuje výkon a míří automaticky ke krajnici.
JosefSvejk

#1017 Příspěvek od JosefSvejk »

nwx píše:
I Discovery Channel létá s koptérama nad lidmi. :)

A tomu říkáš dobré přirovnání?
Už toho, prosím tě, nechej. Dáváš do toho příliš emocí a přitom tomu houby rozumíš. Lítej tak, abys nikomu neublížil a nebudeš k tomu potřebovat žádnou telemetrii. A jestli ji chceš, tak si ji kup, je jich na trhu habaděj :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
gardenroute

#1018 Příspěvek od gardenroute »

Zamerne jsem se teto posledni diskuzi (dilem kvuli casu, dilem i kvuli tematu) vyhnul, nicmene me to neda.

NVX doporucuji :
- za prve si procist (stejne jako kazdemu dalsimu novackovi) CELY tento thread, je v nem rada JIZ RESENYCh informaci k rade tematum, ve kterych nema zcela jasno

- jsou tu jiz resena temata kolem FPV, videobryli a pozemnich monitoru, telemetrie - OSD (DJI iOSD), motoru, vrtuli, videobryli a monitoru, prestaveb podvozku, zpracovani dat z letu Phantoma atd. atd. - vim to, protoze jsem radu z nich psal osobne

- toto jsem tu jiz pred casem doporucoval jinemu nove prichozimu, on me tady za to pote pranyroval, "ze nechci pomoci novackovi", coz bylo smesne, ale nikdo na to bohuzel tehdy nereagoval

- s Phantomem letat, tak jak Ti doporucuje navod a disclaimer od vyrobce, tzn. letat tak, aby jsi nikomu nemohl ublizit, ani sobe, a nejlepe ani modelu

- pokud chces letat jinak a vice (tak jak my ostatni), nezbyde Ti nic jineho, nez cerpat dalsi zkusenosti a hlavne praxi jinych, a to zejmena tim, ze si ty diskuze (a to nejen zde) poradne proctes (ja napr. na pocatku zhltnul vse, co k tomu bylo na RCgroups, v anglictine a trvalo to cca mesic, delal si poznamky a schemata, nez jsem zacal ostatni dotazovat svymi tehdy malichernostmi)

- pokud chces letat jinak a vice (tak jak my ostatni), nezbyde Ti take nic jineho, nez zacit letadlo dovybavovat dalsi avionikou/elektronikou a dalsimi udelatky, ktere zajisti nadstandardni funkce, jez Phantom z vyroby v zadnem pripade nema

- telemetrie neni zadne vznesene slovo, je to zcela standardni pojem pro vzdaleny/dalkovy prenos dat, byt jen prenos informace o stavu baterii, tady se snazime pouzivat zavedene a odbornejsi pojmy, zejmena proto, aby kazdemu bylo hned jasne, o cem je rec (a nemuselo se to zbytecne vysvetlovat na dalsich 3 radcich)

- problematika baterii je tady, a zejmena i na RCgroups hodne, hodne probirana, je to dost kontroverzni tema, a ja napr. jsem s sedivymi original. Phantom bateriemi z tech co jsem zkousel (Ray, Dualsky atd.), nejspokojenejsi. Jiste Hyperion je jina kategorie, ale take cenova, coz je pri nakupu sady 6 kusu jiz dost dulezite. A ano, ja s nimi letam v teple (nyni i pres 40°C ve stinu), to jsou spolehlive, v zime nemam zkusenost (s vyjimkou jarniho breznoveho letani)

- k nastaveni 2. urovne (resp. k jeji vyrazeni) jsi jiz dostal informaci celkem dost, baterii si po vyrazeni Phantom ochrany ale musis hlidat bud timerem (s predem vyzkousenym bezpecnym casem), pipakem na letadle, nebo nejakym OSD telemetrickym systemem, ktery Ti info o baterii bude klicovat napr. do FPV obrazu (ja mam napr. iOSD Mark II), nejjednodussi a nejlevnejsi reseni je E-OSD od Hobbyking (link je dokonce na euro sklad!)

- nevytahuj tady prosim temata o nejakych moznych zalobach na DJI, kvuli tomu, ze nema telemetrii, to patri na smetiste, jsou to nesmysly, a jeste jednou Ti doporucuji si poradne precist navod a disclaimer k Phantomovi, aby jsi se vyvedl z vlastniho omylu

Doufam, ze Te to neodradi od dalsiho usili, a rozhodne to nemyslim ve zlem, je to spise souhrn veci, ktere by Ti mely v dalsim tapani kolem letani s Phantomem pomoci. Takto to prosim i ber.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
salamander

#1019 Příspěvek od salamander »

Nvx : Tento človek tu láta piate cez deviate, jeho príspevky už nečítam je to stále dokola a o ničom , buď sa potrebuje vykecať, alebo niekoho poriadne naštvať , dospel som ku názoru že tu niekto nemá niečo v poriadku , je to na samom vrchu tela .
Viac sa do jeho táranín nezapájam .
Naposledy upravil(a) salamander dne čtv 28.11.2013 9:01, celkem upraveno 1 x.
gardenroute

#1020 Příspěvek od gardenroute »

Kdyz jsem se pekl v jizni Africe, zahledl jsem tu letmo (jak me konektivita a jeste neztraceny telefon dovolily), ze jste zde nahodili tema k nejakemu setkani ? Je to aktualni ?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“