Poraďte s jakým modelem začít..

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
von boberov

Re: Poraďte s jakým modelem začít..

#61 Příspěvek od von boberov »

shadow2410 píše:Zdravím všechny,

Ahoj. Já tvrdím- pokud jsi rozhodnut, že se tomuto koníčku budeš do budoucna věnovat, vyhni se setům.
Zajdi na nejbližší modelářské letiště, okoukni které letouny Tě nejvíce berou za srdíčko, okoukni zda ti více sedí řídit model pultovým, nebo palcovým vysílačem, no a pak podle toho raději pořiď slušnější vysílač a horší letadlo než naopak. M.
vrkal
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od vrkal »

pánové potřebuji radu. končím s Rc auty a přecházím na letadla, ve kterých jsem začátečník, nemám s nimi žádnou zkušenost(nepočítám pár postavených házedel). byl jsem rozhodnutý, že půjdu do KITu Easystar II, ale když jsem viděl KIT nového Bixlera 2 a přečetl toto vlákno, tak mám brouka v hlavě, co by bylo lepší? nemá náhodou někdo zkušenosti s oběma éry a nemohl by poradit. dík
2952

#63 Příspěvek od 2952 »

vrkal píše:pánové potřebuji radu. končím s Rc auty a přecházím na letadla, ve kterých jsem začátečník, nemám s nimi žádnou zkušenost(nepočítám pár postavených házedel). byl jsem rozhodnutý, že půjdu do KITu Easystar II, ale když jsem viděl KIT nového Bixlera 2 a přečetl toto vlákno, tak mám brouka v hlavě, co by bylo lepší? nemá náhodou někdo zkušenosti s oběma éry a nemohl by poradit. dík

Mám oboje, sice to není moje, ale zprovoznil jsem to a zalétal kamarádovi. Je to skoro stejné, vzal bych laciného Bixlera a vztlaky zatím nezapojoval...
Určitě , bez ohledu pro jaké ero se rozhodneš, nezačínej sám. Sežeň někoho , kdo Ti v začátku pomůže. Jinak Tě čekají starosti a smutek místo radosti...
shadow2410

#64 Příspěvek od shadow2410 »

Zdravím jako začátečník jsem přemýšlel že si koupím BETA 1400 ale zase taky každý nadává na setové rc soupravy tak tedy váhám mám doma ještě starší soupravu Graupner NC-10 ale nevím jestli to půjde nakombinovat kdybych koupil tu Betu.

Díky za odpovědi
von boberov

#65 Příspěvek od von boberov »

Ahoj
A nechceš skusit Flopa od Šadu? http://sad.okdar.net/flop.html
Je to hodné a odolné letadlo za dobrý peníz, u výrobce koupíš i potřebnou výbavu, zamodelaříš si u toho a Grapnera MC10 do toho taky můžeš dát bez problému. Pokud by jsi měl problém s rušením, tak vysílač osadíš třeba Frsky2.4 modulem.
shadow2410

#66 Příspěvek od shadow2410 »

von boberov píše:Ahoj
A nechceš skusit Flopa od Šadu? http://sad.okdar.net/flop.html
Je to hodné a odolné letadlo za dobrý peníz, u výrobce koupíš i potřebnou výbavu, zamodelaříš si u toho a Grapnera MC10 do toho taky můžeš dát bez problému. Pokud by jsi měl problém s rušením, tak vysílač osadíš třeba Frsky2.4 modulem.

No to je docela zajímavý škoda že si nenapsal dříve pravě jsem za dobrý peníz koupil skylady II. Jinak co jsi napsal s tím modulem pro toho graupnera to znamená že s toho 40Mhz na 2,4Ghz? Doufám že jsem to pochopil správně. A kde by se ty věci k tomu dali koupit? a jak to udělat existuje nějaký návod?
akulacz

#68 Příspěvek od akulacz »

shadow2410 píše:Jinak co jsi napsal s tím modulem pro toho graupnera to znamená že s toho 40Mhz na 2,4Ghz? Doufám že jsem to pochopil správně. A kde by se ty věci k tomu dali koupit? a jak to udělat existuje nějaký návod?

Návod na instalaci najdeš tady, je to pro duplex moduly ale pro ostatní značky to bude velmi podobné...
http://www.jetimodel.com/cs/Instalace-Tx-modulu/
Jiri

#69 Příspěvek od Jiri »

von boberov píše:Ahoj
A nechceš skusit Flopa od Šadu? ...

IMHO je na učení model s tlačným motorem mnohem lepší volba než motor v čumáku, tj. spíš Bixer nebo EasyStar. EasyStar by měl mít možnost demontovatelné VOP, což je důležité na přepravu - neřešil jste to něddo u Bixera?
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Marena
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od Marena »

Tlačný motor není modla. Flop je naprosto v pohodě. Na flopovi jsem začínal a na motor ho prostě poslat nejde. To letadlo je tak stabilní, že u něj ani nikdy nic opravovat nebudeš.
Při srovnání mi přijde i klidněší než styl ES, BETA či Bixer. Ty jsou trochu rychlejší. Flop má i mnohem gumovější tělo, takže při pádu se jen prohne a nerozláme jako u Easystaru a pod na několik kousků.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
veka1
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od veka1 »

Jiri píše:IMHO je na učení model s tlačným motorem mnohem lepší volba než motor v čumáku, tj. spíš Bixer nebo EasyStar. EasyStar by měl mít možnost demontovatelné VOP, což je důležité na přepravu - neřešil jste to něddo u Bixera?

... tlacny pohon byva obvykle nad letadlem a vytvari neprijemny klopivy moment v nekterych rezimech letu.Ten se s v urcitych letovych rezimech jenom obtizne kompenzuje,obzvlast kdyz vrtulovy proud neofukuje kormidla a rychlost letu je nizka.Kormidla jsou az do okamziku primereneho zrychleni neucinna ,tj. nez prevladnou aerodynamicke sily nad tahem (klopivym momentem) pohonne jednotky.
Je to otazka potlaceni ci natazeni pohonu (vektorovy rozklad vysledne tahove sily)a nasmerovani vrtuloveho proudu na kormidla.
Navic citelne chybi ofouknuti casti plochy kridla vrtulovym proudem,coz do urcite miry zvysuje padovou rychlost tj. nepoletis tak pomalu, na tak velkem uhlu nabehu, jako s kridlem ofukovanym vrtulovym pruvanem.

Takze jedina,pro zacatek podstatna vyhoda tlacneho pohonu je v znizeni miry poskozeni pohonne jednotky v pripade cenichovky.

Z pohledu ucinnosti pohonu (vrtule malych prumeru ,pracujici v rozrusenem proudu vzduchu) mechaniky letu a ovladatelnosti modelu, vzhledem k vyse uvedenemu nic moc.

veka1
mape

#72 Příspěvek od mape »

Zdravím všechny.
Jsem tu nováček a chtěl bych zkusit se věnovat lítání.
Co jsem tak pročetl, tak nejvíce se tu doporučuje do začátků easystar, bixler a nebo flop.
Protože se mě libí větroně,šel bych do FLOPA.
Můžete mě někdo poradit co dalšího je potřeba pořídít, "vysílač, příjmač" abych to zkomletoval a dalo se lítat?
Omlouvám se pokud se ptám blbě, fakt tomu vůbec nerozumím, ale láká mě to :-)
JosefSvejk

#73 Příspěvek od JosefSvejk »

mape píše:Můžete mě někdo poradit co dalšího je potřeba pořídít, "vysílač, příjmač" abych to zkomletoval a dalo se lítat?

Správně je "přijímač" (abys neměl špatný návyk hned ze začátku :wink: ).
Kromě kompletního modelu budeš potřebovat RC soupravu (to je ten vysílač včetně baterie s přijímačem), pohonný akumulátor (hodí se i další, pokud je součástí modelu) a nabíječku na pohonný aku. Pokud bys koupil RTF (připraven k letu) set, mělo by být všechno v krabici. Ale pokud chceš pokračovat v budoucnu s dalšími modely, není dobré pořizovat RTF.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
mape

#74 Příspěvek od mape »

Díky za korekci :-)
No o to mě právě jde.
Díval jsem se že motor vrtule akumulátor a pod. se dá dokoupit přímo na stránkách, kde nabízí FLOPa.
http://sad.okdar.net/komponenty.html
Potřeboval bych ale poradit právě s tím "příjimačem" a vysílačem.
Co by jste doporučili začátečníkovi? Nevím jestli se tomu budu věnovat nějak extra, ale zase ab yto asi nebyl úplnej šunt a dal se třeba použít na případnej další model.
LittleFalco

#75 Příspěvek od LittleFalco »

Pokud se takto ptas, doporucuji prostudovat nasledujici stranku:
http://www.kolmanl.info/index.php?show= ... cnici_uvod
je to velmi uceleny celek informaci od zkuseneho modelare. Na prvnich par let modelariny tam najdes uplne vse, co budes potrebovat.
Zpátky doma, v kopcích :-)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“