Ozvučení el. modelu - zvukové moduly

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

Re: Ozvučení el.letadla spalovákem

#136 Příspěvek od Dejfak »

Mám také MrSounda, ale tu první verzi.
Řešil jsem repráky ale nic jsem nevyřešil.
Hledal jsem malé lehké výkonné.
Ale pak jsem se do toho tak zamotal, že jsem to vzdal.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
pepin

#137 Příspěvek od pepin »

Dejfak píše:Mám také MrSounda, ale tu první verzi.
Řešil jsem repráky ale nic jsem nevyřešil.
Hledal jsem malé lehké výkonné.
Ale pak jsem se do toho tak zamotal, že jsem to vzdal.

jediný malý co by mohli možná brblat trochu víc nahas budou asi maximálně repro od Bose, jak je to dnes nevím, ale dřív používali neodymové magnety--tím právě dosahovali hutného zvuku i při malém rozměru--jak vychází váhově ale netuším, cena za nové ale na experimenty opravdu na pováženou , občas ale vyplave něco stařičkého na aukru, to už by cenově možná šlo, ale pokud to má tahat za membránu, stejně tam musí být trochu výkonný zesilovač---se obávám, že kdyby k hutnému zvuku v eru vedla nějaká cesta, už by to někde na youtube vyplavalo.

http://www.bestaudio.cz/bose-doplnujici ... ass-61-kit
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od Dejfak »

Wirda
Tak jsi mne nalomil a také jsem to zainstaloval.
Mám ten starší modul s jedním reprákem.
Přidal jsem tedy ještě další. Doma vše ok.
Na letišti trable vypadávání zvuku atd...
Najednou mne to trklo, jak jsem to tu pročítal.
Samozřejmně nemám stíněný kabel a délka drátu je 30cm.
Tak to jdu vyndat. Jinak ferit jsem tam vůbec neměl.
Po montáži je to zase o kousek lepší.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od Dejfak »

Tak jsem to dokutil.
Musel jsem nacpat ferit až těsně k modulu.
Potom stíněný kabel k druhému vzdálenějšímu repráku.
Když to začlo makat tak po několika vteřinách běhu na volnoběh se začal zvuk vypínat, a po několika vypnutí se jednotka vypla.
Je tam mrňavý zesilovač s mini chladičem.
Ten se přehřál a vypínal se. Tak jsem vyrobil větší z chladiče na stabilizátory napětí, a mázl to teplovodivou pastou.
No a už to maká. Ale na dvě repra to moc není. Tak uvidím zda to vydrží. Ten modul co má Wirda je vymáklejší, a má i hezčí zvuk.
Je vidět, že na tom modulu co mám, tak to byl jejich začátek.
Tak se uvidí, ještě mám jednu záložní variantu jak to zesílit.
Ale to až po testech této verze.
Wirda
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od Wirda »

Jo,jo. S feritovejma kroužkama to byla prča. Než na to člověk přišel :) To bylo hodin u RcGroups a Google překladače :D No,hlavně že už to chodí.
A co čert nechtěl... Přišla mi V4 a pak se dočítám,že chlapík zanedlouho chystá V4.1. Ta byde mít odstraněny nedostatky z V4 jako, Odrušení přímo na desce (odpadají ferity),stabilizaci napětí z BEC ( odpadají odpory na servokablíku), nejspíš vícero zvuků a to hlavní! Bude to mít třetí výstup plného signálu,takže bude možno si připojit ´vlastní mini zesík a přidat další repro... A psal ještě o něčem,ale to si nepamatuju ;)
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek. :D
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od Dejfak »

No ještě že jsi to sem napsal.
Sváděl bych to na to že to prostě odešlo.
Tohle by mne fakt nenapadlo. Takže díky za přízpěvek.
Začíná to být v celku zajímavé.
Ten můj modul má výstup na sluchátka, takže se k tomu dá připojit zesík, bohužel po připojení přestane hrát hlavní repro.
Už jsem uvažoval o dvoukanálovém zesíku 2x 10W
Ale co mne nejvíc láká tak aktivní reprák k mobilnímu telefonu.
Musel bych zvuk vytáhnout z jednoho repráku, srazit jeho hlasitost, a přivést k aktivnímu repráku. Ty chci zabudovat do podvěsných pum pod křídla. Mělo by to vydržet hrát 6hod, je v nich 1s LiPol.
No uvidíme....
Zatím se mi líbí série X-mini
http://www.x-mini.cz/produkty/x-mini-1-1-2/
Nebo
http://www.nejnizsi-ceny.cz/mini-extern ... -ipod.html
Wirda
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od Wirda »

Tak majitel modulu po dvou urgencích nereaguje a tímto se domnívám,že buď nemá čas,nebo se nechce dělit s parametry repro a je to tajné ;) Nicméně JYRRY,tady je jeho mail : mrrcflying@mrrcsound.com a zkus ho kontakovat. Na žádost o manuál reagoval téměř okamžitě. Za pokus to stojí ;) Taky by mě zajímalo co v tom hraje tu "písničku" :)
Mně už je hloupý ho pořád upomínat...
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek. :D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od jyrry »

Já ho zkoušet nebudu, mám vytipované repro 4"/30W (středobas 70-6000Hz), k tomu zesilovač class D 20W. Ten jeho prcek 2" to nedá.
Musím uznat, že když se má vzduch hýbnout, potřebuje postrkávat pořádnějším "pístem" :-)
jyrry.webnode.cz
Wirda
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od Wirda »

Nuž tedy dobrá... Jsem zvědav na Tebou navržený aparát :wink:
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od Kamil »

jyrry píše:...mám vytipované repro 4"/30W (středobas 70-6000Hz), k tomu zesilovač class D 20W...
Koľko váži ten reprák?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od jyrry »

bude to některý 4" odsud http://www.bsacoustic.cz/hlubokotonove- ... n,a,15,15/
má to kolem 0,5kg - do malého éra to nebude
nevím jak by hrál tento http://www.bsacoustic.cz/hlubokotonove- ... /5dr52032/ - 2,5" je jen o málo víc než ten od mrrcsoundu, co ho tu mám...
jyrry.webnode.cz
coro

#147 Příspěvek od coro »

Ako Vás tak čítam, neodpustím si poznámku, že asi nieste moc bastliči.. Voziť originál hifi v modeli..
Použiť klasické repro by ma v modeli ani nenapadlo, z dvoch dôvodov:
- železo v repráku býva masívne lebo jeho hmotnosť na zemi ničomu neškodí, skorej naopak, ale lietať s ním mi pripadá nezmyselná záťaž. Hľadal by som možnosť ako to odstráiť a použiť bez toho železa. Problém je, že aj drží magnet v presnej polohe, a keby to človek chcel len odľahčiť nejkým dremelom, piliny by to pobralo dnu. Aj tak si myslím že to stojí za pokus a minimálne polovica ak ie 3/4 hmotnosti tam je "navyše".
- dostatočne veľká blana potrebná na prenos basov je len jedna časť veci, ozvučnica či už dobre uzavretá a s kvalitným materiálom na pohltenie, alebo tiež dostatočne veľká, je druhá rovnako podstatná časť - ale ľahké materiály v lietajúcich modeloch mi nepripadajú vôbec vhodne. Ako druhú vec by som hľadal na modeli miesto ktoré by sa dalo na zmenu vibrácií na zvuk, nejak zmysluplne využiť. Alebo vyrobiť uzavretú krabicu z nejakého pevného ale ľahkého materiálu, možno olaminovať kus balzy.
S pôvodnými vlastnosťami repráku to ale potom nebude mať nič spoločné. Neznamená to ale nutne, že to bude horšie, môže to byť aj lepšie, po vzore Bose.. :-)

Ešte stále mi v hlave víri možnosť použiť len cievku a kus neodymu, a nejak tie vibrácie preniesť do vzduchu napríklad krídlom. To asi bude mať význam hlavne pre tie menšie modely čo spomenul Veka, kde nielen hmotnosť ale aj rozmer nie je zanedbateľný..
Cievky v repro sú ale extrémne ľahké a magnetické pole je tam v úzkej štrbine veľmi silné, v tej štrbine navyše treba cievku presne viesť, to by sa asi na kolene ťažko riešilo a je rozumnejšie použiť základ zo skutočného repráku. V podstate z hociakého starého, len aby bola cievka dimenzovaná na potrebný výkon.. Keby náhodou nemal magnety zo vzácnych kovov (neodym alebo samarium-cobalt), možno by sa tomu dalo dopomôcť, magnet sa dnes dá kúpiť za pár drobných a pri tom odstraňovaní železa ho tam dostať (štrbina je často tvorená obyčajným železom na oboch stranách a magnet je mimo, ale dobre prilepený)..
Ale možno by nemal zlý zvuk ani nejaý trápny bastl z cievky relé a čínskej magnetky čo sa dávajú na zatváranie kabiny, vlepenej do poťahu nejakej plochej časti trupu. Stačilo by preniesť basy, zbytok sa dotvorí prirodzenou cestou, ostatne točiaca sa vrtuľa tam bude.. Len, či by voči tomu nakoniec nemal lepší zvuk nejaký mechanický excenter na motore, čo by buď jednoducho triasol modelom alebo radšej posielal tlakové vlny do makiet výfukov nejakým kúskom plastu.. :-) :-) To už sú už ale len také detské špekulácie na odľahčenie.
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od Kamil »

jyrry: Pozeral si to repro, na ktoré som dal odkaz v mojom príspevku v tomto vlákne na druhej strane?
Ešte raz: celý 20W audiosystém (včetne repro) v mojej SE5a váži cca 200g. Zvuk je počuť na videu v RCAlbume.
Nesnaž sa z toho urobiť ozajstné HiFi.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od Dejfak »

No, ve vzduchu je to slabota. S přídavnýma reprama to nevyšlo.
Nfoukal dost vítr, takže to zvuk odnášelo.
Je to prostě ta nejhorší verze :?
http://youtu.be/ufXLwsEJcns
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od jyrry »

hm, s těma hiFi asi máte pravdu, moc to precizuju...
mám tu jeden 4" 4 Ohm 10W tak mu ještě dám šanci a pak uvidím, jestli to bude dál mrrcsound nebo Benedini - http://www.benedini.de/Home_E/Products_ ... cts_e.html
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“