Turnigy T9X - přepólované aku

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
carione
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy T9X - přepólované aku

#136 Příspěvek od carione »

Drondys píše:Další možnost je snížit zbytečně vysoké napětí změnou napájecího aku, protože pro provoz T9X i jejího modulu stačí i podstatně nižší napětí než 12V. Takže při použití ať už 2S LiPo nebo packu, který si vyrobíte ze dvou článků A123 viz tento odkaz by měly být tepelné ztráty na stabilizátorech ještě podstatně více minimalizovány.

To sice ano, ale u me to jede s 11,1V/2500mhA AKU ok, On ale po prepolovani jeste neco odkuril, sice jsem vymenil prvotni dulezite IO viz vyse na foru, ale porad se to jeste hreje a nehralo se. Ale itak diky za tip. Max muzu udelat to ze mu dam jeste za spinac 7809 alespon at ten 7805 nesrazi tak moc velke napeti. ale i tak si myslim, ze to moc nepomuze. :(
Carione-T9X || BETA 1400 III | GAMA 2100
"Vzlétnout můžeš, přistát musíš."
www.carione.cz
Drondys

#137 Příspěvek od Drondys »

carione píše:To sice ano, ale u me to jede s 11,1V/2500mhA AKU ok

To ovšem neznamená, že by to nejelo ještě lépe i s nižším napětím třeba 2S A123.

carione píše:On ale po prepolovani jeste neco odkuril, sice jsem vymenil prvotni dulezite IO viz vyse na foru, ale porad se to jeste hreje a nehralo se. Ale itak diky za tip. Max muzu udelat to ze mu dam jeste za spinac 7809 alespon at ten 7805 nesrazi tak moc velke napeti. ale i tak si myslim, ze to moc nepomuze. :(

Podle mého názoru když už u něj došlo k takové závadě v T9X, která si vyžádala opravy tak je prostě doba na zvážení změnit aku za vhodnější, který bude minimalizovat tepelné ztráty bez nutnosti kaskádovat zbytečně stabilizátory. Prostě tam rovnou dát 2S A123 ze dvou článků A123 viz tento odkaz složených třeba podle návodu viz tento odkaz. To dle mého názoru pomůže víc než tam cpát další stabilizátor 9V, který bude zase jen zbytečně část energie bez užitku protápět. Řada lidí 2S A123 bez problému v T9X používá. Navíc můžeš případně vyměnit ten stabilizátor co se hřeje za o něco výkonnější a kromě toho doporučuji změřit odběr bez VF modulu viz popis níže.
Drondys

#138 Příspěvek od Drondys »

carione píše:...Takze, vymenil jsem 7805 (100mA) na hlavni desce, spolecne s tantalem (22uf/25)mensi nebyl. Vymenil jsem 7805 v modulu anteny a 7805 u bzucaku.

Vysilajda jede, netrepe se servy, ale,

TEN 7805 (100mA) na zakladni desce se celkem dost hreje, uz jsem sice eliminoval to ze na nem neudrzim prst (protoze byl ve skratu 7805 u bzucaku) ale stale jeste neni studeny, lehce teply. Porad jeste celkem dost hreje.

Nemeli byste nekdo nejaky napadik, co by jeste mohlo byt ve skratu, nebo odebirat nejaky vetsi proud ?

Pokud jde o to zahřívání 7805 na základní desce. Doporučuji změřit odběr vysílačky přímo z aku v mA za provozu s povytaženým VF modulem tj. jen provoz T9X bez VF modulu. Odběr T9X by měl být při vypnutém VF modulu v rozmezí 30 až 50 mA pokud nejsou v T9X namontována nějaká specifická zařízení, která čerpají napájení z toho 5V stabilizátoru na desce T9X. Otázkou tedy je jestli třeba nemá z těch 5V na základní desce napájené nějaké další zařízení třeba podsvíceni LCD nebo něco jiného. Pokud bude bez aktivního VF modulu odběr z aku výrazně vyšší a nic specifického tam namontováno nemá pak by tam mohl být někde na desce nějaký svod. Pokud bude odběr v normě tj. v tom rozmezí od cca 30 do 50 mA pak bych to o něco vyšší zahřívání viděl jen na problém konkrétního kusu toho vyměněného stabilizátoru.
carione
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od carione »

Oprava byla celkem v pohodě. Vyměnil jsem všechny stabilizatory a nakonec se ukázalo, že byl špatný stabík u pípáku a samozřejmě stabík s kondíkem na desce.

Ten stab. na desce jsem zkoušel jak 100mA, tak silnější 1A (pouzdro T0220) a prostě se to hřeje no. :? Včera jsme byli létat, zkušebně si vzal betu a 4 hodiny bez problému, radio šlape. Jen prostě neni studený ten stabík na desce (prst na něm udržím v pohodě).

Bohužel proud nezměřím. Měřák mi odmítá měřit proud :evil: už je to starší kousek ze střední :lol: . Stabík se podle mě ani nerozkmitá, což je dobře, páč bych na něm neudržel prst, takže tantal co je u něj je ok (22uf/25).

Jinak tam není co měnit no, desky jsou ok, nikde žádně zhořelé cesty, nic. Vše pečlivě zkontrolováno. Žádná prasklá SMD součástka, nic nevykazuje nějaký error.
Jak píšu, radio fakčí ale klidnější bych byl kdyby byl studený ten stabík.

Co se týče toho AKU packu kde odkazuješ, podle něho tam má 2x3,3V = 6,6V. Nejsem si jist, jestli 1,6V stačí nad, aby měli ty 5V stabíky z čeho těch 5V dělat. Nějaký ubytek napětí na stabíku přece je. Tak mě tak napadlo jestli tam mají uživatele tech aku opravdu 5V (a to nepočítám vybíjení toho AKU packu a pokles napětí používáním a vybíjením AKU)
www.carione.cz
Drondys

#140 Příspěvek od Drondys »

carione píše:Co se týče toho AKU packu kde odkazuješ, podle něho tam má 2x3,3V = 6,6V. Nejsem si jist, jestli 1,6V stačí nad, aby měli ty 5V stabíky z čeho těch 5V dělat. Nějaký ubytek napětí na stabíku přece je. Tak mě tak napadlo jestli tam mají uživatele tech aku opravdu 5V (a to nepočítám vybíjení toho AKU packu a pokles napětí používáním a vybíjením AKU)

Odběr T9X včetně VF modulu je pouze cca 150 mA a z toho bere VF modul cca 100mA s vlastním stabilizátorem 5V a zbytek základní deska T9X rovněž s vlastním stabilizátorem 5V. Celkový odběr cca 150 mA je u aku 2300 mAh odběr odpovídající méně než 0,07C tedy velmi malý. Plně nabitý článek A123 má 3,6V a po většinu doby bude mít při tak nízkém odběru napětí okolo 3,3V na článek tj. při konfiguraci 2S zmíněných 6,6V.

Pokud jde o výměnu stabilizátoru předpokládám, že byly jako náhrada použity low drop, protože na podobné věci se používají low drop stabilizátory a těm stačí obvykle 0,5V navíc a některým dokonce i méně tj. pokud byly jako náhrada použity nějaké low drop stabilizátory pak by mělo být minimum okolo 5,5V a možná i méně.

Kupříkladu stabilizátor 5V/100mA viz tento odkaz není nijak drahý a pracuje v pohodě už při napětí 5,2V tj. stačí mu jen 0,2V navíc.

Pokud by se nastavil alarm pro pokles napájecího napětí v T9X v open source firmware na úroveň např. 6V tak tam bude ještě slušná rezerva.
carione
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od carione »

Ano. Všechno to jsou obycejne stabiky z. Gme.cz. Po včerejším létání opět vysilacka ok. Zkusím se domluvit s kamarádem a pokud svoli, udělám mu ten paket aku. Taky mi prislo divné ze je zbytečné napajet 12V když je vše na 5v. Tuning tam nemá žádný tak to vadit nebude.
Děkuji mnohokrát za cene rady. Jdu se podívat ještě jednou na ten aku pack. l :wink:
www.carione.cz
Drondys

#142 Příspěvek od Drondys »

carione píše:Ano. Všechno to jsou obycejne stabiky z. Gme.cz.

Není stabík jako stabík. Pro použití s 2S A123 je potřeba tzv. low drop stabíky tj. takové co mají pro daný účel vhodný možný minimální rozdíl mezi vstupním a výstupním napětím.

Záleží, které stabíky konkrétně jsi použil (uveď konkrétní skutečně použité typy těch stabíků co jsi dal do té opravené T9X), protože na GME mají stabíky jako třeba ten již zmíněný 5V/100mA LE50, kterému stačí jen 0,2V navíc a je tedy vhodný, ale taky tam mají stabík jako třeba 78L05, který vyžaduje 1,7V navíc a ten by byl v kombinaci s tím packem 2S A123 nevhodný a některé jiné stabíky vyžadují dokonce ještě větší rozdíl mezi vstupním a výstupním napětím. Je tedy potřeba použít jen takové stabíky, které nevyžadují příliš velký rozdíl mezi vstupním a výstupním napětím.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od RiMr »

Drondys píše:1. Změř napětí za provozu na vstupu a výstupu toho vyměněného stabilizátoru. Na tom fialovém pinu tj. pravý pin stabilizátoru na obrázku níže by mělo být +12V proti zemi tj. proti modrému puntíku na obrázku a na tom červeném pinu tj. levý pin stabilizátoru na obrázku níže by mělo být +5V proti zemi tj. proti modrému puntíku......

Ahoj Kluci - nechal jsem se blbec zase jednou ukecat na přepólovanou T9x. :)
Vyměnil jsem tantal. kond. a 5V stab. Spínačovou desku jsem vyměnil celou, mám tu jednu z bouračky. Rádio ožilo, vysílá, ale v prav. intervalech cuká servy. Bo firmware, jak originální, tak Open9x ukazuje napětí jen desetiny V. I na USB kabelu (jen půlka rádia se zákl. deskou a bez modulu) ukazuje napětí jen 0,3V. Napájecí pack má cca 9V. Tolik leze i do Tx modulu, měřeno na pinech.
Na 5V stab. jsem naměřil na pravé spodní nožce vstupní napětí (cca 9V), na levé nožce cca 5,1V. Ale na vedlejším 3,3V stab. jsem naměřil na levé nožce nic, na střední těch 5,1V a na pravé 3,3V... Je to OK?
Kde může být zakopaný pes? Nesetkali jste se s tím někdo?
Dík!
R.

#144 Příspěvek od skiner »

Podla toho co si nameral na stabilizatoroch je to ok.
Na fotke je to krasne vidiet.
5v stabilizator na pravej strane ma piny:
1. OUT (5v)
2. GND
3. IN (baterka)

a 3,3v ma piny

1. GND
2. IN (5v)
3. OUT (3,3v)
Přílohy
Turnigy_9x_3.3v[1].jpg
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od RiMr »

Děkuju! :)
Tak to je v tom případě OK... Tož kde to kruci može byt potentované...?

#146 Příspěvek od skiner »

Nasiel som nieco, co by snad pomohlo.
http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=553
Drondys

#147 Příspěvek od Drondys »

RiMr píše:...firmware, jak originální, tak Open9x ukazuje napětí jen desetiny V...

...Tož kde to kruci može byt potentované...?

Buď jsou ještě někde na desce přerušené nějaké spoje a nebo je částečně "potentovaný" samotný procesor což by mohlo naznačovat to chybné měření napětí vysílačky.

Podle staršího schématu Turnigy 9X viz tento odkaz, který sem již dříve dával mhotar se napětí aku měří přes odporový dělič viz obrázek co tady již dříve dával carione

Obrázek

Ze středu toho děliče viz na obrázku označeno nápisem BATTERY to vede přes další odpor 200 ohmů na pin č.54 procesoru na základní desce. Na obrázku níže je pin č.54 na procesoru zvýrazněn červeně a ukazuje na něj šipka s popisem BATTERY.

napajeni.jpg

Zkus při zapnutém napájení Turnigy 9X změřit jaké napětí je na pinu č.54 procesoru.

Případně zkus proměřit hodnoty odporů v tom odporovém děliči tj. zda některá z nich není poškozený. Případně jestli nedošlo při výměně kondenzátoru k přerušení ve vztahu k tomu odporovému děliči jak je to zmíněno v diskusi, na kterou odkazuj skiner a jak je znázorněno na obrázku viz tento odkaz.
mhotar

#148 Příspěvek od mhotar »

Mezi digitální a analogovou zemí je induktor, zkus ho proměřit. Můžeš zkusit propojit digitální a analogovou zem, jestli to s tím problémem něco udělá. Která serva se cukají? Je to už na vstupu, tj. měření pák?
www.opentx.cz
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od RiMr »

Díky kluci, tak jsem to proměřil, vše se zdá OK, výstup cuká až na výstupu (i s jiným modulem), na monitoru je to OK.
Už na to prdím, majitele jsem varoval že to může dopadnout všelijak - přesně z tohoto důvodu se do odpálených T9x tak nerad pouštím. Nedodělaných ér plný byt, málo času, desítky rozdělaných videí, akvária potřebujou vyčistit a já se tu jalově se*u s rádiem které někdo odpálil (s prominutím leč zcela pravdivě) vlastní blbostí...
Ale vám všem moc děkuju! :)
R.

#150 Příspěvek od mhabr »

RiMr: Obdivuji, s jakou vervou se s minimem znalosti a vybaveni poustis do takovychto kseftu.
Osobne uz jsem opravil asi deset techto zazraku a uz je nikdy nechci ani videt. A to jsem si jisty, ze hardware techto radii rozumim velmi dobre a i vybavenim jsem na tom o dost lepe, jak Ty.
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“