Hitec Optima 7 - napájení

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
petan64

Re: Hitec Optima 7 - napájení

#46 Příspěvek od petan64 »

A co při tom dělá BEC? Nehřeje se náhodou podezřele hodně? Už se tady někde řešil stejný problém, nakonec se ukázalo, že když je kabel do SPC zapojen obráceně, zkratuje napájení pro serva... :) Napájení do SPC je zapojeno na středový kolík (plus pól) a krajní kolík, který původně nebyl zapojen (to je zem). Ten krajní, který původně spojovala propojka se středovým kontaktem, musí zůstat volný!!!
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
Nepp

#47 Příspěvek od Nepp »

petan64 píše:A co při tom dělá BEC? Nehřeje se náhodou podezřele hodně? Už se tady někde řešil stejný problém, nakonec se ukázalo, že když je kabel do SPC zapojen obráceně, zkratuje napájení pro serva... :) Napájení do SPC je zapojeno na středový kolík (plus pól) a krajní kolík, který původně nebyl zapojen (to je zem). Ten krajní, který původně spojovala propojka se středovým kontaktem, musí zůstat volný!!!

Tak už to funguje, chyba byla opravdu v tom, že jsem to zapojoval jako tu propojku. Přijímač fungoval a i měřil a to mě zmátlo.

Děkuji všem za pomoc
Reely Carbon fighter; RadianPRO; Summit; FunCub; EasyStarII; Volere 22
Hitec Aurora9
petan64

#48 Příspěvek od petan64 »

Pro první pokusy doporučuji (a nejen já) použít originální kabel, který pro napájení do SPC dodal Hitec společně s přijímačem. Ten je zakončen konektorem Futaba, který nelze zapojit obráceně (tedy bez násilí - pro rejpaly :D). Případné další SPC kabely stačí zapojit podle tohoto konektoru.
tomdlouhan

Napájení přijimače Optima 6 a 7 z Rx accu bloku .

#49 Příspěvek od tomdlouhan »

Zdravim .Chtel bych napajet optimu 6 a 7 z extra clanku 2s 7,4 V .Serva mam klasiku 6v MAX,chtel bych se zeptat jak se tohle resi ,tyhle typy prijimacu maji extra propojku na napajeni ale jde mi o to zda v prijimaci je BEC nebo je nutne do tohodle konektoru poslat napajeni z extra BEC .Nebo z toho bloku to poslat do Bec a pak do volnyho kanalu na RX .U reglu odpojim cervenej drat .Dekuji
Eclipse 7 Pro , Cessna 182 clas 500 2,4GHz , DG 1000 ,Phoenix Evolution 2 in 1 EPO ,Skylady 2
petan64

#50 Příspěvek od petan64 »

Už se to tady řešilo, přečti si starší příspěvky a návod k použití přijímače! Optima NEMÁ obvod BEC! V případě napájení přes SPC serva potřebují vlastní napájení!
petrovo

#51 Příspěvek od petrovo »

Tematu napajeni prijimacu Optima je venovano i TOTO vlakno.

Doporucuji procist a nepodcenovat samostatne napajeni prijimace do konektoru SPC primo z akumulatoru. Co muzeme udelat na zemi, to udelejme, i kdyby to byla pouze "rana jistoty" - ve vzduchu uz nadelame starou belu .... Minimalne napajenim pres SPC konektor vubec nic nepokazime.
x.line

#52 Příspěvek od x.line »

Ahoj, měl bych dotázek.
Rád bych využil temeletrii, kterou nabízí Optima 6 a 7. Zde jsem se dočetl, že potřebuji kouzelnou krabičku Hpp-22. Tu jsem koupil.
Přijimač připojil, nainstaloval soft HPP-22 a při zvolení Optima mi vyskočí okno, kde mám možnost Upgrade nebo Fail-Safe. V upgrade jsem instaloval nejnovější verzi, ale v F/S je zobrazeno 9 kanálů na který když kliknu, zobrazí se servo, čímž jsem pochopil, že se nastaví hodnota serva při ztrátě signálu. Ale kde nastavím hodnotu napětí na článku při které mi má Tx hlásit?
Plus tedy jak mám zapojit Optimu6 na Hpp, když nemá Data slot?
Díky za odpověď.
postylion
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od postylion »

x.line píše:Ahoj, měl bych dotázek.
Rád bych využil temeletrii, kterou nabízí Optima 6 a 7. Zde jsem se dočetl, že potřebuji kouzelnou krabičku Hpp-22. Tu jsem koupil.
Přijimač připojil, nainstaloval soft HPP-22 a při zvolení Optima mi vyskočí okno, kde mám možnost Upgrade nebo Fail-Safe. V upgrade jsem instaloval nejnovější verzi, ale v F/S je zobrazeno 9 kanálů na který když kliknu, zobrazí se servo, čímž jsem pochopil, že se nastaví hodnota serva při ztrátě signálu. Ale kde nastavím hodnotu napětí na článku při které mi má Tx hlásit?
Plus tedy jak mám zapojit Optimu6 na Hpp, když nemá Data slot?
Díky za odpověď.

Hodnotu napětí nenastavuješ na přijímači ale na vysílači,záleží ovšem jaký vysílač používáš.Na Auroře a Eclipse Pro napětí nastavuješ přímo v menu vysílače,na Opticu ho nastavuješ přes HPP-22 přímo ve vysílacím modulu Spectra 24.Podmínkou je ovšem i to že přijímače napájíš přes SPC port.
Aurora 9+letadla
x.line

#54 Příspěvek od x.line »

jojo, to vím, že musím mít napájeno přes SPC.
No je to k Eclipsu 7 Pro.
Tak přes vysílač jo? Já jsem to řešil se známým co ji má a ten mě právě tvrdil, že se to ladí přes to HPPčko 8O
postylion
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od postylion »

x.line píše:jojo, to vím, že musím mít napájeno přes SPC.
No je to k Eclipsu 7 Pro.
Tak přes vysílač jo? Já jsem to řešil se známým co ji má a ten mě právě tvrdil, že se to ladí přes to HPPčko 8O

Pokud máš český manuál,tak je to popsáno na straně 11 a straně 23.
Aurora 9+letadla
x.line

#56 Příspěvek od x.line »

nemám no, tak nějak jsem se tím prokousál formou pokus/omyl :wink:
postylion
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od postylion »

x.line píše:nemám no, tak nějak jsem se tím prokousál formou pokus/omyl :wink:

Odeslána SZ.
Aurora 9+letadla
petan64

#58 Příspěvek od petan64 »

Pokud máš nastavení alarmu přes vysílač (Aurora, Eclipse Pro), doporučuji nastavit ve vysílacím modulu co nejmenší napětí pro varování. Pokud bude v modulu nastavena vyšší hodnota než ve vysílači, bude modul pípat a obtěžovat nezávisle na nastavení vysílače. Nastavení v modulu Spectra24 se řeší pouze pomocí HPP22. Vysílač do modulu nezasahuje, ale má vlastní nastavení.
x.line

#59 Příspěvek od x.line »

petan64 píše:Pokud máš nastavení alarmu přes vysílač (Aurora, Eclipse Pro), doporučuji nastavit ve vysílacím modulu co nejmenší napětí pro varování. Pokud bude v modulu nastavena vyšší hodnota než ve vysílači, bude modul pípat a obtěžovat nezávisle na nastavení vysílače. Nastavení v modulu Spectra24 se řeší pouze pomocí HPP22. Vysílač do modulu nezasahuje, ale má vlastní nastavení.

Nonastavil jsem ve vysílači hodnotu 11.1V. Když nebudu nic nastavovat v modulu, tak by se to hádat nemělo ne?
postylion
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od postylion »

S kamarádem který je vlastníkem Eclipse Pro,kupoval ji novou,jsme nastavili napětí přímo ve vysílači a běhá to.Ale myslím,nemám to vyzkoušeno,že pokud vlastníš HPP-22 můžeš si zkontrolovat napětí které je nastaveno v modulu,popřípadě ho i změnit,Eclipse Pro datový port má.
Aurora 9+letadla
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“