Jak vyndat vysypane ložisko

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Jak vyndat vysypane ložisko

#31 Příspěvek od JMalik »

pkotatko píše:Jednoduche a funkcni reseni. Slozit lozisko zpatky a vylisovat normalne ven.
Vybrus si do hrany vnitrniho a vnejsiho krouzku drazku tak aby tim prosla kulicka. Pak to lozisko poskladas ( budes potrebovat o par kulicek vic ) bez klece. Kulicky tam nastrkas tou vybrousenou drazkou. Pak pootocis, aby nemohly vypadnout. No a normalne to vylisujes jako bezne lozisko.

Takhle to vyndá určitě. Ale to ložisko je tak mrňavé, že když už bude v ruce držet tu frézku, tak se mi zdá jednodušší rozříznout ten vnější kroužek, než shánět další kuličky.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od pkotatko »

Jenze frezkou se do toho materialu nedostanes. Musis brousit a obcas je problem se tam necim dostat. Touhle metodou se nedavno krasne dostalo ven stejne rozpadle lozisko z motoru Kontronik Pyro.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
winter

#33 Příspěvek od winter »

pkotatko píše:Jenze frezkou se do toho materialu nedostanes. Musis brousit a obcas je problem se tam necim dostat. Touhle metodou se nedavno krasne dostalo ven stejne rozpadle lozisko z motoru Kontronik Pyro.

...ale tak dostaneš s brusnýma tělískama co jsem uváděl. Nemusíš však dávat takový pozor abys neprobrousil, pokud se někomu klepou drápi :lol: Nápad je to určitě dobrý. Druhá možnost jak to na 99,9% dostat ven. .... ***winter***
kovaco

#34 Příspěvek od kovaco »

A neni jednodušši koupit novy motor? Nerad bych rozvijel šílené nápady, za ktere bych mohl byt panem JMalikem někde popotahovan. :evil:
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jyrry »

kovaco píše:.... Nerad bych rozvijel šílené nápady....

:-)

ložiska stojí pár dolarů, motor třeba ten co mám já asi 30-35 s poštou ...
jyrry.webnode.cz
kovaco

#36 Příspěvek od kovaco »

To je jiste rozdil v cene, ale ma jistotu, ze bude OK. Taky jsem se trapil s Rotonem. Nakonec jsem ho dal do servisu HVP a za par korun jsem to mel i se zarukou. Beha dodnes nadherne.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
JMalik

#37 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše:ložiska stojí pár dolarů, ..............

Ložisko v tomhle typu motorů neodejde na normální opotřebení provozem ( nebo já jsem to zatím aspoň neviděl). Buď to odejde na to, že vlastní ložisko je šmejd, nebo nejčastěji na lehce házící hřídel.
Když má rovnou hřídel a dá tam stejné ložisko, tak to bude měnit ve velmi krátké době znovu. Když tam dá lepší ložisko a nechá tu křivou hřídel, tak bude výsledek zase stejný.
Jestliže ta hřídel nepatrně hází ( většinou to ani nepozná), tak to ve velmi krátké době oddělá i to nejkvalitnější ložisko.
Většinou je řešením koupit slušné ložisko v Tobexu (cca 60,- Kč) a hřídel vyměnit za kvalitní kalenou.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jio

#38 Příspěvek od jio »

pkotatko píše:Jednoduche a funkcni reseni. Slozit lozisko zpatky a vylisovat normalne ven.
Vybrus si do hrany vnitrniho a vnejsiho krouzku drazku tak aby tim prosla kulicka. Pak to lozisko poskladas ( budes potrebovat o par kulicek vic ) bez klece. Kulicky tam nastrkas tou vybrousenou drazkou. Pak pootocis, aby nemohly vypadnout. No a normalne to vylisujes jako bezne lozisko.

Nějak nerozumím důvodu, proč to ložisko před vylisováním skládat. Pokud si ještě dobře pamatuji co nás kdysi dávno učili, tak ložiska se vždy lisují na vnější plášť. Nikdy ne na vnitřní.

Takže pak potřebuji 2 trubky. Jednu s vnitřním rozměrem odpovídajícímu díře v rotoru a druhou s vnějším rozměrem pláště ložiska. Samozřejmě nějaká ta vůle k tomu. A pak vylisovat. Nebouchat, neklepat, ne....
okno
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od okno »

jio píše:Nějak nerozumím důvodu, proč to ložisko před vylisováním skládat. Pokud si ještě dobře pamatuji co nás kdysi dávno učili, tak ložiska se vždy lisují na vnější plášť. Nikdy ne na vnitřní.

Takže pak potřebuji 2 trubky. Jednu s vnitřním rozměrem odpovídajícímu díře v rotoru a druhou s vnějším rozměrem pláště ložiska. Samozřejmě nějaká ta vůle k tomu. A pak vylisovat. Nebouchat, neklepat, ne....

Tak se zkus podivat na prvni stranku na obrazky a pochopis ze to lozisko vylisovat nijak neslo
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

JMalik píše:... slušné ložisko v Tobexu (cca 60,- Kč) .....

no vždyť píšu - ložisko stojí pár dolarů :-D
(zbytek tvého příspěvku je bez relevance k mému...)
jyrry.webnode.cz
JMalik

#41 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše:no vždyť píšu - ložisko stojí pár dolarů :-D
(zbytek tvého příspěvku je bez relevance k mému...)

Musel bych reagovat jedním příspěvkem na tebe a druhým psát zbytek textu. takhle se mi to zdá jednodušší
Jicha

#42 Příspěvek od Jicha »

pkotatko píše:Vybrus si do hrany vnitrniho a vnejsiho krouzku drazku tak aby tim prosla kulicka.
Už jsem to skládal asi 6x, nejlepší to bylo v gripu (6mm vnější průměr, 8mm hluboko :twisted: ), ale dírka pro kuličky mě nikdy nenapadla!!! 8O 8O 8O

Přece jen se od strojařů člověk může ledasco dozvědět. Klobouk dolů, pkotatko.
I když jiní strojaři zase vymyslí ložisko ve slepé díře :roll:
DX8, 2x mCP X, Nano CP X, Gaui 200FBL, T-Rex 450PRO FBL, 3x T-Rex 550E FBL
JMalik

#43 Příspěvek od JMalik »

Jicha píše:I když jiní strojaři zase vymyslí ložisko ve slepé díře :roll:

Tam nejde ani tak o myšlení, jako o peníze. Kdyby se nad tím někdo zamyslel, tak to připlatíš. Kdyby to navíc někdo ještě i řešil, zaplatíš to podruhé = bude tam jedno osazení navíc :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jyrry »

rekl bych ze cinsky strojar dal krome vyrobnich nakladu take prednost pevnosti a tuhosti statoru...
Jeste by mne zajimalo, jak "lepsi" vyrobci resi axialni sily v radialnich loziskach. Maji treba Axiky loziska s kosouhlym stykem? Zvlast u silnejsich motoru toto muze byt pricina rychlejsiho opotrebeni lozisek, kdyz jsou namahana jinak nez na co jsou urcena...
jyrry.webnode.cz
JMalik

#45 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše:rekl bych ze cinsky strojar dal krome vyrobnich nakladu take prednost pevnosti a tuhosti statoru...
Jeste by mne zajimalo, jak "lepsi" vyrobci resi axialni sily v radialnich loziskach. Maji treba Axiky loziska s kosouhlym stykem? Zvlast u silnejsich motoru toto muze byt pricina rychlejsiho opotrebeni lozisek, kdyz jsou namahana jinak nez na co jsou urcena...

Velikost té axiální síly vůči radiální je nepodstatná ? Axiálně to vůbec nemusíš řešit, navíc ty větší motory mají třeba tři ložiska. To ložisko nikdy neodejde na axiální vymačkání, vždy na radiální síly do hřídele.
( Kdysi se něco podobného řešilo na leteckém motoru cca 30kW. Axiálně je tam cca 100kg, radiálně na zavěšení listu vrtule je to v tunách. Takže jakákoliv malá nevyváženost to vyřeší radiálně, axiálně to udrží jakékoliv ložisko)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“