Jak vyndat vysypane ložisko
Jak vyndat vysypane ložisko
Před pár dny se mi při letu rozsypalo ložisko.
Motor začal dřít, tak jsem okamžitě přistál. Po inspekci motoru jsem zjistil že je poničené jedno ložisko. Motor jsem rozebral, vyndal osičku, vyndal jedno ložisko a při vyndavání druhého (vadného) jsem bohužel narazil. Vypadlo mi ven všechno vyjma vnějšího pláště. Bohužel ložisko je většího rozměru než vnitřní dutinka - viz obrázek. Není tedy možné ložisko z druhé strany vyklepnout.
Máte nějaký nápad jak takové ložisko vyndat? Vypadá, že je tam dost napevno a já v řiti.
Motor začal dřít, tak jsem okamžitě přistál. Po inspekci motoru jsem zjistil že je poničené jedno ložisko. Motor jsem rozebral, vyndal osičku, vyndal jedno ložisko a při vyndavání druhého (vadného) jsem bohužel narazil. Vypadlo mi ven všechno vyjma vnějšího pláště. Bohužel ložisko je většího rozměru než vnitřní dutinka - viz obrázek. Není tedy možné ložisko z druhé strany vyklepnout.
Máte nějaký nápad jak takové ložisko vyndat? Vypadá, že je tam dost napevno a já v řiti.
- Přílohy
-
- Výstřižek.PNG (8.85 KiB) Zobrazeno 2029 x
Re: Jak vyndat vysypane ložisko
nemáš fotku?
Je videt vnejsi plast loziska se strednim prouzkem na kulicky. Na druhe fotce jsem vlozil vrtak, ktery ma stejny rozmer jako vnitrni cast rototu. Lozisko tedy neni mozne vyklepnout
Ložisko znovu poskládat a vyklepnout za střed. Je to blbá práce, ale pořád jednodušší, než shánět vytahovák, který bude pasovat. Nebo ho vyrábět.
DX8, 2x mCP X, Nano CP X, Gaui 200FBL, T-Rex 450PRO FBL, 3x T-Rex 550E FBL
- BambiSpP
- Kontaktovat uživatele:
vytacec bych skusil
Futaba T8FG/ABSOLUTION/Rytmus mini VH model/Excel 2000+Asp 7,5/Easy star II
Ložisku ublíží vždy když se bouchne do vnitřního kroužku, naruší se tím kuličky a už to není ono. Dá se to trubičkou tak velkou aby se dotýkala jen vnějšího kroužku, ale to platí spíš pro nandavání.
Jsi druhý, prohráls... http://www.rc.hys.cz/
Graupner MC-15, Alien fm. Svor, Piper L4
Graupner MC-15, Alien fm. Svor, Piper L4
Nejjednodušší je ložisko něčím zaslepit - záleží na velikosti vnitřního průměru, zkus zmáčknout naprázdno nýt do plechu tak aby se roztáhnul do drážky pro kuličky, nebo
mosaznou hmoždinku do betonu, nebo šroub s kotvou do betonu - pak už se nechá kroužek vyklepnout.
mosaznou hmoždinku do betonu, nebo šroub s kotvou do betonu - pak už se nechá kroužek vyklepnout.
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
Ono je spíše třeba to ložisko vylisovat než vybouchat. Jinak řečeno, chce to 2 trubky odpovídajícího průměru a svěrák.
Hmozdenku zkusim.
Taky tu nekdo psal o vyuziti vazeliny, ale ted uz to tu nevidim.
To zkusim asi nejdrive, protoze hmozdinku musim dojet do zelezarstvi a vyzkouset.
Taky tu nekdo psal o vyuziti vazeliny, ale ted uz to tu nevidim.
To zkusim asi nejdrive, protoze hmozdinku musim dojet do zelezarstvi a vyzkouset.
BambiSpP píše:vytacec bych skusil
Jestli je vytacec zavitnik tak to jsem zkousel jako prvni, bohuzel se toto neda pouzit. Po lozisku nasleduje dutinka s mensim prumerem, takze se mi zavitnik nestaci chytit.
...ked som dobre porozumel,tak v motore ostal vonkajsi obvodovy plast loziska.Toto sa mi stalo na Hyperion motore.
Dremel bruskou som to z vnutra odbrusil,az vokajok loziska praskol,a bolo to....nove keramicke lozisko a uz to vrni..a lieta ako za mlada
Dremel bruskou som to z vnutra odbrusil,az vokajok loziska praskol,a bolo to....nove keramicke lozisko a uz to vrni..a lieta ako za mlada
Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA
taky bych to udělal tím dremlem... a nebo to zkusit odvrtat.. třeba se vrták chytí...
jarda17 píše:taky bych to udělal tím dremlem... a nebo to zkusit odvrtat.. třeba se vrták chytí...
K tomu bohužel nemám potřebné vybavení.
..jeskovy voci...co chces odvrtat?Vonkajsi plast loziska?Je to kalene,cementovane....to nejde....odbrusit doma,to je jedine,,,
Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Dej to na elektrickej vařič, (ne indukční) ohřej pomalu na teplotu kdy ti zasyčí slina na prstu (cca 100st.C) a pak vem přes hadr a klepni s tím třeba o naklepavací prkýnko v kuchyni. Samozřejmě tak, aby ložisko pokračovalo ve směru úderu a vylétlo setrvačností z domku. Pokud je správně lícovaný z výroby a není zalepený vysokoteplotním Loctite, tak to půjde ven.
Obecně, každý ložisko se osazuje i demontuje za tepla. Prostě železo ložiska se roztahuje míň než hliníkový domek. Za tepla spadne do díry samo.
Jirka
Obecně, každý ložisko se osazuje i demontuje za tepla. Prostě železo ložiska se roztahuje míň než hliníkový domek. Za tepla spadne do díry samo.
Jirka