F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
OrDa

Re: F45 - Vše o tomto vrtulníčku

#1036 Příspěvek od OrDa »

Plha píše:Kroutící moment rotoru JE v ose rotace rotoru. Mění se v případě přidávání a ubírání "plynu". Kroutící moment je stejný od hnacího ozub. kola až po hlavu rotoru. Mě nevyšplouchneš, jsem fyzik.

A rotor je nakloněný?
Troll

#1037 Příspěvek od Troll »

Plha píše: Myslím, když kompenzuji akci rotoru reakcí osového tlaku ocasní vrtulky ve stejné výškové hladině mělo by tělo vrtulníku být v letu svisle.

Plho, když jsi fyzik, tak si nakresli vrtulník shora a namaluj si síly a momenty. Nezapomeň na ramena mezi působišti sil. :!: A pak to samé zboku. No a hned uvidíš, že to nechápeš správně. Zvednutí vyrovnávacího rotoru do osy hlavy nosného rotoru sice jeden problém vyřeší , ale neodstraní náklon vrtulníku. Něco totiž musí kompenzovat tah vyrovnávacího rotoru do strany. :wink: A to dělá pouze a jedině náklon nosného rotoru do strany. Proto jednorotorový vrtulník s vyrovnávací vrtulkou MUSÍ vždy viset nakloněn pokud se nemá sunout do strany. Přesně tak, jak psal OrDa.
OrDa

#1038 Příspěvek od OrDa »

Mlha má pravdu v tom, že vrtulník nemusí viset v náklonu (a ve skutečnosti ani příliš nakloněný není). Stačí nakloněný rotor. Bouda může být rovně. A zdvižení osy tahu vyrovnávací vrtulky do úrovně rotorové hlavy to zajistí (pokud pomineme síly od desky cykliky).
Ovšem nic to neřeší. Při otáčení vpravo se dál bude rozbíhat dopředu a při otáčení vlevo bude couvat.
Troll

#1039 Příspěvek od Troll »

Když se za vrtulník považuje bouda, tak je to pravda. Ta nakloněná být nemusí. Musí být rotor. Ten náklon bývá cca 4° , jen tak pro zajímavost. Nenapadlo mne , že někdo při řešení mechaniky letu bude považovat boudu za vrtulník. :lol: .
Plha

#1040 Příspěvek od Plha »

Pánové, mnohopříspěvkoví diskutéři předveďte mi Vaše inovace na F-45 i s fotkami, tak, jak jsem to zde podal já, rád se poučím z Vašich nápadů a převezmu je. Předveďte mi např. jak jste ostříďákovaly ten poruchový zadek i s fotkami. Ten 4°náklon osy rotoru do strany jsem ani nezaznamenal, je možná dán napevno rámem vrtulníku a nejde s tím nic dělat. Já mám kabinu v letu svislou bez náklonu a to mi u takového jednoduchého modelu ke spokojenost stačí.
OrDa

#1041 Příspěvek od OrDa »

Vytuněné to máš pěkně. Připomíná to už opravdovou modelařinu. Já tuhle hračku moc nevylepšoval, jen jsem vymezil vůli desky cykliky pružinkou (někde na stránce 20 tohohle vlákna to bude). Nějak mi u toho visítka chyběla rychlost. Takhle umí i 50 km/h (neomezuje ho motor, ale řiditelnost). Tady je pár ukázek https://www.youtube.com/watch?v=rGNN7_8nwqE.
Ale tím asi s tuněním skončím. Mám tu něco většího, střídavého, s řemenem ...
Plha

#1042 Příspěvek od Plha »

OrDa píše:Vytuněné to máš pěkně. Připomíná to už opravdovou modelařinu. Já tuhle hračku moc nevylepšoval, jen jsem vymezil vůli desky cykliky pružinkou (někde na stránce 20 tohohle vlákna to bude). Nějak mi u toho visítka chyběla rychlost. Takhle umí i 50 km/h (neomezuje ho motor, ale řiditelnost). Tady je pár ukázek https://www.youtube.com/watch?v=rGNN7_8nwqE.
Ale tím asi s tuněním skončím. Mám tu něco většího, střídavého, s řemenem ...

---
Taky jsem podepřel desku cykliky pružinkou a má to hned lepší reakce. Schází tam ten kulový střed a tak se to tam blemcá jak se to povede. Mám taky dva šestikanálové, jeden z toho bez flybaru co by uměl 3D ale necítím se ještě na to s tím létat, proto jen zácvik s F-45.
srabsrab

#1043 Příspěvek od srabsrab »

No koukam na cenu hk 450 cykliky a neni nahodou rozmerove stejna k hridelce f45? Ma tam urcite tu kouli a je celokovova ... http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11476__HK450V2_Swashplate.html

Porad si myslim ze toto + mozna vetsi upevneni nepozuite pozice pro chybejici 3ti servo + normalni vrtule z 6 kanalu (ne ohnute 4 kanalove) prichycene pod mensim uhlem (jako by je nahnul pohyb vsech serv u 6ti kanalu) + padla misto zavazi musi se rovnat reakcim skoro 6 kanalu .... samozrejme bez moznosti obraceneho letu a dalsich akrobatickych vlastnosti ....
Katana

#1044 Příspěvek od Katana »

Zdravím pánové kolegové,
mněl bych na vás prosbu,mému kolegovi odešla řídící jednotka z eF-45ky,má už tu verzi 2 ale s gyrem svyslým a né a né jí nikde sehnat... pradte popřípadě nabídněte,moc děkuji i za něj
Plha

#1045 Příspěvek od Plha »

Katana píše:Zdravím pánové kolegové,
mněl bych na vás prosbu,mému kolegovi odešla řídící jednotka z eF-45ky,má už tu verzi 2 ale s gyrem svyslým a né a né jí nikde sehnat... pradte popřípadě nabídněte,moc děkuji i za něj

---
S tím svislým i ležatým krystalem se jedná o verzi 2. Verze 1 má na malé destičce přijímače žlutý kuprextit pod meandrem anténky. Popsáno několik stránek dozadu.
Katana

#1046 Příspěvek od Katana »

jo to vím taky,já mám tu verzi 1 a on dvojku se svislým gyrem,skoušel vysílačku párovat s F-45 od jiného kolegy co má druhou verzi ale s gyrem ležmo,samozřejmě marně a tak chcem sehnat tu jeho púvodní dvojkovou desku se stojatým gyrem ale nikde se toho nemúžem jaksi dopátrat,ono mu totiž odešlo "jen" to gyro,to sme skoušeli zaměnit za gyro z mý starší desky na které odešel regler hl.motoru a akce to byla neúspěšná....
nyknyk

#1047 Příspěvek od nyknyk »

Zdravím, přešel sem z letadel na vrťase a pořídil jsem si MJX F645.
Moje první zkušenost z MJX F645 je velice špatná, hned při prvním uvedení do provozu odešla řídící jednotka. Spárování proběhlo v naprostém pořádku v MODU 3 veškeré nastavení na 50% serva reagovala bezchybně. Po spuštění motoru se motor rozběhl ale už nešel zastavit. Propálený tišťák řídící jednotky. Proč se to stalo netuším ale po rozebrání vrťase jsem našel propálený ťišťák. po proměření mrtvá dioda a jeden ze tří regulátorů se zvláštním označením 9918 odlišným od ostatních. Na dataschetu jsem jej nenašel.
Vysílačka je RG 129, to znamená 2 verze. Na netu jsem našel tři druhy řídících jednotek: verze 1 pro starší typ vysílačky, verzi 2 gyro na stojato pro RG 129 a verzi 3 gyro na ležato.
Verzi 2 mají na http://www.rcparty.com
Přílohy
024.JPG
022.JPG
019.JPG
Rychlárota

#1048 Příspěvek od Rychlárota »

Zdravím piloty,
náhradní díl, který sháníš na vrťase koupíš levně zde:
http://www.banggood.com/buy/mjx-f45-parts.html
Dopravu máš zdarma. Pokud nákup nepřesáhne cca. 550 Kč, neplatíš daň ani clo. Doba dodání zásilky je cca. 3 týdny. Do tohodle fóra přispívám poprvé. Marně pátrám po někom, kdo úspěšně zmáknul ostříďákování zadního motorku. Ty origo mají každý jinou životnost :roll: . Některý odejde po pár baterkách :evil: Pokud prosím máte někdo tenhle problém vyřešen, prosím, dejte info. Určitě to uvítá víc pilotů :)
Letu zdar, Z
Plha

#1049 Příspěvek od Plha »

Rychlárota píše:Zdravím piloty,
náhradní díl, který sháníš na vrťase koupíš levně zde:
http://www.banggood.com/buy/mjx-f45-parts.html
Dopravu máš zdarma. Pokud nákup nepřesáhne cca. 550 Kč, neplatíš daň ani clo. Doba dodání zásilky je cca. 3 týdny. Do tohodle fóra přispívám poprvé. Marně pátrám po někom, kdo úspěšně zmáknul ostříďákování zadního motorku. Ty origo mají každý jinou životnost :roll: . Některý odejde po pár baterkách :evil: Pokud prosím máte někdo tenhle problém vyřešen, prosím, dejte info. Určitě to uvítá víc pilotů :)
Letu zdar, Z

---
Stačí se podívat jednu stránku dozadu. Tam jsem to popsal i s fotkama.
Zdraví Plha
Rychlárota

#1050 Příspěvek od Rychlárota »

Zdravím Plhu,
a jak Ti to lítá? Je to v poho, nebo to má nějaký mouchy? Kolik máš na tento upgrade nalítáno baterek? Dlouho sháním někoho, kdo to má vyladěný do bezproblémovýho stavu.
Letu zdar
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“