Detonační motor MK17

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
rterte

Re: Detonační motor MK17

#31 Příspěvek od rterte »

neví někdo kde se dá MK17 sehnat nebo ji nekdo z vás neprodá?
veka1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od veka1 »

rterte píše:neví někdo kde se dá MK17 sehnat nebo ji nekdo z vás neprodá?

Psal ,volal si např sem?

http://renovacemotoru.webnode.cz/news/nabidka-motoru/

nebo to sku tu:
http://www.old-engine-model.com/cz/k268 ... ni-motory/

přesto, že momentálně v nabídce MK17 nemají...

veka1
rterte

#33 Příspěvek od rterte »

jo díky tuto stránku jsem našel http://www.old-engine-model.com/cz/k268 ... -motory/2/ ale za tu druhou dik
BUBI

#34 Příspěvek od BUBI »

Celkom by ma zaujímalo ako ten pavel mk17 dopadol. Ale asi to nenahodil. Zaujala ma na tomto vlákne úžasná ochota niektorých modelárov poradiť začiatočníkovi. Sledujem pravidelne sekcie o spalovákoch na viacerých fórach, a zaznamenal som zaujímavý jav. Stačí spomenúť MK 17, a hneď vznikne živá a plodná diskusia. Niekde som čítal že v USA sa stretávajú nadšenci modelárskych spalovákov a nahadzujú si tam motory iba tak pre radosť. Ak by čosi také bolo aj u nás, určite by som tam bol aj s motormi.
Jano Bubeník
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jyrry »

BUBI píše:.... som čítal že v USA sa stretávajú nadšenci modelárskych spalovákov a nahadzujú si tam motory iba tak pre radosť......

až budu velkej a v balíku, taky si něco nahodím jen tak, pro radost :-D :-D
http://www.youtube.com/watch?v=znUjGQaHHrA

ale až seženu malou lahvičku žhavicího paliva, nahodím si MPJ 1ccm, po asi 15-ti (20-ti???) rocích ležení v šuplíku ho synek odbahnil a rozhýbal...
jyrry.webnode.cz
BUBI

#36 Příspěvek od BUBI »

To si mi pripomenul že aj ja mám doma jedničku, ibaže ruskú, ale asi delo. Musím ju oprášiť a vyskúšať. Ešte nebežala. Dobrý nápad.
Jano Bubeník
zdzd

#37 Příspěvek od zdzd »

BUBI píše:To si mi pripomenul že aj ja mám doma jedničku, ibaže ruskú, ale asi delo. Musím ju oprášiť a vyskúšať. Ešte nebežala. Dobrý nápad.

Jedničku? Není to náhodou OTM Kolibri 0,8? Taky tu jednu mám. A že ta tvoje zatím neběžela? Z toho si nic nedělej. Ona možná nepoběží ani kdyby jsi chtěl...
VTjr

#38 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Jedničku? Není to náhodou OTM Kolibri 0,8? Taky tu jednu mám. A že ta tvoje zatím neběžela? Z toho si nic nedělej. Ona možná nepoběží ani kdyby jsi chtěl...

Jó, tak OTM 0,8 Kolibri - to byl motor, který nastartovat bylo fakt umění. :)
Nevím jak by to bylo dnes se startérem, ale tehdy jsem na pole krom paliva nosil i malou lahvičku s čistým éterem, který jsem mu malou stříkačkou dával pod píst. Bez toho to šlo nahodit opravdu těžko, zvlášť pokud bylo palivo vyčichlý a toho éteru bylo v něm málo (co bylo často už z prodejny). Ale když už chytil, tak běžel poměrně spolehlivě - létal jsem s tím takovou malou RC-M1 ovládanou MARS-II. Model byl z modeláře někdy z ročníku 1976, byl od Fary a měl jen takový název F7xxx (to číslo si nepamatuji, ale nedávno jsem na to narazil, když jsem hledal něco jiného ve starých časopisech Modelář). Byl to hornoplošník a měl rozpětí asi 800 mm, já jsem si ho ale pojmenoval Kolibrík, stejně jako ten motor.
Ale pak mě to přestalo s tím motorem bavit a vrazil jsem tam Jenu 1cm3, která na rozdíl o něj chytala na první šup. Kam jsem dal motor už ani nevím, ale jeden čas jsem ho používal na pylonu jako pomocný motor větroně RC-V1 LION.
Jena však měla jinou nectnost, občas chytla naopak a pokud jsis toho nevšiml, tak model po hodu z ruky nepochopitelně spadl k nohám :lol:
No a ten model jsem se spoustou dalších a i tou MARSkou prodal, když jsem si postavil amatérskou proporcionální soupravu a potřeboval koupit 2 serva Futaba S-12, která stála neskutečných 500 Kčs (asi 1/6 průměrného platu).

Jó to byly časy, těžké ale krásné. I když dnes je to v mnoha ohledech lepší, jen kdyby toho času bylo víc. :cry:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
BUBI

#39 Příspěvek od BUBI »

Tá moja jednička je špeciál na malé upútané kombaty a teda žhavík. Malo by to točiť cez tridsať tisíc. A toho kolibríka mám tuším tiež kdesi.
Jano Bubeník
JardaRůžička

#40 Příspěvek od JardaRůžička »

Asi jsem měl šťastnou ruku. OTM 0,8 Kolibri jsem měl a spolupracoval bez problémů. A jeho většího bratra (1,5 Stryž) jsem provozoval mimo jiné v upoutaném modelu a to na 1 m (!) lankách.
BUBI

#41 Příspěvek od BUBI »

JardaRůžička píše:Asi jsem měl šťastnou ruku. OTM 0,8 Kolibri jsem měl a spolupracoval bez problémů. A jeho většího bratra (1,5 Stryž) jsem provozoval mimo jiné v upoutaném modelu a to na 1 m (!) lankách.

To si mohol ten model rovno držať v ruke. Ja som lietal na osem metrových s dvaapolkou na nácvik pohybu okolo pylónu. (na upútané rýchliky).
Jano Bubeník
JardaRůžička

#42 Příspěvek od JardaRůžička »

Asi bych to měl po sobě lépe číst. Ta lanka byla 16 - metrová, proto ten vykřičník. :oops:
VTjr

#43 Příspěvek od VTjr »

JardaRůžička píše:Asi bych to měl po sobě lépe číst. Ta lanka byla 16 - metrová, proto ten vykřičník. :oops:

Tak to mi hned nešlo do hlavy a správně si myslel, že jde o překlep. Protože i ta dětská hračkářská letadélka, co jsme kdysi točili na provázku, měla tu šňůrku delší. :wink:
Ale naopak 16m na jedenapůlku je vcelku dost. Jaká lanka to byly? Nebyly to náhodou 0,2mm ocelové struny? Protože ja občas ještě stále létám na 15m pletených lankách 0,3mm a zdá semi, že i na dvaapůlka je to dost. Teď jsem asi metr od konce objevil jakýsi uzlík, tak to asi budu muset zkrátít na 13 až 14m. Ale myslím, že to bude pro ten můj model tak akorát. Létal jsem s ním už i na 10m lankách co jsem udělal pro kamaráda, který má jen model na MK-17 a šlo to i s tou dvaapůlou (MVVS 2,5 DFR).
JardaRůžička

#44 Příspěvek od JardaRůžička »

Lanka byla pletená 0,3 mm, slabší jsem nikdy neměl. Struny jsem jeden čas používal také, ale na vojně mi po nic přešel jeden hodně vypypaný major, což mě následně stálo totální havárii dost pěkného modelu, takže jsem na struny zanevřel (o majorech nemluvě). :twisted: Tím Stryžem jsem poháněl jakousi jednoduchou a lehkou SUM-ku. I na těch 16 m to létalo kupodivu pěkně.
VTjr

#45 Příspěvek od VTjr »

JardaRůžička píše:Lanka byla pletená 0,3 mm, slabší jsem nikdy neměl. Struny jsem jeden čas používal také, ale na vojně mi po nic přešel jeden hodně vypypaný major, což mě následně stálo totální havárii dost pěkného modelu, takže jsem na struny zanevřel (o majorech nemluvě). :twisted: Tím Stryžem jsem poháněl jakousi jednoduchou a lehkou SUM-ku. I na těch 16 m to létalo kupodivu pěkně.

Tak létáni rovinek a ne příliš vysokých souvratů si dovedu představit. Nevím jestli se po SUMkách požadovaly i přemety a složitější obraty. Tam bych měl trochu obavu v sestupné fázi jak se ten Stryž s 16m lanek vypořádá.
Jinak já jsem Stryže měl, dokonce 2ks. I navzdory tomu, že sem u nich aplikoval úpravu popouštěním klikovky, popsanou v jednom článku v Modeláři, tak oba nakonec skončily se zlomenou klikovkou (ty zbývající díly mám v jedné krabici dodnes). U OTM Kolibri (ale i u Stryže) velice záleželo na tom jak přesně byly vyfrézováný přepouštěcí kanály ve vložce. Některé kusy je měly tak, že skoro zasahovaly do výfukových štěrbin - no a ty se pak nedaly dobře spouštět. Ze série OTM jsem měl taky 2,5 Sokol. To byl dobrý motor a na dvapůlku až neuvěřitelně lehký a docela i výkonný. Ale tam se mi zas zlomila ojnice (vada materiálu - takový šikmý lom). Tak jsem vypižlal z kusu duralu novou (dokonce jsem i vypouzdřil oka bronzem), motor s ní běžel stejně dobře, ale pak jsem ho prodal. Taky jsem měl ruskou MK-12 - ale ani jedna nepřežila záběh, pokaždé odešla ojnice a vnitřek motoru zničila tak, že zůstal nepoužitelný a neopravitelný (ale co chceš za 8 rublů) a taky Ritm. Ten byl dobrý zejména tím, že chytal na jedno kopnutí - asi nelépe startující malý detoňák co jsem kdy měl. Byl silně podčtvercový (vrtáni jen 14 a zdvih 16) a měl úžasný kroutící moment. Poradil si i s vrtulí 240/100. Jen zase mizernou životnost, už od výroby strašně volné uložení pístního čepu v pístu. To nebylo tenkrát v mých silách opravit, takže ani s nim jsem si moc nezalétal. Ani už nevím komu jsem ho dal.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“