NI-CD nove a nevydrží

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
mik.plechacek

NI-CD nove a nevydrží

#1 Příspěvek od mik.plechacek »

Ahoj koupil jsem sadu baterek SANYO-RC-4/5SC v RCM pelikán,
jsou to polobuřty 8 článku-no pak jak svina.
použil jsem jej v TWIN STAR -2 motory permax 400(plechovky)
a při pulce plynu vypínaj, do doby než se malinko ohřejou pak jdou,ale
POUZE slabých 5 min na pul plynu------pak je nový a zformátovaný
----nevýte co s tím_______:???????,
dá se to reklamovat?? dík za rady :(
koko
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od koko »

Nemas poddimenzovanej regulator? Muze se vypinat sam, kdyz je pretizenej. Nebo mas moc tezky vrtule.
mpx
Bydliště: Praha 6 Řepy Letiště: Vypich, LMK Kladno Velká Dobrá, kanál č.88 na 40MHz

#3 Příspěvek od mpx »

Pak jak sviňa - každý máme asi jiná měřítka :roll:
1. Baterky se formují!!!!! ( a pokuď jsi to nedělal ty, tak určitě od výrobce nejsou) - navíc na čem jsi to dělal ( formovadlo, Proform?)
2. Kolik jsi z baterek vybil po oněch problémech?
3. Jakými proudy baterku nabíjíš a dal jsi ji do letadla teplou? ( do pár minut po sundání z nabíječky)? Tyhle baterky pro funkčnost potřebují být zahřáty.
4. Změř jaký proud odebíráš a jaké mají baterky napětí pod zátěží ( určitě někdo z okolí má vhodné měřidlo )
Viktor
Fatality
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Fatality »

Tyhle baterky pro funkčnost potřebují být zahřáty.

To jsem nevěděl. Já mám Ni-Cd v rádiu. I v rádiu musí být zahřáté?
Moje modely: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=137
Modely v provozu: Tracy, Alfa baby, Piper, Stíhačka
Modely ve stavbě: Spitfire Mk. IXC, Sopw. Camel, Hanriot HD 1,
SrAjni

#5 Příspěvek od SrAjni »

Fatality píše:Tyhle baterky pro funkčnost potřebují být zahřáty.

To jsem nevěděl. Já mám Ni-Cd v rádiu. I v rádiu musí být zahřáté?

NO ja myslim ze nemusia ,ja mam NiMh a pretoze to nezere taky prud tak zahriate byt nemusia predsa len to napaja vysielacku a nepohana 2x 400vku plechovku a serva :roll:
Ak sa mylim opravte ma.
Naposledy upravil(a) SrAjni dne ned 23.12.2007 19:52, celkem upraveno 1 x.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Nakadah »

Ja teda i v tehle zime baterky nijak nezahrivam. Mam pet NiMh packu - 7N a 8N. Vecer je nabiju a rano jdu litat. Ty dva 8N mam nove, 2/3A Shark 1100mAh od Pelikana. Naformatoval sem je proudem 100mA a pohoda.

Mozna mas jen vadny jeden clanek v tom packu. Me ted jeden 7N clanek odchazi, vecer nabiju, rano soupnu do era, dam plnej plyn a bzzt regler motor vypne. Holt nic nevydrzi vecne. Nak
arda1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od arda1 »

To MPX-seš si zcela jistej že se pohonný baterky formují? :wink: :lol: :lol:
dusi
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od dusi »

arda1 píše:To MPX-seš si zcela jistej že se pohonný baterky formují? :wink: :lol: :lol:

NiCd a NiMH zcela určite. Tech pár packů, u kterých sme se na to vykašlali, tak ty se pak vykašlali na nás :evil:
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
arda1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od arda1 »

Co vím tak se pohonné aku cyklují- tedy na rozdíl od formování(nabíjení a vybíjení1/10C) se nabíjí a vybíjí poměrně vysokými proudy.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Curtiss »

mpx píše:Tyhle baterky pro funkčnost potřebují být zahřáty.

Podle názvu tématu jsem nabyl dojmu, že se jedná o NiCd a u nich nevím o tom, že by se musely používat teplé po odpojení z nabíječe. Co vím, tak se toto praktikuje u NiMh a ještě u těch, z kterých potřebuješ tahat poměrně vysoké proudy. Mimochodem, tazatel ani neuvedl kapacitu aku, tak lze dost těžko posoudit, jestli jsou pro dané odběry vhodné, či ne.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Nakadah »

arda> je o tom cyklovani nekde neco vic? U Pelikana sem se docetl, ze sady je treba dukladne "naformovat" a pote pravidelne cyklovat. Nak
arda1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od arda1 »

Dlke mě se jedná o modrý 1600mAh :wink:
coro

#13 Příspěvek od coro »

A kedysi sa predávali aj ako červené Sanyo CP-1600 4/5SC.. sú to "Sanyo CPxxx"?
Vraj fungujú len keď sa na ne poriadne pritlačí, pri malých prúdoch nič nevydržia a zdochnú na vnútorný skrat (moje tak odišli skorej ako po roku, odber len 18A, nabíjanie len do 6A).
Ale na dve 400vky by nemali mať problém skorej ako tie 400vky vypustia šedé duše..

Ale NiCD sa musia nabiť pred letom, a čo najvyšším prúdom (ale samozrejme takým aký znesú). Ak si doniesol deň predtým nabité aku, vychladené na -5 stupňov, verím že možno neutiahli ani jednu 400vku a reklamovať sa nedajú.
* Dá sa upresniť ako boli nabité a aj aký je regulátor? A koľko článkov to je?

K cyklovaniu - po naformovaní sa dá na rozhýbanie prebehnúť jeden cyklus, ak v modeli je nejaký extrémny odber, ale inak je to úplne zbytočné a skorej to aku škodí.
Určite to nenahradí formovanie ktoré má za úlohu dosiahnuť plné nabitie všetkých článkov, aj tých s najväččším samovybíjaním.
wroum

#14 Příspěvek od wroum »

arda1 píše:To MPX-seš si zcela jistej že se pohonný baterky formují? :wink: :lol: :lol:

bych rek ze jo. 1/10C a cca 160% kapacity pred prvnim pouzitim, aby se clanky srovnaly na stejnou uroven a pak uz jen hrc ampery dovnitr a hrc ven.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od arda1 »

No s tou kapacitou je to asi tak že se 160% udávalo kdysi-nové baterie prý mají menší ztráty a tak by jim mělo stačit asi 120-140% Každopádně bych je asi sichroval teplotním čidlem.Ty formovací cykly by měly defakto probíhat dokud stoupá kapacita- to ale umí automaticky asi jen nějaké zařízení typu Proform.JInak se myslím uvádí tři cykly-nabít 1/10 a vybít1/10.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“