Čištění starých motorů MVVS a Modela

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Čištění starých motorů MVVS a Modela

#16 Příspěvek od zdzd »

VTjr píše:Jinak žhavíky, aby nezasychaly je dobré ošetřit vstřiknutím trochu petroleje, který nevysychá a naváže na sebe zbytky ricínu. I proto detoňáky ani po letech neztuhnou na kámen jako žhavíky.

S tím si dovolím nesouhlasit. Petrolej vyschne taky, stejně jako časem zatuhne i detoňák.

Ale co nezatuhne je dlouhodobě prověřené mnoha modeláři je parafínový olej. Maže, nezasychá a při nastartování shoří. Ke koupi v lékárně, dvoudecka vystačí do důchodu...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od DAF »

to Juris, měl jsem v ruce podobně dlouho "uložené" motory a lihová lázeň na pár hodin jim nikdy nestačila. Vždycky to bylo několik cyklů v ultrazvuku, pak opatrné rozebrání, vyčištění od zbytků ricinu a opětná kompletace s konzervací. Každý máme své metody, ale ředilo, jak zde někdo uváděl, bych nejspíš nezkoušel.
Hitec Aurora 9X
Juris
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Juris »

Daf:jo,ten ultrazvuk je výborná věcička,ale nemá ji každý-takže líhová lázeň a na venek kártru,žebra drátěnej kartáček:-)
Parafínovej olej se v minulosti a i teď používal ke konzervaci motorů,nezpůsobuje korozi na rozdíl od rycinu,který se časem chemicky rozpadá.Ale motor taky časem zatuhne,takže líh atd.
Já ke konzervaci používám Konkor ve spreju a funguje to.
Pozor WD-40 je sajrajt k ničemu.Spolupracuje s vodou a nekonzervuje.Kdysi jsem si s tím "nakonzervoval"hlaveň od pistole a za měsíc byla rezavá.
Ale to jsme nějak odbočili,tady se čistí:-)
zdzd

#19 Příspěvek od zdzd »

Pokud na motoru není nic plastového (pozor na klece ložisek), tak acetonové ředidlo není žádný problém. Nicméně jsem ho vždycky dal napůl s petrolejem, aby se motor úplně neodmastil a dalo se s ním následně bezpečněji manipulovat. A klidně v tom může ležet i několik dnů.
Juris
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Juris »

Ono,když přijde na věc a potřebuju rozhýbat starý motor,můžu ho nakonec ponořit do paliva,že?Já jsem ještě neviděl ložisko s plastovou klecí a stejně,pokud ležel motor roky v ztuhlým rycinu a dávám si teda práci s tím,že ho rozjedu,vyměňuju ložiska,je to otázka 2-3 set korun max za made in Japan a ohřevu buď na plynu nebo el vařiču.Přední ložiska dávám oboustranně zakrytované,i když původní bylo obyč.,pozor,ale musí to být plastový krytí,plechový ucpávky nikdy netěsní na 100%.
Zase jsem nějak vybočil:-D
zdzd

#21 Příspěvek od zdzd »

Přední ložisko nemůže být oboustranně krytované. Minimálně zevnitř musí být otevřené aby se mohlo mazat.
Juris
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Juris »

Ložiska zakrytý a Utěsněný plastem mají svoji mazací náplň,takže to odstranění krytu není vůbec nutné.
zdzd

#23 Příspěvek od zdzd »

To mají. Ale ne odpovídající použití ve spalováku. Do detailu bráno do spalováku nepatří ani standardní ložiska, ale ložiska s vůlemí vyladěnými pro takové použití.
zdzd

#24 Příspěvek od zdzd »

Juris
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Juris »

ZDZD:Mě to roky funguje,je to můj vývoj a už nebudu řešit,esli ředidlo nebo kadidlo,dal jsem sem svoje osobní skušenosti,používám ložiska Japan.
VTjr

#26 Příspěvek od VTjr »

Juris píše:....Tam je záběr,kde je motor trošku vidět.
Není třeba vyvíjet vyvinuté a není třeba hledat vědu,tam kde není...

Z fotky ten stav sotva posoudíš :roll:
Ale přečti si svůj citovaný odstavec ještě jednou a pochopíš proč jsou reakce takové jaké jsou. Protože když napíšeš, že ne po zimě ani ze šuplíku, ale po 30 nebo 10 lety na půdě, tak já opravdu nevím jaký je v tom rozdíl? :lol:
Samozřejmě rozhoduje i to, co s nimi udělal ten, kdo ty motory před desetiletími uložil. Pokud do nich dal trochu petroleje, tak asi protočit půjdou a rozborka a čištění je mnohem snazší. :wink:
Jenže od Tebe tu nebyla žádná informace do jaké míry je zatuhlý a zda jde vůbec protočit. :?
Samozřejmě to naložení do C6000 je vhodné aplikovat jen tehdy, kdy je motor opravdu zatuhlý jak kámen a nejde s ním ani hnout. S výjimkou plastových dílů však namočení do ředidla opravdu ničemu neublíží. Spíš naopak, pokusy spěšně rozebírat takhle zatuhlý motor pomocí síly (kladiva, kleští lisu a pod.) mohou nadělat hodně škody. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

Juris píše:Ložiska zakrytý a Utěsněný plastem mají svoji mazací náplň,takže to odstranění krytu není vůbec nutné.

Souhlasím se Zdzd. Oboustranně krytovaná ložiska s trvalou náplní nejsou do spalováků vhodná z několika důvodů:
1 pracovní teplota a stálost maziva (nejspíš po pár letech vlivem zahřátí zřídne a velká část z něho vyteče.
2. kompatibilita mazací náplně s palivem (ta vazelína nebude ředitelna v metylu a může s ním vytvořit nějakou emulsní sraženinu, které mazací účinky mohou být zásadně odlišné).
3. Povolené otáčky ložiska - krytovaná ložiska s gumovými či plastovými kryty jsou obecně nízkootáčková. Krom toho při vyšších otáčkách se mohou ty kryty kolem vnitřního kroužku odírat tak, že už nebudou doběr těsnit.
4. přístup mazání z paliva do ložiska - jak napsal Zdeněk, aspoň z vnitřní strany by měl být kryt odstraněn, aby i po vymytí vazeliny byl dostatečný přístup maziva z paliva.
5. Již zmíněné pracovní vůle - ložiska na vyšší otáčky a vyšší pracovní teplotu musí mít větší radiální vůli (např. s doplňujícím označením C3 za jejich typovým označením).
VTjr

#28 Příspěvek od VTjr »

Juris píše:Ono,když přijde na věc a potřebuju rozhýbat starý motor,můžu ho nakonec ponořit do paliva,že?Já jsem ještě neviděl ložisko s plastovou klecí a stejně,pokud ležel motor roky v ztuhlým rycinu a dávám si teda práci s tím,že ho rozjedu,vyměňuju ložiska...

Někdy palivo opravdu nestačí.
Ty nejrychloběžněší ložiska mívají klec ze speciálního plastu. Dávali jsme je do spalováků na rychlostní čluny FSR, které točili nezřidka i 30 tisíc ot/min.
jio

#29 Příspěvek od jio »

Přidám podotázku.

Mám motory, které leží 20 let v šuplíku a jsou zatuhlé. Vyčistím je a čím je pak nakonzervovat, aby mohly třeba dalších 20 let ležet v šuplíku a když pak na ně přijde řada, tak aby stačilo je jen propláchnout například v lihu nebo benzínu.

Mám aktuálně možnosti:
- WD spray (obsahuje údajně vodu a tak asi ne)
- jemný olej na kola ve spreji
- sprej s přísadou mědi (což je asi taky blbost)
- silikonový olej
- nechat to suché a ničím to nemzat
Naposledy upravil(a) jio dne pon 02.09.2013 9:34, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#30 Příspěvek od VTjr »

Juris píše:...
Parafínovej olej se v minulosti a i teď používal ke konzervaci motorů,nezpůsobuje korozi na rozdíl od rycinu,který se časem chemicky rozpadá...
Já ke konzervaci používám Konkor ve spreju a funguje to.
...
Pozor WD-40 je sajrajt k ničemu.Spolupracuje s vodou a nekonzervuje.Kdysi jsem si s tím "nakonzervoval"hlaveň od pistole a za měsíc byla rezavá.
...

No, ta konzervace s čištěním dost úzce souvisí, takže jsme zas natolik neodbočili.
Souhlasím, parafínový olej je super, Konkor taky. WD bych nezatracoval, ale jen jako dočasnou nouzovku (dejme tomu na jednu zimu, nebo pro jistotu, kdyby náhodou pak nezbyl čas se postarat jinak), jenže on vysychá. O jeho korozívních účincích nevím nic. S pistolí bych to nesrovnával, protože při výstřelu vznikají agresivní kyselé spaliny, no snad účinky nitrometanu v motoru mohou být podobné, ale zdaleka ne takové.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“