Motor vynechává...

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
ASW28
Kontaktovat uživatele:

Motor vynechává...

#1 Příspěvek od ASW28 »

Zdravím, mám v mém větroni Lion Regulátor RAY 20 A a motor EMAX a když stoupám nahoru, tak motor vynechává ,a když potom zase plachtím, tak motor se občas protočí. V návodu bylo psáno, že to to způsobuje nějaké nedostatečné VF odrušení. Myslíte, že by to mohlo způsobovat vysoké napětí, které je kousek od toho, kde lítám ? (díky za odpovědi)
T9x v2 + FrSky 2.4GHz, E-Hawk 1500, ASW28, LION, JEAN spalovák 2.5ccm, COLIBRI v 4.5,
coro

Re: Motor vynechává...

#2 Příspěvek od coro »

Aby sa občas pretočil motor, t.j. spustil sa sám od seba bez pokynu kniplom, je veľmi zle.
Nestávalo sa to bežne už ani pred veľa rokmi na 35/40 MHz, čo len to nestáva sa to ani čínskym hračkám na 27MHz !

Dnes je normálne, že príjmač pustí len správny signál čo naozaj pochádza z vysielača (hlavne u 2,4GHz) a že regulátor navyše na nejaké nesúvislé poskoky jednoducho nereaguje alebo sa dokonca úplne vypne a už nenabehne do odpojenia baterky.
Prečo sa to stane môžem len hádať, ale napíš či model reaguje na kniple (výškovka a tak) a náhodou nejak neposkakuje? To by mohlo byť rušením..
Aký je to vysielač/príjmač? Nie náhodou Cadet4 ??
Doctor2

#3 Příspěvek od Doctor2 »

jaký máš TX/RX? když to zkusíš na zemi tak je to v pohodě?
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
ASW28
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ASW28 »

coro píše:Aby sa občas pretočil motor, t.j. spustil sa sám od seba bez pokynu kniplom, je veľmi zle.
Nestávalo sa to bežne už ani pred veľa rokmi na 35/40 MHz, čo len to nestáva sa to ani čínskym hračkám na 27MHz !

Dnes je normálne, že príjmač pustí len správny signál čo naozaj pochádza z vysielača (hlavne u 2,4GHz) a že regulátor navyše na nejaké nesúvislé poskoky jednoducho nereaguje alebo sa dokonca úplne vypne a už nenabehne do odpojenia baterky.
Prečo sa to stane môžem len hádať, ale napíš či model reaguje na kniple (výškovka a tak) a náhodou nejak neposkakuje? To by mohlo byť rušením..
Aký je to vysielač/príjmač? Nie náhodou Cadet4 ??

Ale nikdy jsem nepsal, že se vypne...
Jinak mám vysílač PELIKÁN 35 MHz z ASW 28 a přijímač Hitec s dvojitým směšováním... Lítal jsem s tím na hranici viditelnosti a všechno dobré, až na ten motor s tím reglem.
A ten motor jede přerušovaně, i když to je asi 20 metrů vysoko...
T9x v2 + FrSky 2.4GHz, E-Hawk 1500, ASW28, LION, JEAN spalovák 2.5ccm, COLIBRI v 4.5,
ASW28
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ASW28 »

Doctor2 píše:jaký máš TX/RX? když to zkusíš na zemi tak je to v pohodě?

Vysílačku a přijímač už jsem psal. A na zemi to je dobré, ale když už vyletí třeba jenom 20 metrů vysoko, tak to začne vynechávat a jede přerušovaně, ale serva reagují normálně pořád dobře i na hranici viditelnosti...
coro

#6 Příspěvek od coro »

To že občas vynechá, by možno tak nevadilo, to sa stáva napríklad aj relatívne dobrým reglom Turnigy - ak teda je to také krátkodobé cuknutie, aj keď mi to sympatické samozrejme nieje.
Pri bežiacom motore tam nejaké rušenie byť môže, a keď to je na 35MHz tak krátkodobý výpadok aj kvoli rušeniu od regulátora (lebo motor je podľa mňa určite nevinný, s výnimkou nejakého prerušeného kontaktu čo by mohol iskriť). To je možné riešiť asi len čo najväčšou vzdialenosťou reglu od príjmača a prípadne feritovým krúžkom na kábliku medzi príjmačom a reglom..
Medzi modelármi sú bežné aj SuperSimple alias SS regly kde bolo problémov pri 35MHz popísaných veľa, paradoxne to vyzerá tak že obvody reglu sú tak kvalitné že ostré spínanie spôsobuje nejaké rušenie čo sa nedarilo odstrániť.

Ale keď servá nerobia problém, t.j. model neposkakuje, tak to nie je skutočné rušenie, a skorej je to takmer výlučne vec regulátoru - možno by sa oplatilo vymeniť ho.

EDIT: Ale ako prvé by som vždy skontroloval konektory.. číňan naozaj nevie letovať konektor na kábel a studený spoj nie je nič výnimočné. Aj keď to väčšinou vyzerá ako cukanie pri rozbehu kvoli zvýšenému odporu, ako sme písali nedávno pár vláken dozadu, vylúčiť sa nedá ani že na chvíľku vypadne.
--- Jo ale Ty píšeš aj, že sa občas pretočí keď mal byť vypnutý - a to je úplne o inom a to by som riešil ako podstatnú vec. AK to nie je tým že odpadne ten kontakt, kde regl motor brzdil, a pretočí ho len nápor vzduchu?

EDIT2: Daj si do príjmača namiesto motora servo, napájanie inam (ak regl tak pozor aby sa neroztočil lebo neutrál serva = pol plynu), a skús tým vysielačom potriasť či to nie je len poťák alebo kontakt vo vysielači..
rakos
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od rakos »

to Coro... píšeš..."Aký je to vysielač/príjmač? Nie náhodou Cadet4 ??"
Proč se ptáš na Cadet 4 ??
Máš na něj nějaké podezření - všeobecně?
coro

#8 Příspěvek od coro »

Nie je to k veci, ale mám podozrenie na Cadet akoby nekontroloval celkom úplne čo posiela servám - ale bola to otázka lebo si niesom istý, naopak, skorej sa mi to nezdá možné tak som sa spýtal.
Ono je ale možné čosi iné, a to že to čom som si všimol (kdesi neviemkde a dosť dávno) bol blbnúci potenciometer vo vysielači, ktorý systém preniesol (spoľahlivo) až na servá a vyzeralo to ako kopance do kormidiel (v tomto prípade do motora/plynu)
ingwarr

#9 Příspěvek od ingwarr »

môže spôsobovat regulator rušenie? Mám DSYS MD20DCR, počas letu sa lietadlo zopne, ako by som pritiahol výškovku, alebo si sám pridá otáčky. Ráz sa mi stalo že som prišiel k lietadlu po pristatí a všetko cukalo-vysielač bol zapnutí.So starím Jeti lietadlo lieta v pohode :D
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
JMalik

#10 Příspěvek od JMalik »

pro ASW28:

Vyzkoušej následující možnosti:
- umísti jinam přijímač (dál od motoru, regulátoru, baterek, serv)
- natáhni anténu ne na směrovku, ale po křídle
- jestli máš konektory mezi motorem a regulátorem, tak je odstraň
- vyměň přijímač
- vyměň regulátor
- vyměň motor
( je to napsané odshora v pořadí pravděpodobnosti čím by to tak mohlo být)
Naposledy upravil(a) JMalik dne pát 16.08.2013 11:13, celkem upraveno 2 x.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

ingwarr:
Mas dobre odruseny motor? Jsou na nem nejake kondenzatory a jsou dobre pripajene? Jiskri (vic nez driv) uhliky?
Tim bych asi zacal...
jyrry.webnode.cz
ingwarr

#12 Příspěvek od ingwarr »

Ďakujem za reakcie, motor je odrušení, asi to bude tým regulatorom, spätne som namontoval JETI regulator a ztým to lieta v pohode. Na nete som čítal, že na odrušenie je dobre naletovat elektrolity ESR na stranu napajania regulátora.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
ASW28
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ASW28 »

Po trochu opožděné době vás zdravím a na vánoce jsem dostal T9x + FrSky a už to nedělá, nějak se to rušilo asi s přijímačem ;)
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

ASW28 píše:Po trochu opožděné době vás zdravím a na vánoce jsem dostal T9x + FrSky a už to nedělá, nějak se to rušilo asi s přijímačem ;)

2,4GHz pásmo je na tenhle typ rušení podstatně odolnější.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“