Nedaří se naprogramovat Picaxe
- vasek
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nedaří se naprogramovat Picaxe
Jeste nastaveni v PICAXE Programming Editoru - je vybrany spravny port?
Je vybrany spravny typ procesoru?
Zkusil jsi spustit CHeck Firmware Version? Vysledek?
Je vybrany spravny typ procesoru?
Zkusil jsi spustit CHeck Firmware Version? Vysledek?
Nejsem zadny odbornik, ja jsem Picaxe programoval pres USB a prevodnik. Stahnul jsem cca tri programy pro programovani a fungoval jen jeden, ostatni problem s pripojeni k portu. Nemuze byt problem v pouzitem softu?
vasek píše:..... primo propojenim serioveho portu na vstupy procesoru (s pouzitim dvou odporu) bez jakychkoliv prevodniku.
No tak zrovne tohle mi nikdy nefungovalo, jen nektere PICy jsou na toto zarizene.
Pouzivam pro komunikaci mezi PC a PICem (ne PICAXE, ale to je stejne prevleceny PIC) tohle:
http://www.ebay.com/itm/New-PL2303HX-US ... 35c0ca22cc
a asi milion podobnych na bazi PROFILIC 2303 ....
jyrry.webnode.cz
- vasek
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:vasek píše:..... primo propojenim serioveho portu na vstupy procesoru (s pouzitim dvou odporu) bez jakychkoliv prevodniku.
No tak zrovne tohle mi nikdy nefungovalo, jen nektere PICy jsou na toto zarizene.
Pouzivam pro komunikaci mezi PC a PICem (ne PICAXE, ale to je stejne prevleceny PIC) tohle:
http://www.ebay.com/itm/New-PL2303HX-US ... 35c0ca22cc
a asi milion podobnych na bazi PROFILIC 2303 ....
Ja zase svoje PICAXE 20M2 programuji presne takhle - notebook s Win, seriovy port na nem, Picaxe Programming Editor ve verzi 5.5.0, propojovaci seriovy kabel a zapojeni PICAXE se dvemi odpory podle dokumentace.
Procesory PIC _PROGRAMUJES_ bez programatoru pres ten USB - TTL prevodnik??
vasek píše:...
Procesory PIC _PROGRAMUJES_ bez programatoru pres ten USB - TTL prevodnik??
neee, pres PICKit2 ... tedy jeho zjednodusenou verzi - http://stores.ebay.com/PICcircuit?_trks ... 7675.l2563
jyrry.webnode.cz
Dobře, objednám převodník co doporučuje jyrry- stejně hlavně používám notebook a ten má jen USB.
Než mi dorazí, byl by někdo ochoten mi ty dva PIC 08M2 odzkoušet? Poslal bych je v obálce se zpáteční ofrankovanou obálkou?
Předem díky.
Než mi dorazí, byl by někdo ochoten mi ty dva PIC 08M2 odzkoušet? Poslal bych je v obálce se zpáteční ofrankovanou obálkou?
Předem díky.
vasek píše:Ja zase svoje PICAXE 20M2 programuji presne takhle - notebook s Win, seriovy port na nem, Picaxe Programming Editor ve verzi 5.5.0, propojovaci seriovy kabel a zapojeni PICAXE se dvemi odpory podle dokumentace.
Přesně tak, PICAXE se programuje jinak než PIC, Cannon 9-pin do PC, 3 dráty, 2 odpory a napájení. PICAXE Programming Editor 5.5.0 , vybrat správný port a musí to fungovat. V tom je to kouzlo PICAXE. Je to na to dělaný a myslím, že dostatečně vyzkoušený.
Zkontroluj ještě jednou podle Download Checklist, str. 51 v http://www.picaxe.com/docs/picaxe_manual1.pdf
Potom už jedině jestli "nesedí" nějaký SW na portu a zkusit jiný PC nebo alespoň port (jestli je to dostatečně starý stroj, tak by tam mohl být ještě COM2 15-pinový?).
Přenos je v pořádku-test funguje. Problém bude nejspíš v procesoru, nebo softu.
Tak mi dorazil převodník USB-serie, museli jsme odinstalovat všechny programy pro PICAXE, které jsem před tím v zoufalství nainstaloval. Natáhnout znovu a nainstalovat 5.5.1, zvolit správný COM a je po problému. To vše na NB. Na starém počítači jsme to již neřešili, protože si budu hrát jen na NB. Asi tam je nějakým programem blokován sériový výstup.
Děkuji všem za rady a hlavně "vaškovi" za odzkoušení procesorů.
Děkuji všem za rady a hlavně "vaškovi" za odzkoušení procesorů.
- valajda
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, že už to běží. Já přetahoval program do Picaxe 08 z notebooku pře USB převodník a měl jsem velmi malou úspěšnost. Po několika pokusech s verzí ovladače pro převodník jsem nakonec dospěl k tomu, že to bylo právě rozdílným napětím mezi USB a napájením procesoru. Bezchybně přenos fungoval v bateriovém režimu a s jediným obsazeným USB portem převodníkem. Nechápu, ale je to tak.
Na COM portu ve stolním PC (2 různé ks) nikdy žádný problém, tam to šlo hned. Kabel mám přímo z RCR starovacího setu, takže vnitřní zapojení neznám.
Na COM portu ve stolním PC (2 různé ks) nikdy žádný problém, tam to šlo hned. Kabel mám přímo z RCR starovacího setu, takže vnitřní zapojení neznám.
Také sem se snažil naprogramovat picaxe na starém počítači pomocí sériového portu. Po mnoha nezdarech můj problém vyřešilo stažení programu directx_Jun2010_redist.exe ze serveru slunečnice. Přez flash disk jsem si ho přetáhl do staršího počítače (není připojen na net) a nainstaloval do PICAXE Programming Editor ( ten používám k programování PICAXE) . Problém byl vyřešen. Teď to jede suprově.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Řešil jsem stejný problém a vyřešil se novým PIC v prvním případě a ve druhém RS232 kartou přímo do PC (měl jsem převodník USB - RS232 a s tím to nefungovalo. Pokud máte origo plnohodnotný RS232, máte správně nastavený procesor v programovacím SW, pak to na 99,38% je vadný procesor (zruší se i tak, že na zlomek vteřiny přeprogramujete, ale i tak, že jej na zlomek připojíte na nízké napětí (to se prý smaže programový zavaděč v PICAXE a je z něj normální PIC.
Doporučuji překontrolovat napájecí napětí (jestli nabíhá rychle - zpomalit náběh může i velký kondík), jestli má správnou velikost a správnou polaritu (doporučil bych do série s pic ještě rychlou diodu, která zabrání přepólování). A pokud ano, nejdříve bych zkusil jiný procesor.
Doporučuji překontrolovat napájecí napětí (jestli nabíhá rychle - zpomalit náběh může i velký kondík), jestli má správnou velikost a správnou polaritu (doporučil bych do série s pic ještě rychlou diodu, která zabrání přepólování). A pokud ano, nejdříve bych zkusil jiný procesor.
cassiopeus píše:Řešil jsem stejný problém a vyřešil se novým PIC v prvním případě a ve druhém RS232 kartou přímo do PC (měl jsem převodník USB - RS232 a s tím to nefungovalo. Pokud máte origo plnohodnotný RS232, máte správně nastavený procesor v programovacím SW, pak to na 99,38% je vadný procesor (zruší se i tak, že na zlomek vteřiny přeprogramujete, ale i tak, že jej na zlomek připojíte na nízké napětí (to se prý smaže programový zavaděč v PICAXE a je z něj normální PIC.
..myslel jsi ..."na vyšší napětí"...pak se smaže zavaděč
- mior
- Kontaktovat uživatele:
A čo tak skontrolovať označenie procesoru?
Píšeš o programovaní 08, ale ja si myslím, že máš 08M!
Skontroluj to na procesore a nastav správne v programe.
A bude to fungovať...
Píšeš o programovaní 08, ale ja si myslím, že máš 08M!
Skontroluj to na procesore a nastav správne v programe.
A bude to fungovať...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk