Stejnosměrný motor 540 životnost

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
jipav

Re: Stejnosměrný motor 540 životnost

#16 Příspěvek od jipav »

Podle toho. jak to popisuješ, tak možná uhlíky, ale ještě spíš vývody na kolektoru.

..."přetížený určitě nebyl" ... no chtělo by to trochu měřit a né odhadovat. Myslim, že u "normální" čtyřstovky je proud kolem 3 A tak na hranici použitelnosti. Jak si to veme kolem 5 - 6 A tak je konečná po pár minutách....

Já samozřejmě měřil a začínal jsem lítat elektry, ještě když nic jiného na trhu nebylo. Speed 400 má max. proud přes 20A, v tomto režimu samozřejmě nelze provozovat. Většinou proud za letu nepřekročil 8A a to ty starší motory bez problému snesly. Bohužel ty, co jsem kupoval naposled už ne. No ale na druhou stranu, stříďák je něco docela jiného a nedá se srovnávat s ss motory.
JMalik

#17 Příspěvek od JMalik »

Já mám v podobné jachtě ty motory dva. Na 6s NiCd Sanyo 1700 to jede tak 7? minut a určitě by to mohlo jezdit rychleji. Nemá cenu tam dávat ty ss motory.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
rakos
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od rakos »

... nechci se už dnes zastávat ss motorů, ale myslim, že hlavní chyba je tam narvat velkou vrtuli napřímo... a pak už to jen topí. Chce si to pohrát s účinností, jít s průměrem vrtule hodně dolů a nechat at se motor roztočí, nebo převodovku jak jsem už psal. Oni zase nejsou ty motory tak zlé, hlavně když chci jezdit déle.
Střídák je fajn, ale pokud se to nevyladí (vrtule) tak je přebytek výkonu i rychlosti - a baterka je zase hned vybitá.
JMalik

#19 Příspěvek od JMalik »

rakos píše:............. Střídák je fajn, ale pokud se to nevyladí (vrtule) tak je přebytek výkonu i rychlosti - a baterka je zase hned vybitá.

Ten páčka na vysílači jak se s tím řídí výkon motoru má mnoho poloh, ne jen vypnuto - zapnuto. :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
varok

#20 Příspěvek od varok »

Já sice nejsem profi modelář, ale dnes se ojebává kde co a elektromotorky nejsou vyjímkou.
Pasivní chlazení podle mě moc v lodi nepomůže, protože tam není ofukován náporovým vzduchem. Jestli mohu poradit, tak mám velmi dobré zkušenosti s motorky, které se používají v levných akuvrtačkách, kompresorech z plastu apod. Nejlepší je značka Jonson. Ať si každý říká kdo chce co chce, tyhle mi vycházejí v průměru hodně dobře. Samozřejmě se nemohou rovnat se značkovými elektromotorky co se výkonu týče, ale v životnosti je mnohdy předčí. Navíc většina má na rotoru malý ventilátorek, který jej docela dobře chladí, což obyčejné modelářské motorky nemívají.
A když je tam origo lodní šroub, neznamená to, že je to ideální jak už někdo psal.
ivo.lhotan

#21 Příspěvek od ivo.lhotan »

Zdravím,tak jsem dnes dostal poštou nový motor Graupner speed 600 8.4v,hned jsem ho namontoval a chtěl vyrazit k vodě.Jenže se objevil nový problém.Motor se samovolně spouští a zase zastavuje a to i když vypnu vysílač,taky servo kormidla prokmitává no prostě dělá si to co chce.Nevím asi to bude regulátorem,fakt nevím.Všechny konektory jsem zkontroloval i krystaly vytáhl a zase zasunul.Regulátor je no name 8.4v má jednu diodu a nastavovací tlačítko.Zkoušel jsem regulator nastavit podle návodu,nepomohlo.Zítra volám prodejci co s tím,asi mne reklamace nemine.Nechce se mi tam posílat celou loď,jestli je závada v regulátoru.Byl by vhodný tento regulátor graupner-speed profi 23 r bec.díky
JMalik

#22 Příspěvek od JMalik »

Přečti si pasáž v návodu regulátoru o nastavení mezí plynu.
ivo.lhotan

#23 Příspěvek od ivo.lhotan »

Zdravím,po tel.domluvě s prodejcem je chyba zřejmě v RC soupravě,nikoli v regulátoru.RC souprava je HOBBY ENGINE 2 kanál 27 mhz dodávaná s modelem.Rc soupravu jsem zaslal prodejci k přezkoušení,případné reklamaci.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“