georg píše: němci když začínali za druhý světový války tak museli vyvinout špičkové materiály
a pritom životnosť toho nemeckého reaktívneho motora bola iba 24 letových hodín
Víš ale proč jen 24 hod.? protože většinu žáru-pevných a -vzdorných materiálů nahrazovali méně kvalitními materiály (a levnějšími), kterých byl v dané době dostatek. Chyběl wolfran, vanad, molybden a další prvky (používané k legování), které se dovážely.
To George: nebudem se hádat o nějakou tu minutku, nebo hodinku. Prostě na to neměli ten správný materiál a basta. Kdyby byl Titanic vyroben z dnes známých materiálů a dnešními technologiemi, tak by tu svou srážku přežil. Listy rotorů prvních vrtulníků také měly životnost v řádech hodin, max. desítek hodin. Vývoj jde naštěstí dál mílovými kroky.
to geroge: Tak promiň, já také ne. Nedíval jsem se do literatury, ale také jsem měl dojem, že to bylo míň. Navíc o ten čas tu v debatě nejde. Prostě, sice jim to fungovalo, ale životnost stroje krátká. I dnes navrhnout vhodné materiály pro stavbu takové turbínky bude složitý úkol, hlavně ho pak sehnat, což potom v "domácích" podmínkách. A velmi rád se později podívám na video z letu.
Ja také ne (viz blitz), v posledním čísle RC Revue je článeček o dmuchadlech. Nechci se vytahovat a dávat se na odiv, ale jeho autor naznačuje problémy kolem dmychadel a dost se shoduje s mými názory - problém okolo vysokého Machova čísla, změny jeho velikosti vzhledem k průměru, problémy s prouděním v potrubí (změny laminarity a turbulence), atd. Armáda, nearmáda, fyzikáoním zákonům se těžko poroučí, mimochodem i Causescu to už má za sebou.
Zajímavé, že autor už nepíše jak to vypadá teď. Určitě někteří vzpomínají jak jsem se zde zhruba před 3 roky zpět rozpravoval o tom jak doma postavim turbokompresorový motor. I dnes jsem jeste nezapocal stavbu. Proc? Odpoved je jednoducha-je to vsechno velice komplikovanejsi nez se mi kdysi zdalo. Napriklad navrzeni spalovaci komory z hlediska proudeni a teplot. Kompresorové a turbínové kola a hlavně materiály.... Dnes sem rozhodnut, ze az dosetrim par kc tak turbinu koupim- turbinu seriove vyrabenou. Presto vsak chci doma turbinu pro poteseni postavit. Jinak k clanku: mylsim si ze by autor mel nastradat vice informaci a akceptovat rady zkusenejsich. Priklad si muze vzit ze mne. I dnes kdy mam plne dva velke sanony informaci o turbinach, plne publikaci i od vyrobcu motoru ROLLS-ROYCE=> Vyvoj bude na jeste peknych par let.
Neberte to tak ze zde chci pomachrovat...