Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 29.05.2024 21:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3190
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SK
Zdravím,

na základe iného vlákna http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=93425 riešim zámok plynu pomocou mixu pre typ modelu vetroň.
Pomocou mixu práve preto, že môj vysielač má síce funkciu ThrottleLock (zámok plynu) ovládanú cez prepínač, ale ten má jednu veľkú necnosť - uzamkne plyn v tej polohe, v akej je zrovna páka plynu. Teda nie tak, ako by som očakával, že plyn vypne (teda vysiela impulz 1 ms).

Preto chcem pomocou mixov vytvoriť skutočný zámok plynu, že keď ho aktivujem prepínačom, tak plyn sa vypne, teda sa vysiela impulz 1 ms a zároveň ho uzamkne, teda impulz sa nezmení ani pri hýbaní plynovej páky.
Ono to ale vôbec nie je jednoduché!

Niektorí radia urobiť jednoduchý mix, kde master aj slave bude kanál plynu a tento mix bude odčítavať hodnotu plynu...
Lenže toto funguje iba na takých funkciách, ktorých východzia pozícia je stred páky - teda impulz 1,5 ms.
Napríklad krídelká - keď je páka krídielok v strede, krídelká nie sú v činnosti a pri pohybe páky mimo stred sa pohybujú aj krídelká.

Ale pozor!

Plyn nie je v činnosti nie v strede páky, ale na jej minime, teda pri impulze 1 ms!

A tam už jednoduchý mix nepomôže.

Preto predkladám také mozgové cvičenie - všeobecne, bez ohľadu na typ vysielača - aby ste teoreticky navrhli mixy, ktoré vytvoria zámok plynu tak, ako je popísané vyššie.

Ďalší level je upraviť tieto mixy pre Hitec Aurora. Tá ma totiž svoje obmedzujúce špecifiká:
1) nemožno vytvoriť mix sám do seba - teda master aj slave je ten istý kanál
2) hlavné funkcie (krídelká, výškovka, motor, klapky a iné) potrebujú mať priradený ovládač, teda nie null, inak žiadny mix nefunguje.
3) pri zmene letového režimu nie je možne meniť priradenie ovládacích prvkov (pák) jednotlivým kanálom - to sa robí v nastaveniach modelu natvrdo
4) v type modelu Glider nie je povolená funkcia Krivka plynu

Tak čo, skúsite?

P.S:

Pred pár minútami som našiel riešenie, ktoré sa na Aurore javí ako naozaj funkčné - ešte otestujem.
Je mi jasné, že mnohí povedia, že v nejakom OpenTX je to isto malina, ale aj tam treba veľmi porozmýšľať...

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 29.05.2024 22:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12940
Bydliště: praha 5
A nešlo by dát motor třeba na 9 kanál a ten si jen přepínačem mixnout na plynovou páku?pokud opravdu na auroře nejde mixnout jeden kanál výchylkama proti sobě aby se vynuloval--třeba právě i jako bezpečnostní vypínač.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 30.05.2024 9:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3190
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SK
pepin píše:
A nešlo by dát motor třeba na 9 kanál a ten si jen přepínačem mixnout na plynovou páku?pokud opravdu na auroře nejde mixnout jeden kanál výchylkama proti sobě aby se vynuloval--třeba právě i jako bezpečnostní vypínač.


Áno, toto samozrejme ide a to aj na Aurore pravidelne robím. Stále ale platí, že mix pre plyn má zvláštnosť v tom, že jeho základná poloha nie je stred páky (a impulzu), ale dolný okraj, teda 1ms.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 30.05.2024 10:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12940
Bydliště: praha 5
mior píše:
Stále ale platí, že mix pre plyn má zvláštnosť v tom, že jeho základná poloha nie je stred páky (a impulzu), ale dolný okraj, teda 1ms.


asi na nějaké řešení nakonec přijdeš, já bych na to možná nakonec šel po pepinovsku, z potáku plynu bych udělal odbočku na dobastlený bezpečnostní přepínač třeba s aretací na kterém bych si pro přepnutí nastavil trimama stažený plyn.podobné řešení mám třeba na flysky I6, na čelní levé straně mám spínač kterým si pustím při hodu modelu z ruky motor abych nemusel přidávat plyn při startu hubou.

ale já jsem pepin, mě je jedno že je něco divný, mě stačí že to funguje jak chci a že si nějakou složitostí v mixování neblokuji mixy a přepínače které potřebuji na jiné funkce.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 30.05.2024 11:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3190
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SK
pepin píše:

...já bych na to možná nakonec šel po pepinovsku, z potáku plynu bych udělal odbočku na dobastlený bezpečnostní přepínač třeba s aretací na kterém bych si pro přepnutí nastavil trimama stažený plyn


Nemožno, v páku plynu pri uzamknutom plyne využívam ako páku butterfly. Viem, že Ty to máš na prepínač, ale ja mám radšej páku.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 30.05.2024 11:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12940
Bydliště: praha 5
mior píše:

Nemožno, v páku plynu pri uzamknutom plyne využívam ako páku butterfly. Viem, že Ty to máš na prepínač, ale ja mám radšej páku.


celou dobu jsem si myslel, že jen řešíš bezpečnostní spínač jak si omylem nepřidat na zemi plyn.

jestli buterfly na plynové páce, nebo přepínači mi tedy nepřišlo jako podstatné.

Na graupneru jsem to měl přez třípolohový přepínač

motor na plynové páce
nic na plynové páce
buterfly na plynové páce


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 30.05.2024 12:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 10572
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Na Auroře9 mám na přepínači E v dolní poloze plyn, ve střední vztlaky a v horní poloze butterfly. Všecko na stejný plynový páce. V poloze plyn jen motor, v poloze klapky plyn nejde jan klapky a v poloze buterfly taky plyn vypnutej. Prostě 3 letový režimy.
Ty to můžeš udělat stejně, v každým letovým režimu nastavíš separé co potřebuješ. No a v System si můžeš nastavit aby to řvalo a nevysílalo pokud nebudeš mít kromě stažený páky plynu taky zapnutej letovej režim blokování plynu.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 30.05.2024 13:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3190
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SK
Toto by mi vyhovovalo.
Mohol by si prosím, podrobnejšie popísať postup nastavení, alebo ofotiť obrazovky?

Lebo tri letové režimy viem, ale ako v jednom určiť, že páka plynu je motor a v druhom bez motora len butterfly, to sa mi nedarí. Ten motor sa mi stále tam do butterfly pletie, preto som ho vypínal cez TrottleLock, čo však nie je ideálne.


Budem veľmi vďačný, rád sa niečo priučím.

Vďaka.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 30.05.2024 23:21 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 451
Bydliště: Košice, SR
Ahoj,
1. T.Curve: na prepínač možno nastaviť rôzne krivky, teda aj nulovú
2. F.Mode, T.Curve: v damon F.M. urob krivku všade 0, podmienkou je prepnúť C na S

Zjednodušenie: V T.Curve vymaž body a posledný posuň na 0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 31.05.2024 9:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3190
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SK
Lenže T.Curve v režimu Glider NIEJE...

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 31.05.2024 10:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12940
Bydliště: praha 5
mior píše:
Lenže T.Curve v režimu Glider NIEJE...


Miore Auroru nemám, neznám, ale není možné, že je v auroře nějaký nastavení, jako třeba Větron--Motorák a kde se pod položkou větron vubec nepočítá s motorem na plynové páce?

Já cosi takového v předmenu na graupneru mám, pokud zvolim položku s motorem, mohu přiřadit na plynovou páku i buterfly, ale nemohu potom změnit jestli se bude buterfly vyklápět plynovou pákou ke mě, nebo ode mě, pokud zvolim položku bez plynu, mohu potom zvolit jestli buterfly ke mě, nebo od sebe, ale zase přijdu o motor na plynovou páku, ty máš samozřejmě jiný vysílač, ale třeba tam bude taky nějaká taková volba v nějakém prvotním základním nastavení.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 31.05.2024 11:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3190
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SK
Na Aurore sa v režimu Glider s motorom ráta, ale má byť ovládaný prepínačom.
Samozrejme je možné namiesto prepínača potom v nastaveniach vymeniť prepínač za páku plynu, to ale koliduje s tým, že s pákou plynu sa počíta na ButterFly.
A vtedy ten motor "kecá" do buttefly a treba ho eliminovať.
Keby aspoň vrežime Glider nechali krivku plynu, to by šlo vynulovať a hotovo...
Aurora je už dosť morálne stará, síce priniesla veľa možností, ale nie je tak otvorená, ako nové systémy.

Čosi som už poskúšal a aj našiel riešenia, ale s tým, že úplne vynechám preddefinované funkcie ako motor a ButterFly a nahradím ich mixami. Bude to zložité, ale ide to.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 31.05.2024 11:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12940
Bydliště: praha 5
mior píše:

Čosi som už poskúšal a aj našiel riešenia, ale s tým, že úplne vynechám preddefinované funkcie ako motor a ButterFly a nahradím ich mixami. Bude to zložité, ale ide to.



však proto tam ty volný mixy jsou, pokud nebudou pak chybět na něco jiného, nevidím v tom žádný problém, jen bych doporučil si to nastavení pak nějak zapsat, nebo nafotit.

modely a jejich nastavení já nekopíruji, ale vždy znovu nastavuji maximálně s pomocí taháku.

kopírováním modelu nikdy nepřijdeš na to, že to jde vlastně nastavit uplně jinak , jednodušeji , logičtěji a alespon mě to pomáhá v tom si to menu opravdu zapamatovat kde co pak hledat když chci něco přenastavit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 31.05.2024 11:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3190
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SK
Úplný súhlas!

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 31.05.2024 12:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12940
Bydliště: praha 5
oni se tady ty složitější nastavení blbě raděj, těch nastavení je tam příliš mnoho na to párkrát cvaknout fotákem a dát sem fotky komplet celého nastavení, i když šablonový rádio, je tam těch oken prostě hodně, umim si to představit tak, že vezmu model začnu ho nastavovat a postupně fotit co dělám a nastavuji, ale abych vzal jen vysílač a u nějakého modelu ofocoval nastavení, to bych určitě něco vynechal když vlastně vubec neřeším, že potřebuji nastavit nebo přenastavit něco konkrétního.

Právě mám i strach bud z opentx, nebo složitějších vysílaču, že nový model bych nadatloval, ale měl bych už neskutečný problém po nějaké době dohledat kde změnit nějaký konkrétní parametr.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz