Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2024 21:18 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
● Odstranění matlavě lepivých degradovaných míst úchopů (měkčených/protiskluzových), pokud se vám tento jev vyskytl u nářadí (jiných předmětů) jak jste postupovali (postupujete) při jeho eliminaci? Odstranění měkčené části? Překrytí omotáním adhesivní pásků? Nanesením překrytu jiného vhodného materiálu?

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 23.07.2024 21:53 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

guchar píše:
● Odstranění matlavě lepivých degradovaných míst úchopů (měkčených/protiskluzových), pokud se vám tento jev vyskytl u nářadí (jiných předmětů) jak jste postupovali (postupujete) při jeho eliminaci? Odstranění měkčené části? Překrytí omotáním adhesivní pásků? Nanesením překrytu jiného vhodného materiálu?

Nemám vyzkoušeno ale už nějaký čas mám uloženo toto video:
https://youtu.be/6JSdH3-73ZE?si=VAkdrKrjA5YmUU4v

PříspěvekNapsal: stř 24.07.2024 4:20 
Mazák
Mazák

● @warhawk Dík. Ta paplavost na videu měla původ jiného druhu. Zejména pod ní byl pevný a nepoškozený plast, včetně zobrazených symbolů.
● V autech jsem tohle zatím nepotkal. V domácnosti to jsou úsady na povrchu ploch kolem plynových sporáků. Tam povrch bývá smalt a k očištění mám vyzkoušený saponáty typu Jar. A taky tekuté písky CIF.
● Obzvláštní lahůdkou jsou tyto úsady na síťkách uvnitř odsavačů. Ty vyřešila rada a zkušenost jednoho známého. Vyjme je (když nevaří a) má založeno nádobí v myčce. Protáhne sítka myčkou, spolu s nádobím. Po vyjmutí jsou jako nová.
● Ty lepivé povrchy různých neklouzavých měkkých míst úchytů spíš mají charakter trvale lepivých vrstev lepidel používaných pod různými samolepkami. Špiritus typu IPA (nebo ethanol) na odstranění je prakticky neúčinný. Acetonové ředidlo by často narušilo plast. Je použitelné např. na skleněných lahvičkách.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 24.07.2024 11:46 
Nováček serveru
Nováček serveru

Nám se osvědčilo umytí čistým Isopropylalkoholem (někde v diskuzích jsem na to narazil, ale už nevím kde).

PříspěvekNapsal: stř 24.07.2024 14:12 
Mazák
Mazák

● @blabla Čistým Isopropylalkoholem (řečený IPA) někdy funguje. Zde na degradovaný lepivý potah "pogumování" (hladký tvrdý plastový podklad) prakticky nezabíral vůbec.
● Na ty lepidla pod samolepkami na skle je lepší technický benzín (případně ředidlo S6006) nenarušují většinu plastů. !!! Nutno opatrně na malé ploše vyzkoušet. https://www.severochema.cz/storage/Down ... n-v6-0.pdf /-/ https://www.colorlak.cz/wp-content/impo ... _S6006.pdf
● Na dálniční známky fungovalo i přetření zimní kapalinou do ostřikovače (obsahuje ethanol). Za nízkých teplot navíc opatrné nahřátí fénem. Kraj ohnout a snímat tahem v úhlu 180°. https://www.bal.cz/data/files/products/ ... kovacu.pdf

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 24.07.2024 14:28 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

guchar píše:
● Na dálniční známky fungovalo i přetření zimní kapalinou do ostřikovače (obsahuje ethanol). Za nízkých teplot navíc opatrné nahřátí fénem. Kraj ohnout a snímat tahem v úhlu 180°. https://www.bal.cz/data/files/products/ ... kovacu.pdf

Na známky tohoto typu mnohem lépe funguje předchozí několikeré nalepení na textil. Kalhoty, svetr, cokoliv. Z toho jdou normálně odlepit a během procesu se lepidlo "ochlupí" drobnými nitkami, čímž vznikne separační mezivrstva. Nálepka pořád lepí dostatečně na to aby držela, ale v případě potřeby lze s přehledem v celku sundat.

PříspěvekNapsal: stř 24.07.2024 15:29 
Mazák
Mazák

Obrázky: 14
Tuhle fintu běžně používají reklamkáři, co řežou reklamy z vinil fólií. Upravují si s tím "lepivost" přenášecí fólie při lepení vyřezaných reklam na konečnej povrch aby jim šla ta přenášecí fólie líp odtrhnout. Já to používám na maskovací fólie při stříkání modelů, aby maskovačka neutrhla ještě ne zcela vytvrzenou barvu pod sebou.

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2024 7:23 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Za reklamkáře :D , na valnou většinu lepidel po fóliích všemožných výrobců doporučím benzín ideálně lékařský. Ideálně namočit a nechat chvilku působit , lepidlo zesoplovatí. Pak odstranit.
Pokud je lepidla víc (auta, výlohy,...) tak používám OFFKU https://eshop.ceiba.cz/offka_univerzaln ... ac_lepidel. Tady nutno odzkoušet na kousku jestli nedochází k odstranění lepidla i s původním materiálem - viz. skvrnu pořídíme snadno ..... cizinec promine.

pby

PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2024 10:33 
Mazák
Mazák

Když už většinou nic nefunguje, vezmu na to čistič na brzdy. Ve spreji je to za pár korun, většinou to pustí a okolní povrch nerozleptá. Co v tom je, raději nechci vědět :-D

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2024 11:29 
Mazák
Mazák

● @pby OFFka Vypadá dobře. V podstatě petrolej. Takže obdoba benzinu, s výhodou menší těkavosti. https://eshop.ceiba.cz/images_content/3 ... -offka.PDF
● Čističů na brzdy je celá řada různých. Ještě mne napadla látka která se nastříkala před mytím na zaolejovaný zaprášený motor ARVA (Velvana, oplachová/bez-oplachová) https://im.eva.cz/eva/files/8/9/5/ae745 ... ba3acd.pdf
● Ve svém principu samej uhlovodík, Chce to prozkoumat zda něco obdobného nemám doma.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: čtv 25.07.2024 20:06 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Obrázky: 0
Já to nastříkal černou akrylátovou barvou ve spreji. Překvapivě to nelepí a drží už rok.
Byl to nějakej trochu gumovitej plast, co začal lepit po pár letech a dost mne to sr....

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 29.07.2024 9:37 
Mazák
Mazák

● warhawk Youttupe ( úte 23.07.2024 21:53) Vrstva úsad na plastech auta místa dotyků kůže (prsty dlaně) - odstrnění
● Tyhle úsady jsem znal z plastů (potahy (švédských holí/berlí) berlí s područkami. Žena to omyla mokrým hadrem s detergentem (saponát/mýdlo/šampón))
● Včera jsem to zregistroval na šuplíku nábytku Universa. s dřevěnou dýhou na povrchu. Ani to nelepilo. Bylo to jako ztvrdlá střída z rohlíku. Bylo to na ploše nad nerezovou sklápěcí úchytkou, za kterou se šuplík vytahuje.
● Ta počáteční nejsilnější vrstva šla seškrábat čepelí nerez nože. Zbytek se omyl vodou s Jarem. Po vyschnutí ošetřil Diavou. Nebo jinou leštěnkou na nábytek. Vzhled je k nerozeznání od vedlejších neohmataných ploch.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 29.07.2024 12:08 
Mazák
Mazák

Mě na to celkem funguje MR PROPER Profesional, koncentrovaný / neředěný , žlutý. Nanést a pak kartáčkem drhnout.
Třeba na vysílač, když jsem létal spalováky jsem používal čistítko na uši namočené v koncentrátu.
Přišel jsem na to dávno, když jsem čistil velmi ochytanou myš a kabel k ní s vrstvou čehosi.
Kupodivu funguje i na letitou špínu na modelech na spalovák.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: pon 29.07.2024 13:30 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

HLA píše:
Mě na to celkem funguje MR PROPER Profesional, koncentrovaný / neředěný , žlutý. Nanést a pak kartáčkem drhnout.
Třeba na vysílač, když jsem létal spalováky jsem používal čistítko na uši namočené v koncentrátu.
Přišel jsem na to dávno, když jsem čistil velmi ochytanou myš a kabel k ní s vrstvou čehosi.
Kupodivu funguje i na letitou špínu na modelech na spalovák.

Jenže není řeč o špíně a mastnotě, ale degradaci měkčených plastů.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 29.07.2024 14:09 
Mazák
Mazák

● @HLA MR PROPER bude také určitě skvělý detergent. Já to ponejvíc řeším dle "vzorce": Zubař se ptá muže na křesle: Jakou zubní pastu používáte? Tu, co po nákupu manželka dá do koupelny. :)
● Na pracovištích kde se používaly ruční měřáky jsem si zavedl (1 až 2x do roka) sanitární den. Vlhnou jarovým hadrem se povrch otřel. Štěrbiny se předtím vzaly něčím jako zubní kartáček. Zasklené okénka se stříkla kapkou Ironu nebo Okeny papírovým ubrouskem vyleštilo. Brašna nebo skladovací krabice se vyluxovala štěrbinovou hubicí, A zas byl na delší čas pokoj. Když jsem vzal měřák do ruky, tak se mi k ní nelepil.

● @dudaj Ono se někdy (bez zkušeností) těžko poznává. Tak tu běží oboje. Někdy i nějaké další. Neřeším to. Pokud mám zkušenost nebo názor "tak přihodím polínko".
● Madlo vysavače (který jsem začal) dokončím doufám brzo. Tam to bylo něco co jsem před tím u měkčených plastů nepotkal.
Přidaná měkčená vrstva byla dost tenká. Buď na vnitřní straně chemicky nebo tepelně aktivována a přitisknutá. Spíš to vypadalo jako tixotropní (nestékající) tmel, nebo poměrně hustý lak, po zaschnutí pružný (? akrylátové barvy pro vodorovné dopravní značení? - ? bílý gumoasfalt?)

Profil Soukromé album  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další