Autor |
Zpráva |
Azaret
|
Napsal: pon 05.02.2024 9:22 |
|
Nováček serveru
|
|
|
Registrován: 2.2.2007 Příspěvky: 20 Bydliště: Troubky, okr. Přerov
|
Zdravím chtěl bych se po letech pokusit vrátit k RC modelařině a postavit si čmeláka. A tak jsem si zakoupil plány z modeláře (plán č.19). Je to ovšem volná polomaketa na 1cm3 motor, kterou jsem původně zamýšlel zvětšit (ze 100 na 150cm) a upravit pro pohon elektro + RC. Nic méně po pročtení pár diskuzí, si touto cestou přestávám být jistý. Chtěl bych se tedy zeptat zda tu někdo náhodou nemá plány, na čmeláka ve velikosti 150cm nebo by případně by dokázal upravit stávající. Někde jsem tu našel odkaz na stavebnici od firmy Flying wood, což by asi byla nejjednodužší cesta, ale chtěl bych jít cestou samostavby z plánu, protože mám dostatek stavebního materiálu. Děkuji
|
|
Nahoru |
|
|
|
|
|
DAF
|
Napsal: pon 05.02.2024 10:09 |
|
Mazák
|
|
|
Registrován: 9.1.2007 Příspěvky: 9334 Bydliště: Praha 8, ČR Obrázky: 9
|
...a zkusil jsi hledat pořádně? nee, viď ! Co třeba tenhle https://eshop.rcrevue.cz/planky-modelar ... -135s.html plánek. Má teda jen metr čtyřicet čtyři, ale to není takový rozdíl. Předělávka na baterky už nebude takový problém. Jen vybírej lehčí materiál a zvaž, kde by se dalo co odlehčit (ale rozumně!).
_________________ Hitec Aurora 9X
|
|
Nahoru |
|
|
Azaret
|
Napsal: pon 05.02.2024 10:21 |
|
Nováček serveru
|
|
|
|
Reálně, mi tenhle plánek opravdu úplně unikl. A to ne že bych nehledal.
|
|
Nahoru |
|
|
DAF
|
Napsal: pon 05.02.2024 10:48 |
|
Mazák
|
|
|
|
Neber to zle, může se stát. Také občas chodím kolem hledaného a nevidím to (a určitě nejsem sám ). Hlavně jestli to je to, po čem toužíš a splní to tvá očekávání.
|
|
Nahoru |
|
|
Azaret
|
Napsal: pon 05.02.2024 12:20 |
|
Nováček serveru
|
|
|
|
Očekávání mám jediné. Chtěl bych to alespoň dostat do vzduchu. Z balsy sem stavěl naposledy někdy před 15ti lety. Takže to bude hodně oběvování ameriky zase.
Ale když už jsem tu, tak mě k tomu trápí 2 takové základní otázky: 1. Jaký elektromotor? Píšou že tam má být 2,5-3,5cm3, a při hmotností do 2000g. Takže bych se přikláněl spíše k silnějšímu motoru. Disponuji jednim pohonem původně do větroně. Motor GF2215-20, baterka 3s ale ten bude s největší pravděpodobností slabej. (měla to byt náhrada za 1,5cm3). Tehdá jsem našel nějakou převodní tabulku.
2.Vyosení motoru. To ale předpokládám že bude identické jako u spalováku.
Ještě takový jeden amatérský dotaz, a spíše jen zvědavost. Jak "náročné" by mohlo být udělat funkční vztlakové klapky? Nemyslím teď zrovna mechaniku, ale spíš následky na letový projev. Samozřejmě by se zvedla hmotnost modelu (další serva), ale to by mohl částěčně kompenzovat silnejší motor???
Díky
|
|
Nahoru |
|
|
Petr Budai
|
Napsal: pon 05.02.2024 13:02 |
|
Zkušený debatér
|
|
|
|
Nahoru |
|
|
DAF
|
Napsal: pon 05.02.2024 13:06 |
|
Mazák
|
|
|
|
Pokud jsi s balsou pracoval, určitě si vzpomeneš jak jsi to dělal, tam bych problém neviděl. Pokud jde o motor, mám (v poslední době) v oblibě motory Leopard (BigHobby, eMotors). Jsou celkem cenově přijatelné a mají slušný výkon. Tipoval bych to na něco https://www.bighobby.cz/stridavy-elektr ... v-leopard/ takového. 3S baterka a aspoň 50 A regl. Vyosení a potlačení bych nechal stejné jako u čuďáka. Je otázkou, zda pracnost klapek něco u takto relativně malého modelu přinese, aby to nebylo moc peněz a málo za to muziky. Pokud by to byl tak dvoumetrový model, tam by se o nich dalo uvažovat. Dvě serva by na hmotnosti moc nepřidala. Jen pro zajímavost standardní serva mají hmotnost mezi 40 - 50 g, pokud bys použil nějaká silnější midi, tak ty mají mezi 20 - 30 g. 4x50 g je 200 g a 6x30g je 180g. Stavěli jsme na kroužku model podle upraveného plánku z modeláře, model jsem slušně "odtučnili" a místo letovky 1200 - 1350 g (původní verze s čuďákem) jsme se dostali na 800 g v elektroprovedení.
|
|
Nahoru |
|
|
Azaret
|
Napsal: pon 05.02.2024 13:24 |
|
Nováček serveru
|
|
|
|
Petr Budai píše: A postavit si to z bublinek(EPP)?
Na tyhle stavebnice uz jsem na netu narazil, ale chtel bych jednak zavzpominat na praci s balsou, a jednak ji mam az lehce nadbytek. DAF píše: Je otázkou, zda pracnost klapek něco u takto relativně malého modelu přinese, aby to nebylo moc peněz a málo za to muziky. Me by práve zajimalo, jestli se ty klapky nejak pocitaji, nebo by stacilo, je nejak odhadnou (velikost a umisteni) z realne predlohy? jestli mají stejný panty jako kridelka, nebo jsou na to nejaké specialní závěsy? Jestli zalezi i na profilu kridel atd... Treba vyse zmineny EPP cmelda od kor-model, má klapky i pri velikosti 1550mm. Ale realne jedinej duvod proc bych je chtel, je ze se mi libi, jak to s tema klapkama vypada, a mel bych vyuziti pro 5ty kanal. Dekuji
|
|
Nahoru |
|
|
DAF
|
Napsal: pon 05.02.2024 13:58 |
|
Mazák
|
|
|
|
Vzhledem k tomu, že chceš stavět (polo)maketu, tak bych při určení velikosti vycházel z předlohy. Panty, resp. způsob vyklápění bude záviset na typu klapek, které budeš chtít použít. Já třeba koupil (kdysi) speciální panty přímo určené na klapky (měl je v nabídce Lindinger, jestli tam jsou ještě, nevím, nedíval jsem se).
|
|
Nahoru |
|
|
Azaret
|
Napsal: pon 05.02.2024 14:07 |
|
Nováček serveru
|
|
|
|
Diky moc, trochu se poohlidnu co kde maji Ale premyslet muzu az jak dorazi plany
|
|
Nahoru |
|
|
Bayeux
|
Napsal: pon 05.02.2024 14:54 |
|
Zkušený debatér
|
|
|
Registrován: 19.2.2017 Příspěvky: 394 Bydliště: Ruda nad Moravou
|
Hele, je super že to chceš z balsy, moc fandím ! Stejně jako bych si být Tebou nenechal vymluvit ty vztlakové klapky -s nimi jsou starty, přistání i průlety paráda! A Čmelák bez nich je jen "hračka". Určitě by Ti ale tento bublinkový čmelda mohl být v lecčem inspirací a nápomocný - velikost, řešení ovládání, závěsy vztlaků, motorizace, těžiště... https://shop.kor-model.cz/rc-modely/zli ... -1530-mm-/Sosni si k tam němu stavební návod a naštuduj. Má ho kamarád a nebýt bublinkovej, je jako živej Moc povedený to maj, kluci... Držím palce, Bayeux
_________________ EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
|
|
Nahoru |
|
|
Azaret
|
Napsal: pon 05.02.2024 18:49 |
|
Nováček serveru
|
|
|
|
Napad s obhlizenim bublinaka neni vubec spatnej a urcite se budu inspirovat.
Nejjednoduzsi by bylo koupit primo stavebnici, prave treba od flyingwood. Ale nevim jestli treba ve velikosti 1500 ty klapky ma, protoze u vsech verzi jsou stejny fotky.
I proto jsem sem dal tenhle ten dotaz s myslenkou ze treba nekdo ma plany na cmelaka "v plne palbe". Nebo treba i plany z velkyho 2200+ a vycist neco z nich, coz by taky nebylo marny...
|
|
Nahoru |
|
|
Azaret
|
Napsal: pon 05.02.2024 18:49 |
|
Nováček serveru
|
|
|
|
Napad s obhlizenim bublinaka neni vubec spatnej a urcite se budu inspirovat.
Nejjednoduzsi by bylo koupit primo stavebnici, prave treba od flyingwood. Ale nevim jestli treba ve velikosti 1500 ty klapky ma, protoze u vsech verzi jsou stejny fotky.
I proto jsem sem dal tenhle ten dotaz s myslenkou ze treba nekdo ma plany na cmelaka "v plne palbe". Nebo treba i plany z velkyho 2200+ a vycist neco z nich, coz by taky nebylo marny...
|
|
Nahoru |
|
|
zeleznik
|
Napsal: pon 05.02.2024 19:49 |
|
Celkem nový uživatel
|
|