Autor |
Zpráva |
Hank
|
Napsal: pát 17.11.2023 16:55 |
|
Protřelejší uživatel
|
 |
 |
|
V září jsem se pustil do vlastní stavby CNC hobby frézky. Zvolil jsem jednoduchou konstrukci s pevným portálem a pohyblivým stolem v ose Y. Pracovní plocha stroje je 660x330mm. Dnes jsem zdárně dokončil kompletní mechanickou část a čeká mě instalace elektroniky Arduino GRBL. Více fotek zde: https://www.rajce.idnes.cz/hank61/album/cnc-frezka-diyPříloha:
IMG_20231117_150700.jpg [ 155.45 KiB | Zobrazeno 1486 krát ]
_________________ Letadla, lodě a taky vlaky :-) www.http://hank61.rajce.idnes.cz/ https://hankovystranky.eu
|
|
Nahoru |
|
 |
|
|
 |
dudaj
|
Napsal: sob 18.11.2023 15:23 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
Registrován: 22.7.2012 Příspěvky: 4487 Bydliště: Zvole u Prahy Obrázky: 0
|
Za nepraktickou považuji tu dřevěnou desku. Neumožní to obrábět kovy a chlazení olejem, nebo vodou Další nepříjemnou věc vidím v tom, že bordel bude padat na pojezdy a šroubení. Uniká mi smysl ručního ovládání posunů. Myslím, že to dalo hodně práce a šikovnosti a stálo nějakou korunu a těchhle věcí je škoda.
|
|
Nahoru |
|
 |
TomasC
|
Napsal: sob 18.11.2023 19:58 |
|
Administrátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 24.4.2003 Příspěvky: 10624 Bydliště: Praha Hloubětín ČR Obrázky: 265
Blog: Zobrazit blog (3)
|
Taky mám na frézce ruční posuny. To se hodí, když nejsou dorazy XYZ a tak se nula dolaďuje.
Plánuješ udělat odsávání?
|
|
Nahoru |
|
 |
dudaj
|
Napsal: sob 18.11.2023 22:08 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
|
TomasC píše: Taky mám na frézce ruční posuny. To se hodí, když nejsou dorazy XYZ a tak se nula dolaďuje.
nerozumím, k čemu ji doladíš? Pokud nechci jet k dorazu, posunu to elektricky a nastavím (označím) najetý bod jako nulu. Jaký je rozdíl v tom, že to posunu elektricky, nebo mechanicky? mě třeba zlobil mikrospínač dorazu v ose Z, tak jsem dojel elektrickým posunem a hotovo. Ta mechanická nadstavba je prostě o ničem.
|
|
Nahoru |
|
 |
blesk
|
Napsal: ned 19.11.2023 8:31 |
|
Mazák
|
 |
 |
|
dudaj píše:
nerozumím, k čemu ji doladíš? Pokud nechci jet k dorazu, posunu to elektricky a nastavím (označím) najetý bod jako nulu. Jaký je rozdíl v tom, že to posunu elektricky, nebo mechanicky? mě třeba zlobil mikrospínač dorazu v ose Z, tak jsem dojel elektrickým posunem a hotovo. Ta mechanická nadstavba je prostě o ničem.
Jak píše TomasC, taky to "doladění" ručně používám, prostě je to rychlejší a pro mě "komfortnější" než elektronicky.
|
|
Nahoru |
|
 |
Hank
|
Napsal: ned 19.11.2023 11:06 |
|
Protřelejší uživatel
|
 |
 |
|
Odsávání je v plánu hned po zprovoznění frézky. Jinak je mi jasné, že první stavba CNC frézky bude mít nějaké nedostatky. Konstrukci jsem volil s ohledem na minimální pracnost a minimální náklady, s cílem frézovat a vyřezávat pouze dřevo, překližku a balzu. Zatím tam mám pracovní desku z lamina, kam ještě přijdou závrtné matice pro upínky. Nicméně mám přislíbenou desku z nějaké Al slitiny. To, že bude bordel z frézování padat i na kuličkový šroub osy Y je sice nepříjemné, ale je to daň za konstrukci s pevným portálem a jedním šroubem pod stolem. Hlavně, abych frézku úspěšně rozchodil a dokázal alespoň částečně zužitkovat její potenciál. 
_________________ Letadla, lodě a taky vlaky :-) www.http://hank61.rajce.idnes.cz/ https://hankovystranky.eu
|
|
Nahoru |
|
 |
dudaj
|
Napsal: ned 19.11.2023 12:57 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
|
blesk píše: Jak píše TomasC, taky to "doladění" ručně používám, prostě je to rychlejší a pro mě "komfortnější" než elektronicky.
Mimochodem novou nulu najíždím výhradně po kolizi. Jinak není důvod. Což je tak jednou do roka. Navíc jak rychlejší? jako že točíš rychleji rukou, než se otáčí elektrický motorek?
|
|
Nahoru |
|
 |
jyrry
|
Napsal: ned 19.11.2023 14:17 |
|
Moderátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 20695 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
dudaj píše: ... No tak to má (mají) jinak než ty. Vadí to? 
_________________ jyrry.cbcnet.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
dudaj
|
Napsal: ned 19.11.2023 17:22 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
|
jyrry píše: No tak to má (mají) jinak než ty. Vadí to?  Jen jsem napsal, že je to zbytečnost. Vadí to? 
|
|
Nahoru |
|
 |
TomasC
|
Napsal: ned 19.11.2023 18:36 |
|
Administrátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 24.4.2003 Příspěvky: 10624 Bydliště: Praha Hloubětín ČR Obrázky: 265
Blog: Zobrazit blog (3)
|
GRBL má trošku specifika. Výběr kroku na ovladači je nepohodlný. Třeba když dávám frézu těsně nad materiál, tak používám kus papíru a ruční posuv na Z. Nebo třeba když chci ofrézovat páku serva, tak si kontroluji, že jsem na středu a lépe se mi to řídí ručně.
Je mi jasné, že je to "neCNC", ale mě to vyhovuje.
|
|
Nahoru |
|
 |
dudaj
|
Napsal: ned 19.11.2023 19:31 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
|
TomasC píše: Třeba když dávám frézu těsně nad materiál, tak používám kus papíru a ruční posuv na Z. Hmm, když potřebuji v ose Z těsně nad již obrobený materiál, tak nastavím minimální rychlost posuvu a jedu k materiálu a ručně otáčím frézou, dokud se nedotkne materiálu. Právě tím otáčením poznám, že se už jemně dotýká. To se ale týká duralu. Na měkčí materiály stačí dobré brýle. Nicméně ty nemůžeš pojíždět frézou tak, že určíš rychlost a držíš tlačítko na obrazovce po dobu pojezdu? Zběžně jsem na to mrknul a jsou tam ty tlačítka jako mám já včetně nastavení rychlosti.
|
|
Nahoru |
|
 |
Chucky
|
Napsal: ned 19.11.2023 20:25 |
|
Nováček serveru
|
 |
 |
|
Krásný počin. Základ je : "Kdo si hraje nezlobí" On člověk časem přijde na to co by chtělo udělat jinak. Jen pak už není čas to předělávat. Navíc když to jakš takš funguje. Já spíš plánuju udělat Terezku II. Už cca rok a půl mám MESA desku, protože jak jsem se dočetl na strojirenstvi.cz tak ta modrá deska co mám nemůže dlouhodobě fungovat (zatím cca 4 roky). Jen to před ní neříkám. Potřebuju ještě něco na ní podělat  . Používám LinuxCNC a tam je na nastavení Z osy rutina na detekční desku. 3x se dotkne a zprůměruje měření a nastaví 0. Ale stejně abych měl jistotu, že projedu materiál a neměl tam otřepy tak jedu 0,1mm pod materiál. Vzhledem k frézování malých součástí nejčastěji materiál lepím modrou kobercovkou. Nenechává stopy. Před sejmutím (odlepením) od desky frézované dílky přebrousím excentrem a tím zbavím dílky chloupku na horní hraně. A pod tou vybračkou se některé dílky odloupnou od té kobercovky a pak je jenom posbírám. Proto mám jako desku MDF, kterou občas přefrézuji. Takže za mě ALU deska není žádná výhra. Ale třeba je na to nějaký fígl. Občas jsem přisával, ale kobercovka je jistota, že se dílek nezvedne a nezasekne o vyfrézovanou díru. Příloha:
20201210_191009.jpg [ 67.03 KiB | Zobrazeno 657 krát ]
Příloha:
20210422_201105_001.jpg [ 51.34 KiB | Zobrazeno 657 krát ]
|
|
Nahoru |
|
 |
malé zvíře
|
Napsal: ned 19.11.2023 22:18 |
|
Mazák
|
 |
 |
|
dudaj píše: Za nepraktickou považuji tu dřevěnou desku. Neumožní to obrábět kovy a chlazení olejem, nebo vodou Nemyslím si, že tahle konstrukce bude natolik tuhá, aby mohla rozumně obrábět kovy. Pokud od toho bude požadována aspoň nějaká slušná přesnost a kvalita povrchu, tak dřevo, plast kovy určitě ne.
_________________ Last one alive, lock the door!
|
|
Nahoru |
|
 |
jyrry
|
Napsal: pon 20.11.2023 6:10 |
|
Moderátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 20695 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
Hank píše: ... Konstrukci jsem volil s ohledem na minimální pracnost a minimální náklady, s cílem frézovat a vyřezávat pouze dřevo, překližku a balzu. ... Je to vidět? 
_________________ jyrry.cbcnet.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
dudaj
|
Napsal: pon 20.11.2023 9:51 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
|
malé zvíře píše: Nemyslím si, že tahle konstrukce bude natolik tuhá, aby mohla rozumně obrábět kovy. Pokud od toho bude požadována aspoň nějaká slušná přesnost a kvalita povrchu, tak dřevo, plast kovy určitě ne.
Mám frézku mnohem větší a s plastovými pojezdy a tudíž bude i znatelně méně tuhá a obrobím i ocel. Mám ji 15 let a už jsem na ní dost duralů obrobil. Celé je to o rychlosti obrábění a velikosti úběru.
|
|
Nahoru |
|
 |