Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 24.09.2023 19:02 
Mazák
Mazák

Obrázky: 8
DC motor regulace na 2 drátech z BLDC ESC? DC ESC mají ponejvíc obdélníkové pulsy. Jednodušší BLDC ESC používají průběh lichoběžníkový. Je tam něco co by se mělo ohlídat, u BLDC ESC použitých pro DC motor? Je průběh rozběhu významně odlišný u motoru řízeného z DC ESC oproti řízení z BDC (AC) ESC? Používá to někdo? Zkušenosti?

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 25.09.2023 4:25 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Obrázky: 0
guchar píše:
... Používá to někdo? ...

Já ne. Proč bych to dělal? Je k tomu nějaký důvod?

PříspěvekNapsal: pon 25.09.2023 12:37 
Mazák
Mazák

jyrry píše:
Já ne. Proč bych to dělal? Je k tomu nějaký důvod?

Mám ho nevyužitý v šuplíku? V použitelných (levných) AC ESC je dnes možná větší výběr než u DC ESC? Nějaký jiný důvod?

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 26.09.2023 12:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Blbost, nejde to. Úplně jiný způsob řízení - dc regulátor jen jednoduše mění střídu PWM, komutaci si dělá sám motor (překvapivě komutátorem), regulátor nemá ani zpětnou vazbu, otáčky motoru jsou dány zatížením a proudem (potažmo napětím, které reguluješ tím PWM). Řízení BLDC motoru je daleko komplexnější, u bezsenzorových motorů nejdřív rozběh frekvenčním řízením, jakmile je indukované napětí dostatečně velké na to, aby se na právě nepoužité fázi dal detekovat průchod back EMF nulou, už víme polohu rotoru a můžeme podle toho komutovat + řídit PWM průběh proudu ve fázi.

PříspěvekNapsal: úte 26.09.2023 13:41 
Mazák
Mazák

guchar píše:
Mám ho nevyužitý v šuplíku? V použitelných (levných) AC ESC je dnes možná větší výběr než u DC ESC? Nějaký jiný důvod?

A co tím BLDC reglem "topit" do třífázového topení, tím ohřívat termočlánek a tím napětím z toho termočlánku (výkon se neodvažuji napsat) napájet pak ten DC motor?

PříspěvekNapsal: úte 26.09.2023 15:38 
Mazák
Mazák

● Děkuji za přínosné rady. Přínosné byly svou stručností. Už ani nevím co to bylo za bastl. Byl tam Tester ESC pro modelářské 3 fáz. motory. A ač jsem koukal jak jsem koukal na dvou drátech (vedoucích od ESC) visela a fungoval motor, obyč plechovka.
● Velká spousta rozumů k BLDC problematice je na 29 stránkách "Je BLDC motor opravdu stejnosměrný?"
● Suma sumárum: Skočil jsem na pořádný špek. Jménem fake. To se mi stane ještě mnohokrát. Dík a sri všem.

● Abych zbytečně nezakládal další vlákno s nerealizovatelným sci-fi námětem vrazím to téma sem.
Bude existovat (částečně už existuje) baterka, ze které ve vybitém stavu vypustíme elektrolyt (ze zásobního kanystru) nalejeme nalejeme nabitý elektrolyt. A bude nabitá?
Ten vybitý elit doma nalejeme do speciální baterie (pro opakované nabíjení) a vhodnou nabíječkou z něj učiníme "nabitý elektrolyt"?

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: ned 01.10.2023 17:04 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

MPml píše:
A co tím BLDC reglem "topit" do třífázového topení, tím ohřívat termočlánek a tím napětím z toho termočlánku (výkon se neodvažuji napsat) napájet pak ten DC motor?

Jenže to topení ti neudělá průchod back EMF nulou, takže ten regl do něj stejně ve finále výkon nepustí.

PříspěvekNapsal: čtv 12.10.2023 13:31 
Mazák
Mazák

@MPml (úte 26.09.2023 14:41) " ... BLDC reglem "topit" do třífázového topení ..." Aby ten nápad nezapadl bez využití, tak jsem si jej dovolil obměnit. 1) Něco musí zajistit generování Back EMS 2) Než vymýšlet nějakou spešl elektroniku, je nejlepší tam dát jakýkoliv levný BLDC motor 3) Když ESC následně vyrábí napětí pro tři bloky cívek statoru, tak se stačí A) držet se původního návrhu a proudem vyhřát topná tělesa. Poté přes termočlánky (Thermo Generator) získat žádaný DC proud B) Původní návrh mírně modifikovat. Na tři dráty určené pro napájení statoru dát (mimo pomocný BLDC motor) ještě šest Schottky diod zapojených jako třífázový usměrňovač (úměrně zátěži a kmitočtu vyhladit) a tím napájet vybraný DC motor. Řekl bych, že omezením je jen to aby DC motor příliš nerušil chod ESC. A aby odběr DC motoru nezastavil BLDC motor generující Back EMS.
Je to škrábání levou rukou za pravým uchem. Ale zadání znělo: Z BLDC ESC dostat (regulovaný) proud pro brushed (DC) motor.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: čtv 12.10.2023 15:31 
Mazák
Mazák

@guchar: matne si spominam, ze par rokov dozadu niekto taketo riesil a vyriesil zmenou firmware toho ESC, vdaka tomu bolo schopne tusim dva DC motory ovladat
rychle hladanie mi nedalo ziadny rozumny odkaz, dlhsie hladat sa mi to nechcelo :)

PříspěvekNapsal: čtv 12.10.2023 17:02 
Mazák
Mazák

Tak ještě by to šlo udělat na způsob svářečky triodyny :-D

Reglem točit s BLDC motorem, ten by roztáčel DC motor který by sloužil jako generátor a následně vyrobeným proudem pohánět koncový DC motor. Případně se dá udělat upgrade a jako generátor použít opět BLDC motor a 6 diod na usměrnění, furt to bude mít vyšší účinnost než to topení a Peltier :-D

Profil {RCalbum.cz}