To já jsem padnul nedavno se svým stařičkým Foxem1800 na degradováni lepidla lepícich pásek.
Znáte! Takova paska šíře 1/2" s 8 podélnymi trsy skleněných vlaken. Vlákna i plast pasky jsou asi více-méně věčná, avšak lepidlo nikoliv.

Po několika letech se jeho lepivost ---->0. No a memu modelu je už 13 let, už je to takový zralý teeneger.
No a v čem byl tedy problem?
Když jsrm si Foxe pořídil, tak mi dost vadilo, že při akrobacii moc mává křidly.

Tak jsem na ně podélně nalepil z vrchni i dolni strany po dva pasy této sklem armované lepící pasky. Mávání se značně omezilo, ale zahy se projevil problém nedostatečné pevnosti spojovací laminátové trubky. Totiž logicky z mechaniky plyne, že po vyztužení křídel paskou se ohybový moment, původné rozložený po cele delce trubky, zkoncentroval jen do asi 8cm úseku, kde prochází trupem. Takže ta setová trubka (ačkoli byla černá, nikoliv však uhliková) záhy praskla.

Ale výměna za plnohodnotnou uhlikovou trubku tento problem navždy vyřešila.
Ale nedávno jsem si zašel na naše letiště zalétat a rozhodl se asi po dvou letech oprášit toho stařičkeho Foxe. První let, jako obvykle u bublinoletu, byl opatrný trimovací, protože Fox po složení je vždy trochu jinak nakřivo, na to jsem si už zvykl. V druhem letu jsem se už rozhodl pro akrobacii. No a po strmem střemhlavém letu, po souvratu, se najednou po vybrani do rovinky model stal naprosto neovladatelný, vůbec přestal reagovat na křidélka a skončilo to čumákovkou do oraniny (naštěstí čerstvé, měkké). Dost to otřaslo mým pilotským sebevědomim, že jsem tak dopadl. Myslel jsem si, že odešlo servo křidélek, ale nakonec jsem zjistil pravou přičinu neovladatelnosti. Ono v tom vybrání rychleho střemhlavého letu se na jednom křidle uvolnila lepíci paska po cele délce, na druhem taky, ale méně, takže ta pak působila jako jakasi aerodynamicka brzda a to prostě nešlo uřídit. Naštěstí opravitelné to je a pro příště musím ty pasky kontrolovat a občas obnovovat kvůli lepivosti.
Ale myslim, že pro někoho, kdo taky opravuje bublinolety paskou, to může být poučné.