mior píše:
Včera som v TV zachytil, že je pripravený nový letecký zákon. Úprava sa má týkať dronov, ja myslím, že pôjde o bezpilotné prostriedky všeobecne.
To, čo iné krajiny už dávno majú, sa u nás šije horúcou ihlou.
Pretože my na Slovensku sme pápežskejší ako pápež a poturčenec horší turka...až sa bojím, aký paškvil z toho vzíde, zvlášť smerom k nám - modelárom, ak to niekto vôbec s modelármi konzultoval...
Uvidíme!
LERMAS naozaj konzultuje, otázka je či jeho názory budú vyslyšané.
LERMAS však proti štátnej mašinérii, ak sa zatne, nemá skoro žiadnu šancu.
Celý problém vidím už v samom zárodku, teda v tom, že ani ta európska smernica príliš nerozlišuje medzi modelmi a UAV resp. dronmi. Všetko je hodené do jednoho vreca z ktorého sa vymykajú len lietadlá do 250g, teda naozaj len hračky.
Navyše nám nepomáha ani to, že na východ od nás zúri reálna, horúca vojna, mimochodom plná dronov, či už malých prieskumných ako aj veľkých útočných. Doslova ide o vojnu dronov, v takom rozsahu asi prvú v histórii ľudstva.
Myslím si, že aj z tohto dôvodu budú naše modely považované za väčšie riziko než doteraz a budú sa všemožne snažiť ich prevádzku dostat pod rovnaké pravidlá ako u dronov.
Moc veľký optimista teda nie som.
A ak k tomu pribudne povestná "národná tvorivosť", ktorou tie európske smernice ešte "vylepšia", tak je s nami koniec.