Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2022 10:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12034
Bydliště: praha 5
Ahoj, vím, že to někdo používá i vím, že z modelu to pípání moc slyšet není, tak jsem zkusil z pípáku
odpájet středovou led a nahradit jí jinou led vyvedenou kablíkem ven na model s nějakým stabilizátorem---zakoupeno puvodně na jiné použití. V praxi to vyzkoušené nemám, počasí nepřeje, ale snad by to takto funovat mohlo. Ty akustický měniče v pípáku jsem zalepil zvukovody tavkou, bo to řvaní je otravný, vypájet bohužel nejdou, po vypájení nefunguje ani ta led dioda.

Kam ven na trup s diodou jsem volil vzhledem k danému modelu kdy předpokladám v jaké pozici ke mě bude při nejvyšším odběru, zatím jsem dal jednu led za kabinu, pokud to v reálu bude fungovat možná ještě jednu přidám na spodek trupu a podle výsledku zvažuji, že bych v laminátovém trupu větroně zkusil dát led aby nasvítila--prosvítila hřbet trupu a nemusel jsem ji vrtat trupem ven.
Dají se ty led samozřejmě koupit ruzné barvy, já mám k vyzkoušení bílou, červenou a zelenou.
Příloha:
B0E0DE72-90C4-4ACB-AFE6-2351323651F6.jpeg
B0E0DE72-90C4-4ACB-AFE6-2351323651F6.jpeg
[ 49.49 KiB | Zobrazeno 770 krát ]



Přílohy:
1136A3DA-BCFD-4876-9044-D3AD8AD36D5F.jpeg
1136A3DA-BCFD-4876-9044-D3AD8AD36D5F.jpeg
[ 102.21 KiB | Zobrazeno 770 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2022 14:26 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2013
Příspěvky: 541
Bydliště: Praha 8 , ČR
Obrázky: 2
Obávám se, že za normálních světelných podmínek ve dne ta LEDka na dálku moc vidět nebude....

_________________
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2022 14:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 301
Bydliště: Praha 5 Smíchov
Obrázky: 4
V dobre telemetrie uz lze resit jinak a spolehliveji.

_________________
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2022 14:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10248
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Záleží na vyzařovacím úhlu diody. Když jsem s tím pokusničil na smobrku tak jsem měl poziční světla na křídlech červenou a zelenou, jednu desetikilovku dopředu a druhou dozadu a bylo to za dne vidět jen při náletu na mě a nebo při rovným odletu. Pak jsem dal ještě třetí desetikilovku do boku a pak už to bylo vidět jakž takž ze všech stran.
Na zadku jsem měl blikačku v sérii s bílým desetikilem a taky to nebylo ve dne vidět.
Dukud jsem neměl telemetrii tak jsem lítal na pípák. Prostě musíš udělat nízkej blízkej průlet na plnej a uslyšíš, jestli mají baterky dost. Měl jsem odzkoušeno jak začne řvát na 3,5V, tak na půl plynu zbývá asi ještě minuta na okruh a přistání.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2022 15:22 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 6460
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@pepin Model letadla zábleskové LED. Za mne skrz spodek trupu ven něco jako byly průhledné plastové odměrky na kávu. Kdysi se tam používaly malé zábleskové trubice s fotoblesků. Dnes asi půjdou sehnat LED vhodné na záblesky s optimální dobou trvání. Jsou i velmi výkonné modré do svítilen. Za dne lépe viditelné zabarvení "zařídí" ten plastový kryt. Moduly do majáků (třeba pro auta) i skrytem. Otázka je jakou máš představu o ceně LED pro flashing module orange 12/24V, 6X LED 3W, R65 Ještě zkusím pohledat.
Případná velikost možného pulzního rušení RC soupravy by se musela zkusit.
Hlasitost Podívej se na úpravu R=27Ω sériově "Woita Napsal: pát 28.10.2022 8:29 v Nastavení prahového napětí na voltmetru Lipoi s alarmem
Strobe, Warning, & Hazard No a když mnou zamýšlená souprava umí (ne každá levná má), tak je to o tom jak psali modeláři o něco výš.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2022 15:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.1.2012
Příspěvky: 706
Když jsem si dělal v práci testovací LED majáček nejlíp byly vidět modré diody. Měl jsem to pověšené na kanálovém vedení nahoře a bylo to vidět z celé haly. Zkoušel jsem i červené vysoce svítivé diody ale viditelnost byla daleko horší.
Měl jsem 3v serii x 2 sloupce nasměrované po cca 30stupních tam kde jsem maják sledoval.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2022 17:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12034
Bydliště: praha 5
STROHUR píše:
Když jsem si dělal v práci testovací LED majáček nejlíp byly vidět modré diody. Měl jsem to pověšené na kanálovém vedení nahoře a bylo to vidět z celé haly. Zkoušel jsem i červené vysoce svítivé diody ale viditelnost byla daleko horší.
Měl jsem 3v serii x 2 sloupce nasměrované po cca 30stupních tam kde jsem maják sledoval.


Mám bílou, červenou a zelenou, zelená mi přijde nejsvítivější, dnes jsem to v rámci cesty na nákup zkoušel a v poho, ale bylo mlžno, určitě je potřeba u té diody zvolit vhodný uhel, ale zdá se, že to použitelný bude, já bych mohl u motoráku použít telemetrické duplex čidlo, možná ho nakonec koupím, ale u větronu už bych potom nemohl provozovat i vário, mám ještě staré duplexácké 2,4 kde to umí vždy pouze jedno čidlo, takže bud vário, nebo jiné čidlo---teda pokud se nepletu, ale myslím že ne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2022 17:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12034
Bydliště: praha 5
Asek píše:
Obávám se, že za normálních světelných podmínek ve dne ta LEDka na dálku moc vidět nebude....


Kilometr od sebe akrobacii nelétám a u větronu, kdy už očekávám konec baterek se už plácám taky poblíž.Doposud jsem létal bez toho jen na čas a vcelku v poho, u spalováku jsem taky musel nějak odhadovat čas a šlo to, jsem to chtěl zkusit, ublížit to ničemu nemuže, pokud to ale pomuže tak fajn.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 17.11.2022 2:20 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 6460
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
(pravoúhlé) pole z LED CXA2530, cca 5000K á 7 USD ks - Cree CXA2530 LED array, datasheet /-/ CXA2530, Neutral White /-/ Flash or LED? Fomei
DESIGNE HIGH-SPEED LED FLASH LEDs are in banks of three (užito 4x3 pole, asi líp uspořádat jako válcovou výseč + rozptyl na průsvitném krytu)
Při úpravě z nějakého hlídače napětí, by se nová výkonnější LED (nebo část pole) spínala pomocí vloženého CMOS (ON/OFF)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 17.11.2022 9:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 3692
Bydliště: SK
Obrázky: 6
Ako efekt to môže byť dobré, ale keď mi končí baterka asi nieje dobre ešte zvyšovať odber. A ten odber nieje zanedbateľný pri výkonných Led.
Telemetria je lepšia.
Toto sú tuším 1W Led. Podľa mňa najlepšie je vidieť - najjasnejšia je číra Led (biela) Super je stroboskop. Aj na skutočných lietadlách sa používa jasná biela.


Přílohy:
P5280558.JPG
P5280558.JPG
[ 79.59 KiB | Zobrazeno 348 krát ]

P6260294.JPG
P6260294.JPG
[ 71.65 KiB | Zobrazeno 346 krát ]


_________________
Tandem X20, TX16S
Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 17.11.2022 17:44 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 6460
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
@juraj.jurej 1a) Je (bývá) tam pásmo, kdy se konec accu blíží, leč s nějakou trochou je pořád dost daleko. 1b) Nebo konec je tak blízko, že bych s přistáním mohl mít potíž, v tom pádě neblikám.
2) Už jsem na zemi, potřebuji doplnit akustický signál optickým. A baterky už nic moc. Tu optiku nedám na pohonný accu přímo. Ale přes vhodný Rac na accu dám kapacitor Ccap. Přes Rac se v mezerách blikání Ccap stačí nabíjet a z něj se pak krmí záblesky. Celý to zapínám vhodným TX, jen když jsem na místě samotném. (Doufám, že v té úvaze nemám botu.)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 17.11.2022 23:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12034
Bydliště: praha 5
guchar píše:
@juraj.jurej 1a) Je (bývá) tam pásmo, kdy se konec accu blíží, leč s nějakou trochou je pořád dost daleko. 1b) Nebo konec je tak blízko, že bych s přistáním mohl mít potíž, v tom pádě neblikám.
2) Už jsem na zemi, potřebuji doplnit akustický signál optickým. A baterky už nic moc. Tu optiku nedám na pohonný accu přímo. Ale přes vhodný Rac na accu dám kapacitor Ccap. Přes Rac se v mezerách blikání Ccap stačí nabíjet a z něj se pak krmí záblesky. Celý to zapínám vhodným TX, jen když jsem na místě samotném. (Doufám, že v té úvaze nemám botu.)


to už mi přijde příliš složitý, moc komplikovaný na to, že už je opravdu doba telemetrická.

z toho pípáku pouze přez jinou diodu vyvedenou ven z modelu jsem do toho šel spíš ze zajímavosti jestli by to mohlo být použitelné--občas by se mi hlídání baterek hodilo, třeba když je termika a na jednu baterku startuji s větroněm několikrát --pak ztrácím pojem kolik minut mám na tu baterii nastoupáno, když se učím s akrobatem nový obrat--pak přestává platit kolik motoru mohu použít pro běžný let jak jsem zvyklej, když vyjimečně použiji jinou baterii než v daném modelu běžně létám.

Hlavně si ted mohu zatím minimálně vyzkoušet, jestli mi nebude prudit pokaždý zapínat i balanční konektor---pak by postrádalo smysl pro mě i to telemetrický čidlo, navíc si opravdu nejsem uplně jistý, jestli by v případě větroně šlo nějak očurat jak na střídačku provozovat dvě telemetrická čidla--možná by to přez nějaký přepínač šlo, rozhodně se ale bastlení stejně nevyhnu, takže pokud by stačil ten pípák s diodou, není co řešit, zvlášt, když stojí necelou stovku, tak ho pak mohu poruznu nacpat někam na trvalo do kdejakého modelu----mám těch letadel docela dost a takový ty stěhovací komponenty mi moc nefungujou, většinou zustanou doma v jiném modelu a kolikrát ani nevím v jakém, jedno vário jsem našel asi až po dvou letech :D

Ještě chci zkusit použít vário jako teploměr baterie, to kdyby mi funovalo by bylo super, v podstatě všechny modely mám kapacitně podbaterkovaný takže hodně vybitá baterie už mi jde teplotou nahoru, s variem bych měl akusticky pípání a na displey položku teploty.

včera jsem hledal teplotní čidlo, bo jsem to kdysi dávno kupoval, nenašel, ale vím kde je, nebo spíš kde už dávno není---na Raný na terase v plechový krabičce připravený na další uzení abych mohl hlídat teplotu v udírně hlídat z hospody podle alarmu, vysoká teplota to bylo v pohodě, na páčce plynu jsem měl kropení vodou , blbá byla nízká teplota, to jsem musel zvednout zadek a jít zase přiložit. já to tam zapoměl, respektive ty teplotní čidla dvě mám i vím kde, ale zapoměl jsem tam v té krabičce tu telemetrickou elektroniku k tomu čidlu.


Naposledy upravil pepin dne pát 18.11.2022 0:09, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 18.11.2022 0:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 3692
Bydliště: SK
Obrázky: 6
guchar píše:
@juraj.jurej 1a) Je (bývá) tam pásmo, kdy se konec accu blíží, leč s nějakou trochou je pořád dost daleko. 1b) Nebo konec je tak blízko, že bych s přistáním mohl mít potíž, v tom pádě neblikám.
2) Už jsem na zemi, potřebuji doplnit akustický signál optickým. A baterky už nic moc. Tu optiku nedám na pohonný accu přímo. Ale přes vhodný Rac na accu dám kapacitor Ccap. Přes Rac se v mezerách blikání Ccap stačí nabíjet a z něj se pak krmí záblesky. Celý to zapínám vhodným TX, jen když jsem na místě samotném. (Doufám, že v té úvaze nemám botu.)


Bota je v tom, že ja som reagoval na pípak s Led, ako alarm na vybitý aku. a nie na niečo iné sofistikované čo sa bude zapínať, vypínať atd. Inak OK.

_________________
Tandem X20, TX16S


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 18.11.2022 0:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.7.2004
Příspěvky: 1255
Bydliště: Škvorec
Tohle je výhoda u Graupnera. Telemetrický čidlo pohonného packu se dá spájet ze dvou odpůrků, jednoho kondenzátoru, servokablíku a balančního konektoru, dle počtu článků. Pro modeláře náklad téměř nula. Mám to v každým mot. modelu i v autíčkách.

_________________
LMK Říčany
Graupner HoTT


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 18.11.2022 0:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 3692
Bydliště: SK
Obrázky: 6
"Hlavně si ted mohu zatím minimálně vyzkoušet, jestli mi nebude prudit pokaždý zapínat i balanční konektor"

Hlavne ho po lete nezabudni odpojiť. Už som si odpálil dve aku, keď som nechal na balancery zapojené čidlo napätia do druhého dňa.
To by chcelo alarm aj na to? Nič vás nenapadá?

_________________
Tandem X20, TX16S


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz