Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pát 04.04.2014 6:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 1052
Bydliště: Rakovnik
Člověk se učí celej život. Důležité je poučení se nebránit a současně si ho dokázat posoudit a nenechat si nakukat nesmysl.

_________________
Jardah


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pát 04.04.2014 9:08 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.4.2008
Příspěvky: 2255
Bydliště: Královéhradecký kraj
malé zvíře píše:
Ahoj,
už jsem tady četl něco o tom že čím dělší kabely bezi motorem a ESC tím spíš to může dělat nějaké problémy. Tak se chci zeptat: pokud budu mít kabely bezi motrem (T-motor 2216) a ESC dlouhé cca 40cm a mezi ESC a baterií cca 30cm - mám počítat s problémy?

T.

Záleží jak silné kabely to budou a jaký proud přes ně poteče. Předpokládám, že to je tedy tento motor:
http://www.foxtechfpv.com/tmotor-mt2216 ... p-537.html
Pak pokud bys dal vrtule 11x3.7 tak maximmální proud do toho jednoho motoru je uváděn 7,4A. Pokud dáš mezi regulátor a motor kabely AWG 16 (max. proud 22A), tak bys problém mít neměl (taky to tak mám). Možná by to ještě sneslo AWG 18 (16A).
Od regulátoru do uzlu (nebo k rozvodné desce) pak taky ty AWG 16 a pak k baterce tak silné jako jsou na baterce, jelikož tam se ti ty všechny proudy budou sčítat (záleží kolik máš motorů) - pokud to máš quad, tak max. proud při těch vrtulích 11x3.7 může být kolem 30A, takže ať je to s určitou rezervou, tak bych k baterce vedl kabel AWG 12 (41A):
http://www.powerstream.com/Wire_Size.htm

Servo kabel od regulátoru do desky pak mám pletený a ty kroužky jsem sundal. :)

_________________
OPTIC 6 2,4Ghz Assan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pát 04.04.2014 15:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Jenže on se ptal na délku vodičů, ne na průřez. :wink:

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: ned 06.04.2014 21:02 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16381
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jyrry píše:
.... si to sám odměřit ...

Aby někdo neřekl že jen kecám... :-)
Příloha:
BLDC_ESC_current_1.jpg
BLDC_ESC_current_1.jpg [ 91.71 KiB | Zobrazeno 2037 krát ]

Jako zkušební stand jsem použil polotovar pidibrusky (z malé "ventilátorovky" mi zbyl ten kotouč, z pozastaveného projektu motor), v napájení je bočník 0,1 Ohm pro snímání proudu (podle Ohmova zákona U=R*I), osciloskop je nastavený na 0,1V na dílek (DC) a jeho časová základna na 0,2 ms na dílek. Reglík je řízený servotesterem.



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Nejdřív je vidět odběr při rozběhu - úzké vysoké špičky jsou způsobené PWM regulací; pak při "plném plynu" sledujeme odběr při plném otevření FETů, tedy by měl být vidět ten údajný stejnosměrný proud, se kterým si měřáky hravě poradí. Já ho tam nějak nevidím.

Zajímalo mně jak se ten průběh mění při zatížení; musel jsem sjet s nulou dolů a přepnout osciloskop na 0,2V na dílek:


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Tady vidíme že průběh při plném plynu při zátěži se moc neliší od průběhu při běhu naprázdno, kdy motor překonává jen odpor ložisek. Zatěžování bylo trochu adrenalínek, ale snad to je prokazatelné - zvuk napovídá :-)

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: ned 06.04.2014 21:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8143
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pěkná prezentace. Dík, snad už konečně všichni uvěří co se na těch drátech děje. :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: ned 06.04.2014 21:18 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16381
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Když bude dobrá konstelace, vložím tam prodlužku a zkoukneme co to dělá na dlouhých drátech, na obou koncích té prodlužky, případně zkusím sejmout napětí na délce jednoho drátu prodlužky...

jo, a naroubuju na to vrtuli, takhle byl odběr řádově jednotky A, chce to alespoň 10-20A ...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pon 07.04.2014 18:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16381
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jyrry píše:
.... chce to alespoň 10-20A ...

Tohle jsem prověřil, podle Watt´s Up jsem to brzdil na cca 10-11A, tedy to stačí, vrtule by mi vyfoukla obsah dílny na chodbu :-D

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pon 07.04.2014 20:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16381
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Testnul jsem ten vliv dlouhých kabelů; propojení bez vloženého snímacího odporu, osciloskop snímá zvlnění napájecího napětí u konektoru reglu, citlivost 0,2V/dílek, časová základna 0,1ms/dílek:
Příloha:
BLDC_ESC_cable.jpg
BLDC_ESC_cable.jpg [ 96.99 KiB | Zobrazeno 1997 krát ]


Takhle to vypadá s napájením když je aku připojen přímo svými kabely k reglu, napětí sejmuto u konektoru reglu:



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Tohle vznikne když mezi aku a konektor reglu vložím 1m "prodlužovák" z krouceného kabelu 16AWG (tedy 2x 1m), napětí sejmuto u konektoru reglu:



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pon 07.04.2014 20:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2003
Příspěvky: 6539
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (25)
Jirko...super práce!!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pon 07.04.2014 20:28 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16381
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Tady je napětí sejmuté na 1m toho prodlužovacího kabelu; čekali bychom jen kladné pulzy - úbytek napětí na odporu kabelu; ovšem toto jsou naindukované špičky na jednom metru kabelu 16AWG při cca 10A:



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pon 07.04.2014 20:29 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16381
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Dovolil jsem si to přesunout z copterů, neb tato problematika je vlastní všem BLDC pohonům, nejen ve vrtuloidech :-)

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pon 07.04.2014 21:22 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3650
Bydliště: SK Bratislava
takze teraz nestaci byt neveriaci, uz treba byt aj slepy :- ))))))))) ... ak to niekto este stale nepochopil kde sa to berie, tak nech si zoberie ze z baterky ide prud do vinutia motora a v tom momente FET tranzistory vypnu (pretoze je stiahnuty plyn a proste motor sa napaja pulzne) ... prud v cievke motora ale musi ist dalej (to je co cievka robi najlepsie ako vie :mrgreen: ) ... ale FET je vypnuty, cize stane sa to ze prud pretecie rekuperacnymi diodami ktore su paralelne s kazdym FETom (su zaintegrovane priamo v tranzistore) a prud teda netecie Z baterky ale DO baterky (ak toto niekto nevstrebal, treba si nakreslit H mostik a sledovat prudy odkial kam mozu tiect po vypnuti vsetkych FETov, je tam jdeina cesta a to prud spethne nabijajuci baterku - preto rekuperacne diody - nepliest s rekuperacnym brzdenim) ... tam ale narazi na prud ktory este stale tecie z baterky (lebo privodne kable maju vlastnu indukcnost) a tie prudy sa "zrazia" na tom velkom kondenzatore co vidite na kazdom regleri ... ten kondenzator ich musi pochytat, ale nepochyta ich uplne a nejake to zvlnenie tam vzdy ako vidime je ... a to je dane indukcnostou motora (a tiez jeho privodnych kablikov), kablikov od baterky, kapacitou kondenzatora a jeho vnutornym odporom ... to sa proste deje ...

takze dovolim si teraz vylupnut tajomstvo ... ak mam regler ktory je stavany na 50V a dam nanho 2 clanky a s dlhym kablom, tak napetie baterky + napetova spicka moze celkom dobre "nezaskodit" FETom ... ak budem mat baterku na hranici povoleneho napetia, trebars 10s cize 42V v spojitosti s motorm s velkou indukcnostou (vela zavitovy motor) tak uz aj kratke predlzenie moze fetom uskodit

riesenie je "zabit" tie spicky paralelnym Low ESR kondenzatorom ... ktory tam uz ovsem je, takze zmensit ich na polovicu bude vyzadovat zdvojnasobit existujuce kondenzatory, ale ovela ucinnejsie je dat tie kondenzatory niekde v polovici predlzenia, pretoze to jednak zvysi paralelnu kapacitu, ale okrem toho znizi efektivnu dlzku kabla ktora tie impulzy vyraba ... ten kabel sa proste chova ako indikcnost (cievka) ktora tie razy vyraba a kondenzator v jej strede ju fakticky "pokazi" ... ci je to treba a ako vela prave zavisi na tom rozdiele bezpecneho napetia, napetia baterky a existujucich kondenzatorov v regleri

inak s tym sa da dost tazko co robit, samotnu hrubku vodicov diktuje prud, takze to sa moc neovplyvni, ovplyvni ju ale pozicia vodicov, cim blizsie su vodice, tym mensia vlastna indukcnost, preto je dobre ich mat pekne pokope, najlepsie zlepit paskou celkom k sebe, skrutenie vodicov NEFUNGUJE, to je povera a nezmysel ... jedinym zmyslom je ze skrutenim sa prave vodice dostanu k sebe, ale to skrutenie ma zase za nasledok predlzenie kabla ... takze si treba poradit ... v zasade je to zavislost

L * s / d

(L je dlzka, s je vzdialenost a d je priemer = cim kratsi, cim blizsie a cim hrubsie tym lepsie)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pát 18.04.2014 21:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 559
Bydliště: Svitavy a okolí
Zajímavé... člověk je pár dní mimo republiku a hned má o čtení na dobrou noc postaráno :)
Jinak jak jste si správně domysleli - nešlo mi o úbytek napětí na vodičích ani o jejich zahřívání, ale právě o ty diskutované indukované špičky. Před nějakou dobou jsem o tom něco četl, ale za Boha jsem to nemohl znovu najít tak jsem se radši zeptal :) Takže budu doufat že to bude fungovat. Vstupní kondenzátory na ESC budu měnit tak jako tak (jeden jsem nechtěně přiškvařil pájkou při pájení kabelů) tak tam zrovna loupnu lowESC verzi a budu mít o trošku klidnější spaní že to snad chvíli bude fungovat ;)

Pro úplnost: moje konstrukce je tato:
Tricopter; rozpětí motor-motor 700mm; vzletová hmotnost lehce nad 1kg.
Baterka: ZIPPY Flightmax 4200mAh 3S2P 30C LiFePo4
Kabeláž baterie -> ESC (cca 30cm): SKM 2,5/0
ESC: Afro 20A
Kabeláž ESC -> motor (cca 40cm): SKM 1,0/0
Motory: T-MOTOR 2216 KV900
Vrtule: zatím blíže nespecifikovaný odpad z HobbyKinga - na bouchání o zem je mi kvalitních vrtulí líto 8)

T.

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pát 18.04.2014 21:51 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.4.2008
Příspěvky: 2255
Bydliště: Královéhradecký kraj
Ááá..to je moc technický. :D Lepší by bylo stanovení max. délky kabelů stylem: "Uvezu to pane Lorenc? Ne.. A teď? Teď už jo." :D No zkrátka aby to pochopil i normální člověk a nemusel nad tím moc přemýšlet. Já problematiku kabelů vštšinou řeším od oka a tak nějak instinktivně, no a pak si ta elektrika s tím už musí poradit sama. :D

_________________
OPTIC 6 2,4Ghz Assan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dlouhé vodiče mot -> ESC -> Bat
PříspěvekNapsal: pát 18.04.2014 22:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8143
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Což o to, ona si s tím ta "elektrika" poradí vždy. Jen jde o to, jestli se ti to vždy bude líbit :lol: :lol:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot] a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz