Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: PINTO na steroidech
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2023 12:22 
Mazák
Mazák

Obrázky: 9
Steve píše:
... Dobře se staví, nelze udělat zkroucené křídlo. I když tady díky koncům ano...

Nejenom díky koncům, to křídlo se dá udělat zkroucené, a velmi! Bohužel jsem neudělal fotky, ale několika klukům se to povedlo. Něco se opravit povedlo, něco jsme předělávali. Všechna zkroucení vznikla prakticky až při potahovaní a vypínání.

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: ned 12.03.2023 21:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Obrázky: 0
Dneska v hale jsem ještě ladil těžiště a dospěl jsem až k nějakým 60% hloubky křídla...
A už se vejdu i v tělocvičně napříč :-)
Příloha:
Pinto 4.jpg
Pinto 4.jpg
[ 81.66 KiB | Zobrazeno 640 krát ]

PříspěvekNapsal: úte 14.03.2023 19:16 
Mazák
Mazák

DAF píše:

Nejenom díky koncům, to křídlo se dá udělat zkroucené, a velmi! Bohužel jsem neudělal fotky, ale několika klukům se to povedlo. Něco se opravit povedlo, něco jsme předělávali. Všechna zkroucení vznikla prakticky až při potahovaní a vypínání.

Pokud by to byl čistý trojúhelník, tak bez problémů.
Jako čtyřúhelník jakéhokoliv tvaru už šance je ;-)
Někdy se to hodí (požadovaný negativ hlavně na pravém křídle), ale někdy je to ... naprd ;-)

Spíš jsem ale chtěl reagovat na to, že když má "něco" skoro trojúhelníkové křídlo, nemusí to být zrovna klon Pinta.
Nehledě na úplně jiný trup, nediagonály v křídle...
Možná (když už) tak opačně, přece jen Zaicův model je starší.
Pinto jsem jako kluk měl a taky je to strašně dávno :-)

PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 7:50 
Mazák
Mazák

My stavěli klasické Pinto (modernizovanou stavebnici od Hiesböka), takže tvar lichoběžníku s diagonálami. Když to sundali z desky, tak to ještě šlo, ale po potažení a vypnutí se to několika zkroutilo takovým způsobem, že to bylo děsné. Pěkná vrtule - jedna půlka nahoru, druhá dolů, racčí křídlo - prohnuté obě poloviny, další zvlněné. Bohužel kluci mají problém s udržením informace a jejím zpracováním. Když řeknu, že musí dávat malé množství laku a ten co nejvíc rozetřít, je jistota, že se křídlo bude v laku téměř koupat - proč to natírat 3x tence, když to jde jednou silně, měli třeba natřít jednu polovinu křídla, pak ho zafixovat na pracovní desce, než to uschne a pak druhou půlku, natřou to celé způsobem viz výše a nechají volně schnout, pak se diví. To nehovořím, že při vypínání papíru vodou se to má lehce postříkat, oni to doslova sprchují. Omluvou jim budiž, že jim je 10 - 11 let a v životě nic nestavěli, takže jsou opravdu začátečníky. A tak by se dalo pokračovat. Ale výhodou Pinta je, že pokud se dobře postaví, létá napoprvé.

PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 15:48 
Mazák
Mazák

Neviem, ako Pinto od Hiesböka, ale to pôvodné, od Igry, sa nelakovalo. Len trup sa doporučoval prelakovať jednou, až dvomi vrstvami. Samozrejme, že ja, ako elév samouk, som nalakoval aj krídlo a dopadlo to podobne, ako v prípade chlapcov v krúžku.

PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 18:18 
Mazák
Mazák

Původní Pinto jsem měl také, ale na podrobnosti si už nepamatuju. Náš současný postup: potáhnout papírem, a už zde se musí stavitel snažit potah vypnout, po zaschnutí lehce postříknout vodou, ta to uschnutím také předvypne, 2x vypínací (mírně naředěný a do tenké vrstvy rozetřený) lak a na závěr - na povrch, 2 - 3x lesklý lak, poslední může být i zapon. Křídlo je možné během schnutí fixováno proti kroucení. Pokud se technologie dodrží, nebývá problém. Ovšem kluci s tím mívají hodně velký problém. Kluci jsou třeba schopní při úklidu práce místo zabalení potahového papíru (nejlépe do ruličky) ho zmačkat do koule a není jim to divné. Tedy nedělají to všichni, ale najdou se tací. S tím špatným postupem při lakování to jsou téměř všichni.

PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 18:40 
Mazák
Mazák

Kluci jsou třeba schopní při úklidu práce místo zabalení potahového papíru (nejlépe do ruličky) ho zmačkat do koule a není jim to divné.

Přiznám se, že tohle nějak nemůžu pochopit...

Omluvou jim budiž, že jim je 10 - 11 let a v životě nic nestavěli, takže jsou opravdu začátečníky.

A že v deseti-jedenácti nic neumí? OK. Je to asi už běžné, co dělat.
Já jsem stavěl první model, a to bylo Piccolo, úplně sám, bez zkušeností (pokud nepočítám papírové modely z "Ábíčka") když mi bylo sedm a třičtvrtě.
Neměl jsem kolem nikoho, tatík stavebnici koupil pod stromek, ale pro něj to byla neposkvrněná plocha a tak mě nechal ;-)
A Piccolo letělo ;-)

PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 19:29 
Mazák
Mazák

Já to také nechápu, ale několikrát jsem to už zažil (v počtu málo jednotek, ale zažil). Byl jsem také samouk, také jsem stavěl Picolo i Pinto a mnoho dalších tehdejších stavebnic. Časem jsem přešel na stavbu podle plánků. Přiznávám, že z počátku mi modely moc nelétaly, ale když jsem zjistil, k čemu je těžiště a seřízení, tak mi modely začaly létat celkem dobře. Mezi dnešními kluky se také najdou šikulové, jsou šikovní a pracovití. Ale je tam hromada takových, kterým musím práci vysvětlovat několikrát, včetně ukázky, a stejně to zvořou. Teď jsem jednomu ukazoval, jak má slepit gondolu trupu (ze tří shodných bočnic). "Namažeš tenkou vrstvou lepidla, dáš k sobě, ustavíš a protože překližka (topolová), je prohnutá, přichytíš to pérovými svorkami na desku, aby to bylo po zaschnutí rovné ". Výsledek? Napatlal to lepidlem, jakž takž ustavil a snažil se to propíchat špendlíky, v luftě. Když jsem se ho ptal, prý jsem mu to takto popsal (před ním ještě leželo prkno, na které to měl přichytit svorkami a na kterém jsem mu postup prezentoval). Musel bys to vidět. Jedním uchem tam, druhým ven, u některých se to bohužel nemá uvnitř o co zarazit.

PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 20:35 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Sakryš, také se mi tomu nechce věřit, když to člověk tady čte...
Vnukovi budou zanedlouho tři roky, tak už mi zas tak moc času nezbývá, abych si vzpomenul na to, co mě můj děda nástrojář doma v dílně učil už od předškolního věku. Nebyl to modelář, ale zcela určitě především díky jemu jsem ty své první neumělé výtvory nakonec do vzduchu dostal a postupně se naučily i vcelku létat... A musím přiznat, že z vědomostí a praktických věcí, které do mě děda dostal, žiju mnohokrát až dodnes. A sakra se mi to v životě vyplatilo. Tak bych prostě chtěl, aby to s vnukem dopalo podobně. Alespoň doufám a snad se mi to i podaří splnit. Tak nějak si myslím, že to dědovi dlužím...

PříspěvekNapsal: stř 15.03.2023 21:03 
Mazák
Mazák

Ne všichni kluci jsou mamlasové. Ono také záleží jestli něco viděli doma, jaký mají sami přístup (k práci vůbec) atd. atd. Jak jsem už psal, jsou tam kluci šikovní, ale i opak. Bohužel jsou tam tací, kteří se vidí, jak staví Focke Wulfy, Spitfiry, Mustangy apod. a pak se diví, že začínají s hazedly, A3 apod. Byl tam kluk, který si donesl P-47 od Guillowa (stavební náročnost S4) a nebyl schopen postavit ani jednoduché hazedlo. Nehazej flintu do žita, pokud mu to dobře podáte,třeba ho to chytne a bude z něj modelář. Opravdu ne všichni kluci jsou podle mého popisu, ani u mě na kroužku, popsal jsem spíše extrémy.
P.S. Aby to nevypadalo, že tam jsou jen dřeváci, je tam kluk - začátečník, který je šikovný, nema problém pracovat s plánkem a má snahu se učit. Teď už staví model A3 a ze začátečníků nejvíc pokročil.

Naposledy upravil DAF dne čtv 16.03.2023 6:05, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: čtv 16.03.2023 5:38 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Obrázky: 0
..."Já vim jak se to dělá, já to viděl na Jůtubu"... :mrgreen:

PříspěvekNapsal: čtv 16.03.2023 17:05 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Jo, tak tuhle větu v několika obměnách té první části už jse,m také měl příležitost slyšet a taky i následky vidět :(

To DAF - ano, beru to tak, že je to popis extrému, ale stejně se tomu prostě těžko věří... Snad to s malým bude fajn, už teď si hodně pamatuje a nechce si hrát s dětským vercajkem, bere mě a tátovi ten reálný :)

PříspěvekNapsal: čtv 16.03.2023 20:35 
Mazák
Mazák

Dvěma nejmladším je 9, pak 10 let a několik 11 letých. To jsou začátečníci, kteří doposud nic nedělali a podle toho to i vypadá. Horší je, že neposlouchají, resp. nepobírají informace, jak jsem psal, popíšu práci, ukážu a když obejdu kolečko, zjistím, že to buď udělají blbě - "ale vždyť jsem jim to přeci tak popsal, ne?", nebo sedí, čučí a na dotaz co je za problém, že neví jak. Tak jedeme nové kolečko výkladu a nové předvádění. Máme jednu schůzku týdně v trvání dvě hodiny. Něco se za tu dobu zvládnout dá, ale následuje celkem velká pauza. Mám jich deset, jsem rád, když někteří nepřijdou, protože pak mám víc času na ty přítomné. Pak je tu otázka jejich výdrže, protože ne každý se smíří s tím, že nestaví hned Spitfira, někoho to prostě nechytne, u některých kluků jde o splněnou čárku rodičů, nebo se rodiče jejich prostřednictvím snaží splnit své nesplněné sny z mládí, kdy z nějakého důvodu nemodelařili. Ale pak tam jsou ti, které to chytilo a jedou. Je jich menšina, ale jsou. Mám tam dva, kteří chodí od počátku mého fungování (7 let) a ti jsou schopni fungovat už téměř samostatně. A i mezi těmi ostatními jsou 2 -3, kteří jsou schopní a pokud vydrží, mohou z nich za nějakou dobu modeláři být. Takže až tak tragické to zcela určitě není. Domnívám se, že obdobné to s drobnými rozdíly může být i v jiných kroužcích, nejen modelářských. Kdybych neviděl to "světlo na konci tunelu", asi bych to už dávno nedělal.

PříspěvekNapsal: čtv 16.03.2023 21:57 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

DAFe, mohu říci jen, že Ti opravdu držím palce a také i závidím Tvou určitě svatou trpělivost!

PříspěvekNapsal: pát 17.03.2023 6:17 
Mazák
Mazák

Nechci, aby to vypadalo jako stěžování, je to popis reality. Třeba mnoho kluků chodí na kolektivní hry (hokej, fotbal ad.), ale jen málo z nich u toho zůstane a ještě méně z nich se dostane do vyšší, natož vrcholné soutěže. A kolik z nich se dostane na světovou úroveň. Podobné zkušenosti budou mít zřejmě I další vedoucí, aspoň co jsem se s některými bavil.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2