Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 19.02.2023 14:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
Tu dam par obrazkov na dokreslenie co som pisal vyssie, dva obrazky ukazuju ze rozne boardy moze mat rozne nastavenia, pokial to ide, treba nastavit frekvenciu tam, pokial nie, definivat to F_CPU:

#define F_CPU 8000000L

ci to zafunguje aj na milis to teraz neviem, musel by som vyskusat, co nie je problem, proste si zober program blink a skus ci na to reaguje, ak delay funguje spravne, tak funguje spravne aj milis.

ak to nefunguje, tak mozes ist do prislusneho suboru (moze ich byt viac, jeden pre kazdu kniznicu boardov) boards.txt a tam to prirobit ako dalsiu modifikaciu boardu, alebo proste drvorubacsky zmenit.

nasledujuce obrazky naznacia.


Přílohy:
2023-02-19 (1).png
2023-02-19 (1).png
[ 24.36 KiB | Zobrazeno 3960 krát ]

2023-02-19.png
2023-02-19.png
[ 20.33 KiB | Zobrazeno 3960 krát ]

2023-02-19 (3).png
2023-02-19 (3).png
[ 482.32 KiB | Zobrazeno 3960 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 19.02.2023 14:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
Celeron píše:
Tak jsem se tím Igore nějak prokousal, umím přes USBasp pálit do Arduina v IDE prostředí mý věci i bootloader. V IDE jsem ale nenašel možnost pro pečení "surových" ATmega, tedy nastavení int/ext krystalu, děličky a fuse.
Tak jsem stáhnul demo BAScom, kterej to umí. Ale nedařilo se mě ho ani podle návodů na Youtube rozhejbat. Prostě USBasp i když byl v Správci zařízení správně, tak nekomunikoval s doporučeným driverem od Zadiga. Po dlouhým bádání jsem zjistil, že PRCák nahrál do procíku USBasp nějakej upravenej FW, kterej potřebuje jinej driver než byl originál USBasp od Fischla. Tak jsem zkusil jinej driver a už mi BAScom chodí. Divný ale je, že to přes Arduini IDE chodilo, asi používají svůj interní driver.
Takže napálení "surový" ATmega s nastavením oscilátoru a fuse už taky umím.
Mám napsanej a odladěnej "otáčkoměr pro 2T motory" s výstupem na I2C OLED displej 0,91 a 0,98". Pod ty displeje bych chtěl dát malinkou destičku s ATmega328P v QFP32 bez krystalu. Chci to dát do palubovky velkejch benzínů, takže miniatůra.


Ja som s usbasp bojoval a nakoniec hodil do kontajnera, lebo to bolblo raz tam, potom tam, niekde nieco slo, niekde nie, problemy skompatibilitou, prenositelnostou, no proste pakaren. Presiel som na ten pololu programator, ktory je kompatibilny s STK500 a ma v sebe aj seriovy FDTI aj ISP, takze zastane vsetko co treba. Cez isp potom napalis aj fuzy, aj bootloader ... fuzy su specifikovane v tom boards.txt subore a tie ti IDE napali spolu s bootloaderom, to musi chodit s poctivym programatotorm.

Ten programator ma priamo drivej vo windows, a je k nemu nastavitko, obrazok ukazuje.

Jedine co nevie, je podpora krokovania ako ma ICE, ale inak je uplne kompatibilny prave s tym ICE a teda STK500.

Prvotne nastvenie je dobre robit v Microchip studiu, tak vidis aj ci to dobre dopadlo, vies si stiahnut eeprom alebo program z cipu, aj nastavit specialitky, napriklad zakazat vymazanie eeprom pri prepalovani, takze je to dobre mat aj ked v tom neprogramijes. Navyse az prides na to ze IDE robi veci na pozadi ktore nachces, da sa preklopit projekt do c++ a mas vsetko v rukach. Arduino pozadie sa tam preklopi ako C++ knicnica, tak vidis co sa tam deje, pripadne upravit, napriklad to F_CPU.


Přílohy:
2023-02-19 (2).png
2023-02-19 (2).png
[ 36.48 KiB | Zobrazeno 3957 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 19.02.2023 16:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 10571
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Díku moc za info. Já zatím vše ladil na Arduino UNO, protože má ISP konektor a byl jsem línej dělat redukci 6 pin ISP na ProMini. Tak si ji udělám a vyzkouším na různý kmitočty.
Ale s tím #define F_CPU 8000000L jsem narazil. Jestli se to má dát na začátek programu k definicím knihoven, tak to sice žádnou chybu v kompilaci nehlásí, ale na blink to v UNO nic nemění, stále 1 sekunda svítí a 1 sekunda ne.
A s tím souborem Boards.txt je to taky divný, vyhledáváním žádnej takovej soubor v PC nikde nemám.
To má být někde v Arduino IDE a nebo v Microchip studiu? Hledal jsem i ručně ve všech adresářích s názvem Arduino a nikde nic.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 19.02.2023 18:28 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
No toho som tusil, ja som to pouzil ked som robil hardverovy generator servo signalu, tam mi to zafungovalo, lebo funkcie sa kompilovali ako sucast projektu. Trik je v tom ze IDE pri kompilacii prehladava hromadu roznych adresarov a taha hromadu roznych suborov a headrov o ktorych clovek ani nevie, plus vyraba vlastne headre z tvojich vlastnych suborov a navyse to robi vlastnym postupom. Takze to vyzera tak, ze tie boardove subory to skompiluje este predtym ako pride na tvoje hlavne ino (to sa kompiluje vzdy ako prve, v nom sa nacitaju headre headre dalsich ino suborov a nakoniec ino subory v abecednom poradi - vcitane lokalnych kniznic). Tam mas tu definiciu, takze to vyzera ze treba vliezt do toho boards.txt, v nom je ted define ktory bude pouzity aj pri kompilacii runtimu s funkciou milis a to zafunguje na delay.

Ten samotny subor moze byt na roznych miestach a moze ich byt niekolko. obycajne kazdy provider (pololu, sparkfun etc) ma vlastny. The hlavny originalny kde je definovane UNO by mal byt vo windows adresari 86tkovych exacov (na obrazku). Ten adresar ale moze byt skryty (treba povolit zobrazenia v eploreri) alebo moze byt uplne nepristupny ak mas IDE nainstalovane zo storu v tom pripade je treba to odinstalovat a nainstalovat zo ZIPu. To IDE zo storu to je vobec ulet, nema to logiku instalovat open source ako zamknuty storovy exac, oni to urobili len ako kompatibilne riesenie ak si nejaky masochista necha Skove windowsy - to je prave ich vlastnost ze sa vobec nedostanes na instalaciu exacov. To ani nevidis, ani nezmenis, ani nic, proste ako by to tam nebolo.

Dalsie subory boards.txt mozu byt v tvojom adresari user.... appdata\local\arduino15\packages ... to si presne nepametam, ale tak nejako to vyzeralo a v tych packages (adresare roznych providerov) bude podobna struktura ako to povodne arduino vo windows. Mam pocit ze toto tiez neuvidis na WinS a ze to tiez moze byt skryte na normalnom win (treba povolit zobrazenie). Moze to byt aj s inym vlastnikom a to nepojde editovat, potom to treba prekopirovat niekde inde, poeditovat a nakopirovat spet, treba mat admin prava na prepisanie.

... robil som to, ale pisem z hlavy takze keby nieco bolo blbo, tak sorry ... napis a pokracovanie zajtra. Ale neni od veci sa to naucit a nadefinovat vlastny board, ked sa k tomu vratis, nebudes uz musiet spekulovat, len ho proste vyberies a po ftakach :mrgreen:

tu je lepsi popis keby bolo treba:
https://github.com/jandrassy/my_boards


Přílohy:
2023-02-19 (5).png
2023-02-19 (5).png
[ 221.66 KiB | Zobrazeno 3937 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: ned 19.02.2023 18:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
Inac, co sa tyka toho promini, tak tam staci na ISP programovanie naletovat na univerzalny plosak 3+3 piny v rade, nakablovat ich na 2x3 konektor ako ma ISP a boardy programovat napichnute dierami na tie dva konektory a nauhlene tak aby mali kontakt ... mozem zajtra odfotit


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: pon 20.02.2023 1:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 10571
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Teď sedím doma na jiným PC a v něm Wokení hledání našlo souborů boards.txt celkem 307. Většina patří k Arduinu. A podle cesty, co jsi dal v příloze jsem našel i ten správnej s definicema boardu. Na dílenským PC je asi zcela jinak nastavený zobrazování souborů nebo indexování pro vyhledávání.
Divný, systémový soubory mám v dílně nastavený že se zobrazují. Zítra kouknu v dílně na tu cestu, kde jsem ty definice na domácím našel.

Zkusil jsem v board.txt udělat textovou kopii definic Arduino Mini a přidat ji tam jako definici Arduino Celeron. Při dalším restartu Arduino IDE se tam definice Arduino Celeron ve výběru desek objevila, ale definice Arduino Mini zmizela. Když jsem Arduino Celeron vymazal, tak se zase Arduino Mini objevila.
Pokud jsem zkusil přidat v definici Arduino Mini kopii dalšího procesoru s jiným názvem, tak žádná reakce. Sice se při každým spuštění Arduino IDE board.txt načítá ale je asi jestě s něčím provázanej a vypadá to, že měnit něco v definicích jen změnou v texťáku jen tak jednoduše nepůjde.
Nebo netuším jak.
Zatím díky!


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: pon 20.02.2023 10:18 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
Ale ideeeeee ... cele IDEeeee je konfigurovane textakmi Kludne si tam mozes dorobit akykolvek vlastny procesor aj dosku atd (pokial mas inline kompilator samozrejme, ten textovy nie je).

Su dve cesty, bezbolestna je na obrazku, roste som urobil nove UNO 8 s 8MHZ hodinami. Brnkacka, skopirujes, das nove meno a upravis frekvenciu. Druha verzia je, ze vyrobis verzie, to bolo vidno na obrazku zo vcera. Tam je board jeden a v menu IDE si vyberies variantu ktorej mozez smenit hodiny.

AKo som to robil, mi ale docvakla jedna zaludnost, ze budes musiet vyrobit alebo vygooglit bootloader s 8MHZ hodinami. Mozno niekde v bootloaderoch arduina vhodny najdes. Teda aspon za predpokladu ze chces uploadovat seriovo a nie iba ISP.


Přílohy:
2023-02-20 (1).png
2023-02-20 (1).png
[ 305.38 KiB | Zobrazeno 3906 krát ]

2023-02-20.png
2023-02-20.png
[ 17.19 KiB | Zobrazeno 3906 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: pon 20.02.2023 14:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
Prave mi prisiel pod ruku ten ISP adapter na promini ...


Přílohy:
DSC06910.JPG
DSC06910.JPG
[ 79.7 KiB | Zobrazeno 3889 krát ]

DSC06911.JPG
DSC06911.JPG
[ 87.97 KiB | Zobrazeno 3889 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: pon 20.02.2023 15:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 10571
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Přidání nový desky mi už chodí. Příště mi prosím prozraď, čím jsi to editoval. Notepad a Wordpad do toho texťáku přidaj nesmysly (možná kolem CR a LF) a IDE si s tím neumí poradit.
Ale to přidání verze procesoru mi stále nejde, nevím proč. Ale koukal jsem, že fuse pro 328P 5V/16MHz má stejný jako 328P 3,3V/8MHz.
Jinej je pouze:
bootloader.file=atmega/ATmegaBOOT_168_atmega328.hex proti bootloader.file=atmega/ATmegaBOOT_168_atmega328_pro_8MHz.hex
A samozřejmě je rozdím v build.f_cpu.
Divný, u 168P 5V/16MHz a 168P 3,3V/8MHz jsou fuse úplně rozdílný. A pro 5V/16MHz je dokonce bootloader od jiný desky Arduino Diecimila, co je podobný UNU ale má 168P. bootloader.file=atmega/ATmegaBOOT_168_diecimila.hex
Takže to vypadá, že 328P 5V/8MHz můžu programovat jako 328P 3,3V/8MHz.
Nakonec i OpenAI mi to potvrdil. :wink: A ten, jak je známo, ví úplně všecko na co se zeptáš. :mrgreen:

Já to mám jinak, na ten plochej šedivák mám namačkanej Dupont s dutinkama (stejnej ale vícepinovej konektor jako je na Hitec servech). Je to univerzální, bud ho rovnou namáčknu na desku Arduina, co má už zapájený samečky piny a nebo to zredukuji samečkovou oboustranou pinovou lištou aby to šlo na provizorku strčit do děr desky jako to děláš Ty.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: pon 20.02.2023 15:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
no tak ked ide nejako, nechaj to tak, zbytocne bojovat s duchmi, ale ak to chces obkreslit, daj si to pololu s 328PB to je tiez rovnake na 5V a 3.3V a ma selekciu 4 verzii ... v oboch pripadoch je to ten isty procesor (myslim 5 a 3.3 verzia), rovnako programovany, lisi sa len v tom ze na 3.3v nestiha 16MHz takze bezi na 8. inak je vsetko okrem bootloadera rovnako

... takze tam uvidis ako sa robia v menu tie verzie


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: úte 21.02.2023 17:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 10571
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Tak jsem musel přeinstalovat celý IDE prostředí. Od tý doby, co jsem se pokoušel přidat Mini 8MHz se něco zmrvilo a při kompilacích již funkčních programů, který zabíraly kolem 80% začaly najednou psát, že se nevejdou do paměti. Kratší programy fungovaly ale taky zabíraly o 20 - 30% víc paměti než ve druhým PC s tou samou verzí Arduino IDE 1.8.19.
Po přeinstalaci IDE je to zase v pořádku. Když jsem zkusil znova přidat další procesor (opsal jsem definici, co jsi dal fotku), tak se to zopakovalo, zase byly po kompilaci programy o hodně delší a to jsem nepoužíval ten přidaný!!! Prostě to přidání není tak jednoduchý jak si myslíš. Možná sis toho ani sám nevšiml, pokud jsi po přidání psal jen kratší věci a nepoužíval monstrózní OLED knihovnu U8GLIB jako já. Jen sama zabírá skoro 40% paměti programu...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: úte 21.02.2023 17:55 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
Urcite sa mi to nedeje (dost uskostlivo to sledujem, lebo to cislo vie odhalit ak mi to nalinkuje inu kniznicu ako si myslim - pretoze robim na roznych platformach ktore maju odlisne .H a .cpp subory a ak to otvori nespravny z inej platformy, aj ked sa rovnako vola, je to v haji).

A urcite sa to konfiguruje tymi textakmi (je ich niekolko ale o frekvencii krystalu a fuzoch je len tento jeden). Ako sa komiluje je v platforms.txt

ale ... pokial sa ti lisi % a ciselna velkost je rovnaka, mozno mas rozhodene uno.upload.maximum_size=32256 ak je tam ine cislo, je mozne ze si mysli ze pamet je mensia a % ti vyjde vyssie aj ked skompiluje rovnako.

Ale je to mozne, lebo aj tych platforms.txt je hromada a tiez moze pouzit iny ako si clovek mysli. To je dovod preco mam na kazdy projekt vyhradeny notebook len a len na to a kompilujem vzdy na nom. Editovat, testovam mozem kde chcem, ale hex file urobim vzdy na jednom vyhradenom. Na to staci stroj za 200e a vyvarujem sa hromady problemov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: čtv 23.02.2023 15:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 10571
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Tak bohužel, předefinovat procík v Board.txt jen tak jednoduše nejde. Zkus si přejmenovat ten Board soubor na něco jinýho a i bez něho pár procíků v IDE zůstane, takže definice jsou ještě někde jinde. Pokud se ti to náhodou povedlo pro AT8, tak jsi měl prostě kliku. Ono totiž nestačí jen změnit kmitočet ale musí se ještě hrábnout do fuse, loock, ulock, variant a tohle dát dohromady je problém. Nechám to být, krátkej bootloader jsem do Pro Mini v BAScomu dostal a s nastavením desky UNO do Pro Mini 16/5 program nahraji a chodí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino Pro Micro
PříspěvekNapsal: čtv 23.02.2023 17:06 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
No pretoze tych definicii je hromada na roznych miestach, uz som to pisal. V jednom subore bords.txt je vzdy len jeden PACKAGE a kazdy package ma vlastny subor, takze nepochybne ich neodparas vsetky premenovanim jedneho

ale 1/ ...

Hovoris ze je to ten isty procesor, takze nevidim dovod predefinovavat iny procesor ani riesit ine packageyiy :mrgreen: . Ak zmenis frekvenciu krystalu, staci zmenit ten F_OSC ... samozrejme ak je procesor iny, tak uz to sediet nebude, ak mas RC oscilator namiesto krystalu tak tiez nie, lebo na to musis zmenit fuzy. To su rozne VERZIE toho isteho procesora lisiaceho napriklad tou frekvenciou alebo fuzami

a 2/ veviem preco hovoris o VARIANTOCH, to je nieco ine, to je vec DOSKY nie PROCESORA ty ak som to pochopil mas ten isty procesor a lisi sa frakvenciou ... cely problem bol len F_OSC ... ak mas problem este s fuzmi, tak ich zmenis na tom istom mieste.

Mam vlastne dosky (inak vyvody) s tym istym procesorom (aj 328P aj 328PB) a ide to tak :- ))) mam dosky aj ESP tiez sa lisia, tiez to funguje ... pozri si cely adresar HARDWARE tam je kompletna textova definicia dosky, kompilacie aj napalenia ale vzdy len jeden package a tych moze byt viac.

tu mas nejaku nalievacku ak sa s tym chces parat, ale uplne suhlasim ze v tvojom pripade sa oplati ist metodou minimalneho odporu ako pises 8)

https://www.instructables.com/Arduino-I ... om-Boards/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz