Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 09.03.2015 13:51 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6485
Bydliště: Písek, ČR
Dejfak píše:
... Jinak reglíky Kiss18 také nemají kondíky. Nebo mají?

Vypadá to, že kondíky jsou tam keramické místo elektrolytických.

Také jsem s tím v poslední době chtěl dělat pokusy, ale omylem mi dorazily od dodavatele 1000 x menší kapacity, měli chybu na e-shopu, omluvili se mi, peníze vrátili ale kondíky nemám.
Podle mě ty keramiky by byly super, elyty se časem kazí a můžou být zdrojem průšvihu. Navíc ty keramiky jsou daleko menší a lehčí.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 09.03.2015 15:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.2009
Příspěvky: 1273
Bydliště: Havířov
To je pravda, keramiky mají hlavně mnohem menší ESR, než jakýkoliv elektrolyt, takže mohou stačit menší kapacity. Už jsem ale viděl i pár takových kondíků seškvařených na uhel... Pamatuji jeden starý model notebooku (myslím že HP Compaq nx6120?), kde tyto součástky s oblibou odcházely. A to na nich bylo jen asi 20V. Ale je to už asi 7 let, od té doby se kvalita mohla výrazně zlepšit.

_________________
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 09.03.2015 15:43 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6485
Bydliště: Písek, ČR
Akorát že ta kapacita co bych si předstravoval, jsem zjistil se ještě nevyrání (aspoň ne na takové napětí co chci). Budu trpělivě čekat u díry, a až vylezou hned jich pár koupím a budu testovat. U Farnella je měli v e-shopu omylem, to bylo radosti! Ale trvala jen krátce :?
Měl jsem objednané i 2G2/50V!!!

Rád bych 1G/50V, nebo aspoň na 25V, i 330M/25 by mě stačilo, koneckonců i 220M. Dal bych jich pár paralelně...
Dovedu si představit, že bych vyvrtal do desky reglu díru (průměr tak 3 mm, skrz prostrčil kondík a ten shora/zdola zaletoval, ani by nebylo poznat že tam nějaký kondík je.
MuRata ve své zprávě tvrdí že vývoji těchto kondů dávají vysokou prioritu a viděl jsem i odhad do budoucnu (tabulku kde bylo vidět které kapacity a napětí kdy zhruba budou).
Vývoj se nedá zastavit, tak se na ty keramiky docela těším.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 09.03.2015 16:08 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17696
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
igorb píše:
... tie slabulinke zvisle ktore nie je vidiet kde koncia ...

Igora, že jsi to ty tak jsem ti jeden impulz vyfotil, tedy pokusil jsem se...
X je 10uS/dílek a Y je 1V/dílek.
Příloha:
ESC_NOcap3.jpg
ESC_NOcap3.jpg [ 63.79 KiB | Zobrazeno 1120 krát ]

Na vlastní oči je to hezčí než ta fotka. Ta špička krásně překmitne a pak to hezky doznívá, vidím i jednotlivé pulzíky...

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 09.03.2015 16:29 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3897
Bydliště: SK Bratislava
no yo ale kde konci ten rozmazanec? kolko voltov ma ta spicka? Ak tomu dobre rozumiem, to hrube je to co pochytal ten kondik, to rozmazane je zaznej ktory ten kondik nepochytal (tiez ma vlastnu indukcnost) ... dalej okolo FETov by mali byt nejake keramiky ktore by mali vychytat prave to rozmazane, ale ci ako a kde nevies ... spinacie casy tranzistoru mozu ist tak niekde k 10 az 100ns, tym je dane spektrum ktore sa tam moze objavovat, takze ak mas 10us na dielik, vidis len zelenu plochu, takze rozsah tej plochy ti dava ten rachot ktory sa tam objavuje


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 09.03.2015 16:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3897
Bydliště: SK Bratislava
petan64 píše:
To je pravda, keramiky mají hlavně mnohem menší ESR, než jakýkoliv elektrolyt, takže mohou stačit menší kapacity. Už jsem ale viděl i pár takových kondíků seškvařených na uhel... Pamatuji jeden starý model notebooku (myslím že HP Compaq nx6120?), kde tyto součástky s oblibou odcházely. A to na nich bylo jen asi 20V. Ale je to už asi 7 let, od té doby se kvalita mohla výrazně zlepšit.


Ani sa nedivim ze sa zoskvaria, lebo keramika nemusi byt stavana na prislusny ripple current, ten kondenzator je tam prave na to aby nim ten prud tiekol a nie kazda keramika to musi zvladnut, ono je to skorej stavane aby to dobre vyhladilo, nie aby to vyhladilo velkym prudom nie az tak dobre. A ci staci aj mensia kapacita ak je tam kondenzator s mensim ESR to je prave ta otazka, keramika sice ma mensi odpor aj indukcnost, takze teoreticky by tade mohol ist vecsi prud, ale ma aj mensiu kapacitu takze tomu prudu kladie vecsiu kapacitanciu, cize vlastne neplni to na co tam je, cize vyhladi menej, to je dovod preco sa davaju paralelne jedno aj druhe, jedno odvedie velky prud a druhe to dovyhladi v spektrach ktore to prve nezvlada ... treba si pozriet ake spektrum moze vyliezt z 20 cm drotu pri okamzitom zapnuti alebo vypnuti a je jasne na com sme :- ))


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 09.03.2015 17:48 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17696
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
igorb píše:
no yo ale kde konci ten rozmazanec? ...

X 5uS/dílek Y 2V/dílek
Příloha:
ESC_NOcap4.jpg
ESC_NOcap4.jpg [ 60.43 KiB | Zobrazeno 1086 krát ]

Když jdu s proudem na těch 14A, špička (bez kondíku) je 12V, tedy skoro dvojnásobek napájení.

S původním kondíkem to je podstatně hezčí, to musím uznat a dá se to celkem očekávat
X 10uS/dílek Y 1V/dílek
Příloha:
ESC_cap3.jpg
ESC_cap3.jpg [ 56.14 KiB | Zobrazeno 1086 krát ]


No a konečně tady je to co nás zajímá - kondík 220uF/25V na konektoru 100mm od reglu, původní kondík reglu odpojený.
X 10uS/dílek Y 1V/dílek
Příloha:
ESC_cap_100mm.jpg
ESC_cap_100mm.jpg [ 63.76 KiB | Zobrazeno 1086 krát ]


Tak to by myslím asi dalo odpověď. Za mně - ano, kondíky lze přemístit na zmíněné místo cca 50mm od kondíku bez většího vlivu na funkci.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 09.03.2015 17:56 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3897
Bydliště: SK Bratislava
no tyole ... konecne vidime co ten elyt dokaze a na co sa nechyta :- )) ... a co sa tam vlastne deje :-P


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz