Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: ned 22.06.2014 21:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1143
Bydliště: Praha
Zdravim, jen se chci ujistit, že mám správnou představu, než začnu kuchat serva. Chci použít elektroniku ze serva jako spínač (čehokoliv, co proudově vyhoví) a dokonce si představuju, že bych mohl spínat dvě záležitosti, když vycházelo z elektroniky napětí do motoru
jednou tak a pak onak (+- a -+)
rozdělil bych to diodou, kam to má kdy téct. Spínaly by se bud relátka nebo Ledky.
Nevim, jak to bude, když tam nebudu mít definovanou střední polohu, když nebude zpětnovazební potenciometr.
Nebo jestli se to neotevře na jednu stranu a tam to tak zustane, i když vrátim páku Tx do neutrálu.
Ale myslim, že se ta elektronika ze serv takto někde používá... Dík za každou radu - rakos :)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: ned 22.06.2014 21:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
Už to tady bylo mnohokrát, zkus hledat. Potenciometr nahradíš pevným rezistorem nebo trimrem a tím nastavíš nulovou polohu. Problémy bývají s úpravou pásma necitlivosti.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: ned 22.06.2014 21:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 11.6.2010
Příspěvky: 275
Tu je to pekne rozpísané: http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... 0%93-1cast

_________________
SVK 34-12


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: ned 22.06.2014 21:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1143
Bydliště: Praha
... pánové děkuji a sorry, že sem nejprve nehledal ... :oops:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: ned 22.06.2014 22:13 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17489
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jen bych upozornil na tuto větičku v prvním dílu:
V ďalšej časti si uvedieme aj iné možnosti .........., ale aj to, ako je možné takýmto spínačom ovládať aj iné elektronické zariadenia, ktorým v ich činnosti môže prekážať impulzný charakter napätia na vývodoch Výstup1 a Výstup2.
Toto je velmi vhodné vzít v potaz.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: ned 22.06.2014 23:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1143
Bydliště: Praha
to jyrry - díky, ale myslim, že Ledkám ani relátku (krom možného bzučení) by impulsní režim nemusel vadit .... :wink:
ale je tam toho mnoho, vše si pročtu....


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: pon 23.06.2014 8:11 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17489
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
LEDkám ani relátku to nevadí, já jen že to relátko spíná velmi nespolehlivě, protože jeho přídržná síla se zvětšuje od nuly pomalu, v závislosti na PWM od servozesilovače...
Pro zábavu (a možná někomu i pro informaci) jsem to trochu nafilmoosciloskopoval:


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Protože to dost ovlivňuje impulzní rušení od špiček naindukovaných elektromotorem (jsou tam vidět jako úzké vysoké jehly v protifázi s PWM řízením motoru), rozhazuje to synchronizaci (poškubávání obrázku), druhé kouknutí je bez motoru:


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Časová základna je 5ms/dílek (jukněte na vodorovnou vzdálenost čel impulzů - 4 dílky krát 5ms je těch slavných 20ms opakovací rámec "klasického" PWM servosignálu z přijímačů).
V neutrálu jsem na servotesteru nedokázal nastavit "klid" výstupu, proto jsou tam ty úzké PWM impulzy stále. Pak při rostoucí "regulační odchylce" se impulzy PWM do motoru rozšiřují až skoro splynou v hladký průběh kdy je můstek téměř celou dobu periody otevřený. Nejdříve jsem točil servotesterem na jednu stranu - impulzy jsou kladné, pak na druhou - polarita se obrátila.
Skokové změny šířky PWM přisuzuji mizernému potenciometru servotesteru, obvykle tam dají (levný) trimr který není určen pro časté vrtění...
Na úzké impulzy relátko reaguje jen vrněním, pak (s rostoucí šířkou pulzů) se líně snaží přitáhnout a když se konečně rozhodne, váhavě přiskočí. Co to dělá s přechoďákem jeho kontaktu lze se jen domnívat... LEDky samozřejmě reagují změnou intenzity svitu, což může ale nemusí být vítané a chtěné... Obojí si případný zájemce může odzkoušet sám :-)
Pro použití jako čistokrevný spínač to tak jak to je příliš vhodné není, musí se nastavit jen krajní polohy na vysílači aby to opravdu plně seplo bez PWM mezihry, případně to doplnit tím "paměťovým" kondíkem jak píší Oravcové.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: pon 23.06.2014 8:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
No tak pokud se to použije jako spínač, tak se bude nejspíš ovládat zase spínačem (přepínačem) na vysílači, takže nastavení maximálních výchylek není problém. Problém by mohlo dělat to použití "na obě strany", pokud by se požadovala i střední nulová poloha - obě relátka vypnutá.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: pon 23.06.2014 10:35 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 22.6.2014
Příspěvky: 12
Taky jsem uvažoval o laborování přes elektroniku serva, ale je otázka, zda to má cenu. Já jsem zvolil hotové řešení za 170Kč zvládá proud 5A, s chlazením až 17A, ale s tím nemám zkušenost - odkaz zde:

http://sad.okdar.net/komponenty.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: pon 23.06.2014 13:58 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17489
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Pavel Pavel píše:
... je otázka, zda to má cenu. ...

Tak nějak...
Leda jako využití zbylé elektroniky, případně pro vítězství ducha nad hmotou. Tedy proč ne :-)

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: pon 23.06.2014 16:01 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4757
Bydliště: Žilina SR
JosefSvejk píše:
Už to tady bylo mnohokrát, zkus hledat. Potenciometr nahradíš pevným rezistorem nebo trimrem a tím nastavíš nulovou polohu. Problémy bývají s úpravou pásma necitlivosti.

Trochu to upřesním.
Nahradíš ho nejprve trimrem, kterým si nastavíš práh sepnutí, pak změříš odpor jeho běžce vůči každé straně a nahradíš ho odporovým děličem stejných hodnot. Tedy ne jedním ale dvěma pevnými rezistory. :!:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: úte 24.06.2014 9:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4757
Bydliště: Žilina SR
jyrry píše:
...pro vítězství ducha nad hmotou... :-)

To jsi řekl skvěle. :lol:
Můj duch se o to snaží pořád, Tvůj asi taky :wink:
Ale zdaleka ne každá bitva je vítězná :mrgreen:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: úte 24.06.2014 9:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
VTjr píše:
Trochu to upřesním.
Nahradíš ho nejprve trimrem, kterým si nastavíš práh sepnutí, pak změříš odpor jeho běžce vůči každé straně a nahradíš ho odporovým děličem stejných hodnot. Tedy ne jedním ale dvěma pevnými rezistory. :!:


Trochu to upřesním :lol: .
V případě použití rezistorů je "mezistupeň" s trimrem zbytečný. Změřit to můžeš i na tom původním potenciometru.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Elektronika serva jako spínač
PříspěvekNapsal: úte 24.06.2014 9:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4757
Bydliště: Žilina SR
JosefSvejk píše:
Trochu to upřesním :lol: .
V případě použití rezistorů je "mezistupeň" s trimrem zbytečný. Změřit to můžeš i na tom původním potenciometru.

Můžeš, pokud mechanika převodovky dovolí ho udržet pohromadě a využít jako trimr a pokud chceš nějak rozumně nastavit místo, kde bude ten spínací práh. Pokud Ti je jedno, kde to bude, tak můžeš klidně změřit hodnotu odporu celé dráhy, podělit dvěma a nahradit to dvěma stejnými odpory. Ale upozorňuji, že ne vždy elektrický střed poťáku přesně odpovídá středové poloze páky, spíš ne. Ale u spínače by to snad ani nemuselo vadit.

Jinak ostrost spínání se dá na vysílači naprogramovat zadáním vysokého stupně opačného expa (u mne kladného) - tedy inverzní S-charakteristika (kolem nuly vysoká citlivost a při krajích naopak malá), co je na normální ovládání režim prakticky nepoužitelný (většinou se naopak využívá malá citlivost kolem středu a vysoká na maximálních výchylkách - čili záporné hodnoty expa).

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz