|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 9 ] |
|
Autor |
Zpráva |
Woita
|
Napsal: pon 22.05.2023 19:49 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
|
Ahoj všichni, dneska jsem si vylaminoval větší karbonovou desku tl. cca 1mm, kterou potřebuju na nějakou konstrukci, a to s pryskyřicí LH385 a tvrdidlem H534 (20 minutové zpracování), mezi dvěma skly. Na spodním skle napatlaném vyleštěnou pastou na parkety Diava, z druhé strany strhávačka, odsávací rohož a shora zese jedno tlusté sklo Nechtěl jsem se patlat s vakuem, tak jsem skla zatížil autobaterkou, velkým svěrákem a dalšími železy. Nikde v katalogových listech jsem se nedočetl, za jakou dobu to vytvrdne, stejně by to chtělo ale poznatek z praxe.
Teď můj dotaz: Můžete někdo poradit, kdy to můzu rozbalit a začít strhávat strhávačku atd? Neboli za jak dlouho to vytvrdne? Dneska je pěkně teplo, odpoledne bylo 25 st. C, mám to v garáži, takže teplota okolo 15 - 20 st. C by tam mohla přes noc být. Nechal bych to do zítra, takže okolo 20 hodin. Bude to stačit?
Děkuji za radu.
_________________ FrSky Horus, letadla, heli+koptéry. http://rc.ludl.cz
|
|
Nahoru |
|
|
|
|
|
veka1
|
Napsal: pon 22.05.2023 20:28 |
|
Platící zákazník RCManie
|
|
|
Registrován: 17.12.2008 Příspěvky: 3995 Bydliště: Bohumileč 15 Obrázky: 0
|
ne,nestaci. V uvedenych podminkach potrebujes cca 48 a vic hodin.
veka1
|
|
Nahoru |
|
|
Woita
|
Napsal: úte 23.05.2023 6:23 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
|
Děkuju Peter, doufal jsem že zrovna Ty se ozveš, nezklamal jsi Tak já se obrním trpělivostí a dám tomu čas. Málem jsem to chtěl dneska odpoledne vybalit a byl bych to zk....l. (zkazil) Měj fajn den!
|
|
Nahoru |
|
|
supan
|
Napsal: úte 23.05.2023 9:43 |
|
Protřelejší uživatel
|
|
|
Registrován: 28.11.2010 Příspěvky: 144 Bydliště: Ostrava Poruba Obrázky: 0
|
Woita píše: Ahoj všichni, dneska jsem si vylaminoval větší karbonovou desku tl. cca 1mm, kterou potřebuju na nějakou konstrukci, a to s pryskyřicí LH385 a tvrdidlem H534 (20 minutové zpracování), mezi dvěma skly. Na spodním skle napatlaném vyleštěnou pastou na parkety Diava, z druhé strany strhávačka, odsávací rohož a shora zese jedno tlusté sklo Nechtěl jsem se patlat s vakuem, tak jsem skla zatížil autobaterkou, velkým svěrákem a dalšími železy. Nikde v katalogových listech jsem se nedočetl, za jakou dobu to vytvrdne, stejně by to chtělo ale poznatek z praxe.
Teď můj dotaz: Můžete někdo poradit, kdy to můzu rozbalit a začít strhávat strhávačku atd? Neboli za jak dlouho to vytvrdne? Dneska je pěkně teplo, odpoledne bylo 25 st. C, mám to v garáži, takže teplota okolo 15 - 20 st. C by tam mohla přes noc být. Nechal bych to do zítra, takže okolo 20 hodin. Bude to stačit?
Děkuji za radu. Ahoj, nechávam si po lepení, nebo laminování pikslu se zbytkem a podle toho jak se to chová zjistím jak to vypadá v lepeném spoji. Supan
|
|
Nahoru |
|
|
tomashr
|
Napsal: úte 23.05.2023 11:09 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
|
K tomu co píše supan - ony se poněkud pletou dva pojmy, totiž ztvrdnutí (že s tím jde manipulovat) a plné vytvrzení (optimum vlastností). Podle mne kdyby to woita rozebral za 20 hodin, tak se nic moc nestane, ale kdyby z toho okamžitě něco vyřízl a chtěl používat, tak to prostě bude o dost méně pevné než až za 48h... To máš stejné i s lepením - třeba 5min epoxy BSI je zatuhlé za 5 min, spolehlivě manipulovatelné za 15min, ale plná pevnost je dosaženě až za hodinu (takto je to oficiálně v datasheetu, žádná teorie). Mimochodem 30min BSI má plnou pevnost dokonce až za 24h!!! Pozor na to, u epoxy jsou ty časy udávané vždy minimálně tři - doba zpracovatelnosti, doba po které lze s výsledkem manipulovat a pak až s odstupem je 100% pevnost...
|
|
Nahoru |
|
|
zdzd
|
Napsal: úte 23.05.2023 11:22 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
|
supan píše: Ahoj, nechávam si po lepení, nebo laminování pikslu se zbytkem a podle toho jak se to chová zjistím jak to vypadá v lepeném spoji.
Supan
Obávám se, že nezjistíš vůbec nic. Vytvrzování v tenké vrstvě ve spoji probíhá za úplně jiných podmínek, než v pixle ve větším objemu. V pixle to bude tuhnout mnohem rychleji.
|
|
Nahoru |
|
|
supan
|
Napsal: úte 23.05.2023 11:27 |
|
Protřelejší uživatel
|
|
|
Registrován: 28.11.2010 Příspěvky: 144 Bydliště: Ostrava Poruba Obrázky: 0
|
zdzd píše: Obávám se, že nezjistíš vůbec nic. Vytvrzování v tenké vrstvě ve spoji probíhá za úplně jiných podmínek, než v pixle ve větším objemu. V pixle to bude tuhnout mnohem rychleji.
To je určitě pravda. Ta moje metoda je jen orientační. Plná pevnost je vždy v desítkách hodin.
|
|
Nahoru |
|
|
Woita
|
Napsal: úte 23.05.2023 11:39 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
|
zdzd píše: Obávám se, že nezjistíš vůbec nic. Vytvrzování v tenké vrstvě ve spoji probíhá za úplně jiných podmínek, než v pixle ve větším objemu. V pixle to bude tuhnout mnohem rychleji.
Svatá pravda. Zbylo mi dost namíchané pryskyřice v kelímku (špatně jsem odhadnul množství), samo se to reakcí silně zahřálo, a za pár minut to bylo tvrdé jako štolverk.
|
|
Nahoru |
|
|
Woita
|
Napsal: stř 24.05.2023 19:56 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
|
Dneska jsem to vyloupnul, nechal jsem to tedy těch 48 hodin. Deska krásná a vyloupnout to šlo velmi dobře. Děkuju všem za rady a pomoc!
|
|
Nahoru |
|
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 9 ] |
|