Jak dosáhnout zcadlového povrchu modelu??

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Jak dosáhnout zcadlového povrchu modelu??

#16 Příspěvek od TomasC »

Po načerpání zdejších nápadů (díky všem) jsem vyrazil na důkladnější web průzkum. Skončil jsem u firmy SERVIND http://www.servind.cz/ což je dodavatel technologie pro autolakovny.

Po telefonní konverzaci s velmi ochotným odborníkem jsem byl pozván přímo do firmy v Praze 6. Vzal jsem sebou nejstarší křídlo Viper Alfa, na experimenty.
Už to, že pan Bárta mě přišel přivítat v bílém plášti a připomínal spíš doktora, bylo zajímavé.
Na stole už měl připraveno spoustu možností, s tím, že vyzkoušíme a uvidíme. Několikrát jsem ho přesvědčoval, že křídlo je určené na experimenty, tak ať se nebojí a zkouší. Vzhůru na to. Křídlo rozdělil na několik sekcí maskovací páskou Tesa, popsal a začal testovat různé pasty, leštící kotouče a rychlosti. Mezitím se na mě řinul vodopád Rad a tipů, z nichž nejdůležitější je asi ta o teplotě. NEPŘEHŘÁT!!! Další byla postupovat opatrně a nespěchat. Leštilo se tlakovým vzduchem poháněnou leštičkou s kotoučkem o průměru 77mm.
Rada: Kotouček po použití vždy vyprat ve vodě a nechat uschnou.
Na závěrečné setření a doleštění používal mikrovlnou utěrku od Farécla.
Rada: Utěrka z mikrovláken se dá vyprat, bez aviváže a neždímat ani v ruce.

Nakonec jsme dosažené povrchy porovnali a vybrali jednu variantu, která byla nejhladší. Vítězem JE : pasta Farécla G10 + kotouček Mirka 77mm černý + 600 ot/min.

Následovalo nanesení politury Mirka POLARSHINE UF3. Tam nebyla řešena jiná varianta.

V porovnání s druhou netknutou polovinou ohromný rozdíl. Nejen co se tíže vzhledu, ale i na dotyk a hlavně na sklouznutí rukou.

Takže postup:
Omýt saponátem(saponátu málo). Vyleštit do vlastní spokojenosti. Nanést polituru. Nanést druhou vrstvu politury. Rozleštit utěrkou

Jednou za měsíc používání umýt a nanést polituru (doporučení pro auta).

A dostali jsme se i na kosmické technologie. Doporučen keramický samoopravující lak na opravdu drahá auta. Obtížně leštitelný, ale když se na tom zamaká, tak není nic lepšího. Cena drsná. Mě nejblišší je lakovna Mercedecu na Chodově :-).

Nakoupil jsem nejmenší balení G10, polituru Mirka POLARSHINE UF3 neměli skladem, tak jsem dostal testovací vzorek, který mi stačí "na věky".
Ješte jsem přibral mikrovlnou utěrku MIRKA (díky Skorpion) a oranžový leštící kotouček pro hrubší práce a samozřejmě černý leštící kotouček.
Pokud by měli POLARSHINE UF3, tak by to bylo za 2140,- , pro info. :wink:

Zítra na denním světle se na to vrhnu. Podám zprávu a nějaké fotky.

Rozhodně bych chtěl poděkovat do http://www.servind.cz za čas a trpělivost.

něco odkazů:
leštění dle Farécla http://www.servind.cz/prislusenstvi-lak ... steni.html

leštění dle MIRKA http://www.servind.cz/prislusenstvi-lak ... shine.html
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Speedy »

Ten keramický lak má kamarád na autě. Ale nedokážu posoudit, jestli by vydržel na kompozitovým křídle a nepopraskal. A jeho leštění bude asi opravdu zážitek.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od veka1 »

Speedy píše:Ten keramický lak má kamarád na autě. Ale nedokážu posoudit, jestli by vydržel na kompozitovým křídle a nepopraskal. A jeho leštění bude asi opravdu zážitek.

... nepopraská ,vydrží ( běžná povrchovka na některých kompositových UL letadlech).

Otázkou je cena a smysluplnost aplikace na některé typy modelů ... :wink:

veka1
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od vitousek »

veka1 píše:
veka1

Pro normálního smrtelníka je to asi jen o tom pocitu, že se to leskne jako Tyrlovo a Sultánovo ku..y.

U TomasC to asi význam mít bude - tam se hraje o 0,000malinko. Alespoň si to myslím. :wink:
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
JMalik

#20 Příspěvek od JMalik »

veka1 píše:
Speedy píše:Ten keramický lak má kamarád na autě. Ale nedokážu posoudit, jestli by vydržel na kompozitovým křídle a nepopraskal. A jeho leštění bude asi opravdu zážitek.

... nepopraská ,vydrží ( běžná povrchovka na některých kompositových UL letadlech).

veka1

No prostě nesmysl na ty povrchy modelů.
(Proč to nenapíšeš?)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od veka1 »

JMalik píše:
veka1 píše:

veka1

No prostě nesmysl na ty povrchy modelů.
(Proč to nenapíšeš?)

Každý si může stanovit sám, jakým způsobem ošetří povrch na svém modelu ( možností je celkem dost..)
Např. vrtulníkáři, kteří používají palivo s vysokým obsahem nitra, si keramickým lakem stříkají kabinky :wink:

Smysl to může mít v případě , kdy nerozhoduje hmotnost výrobku ( kapoty motorů , kabinky, karosérie ....) , podklad je tuhý ( lamin skořepina, plech ...) , požadovaná životnst ( trvanlivost) výrobku cca 20roků ....

Prostě v případě ,kdy chci dlouhodobě zachovat perfektní vzhled výrobk,u který má pro mě vysokou užitnou hodnotu ... no a kolik modelů toto slňnuje ?

Ad životnost (trvanlivost) - o mlácení modelem do zeměkoule nemluvím.

Předpokládám pouze provozní opotřebení ( mlácení o futra, přistávaní do humus terénu, poškozování při přepravě , nakládaní do aut ..) to nemůže dlohodobě přežít nic ,ani ten keramický lak. :)

Pozn. v TomasC případě, by použití keramického laku řádově zvedlo hmotnost modelu + po vytvrzení ( 60st) je keramický lak velice obtížně leštitelný :wink:

veka1
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od TomasC »

V deštivé sobotě jsem strávil několik "příjemných" hodin při leštění modelů.

Zatím jsem leštil dva modely F5D. Práce cca na 3,5hod. Nevěřil bych, kolik je na letadle míst, kam se nelze s rotačním kotočkem snadno dostat. Leštit rukou nemá vůbec cenu. Bez efektu.

Jsem velmi spokojen. V modelu se v pohodě vidím. Ale na oholení to není. Špatný výběr barev modelu, ale zase je dobře vidět ve vzduchu.
Co je pozitivní, tak hmotnost stoupla jen nepatrně.

Se vším se dělá naprosto bez problémů. Používal jsem akuvrtačku Narex 1000ot/min. Kotouček je po vyprání jako nový. Polyturu jsem nanášel molitanem a leštil mikrovláknovou utěrkou. Pohoda.

Za sebe mohu říci, že velká spokojenost s výsledkem.

Na letadlo je mnohem lepší pohled. Létání ověřím dneska.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od TomasC »

Včera jsem byl polétat. Příjemných 8 startů.

Let je normální, žádná změna, ani bez stopek pozorovatelný nárůst rychlosti.

U obou modelů jsem trimoval jedno pípnutí do přitažena a zvětšoval expo na VOP (o -5%).

Nijak jinak se to neřídí, jen se model občas docela zaleskne a to působí dost rušivě. Ale to je o zvyku.
Rozhodně jsou vidět věci kterých jsem si předtím nevšimnul. Třeba 2D moucha "rozvinuta" od náběžky až za nosník. :wink:
Skvělé je, že model stačí přejet mikrovláknovým hadrem a je jako nový.
j.e.n.i.k.82

#24 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Tomasi, podel se o nejaky obrazek.. Zajima me, jak to vypadalo pred lestenim a po nem.. Diky
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od TomasC »

Zde jsem dal nějaké fotečky:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?p=4 ... 941&start=

Ale mnohem zajímavější je pocit, když přejedeš rukou.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“